Antibodi Dan Rawatan Kanser Payudara

 

Rawatan ortodoks untuk kanser melakukan 2 perkara terburuk yang pada sangkaan mereka adalah 2 perkara terbaik.

Pertamanya ia menghapuskan tumor pada skala besar2an dan kemudiannya mengalakan penghijrahan sel2 kanser ke destinasi2 yang tidak diketahui.

 

http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/biopsypunca-merebaknya-kanser-payudara

 


Yang keduanya ia memusnahkan antibodi  yang merupakan senjata utama pemusnah sel2 kanser

 

Dua kenyataan diatas adalah jawapan  kepada  mengapa  terlalu ramai pesakit kanser  yang hidup pada tempoh  yang singkat selepas menjalani rawatan kaedah hospital.Ia juga  adalah penyebab kepada kegagalan kepada kebanyakkan rawatan alternatif  kanser.

 

Kalau kita kembali ke belakang dengan meninjau bagaimanakah anda tiba2 mendapat kanser yakni mempunyai tumor dibahagian2 organ  badan kita akan menemui  jawapannya ialah kerana antibodi anda tidak berfungsi ketahap yang optima.

 

Setiap dari kita menyimpan sel  kanser dalam badan pada setiap ketika kerana dalam kitaran hidup banyak sel2  yang jatuh sakit dan mati.Sel2 yang tidak sihat dan cuba menjadi entiti  lain akan diserang olih antibodi lalu membunuhnya.Antibodi memang telah diprogramkan untuk tugas2 seperti ini.

 

Apabila terjadi kecederaan pada organ luaran dan dalaman ada jenis2 sel  tertentu yang dikenali sebagai “Adult stem cells”  menggantikan  sel2 yang rosak dengan menukarkan dirinya menjadi sel2  organ berkaitan.Umpamanya jika tulang anda patah sel2 ini akan bertukar menjadi sel tulang.Inilah cara badan membaikpulih  diri secara otomatik

 

Antara jenis  “stem cell” yang terdapat dalam sistem badan kita adalah

Pluripotent stem cells

Multipotent stem cells

Oligopotent stem cells

Unipotent stem cells

 

Namun dalam keadaan tertentu terjadi  sesuatu yang tidak dijangkakan  dimana penyalinan yang salah kepada kod2 dna sel.Dalam keadaan ini ia terlebih dahulu akan dibaiki namun jika ianya gagal dibaiki sel2 yang rosak ini akan dihadam olih antibodi

.

Jika antibodi kita berada dalam keadaan yang tidak sihat dan lemah tugas memusnahkan sel2 yang sakit ini tidak dapat dilakukan dengan efisyen.Begitu juga dengan sel2 yang tersalah salin tadi akan terus membelah dengan kod dna yang salah.Kesannya pada jangkamasa panjang ia akan menjadi tumor.

 

Sesuatu yang perlu diketahui  sistem imun atau antibodi kita kadangkala menjadi lemah dalam keadaan tertentu seperti stress dan kekurangan nutrien2 tertentu.Apabila kita membetulkan kembali keadaan tersebut  antibodi dengan serta merta melakukan semula kerja2 yang sebelum ini tidak dapat dilakukan.

 

Namun apabila anda melakukan kaedah pembedahan,kimoterapi dan sinaran radiasi anda sebenarnya membunuh sistem imun  pada skala besar besaran.Kaedah rawatan hospital  untuk kanser bukan sahaja memusnahkan tumor tapi ia juga memusnahkan entiti terpenting sistem badan anda iaitu antibodi .Ia ibarat meletakkan bom didalam sebuah rumah untuk membunuh beberapa ekor lipas.Bukan sahaja lipas yang mati,rumah juga akan turut musnah tanpa dapat dibaiki.

 

Salah satu kanser yang sering tidak memberikan harapan  yang positif untuk hidup lebih lama kepada penghidapnya setelah menjalani pembedahan  dan kimoterpi  ialah kanser payudara.Kanser payudara apabila dirawat pada tahap lewat sering mengakibatkan doktor mengambil keputusan untuk membuang payudara dengan diikuti  kaedah kimoterapi.

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kaedah-rawatan.html


Kanser payudara menjadi teramat fatal sekiranya kita tergesa gesa dalam membuat sesuatu keputusan untuk membuang payudara dan mengguna pakai kaedah kimoterapi.Agak sukar untuk  menemui i seseorang yang mengguna pakai kaedah pembuangan payudara dan kimoterapi dapat hidup melebihi 5 tahun.Apa yang kerap didengar  ialah “survival rate” mereka berkisar sekitar  tidak melebihi 3 tahun.

 

Apakah punca  yang menyebabkan  kaedah pembuangan payudara dan diikuti dengan kimoterapi memberi kesan yang amat mendalam kepada kemerosotan keseluruhan  kesihatan pesakit hingga mengancam nyawa dalam masa yang amat singkat.

 

Pertamanya kita perlu memahami sifat kanser payudara.Dalam artikel2 yang lepas telah dibincangkan bahawa wanita mendapat kanser payudara  daripada pelbagai sebab.Dari persekitaran tempat tinggal,persekitaran pekerjaan,pengambilan antibiotik yang kerap,sinaran radiasi,permakanan yang tidak sihat,penggunaan alatan2 solek,anti pespirasi dan genetic yang diwarisi dari keturunan.

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kaedah-rawatan.html

 

http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/kanser-payudarafakta-yang-disembunyikan

 

Kalau berpandukan sebab2 diatas, hampir mustahil untuk wanita mengelakkan kanser payudara kerana setiap dari wanita pasti  terjebak dalam salah satu sebab diatas.Olih itu kenapa ada perbezaan diantara mereka yang tidak pernah menghidap kanser payudara walaupun mempunyai lebih dari satu sebab diatas menjadi amalan harian mereka?

 

Jawapannya ialah  kembali kepada  sistem antibodi atau sistem imun.Setiap darii kita mempunyai  unsur2 antibodi yang lebih kuat atau lemah diantara satu sama lain.Anda bolih menguji kekuatan antibodi anda dengan cara tidak mengambil sebarang ubat diwaktu anda terkena infeksi atau demam.Jikalau demam atau infeksi yang anda hadapi bolih pulih dalam masa yng amat singkat,bermakna anda mempunyai antibodi yang kuat.

 

Secara amnya  antibodi selain beredar dalam saluran darah ia juga  disimpan dimerata tempat dalam sistem badan.Ia mula dihasilkan dari dalam sum sum tulang dan disebarkan ke beberapa stesen yang dipanggil “ lympnode”.Antibodi juga  dikenali  sebagai sel darah putih atau “leukocytes”.Terdapat beberapa jenis sel darah putih dengan fungsi2 yang berlainan.Kita hanya  akan membincang mengenai antibodi  yang  bertindakbalas secara langsung dengan sel kanser atau tumor iaitu Lymphocytes

 

Terbahagi kepada 2 iaitu “Large granular lymphocytes” dan  “small lymphocytes”.

 

Natural killer cell ( NK  cell )adalah tergulong dalam “Large lymphocytes” sementara  T cell dan  B cell tergulung didalam “small lymphocytes”.Fungsi utama NK cell ialah memusnahkan tumor dan menghadam sel2 yang dijangkiti virus dan bakteria.Sel NK ini membunuh tumor dan sel2 badan yang dijangkiti dengan membuat perbandingan  perubahan2 molikul  yang  berlaku pada permukaan sel2 sihat.Sistem pengecaman ini dipanggil “major histocompatibility complex” atau “MHC”.Sel2 NK ini akan melepaskan  unsur  yang dikenali sebagai  cytotoxic untuk membunuh sel2 yang bakal berubah menjadi sel kanser.Ia adalah tindakkan spontan tanpa memerlukan sebarang arahan dari mana2 sistem otak.

 

T  cells ( Thymus ) dan B cells ( bone cells ) adalah komponen utama yang membentuk  “adaptive imun response” yang bertindakbalas terhadap terhadap sebarang infeksi  atau perubahan kepada sel2 normal.Sambil melakukan tugasnya ia juga menyimpan data2 mengenai sesuatu  antigen yang dimusnahkan dalam memorinya supaya apabila  antigen itu kembali menyerang ia berupaya  membunuhnya dengan impak yang lebih kuat.Perubahan ini dikenali dengan nama “antigen presentation” .

 

Perkara kedua yang menyebabkan penghidap2 kanser payudara  secara khususnya mempunyai “survival rate” yang rendah ialah bermestasisnya sel2 kanser ke organ2 lain yang lebih kompleks seperti tulang.

 

Penghijrahan sel2 kanser  ini  kebahgian organ2 yang lain dalam keadaan antibodi  berada dalam keadaan lemah akan  menjadi masaalah berganda kerana  dalam keadaan antibodi  yang lemah badan terpaksa berhadapan dengan  tumbuhnya  kembali tumor ditempat asal dan  sel2 kanser yang tersebar kebahagian organ yang lain.

 

Ia akan lebih parah kerana sel2 kanser yang berada ditulang akan segera menjangkiti kebahagian sum sum tulang tempat sel2 darah merah dan putih dihasilkan.Jika keadaan ini berlaku doktor terpaksa membuat penambahan darah untuk menyelamatkan pesakit.

 

Namun soalannya berapa lama dan berapa banyak darah yang perlu dimasukkan jika sel2 kanser masih berada disana?.Inilah yang dimaksudkan “rawatan yang berliku liku” dan disaat ini doktor biasanya akan menyuruh pesakit pulang untuk menguruskan sisa2 hidup mereka.

 

Tugas seterusnya diambil alih olih kaedah rawatan alternatif.Setelah melakukan pemusnahan pada skala besar pesakit akan tiada jalan lain selain dengan mencuba kaedah alternatif.Apakah yang ada dalam kaedah alternatif  untuk berhadapan dengan stuasi ini.

 

Ia dilakukan serentak iaitu

Membina semula antibodi

Membunuh tumor dan sel kanser  yang telah bermestasis

Mengaktifkan semula sistem detoks yang turut terjejas

 

Kaedah alternatif tidak mampu membina semula organ yang telah rosak.Perkara ini harus difahami.Umpamanya jika  organ2 dalaman atau luaran telah rosak kaedah alternatif tidak mampu membaik pulihnya.Jika lympnode pada bahagian ketiak  telah dibuang anda akan kekal dalam satuasi tersebut.

 

Lymnode adalah penting sebagai tempat pengeluaran antibodi  dan jika ianya dibuang anda terpaksa bergantung kepada lymnode terjauh untuk  melaksanakan fungsi memusnahkan serangan bakteria  dan virus pada bahagian organ  tersebut.

 

Tugas membina semula antibodi  bukan perkara mudah dan ia menjadi lebih sukar jika pesakit telah berusia melebihi 50 tahun.Kerana ia  melibatkan pengambilan makanan dengan zat2 dan nutrin yang mencukupi.Kebiasaanya  pesakit akan hilang selera makan akibat dari kesan pembedahan dan kimoterapi.Olih itu pesakit terpaksa diberikan makanan yang berbentuk cecair atau suplimen2 tertentu yang diolah untuk jenis2 zat dan nutrin yang berlainan.

 

Olih itu adalah penting mengenalpasti kaedah rawatan alternative agar ia bersesuaan dengan keadaan pesakit.Umpamanya  menggunakan terapi  metabolic B17 tidak bersesuain jika pesakit berada dalam kaadaan  yang terlalu lemah.Kerana vitamin B17  memerlukan pesakit mengikuti dengan teliti pantang larang permakanan.

 

Pengambilan makanan seperti daging,telur dan susu amat vital untuk mengembalikan semula tenaga pesakit dalam usaha untuk membina semula antibodi.Namun protokol Vitamin B17  mengariskannya sebagai   jenis makanan yang perlu dielakkan.

 

Olih itu kaedah terapi metabolik B17  hanya  sesuai untuk mereka yang masih kuat atau yang tidak pernah menjalani kaedah pembedahan dan kimoterapi.Kebiasaanya gulongan ini mampu makan makanan yang  berbentuk jus2 buahan dan sayuran tertentu  tanpa masaalah.Protin juga bolih didapati dalam bentuk sayuran tertentu.

 

http://www.massgrown.org/high_protein_vegetables.html


Dalam kes2 seperti ini kaedah  penggunaan ENTELEVEdilihat amat bersesuaian  kerana  ia adalah terapi yang menggalakkan pesakit untuk makan makanan seimbang termasuk daging,telor,susu dan pelbagai jus buah2an.

 

ENTELEVE memerlukan pesakit makan dengan cukup kerana  sistem kerjanya memerlukan pesakit mempunyai tenaga yang mencukupi  kerana ENTELEVE bekerja merendahkan keseluruhan tenaga sel sihat dan sel kanser serentak.Pada saat ini sel kanser tidak dapat bertahan dan jika sel2 sihat berada pada tahap yang optimum ia mampu bertahan menghadapi  penurungan ATP sel 2 ini.

 

Baca dari sini untuk keterangan lanjut.

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/lysing-proses-tindakbalas-protocel.html


Perkara lain ialah memastikan organ2  detokfikasi  perlu berfungsi dengan normal.Ini adalah penting kerana tanpa sistem detoks yang effisyen pesakit berkemungkinan menghadapi  masaalah berkaitan hati dimana untuk jenis2 kanser kronik yang memerlukan sel2 kanser dimusnahkan pada skala besar2an dan seberapa segera  memerlukan sistem detoks yang efisyen.

 

Ini sering menjadi tanda tanya kerana sistem kimoterapi dan sinaran radiasi mampu  menjejaskan sistem detoks terutamanya hati.Perlu diingat sebahagian besar sel kanser yang mati beredar dalam saluran darah yang akan melalui hati untuk ditapis.Sisa2 sel kanser ini akan dibuang kedalam empudu yang seterusnya melupuskannya ke kolon dan buah pinggang seterusnya ke pundi kencing.

 

Klik di link berikut untuk keterangan mengenai detoks

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-dan-detokfikasi.html


 

Secara amnya apabila pesakit beralih kepada kaedah rawatan alternatif  setelah menjalani kaedah rawatan ortodoks mereka perlu berbelanja lebih untuk  mengembalikan  semula  elemen2 penting  badan seperti pembelian enzim2 ,supplimen2 sokongan  selain  supplimen utama memusnahkan tumor dan sel  kanser.