Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) Bah 2

Dalam bahagian 1 mengenai Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) saya telah menulis secara ringkas mengenai Klamath Lake AFA.Saya mengambil masa agak lama untuk menulis bahagian 2 artikel ini kerana ada pelbagai maklumat yang perlu diteliti dan diselidiki dari pelbagai sumber.

Mengambilkira pelbagai persoalan yang dilontarkan olih pembaca2 blog ini,saya akan membahagikan artikel ini kepada 2 bahagian iaitu kontradiksi  dan pandangan  saya mengenai Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) Kalamath Lake.

Kontradiksi

Tidak seperti supliment2 alternatif lain yang disokong penggunaannya olih doktor2 dalam kaedah alternatif secara menyeluruh,AFA walaubagaimanapun terdapat pelbagai pendapat yang pro dan kontra  khususnya yang berkaitan kehadiran sejenis toksin yang dinamakan mycotoksin  yang berpontensi merosakkan fungsi hati pada jangkamasa panjang penggunaannya.

Mycotoksin adalah adalah dalam kelumpuk  toksik kulat metabolik yang mencemarkan pelbagai jenis produk2 pertanian.Ia menjadi salah satu pencemaran yang serius kepada pelbagai jenis produk pertanian dan menyebabkan pelbagai jenis komplikasi kesihatan semada dalam jangkamasa pendik atau panjang.

Terdapat satu senarai yang panjang jenis2 mycotoksin umpamanya jenis fungus yang terdapat pada bijirin,kekacang dan buah2an dikenali sebagai aflatoxigenic yang dikaitkan dengan masaalah kanser.Umpamanya biji aprikot yang tidak disimpan dan digunakan dengan teliti akan menyebabkan timbul kulat pada bahagian bawah lapisan kulit biji aprikot.

Biji aprikot yang tidak diproses dengan teliti khususnya pada mereka yang mengkapsulkannya berisiko tinggi untuk membiakkan sejenis mycotoksin aflatoigenic .Saya lebih menggalakkan penggunaan biji aprikot mentah atau “raw” kerana anda bolih membasuh jumlah yang hendak digunakan pada masa tersebut.

Elakkan membasuh biji aprikot dan menjemurnya untuk kegunaan pada beberapa hari atau bulan yang akan datang kerana kebiasaanya jenis fungus ini akan muncul pada bahagian bawah lapisan kulit yang masih lembab walaupun pada lapisan atasnya kelihatan telah kering.

Cynotoxins pula  dihasilkan dari sejenis bakteria dikenali dengan nama cyanobacteria atau rumpaiair biru hijau.Ini termasuklah rumpaiair Spirulina dan Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) Kalamath Lake.Antara spesis2 cynobacteria ialah seperti Anabaena circinalis.Aphanizomenon Flos-aquae,Microcystis aeruginosa dan Anabaena flos aquae.

Berbanding dengan rumpaiair biru hijau Spirulina yang dibiakkan dan dikawal  olih pelbagai teknologi ekosistem untuk mencegah pembiakkan cynotoxins,Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) Kalamath Lake pula adalah hidup meliar dan sangat terdedah kepada kehadiran cynotoxins.Saringan hanya dilakukan untuk menyahkan cynotoxins semasa ia diproses dan dianalisis sebelum dipasarkan kepada pengguna.

Algae biru hijau Spirulina

Cynotoxins terdapat pada dinding sel cynobacteria ( blue green algea ) dan terbahagi kepada pelbagai jenis.Namun yang paling diselidiki adalah jenis yang dinamakan microcystins yang diklasfikasikan sebagai jenis toksin yang amat kronik kepada kesihatan manusia jika diambil secara berterusan.

Ia dikaitkan dengan kerosakkan buah pinggang,jantung dan kegagalan fungsi hati.Cynotoxins juga menyebabkan terbentuk “reactive oxygen species ( ROS ) yang menjirus kepada kerosakkan kepada sesetengah jenis sel terutamanya pada sel2 DNA.

Terdapat dalam kajian keatas binatang yang diberikan cynobacteria,cynotoxins menjejaskan dengan teruk fungsi hati ( keradangan dan peningkatan enzim hati ),kerosakkan buah pinggang dan kemunculan tumor pada binatang kajian tersebut.Malah kajian yang dilakukan di China dimana penduduk yang terdedah meminum air yang dicemari dengan cynobacteria,kadar kanser usus dan kanser hati adalah sangat tinggi.

Keujudan jenis2 toksid yang dinamakan anabaena dan microcystis dalam AFA di Klamath Lake memenag diakui olih The Oregon Health Division dan Oregon Department of Agriculture sendiri dan mereka telah menetapkan satu penanda aras yang mengkehendaki para pengeluar AFA mesti mematuhi kandungan microcystin dalam produk2 berasaskan AFA tidak melebihi 1ug/g.

Umpamanya saringan yang dilakukan pada tahun 2000 olih pihak berkuasa Oregon mendapati dari sejumlah 87 contoh suppliment berasaskan AFA dari Klamath Lake, 67 daripadanya mengandungi microcystin melebihi 1ug/g.

Kanada juga telah menjalankan pelbagai penyelidikkan mengenai suplimen yang berasaskan rumpaiair biru hijau termasuk Spirulina dan AFA.Mereka membenarkan pengedaran Spirulina dan mengharamkan pengedaran AFA.Malah mereka juga  mengeluarkan amaran untuk tidak memberikan AFA kepada kanak2 kerana kanak2 lebih mudah terjejas kepada ketoksidan microcystins berbanding orang dewasa.

OTTAWA – As a precaution, Health Canada is advising consumers that products containing blue-green algae may contain toxins harmful to the liver and, despite recent, unfounded reports that they can be used as a treatment for Attention DeficitDisorder (ADD), these products should not be given to children. Some species of blue-green algae naturally produce toxins known as microcystins. As a result, these toxins may potentially be present as contaminants in products made from blue-green algae. With lower body weights, children are at greater risk of developing serious liver damage should the blue-green algae product be contaminated with microcystins.quote

AFA dikatakan tidak melepasi standard yang ditetapkan olih pihak berkuasa kesihatan Kanada yang menghendaki kandungan microcystin dalam produk2 berasaskan rumpaiair biru hijau ialah 0.02ug/gram.

http://healthycanadians.gc.ca/recall-alert-rappel-avis/hc-sc/2007/9580r-eng.php

Health Canada Warning:Toxins may be present in blue-green algae products

http://www.chiro.org/nutrition/ABSTRACTS/algae.shtml

Satu lagi penyelidikkan di Germany diketuai olih Professor Daniel dari Universiti Konstanz menyatakan semua produk dalam pasaran yang berasaskan Aphanizomenon Flos-aquae dalam pasaran Germany mengandungi toksid yang berbahaya.

http://www.nutraingredients.com/Research/Study-warns-against-sale-of-toxic-algae-supplements

 

Perkara kedua yang dikhuatiri olih penyelidik blue green algae  ialah mengenai potensi terjadinya kanser khususnya kanser berkaitan darah seperti leukemia kerana pengeluaran berbilion bilion sel2 stem iaitu penambahan sehingga 30 ke 40 peratus,ia berisiko terdapatnya sel2 stem yang menjadi tidak normal.

Cellmaxx atau StemEnhance ( jenama asal di USA olih Stem Tech ) dikatakan berupaya memperbanyakkan pengeluaran sel2 stem,berkemungkinan besar adalah disebabkan apa yang dikenali sebagai “stress response” olih elemen2 yang terkandung  dalam AFA.

Dalam keadaan semulajadi badan kita sememangnya berupaya untuk bertindakbalas dengan sebarang gangguan  dari virus2 dan bakteria yang memasuki sistem badan.Pelbagai sistem imun diaktifkan termasuklah penambahan pengeluaran antibodi2 tertentu yang dihasilkan olih “bone marrow” dalam jumlah yang bersamaan dengan jumlah ancaman yang mendatang.Doktor biasanya melihat kepada ujian darah untuk menilai peningkatan mendadak sel2 darah putih dan jenisnya untuk membuat diagnosis jenis2 penyakit.

http://www.healthline.com/desktop-article/wbc-count?m=0&rw3&variation=nolb&stickytmr2=true&stickytimelb1=3&stickydepthtmr2=25#Results5

Stem cell enhancers can potentially INCREASE the risk of cancer, or ENHANCE the growth of any existing malignancy. Bone marrow stem cell release is a two-edged sword. While they can participate in the healing process, it is becoming clear that they can also predispose to cancer development and promote more aggressive cancer growth and increase the risk of metastases.

1.The role of cancer stem cells has been demonstrated for some cancers. Recently, research indicated that solid tumors may originate from bone marrow stem cells.

Xiong-Zhi W, Dan C, Guang-Ru X. Bone marrow-derived cells: roles in solid tumor. Neoplasma. 2007;54(1):1-6.  

2. Most recently we found that hematopoietic cells play major roles in tumor angiogenesis by initiating sprouting angiogenesis and also in maturation of blood vessels in the fibrous cap of tumors.

Takakura, N. Role of hematopoietic lineage cells as accessory components in blood vessel formation. Cancer Sci. 2006 Jul;97(7):568-74. 

3.These same stem cells may contribute to tumor growth and spread. Tumors express numerous growth factors that induce both angiogenesis and neurogenesis; these factors may also induce tissue-resident stem cell recruitment and differentiation. Tumors also recruit circulating bone-marrow-derived stem or progenitor cells, which play roles in promoting tumor growth and spread.

Varner, JA. Stem cells and neurogenesis in tumors. Prog Exp Tumor Res. 2007;39:122-9. 

Cellmaxx adalah satu produk yang dikaitkan dengan StemEnhance oilh Christian Drapeau dan Gitte Jensen yang mencipta formula yang digabungkan dalam AFA  dan dipasarkan olih StemTech di Amerika.Jika anda melihat dalam salah satu blog Cellmaxx  disana ada disebutkan produk Cellmaxx adalah berasaskan olih formula yang dipatenkan olih Christian Drepau di Amerika.Ia sebenarnya adalah StemEhance yang dijenamakan sebagai Cellmaxx untuk pasaran di Malaysia dan Asia Tenggara.

http://www.cellmaxx4all.com/mengenai-kami.php

Kemuskhilan timbul apabila StemTech tidak lagi menggunakan formula ini bersama AFA dan ia tidak lagi dipasarkan di pasaran Amerika bahkan produk terbaharu mereka yang dinamakan Stemrelease3 dan Aphanizomenon Flos-aquae ( AFA ) tidak lagi disebutkan dalam ramuan yang terkandung dalam produk tersebut walaupun perintis kepada produk ini adalah orang yang sama menghasilkan StemEhance.Mereka juga menyebut AFA tidak digunakan didalam produk Stemrelease3 kerana ia mengandungi sejenis toksin yang dikenali sebagai mycotoksin.

https://www.st-files.com/public/us/product/PFP/USEN-PFP-SE3100.pdf

Sementara di pasaran Malaysia dan beberapa buah negara Stemrelease3 tidak dipasarkan,sebaliknya anda akan temui produk yang dinamakan AFA extract Plus.

Stemrelease SE3  – is a patented all-natural concentrate of proven adult stem cell precursors. It contains NO edible aquatic botanicals known as Aphanizomenon Flos-aquae. AFA a blue green algae grows in the waters of Lake Klamath, Oregon USA and is sold in many countries throughout the world under another name.-quote

Stemenhance was the original patented blend of proprietary nutrient-dense concentrates of Aphanizomenon flos-aquae (AFA) made by Desert Lake Technologies (now Cerule). The Mobilincomponent was found to be rich in a naturally occurring molecule that had been documented to support the release of adult stem cells. However, recent scientific testing of the quality of AFA from Lake Klamath has shown significant levels of toxins. StemTech Health Sciences immediately decided to move away from using any AFA extract in their stem cell enhancing products.-quote.

Rumusan yang bolih dibuat secara ringkasnya adalah seperti berikut

1.Klamath Lake AFA bukanlah sesuatu penemuan yang baharu seperti yang diwar2kan.Malah Spirulina telah pun mula dikilangkan dan dipasarkan sejak 1970an lagi olih syarikat Sosa Texcoco di Mexico. Spirulina dan Cholrella mendahului AFA dalam pasaran di Asia Pasifik dan Malaysia khususnya.

2.Pernyataan2 yang mengatakan berbillion sel2 stem dilepaskan dari sum sum tulang ( bone marrow ) tidak pernah diakui olih para penyelidik bebas mengenai algea biru hijau.Ini termasuklah algea biru hijau dari Tasik Klamath Lake.Pernyataan yang ada hanyalah dari pusat2 penyelidikkan makmal2 yang dikendalikan olih para pengeluar AFA.

“An extract that acts as an L-selectin blocker could elevate circulating stem cells, which may “help with cells leaving the bone marrow”.But this approach was not tested in clinical studies”Wojtek Wojakowski :Silesian School of Medicine,Katowice, Poland

Jika pun BENAR mengenai penyataan2 yang mengatakan terdapat sehingga 40 peratus penambahan kepada produksi sel2 stem setelah pengambilan AFA atau “blue green algea” perkara2 berikut masih lagi diragui olih sesetengah2 pakar yang belum terjawab

Antaranya ialah

1.Apakah impllikasi dari penambahan pengeluaran sel2 stem secara tiba2 tidak akan melebarkan risiko ujud sel2 stem yang tidak normal dan seterusnya mengujudkan kanser atau menambahkan kepesatan metastasis.

Antara jenis2 kanser yang berisilko ujud akibat penambahan pengeluaran sel2 stem adalah leukemia,limfoma dan kanser darah.

http://www.hematology.org/Patients/Cancers/

https://www.lls.org/lymphoma

http://www.medicalnewstoday.com/articles/142595.php

Ini adalah jenis2 kanser yang berkaitan secara langsung dengan pengeluaran sel2 yang belum matang yang dihasilkan didalam sum2 tulang atau “bone marrow”.

Walaupun kebanyakkan penyelidikkan terdahulu dan terkini adalah bersifat teori dan belum benar2 konklusif sepertimana teori yang dikemukan olih Christian Drepau namun secara logiknya keujudan sel2 stem yang tidak normal ini tetap  ada dan yang paling membimbangkan ialah kegagalan sistem imun untuk mengesan dan memusnahkannya.

“In cancers due to chemically induced mutations, viral infections, somatic and inherited mutations, or epigenetic changes, the molecular lesion or infection usually first occurs in the tissue stem cells”.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877820/

“Another important implication is that it is the cancer stem cells that give rise to metastases (when cancer travels from one part of the body to another) and can also act as a reservoir of cancer cells that may cause a relapse after surgery, radiation or chemotherapy has eliminated all observable signs of a cancer”.

https://med.stanford.edu/ludwigcenter/overview/theory.html

Seperkara lagi terdapat pernyataan dari “promoter2” Cellmaxx yang mengatakan otak akan menghantar isyarat untuk sel2 stem dari “bone marrow”pergi ke tempat dimana ia diperlukan untuk membaikpulih tisu2 yang rosak adalah tidak tepat dan mengelirukan.Pernyataan ini tidak dipersetujui olih ramai saintis2 dalam bidang pengkajian sel2 stem.

Sel2 stem juga disebut sebagai embryonic cells yang membawa maksud ia adalah jenis sel2 yang ujud dari perkembangan sperma dan telor semasa berlaku dalam beberapa hari dalam proses kehamilan.

Sel2 stem ini menetap didalam tisu2 dalam seluruh badan disepanjang usia seseorng.Ia bolih samada bertukar menjadi sel2 tisu2 baru ( untuk mengantikan sel2 tisu yang mati )atau menjadi sel2 stem ( somatic )yang lain.

Sel2 yang terdapat dalam tisu2 diseluruh badan kita adalah dinamakan “somatic cell “ ia bukan jenis sel2 stem yang keluar dari bone marrow selepas proses pengeluaran sel2 stem embryonic berakhir.Sel2 stem yang keluar dari bone marrow selepas itu adalah sel2 stem  darah putih, darah merah dan  platelet.

https://stemcells.nih.gov/info/Regenerative_Medicine/2006Chapter1.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Somatic_cell#Evolution

http://www.news-medical.net/life-sciences/Stem-Cell-Types.aspx

2,Perkara ke dua yang perlu diketengahkan ialah siapakah yang digalakkan dan tidak digalakkan mengambil AFA.Jika pendapat doktor dirujuk untuk mendapatkan nasihat,permasaalahannya ialah majoriti doktor2 konvensional tidak mengetahui mengenai AFA ini walaupun JIKA IA BENAR kerana perkara ini tidak terdapat dalam buku2 perubatan rasmi atau telah menjalani ujian klinikal yang diiktiraf olih sekolah2 perubatan.

Terdapat berbagai jenis vitamin,mineral dan asid amino didalam satu hidangan AFA dan sesetengahnya adalah amat kontradiks dengan jenis2 kanser maupun berlawanan dengan sesetengah elemen rawatan kanser kaedah konvensional.

Antara mereka2 yang tidak disyorkan untuk mengambil AFA atau blue green algea adalah mereka yang menghidap “autoimmune deasea” seperti rheumatoid arthritis (RA),lupus (systemic lupus erythematosus, SLE)multiple sclerosis (MS), pemphigus vulgaris (penyakit berkaitan kulit).

Tindakbalas AFA atau Blue-green algae berkemungkinan besar menjadi terlalu agresif dan mempertingkatkan simptom2 autoimmune deasease.
Antara ubat2an yang dikhuatiri bertindakbalas dengan AFA atau blue green algea adalah seperti jenis2 ubatan yang digunakan olih hospital untuk menanggani “auto immune deasea” dan ubat2an yang bersifat pencair darah ( anticoagulant dan antiplatelet drug ).

bersambung….