BARAH / TUMOR OTAK

 

Untuk beberpa bulan  sistem pemantauan “website” ini mencatatkan pembacaan yang paling popular dan sentiasa berada pada ranking teratas  berkenaan dengan barah atau tumor otak.


Barah otak adalah berkenaan ujudnya tumor pada bahagian2 tertentu otak.Barangkali anda sedang mencari simptom2  dan kaedah2 tertentu untuk menghadapi kanser berkenaan  otak.Anda mungkin juga  sedang cuba memahami apakah kaedah rawatan hospital yang ada untuk merawat barah otakBerikut adalah info2 tambahan dari apa yang telah dibincangkan dalam artikel terdahulu.


http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/kanser-otak-dan-rawatan-alternatif

 

Barah otak menjadi barah yang amat kompleks kerana ia berlaku didalam otak tempat sistem kawalan utama terhadap semua sistem badan kita.Komposit pembinaan sel,tisu dan bendalir2 penting yang berhubungkait diantara satu sama lain selain ruang yang amat terbatas menyebakan kanser otak sukar dirawat.


Ditambah dengan terdapatnya sistem kawalan otak yang dikenali sebagai “BBB – blood brain barrier”, ia menjadi sautu masaalah besar kepada apa jua kaedah rawatan samada ortodoks atau alternatif.


Blood Brain Barrier bertindak seperti pengawal keselamatan kepada keseluruhan sistem otak dengan menghadkan kemasukkan bahan2 tertentu kedalam sistem darah otak.

Terdapat dua keadaan kanser otak

1.Tumor yang tumbuh dan berasal dari dalam otak itu sendiri

2.Tumor yang berasal dari bahagian lain badan yang terlebih dahulu dijangkiti kanser.Jenis ini disebut kanser yang bermestasis.


Kebiasaanya tumor yang berasal dalam otak seringkali lewat dikesan walaupun pesakit biasanya telah mendapat simptom2 awal.Kebanyakkan kita seperti tidak mahu menerima kenyataan bahawa kita sebenarnya menyimpan sebiji tumor didalam otak kerana implikasi dari rawatan hospital yang amat mengerunkan.


Tidak ramai yang sanggup untuk melalui pembedahan,kimoterapi dan radioterapi kepada bahagian kepala kerana majoriti kita beranggapan sedikit kesilapan semasa proses rawatan hospital ini akan melakukan 2 perkara.Pertama, kecacatan dibahgian2 angota badan yang tidak bolih dijangkakan.Yang keduanya kematian atau kelumpuhan.


Berdasarkan rekod perubatan keatas pesakit kanser otak ketakutan awam terhadap kaedah rawatan hospital ini ada asasnya.Email2  dan panggilan telefon yang saya terima menceritakan mengenai  banyak  kes2 yang amat menyayat hati.


Satu kes yang tipikal yang rasanya tidak bolih diterima akal ialah mengenai seseorang yang telah di buka tempurung kepalanya sebanyak 5 kali untuk membuang tumor.Saya tidak perlu menceritakan disini apa yang sedang dan akan berlaku kepada pesakit tersebut.Anda fikirkannya sendiri.


Untuk kanser otak yang bermestasis dari bahagian organ yang lain,doktor biasanya tidak akan membuat pembedahan membuka tempurung kepala kerana jenis  ini biasanya  dari jenis tumor yang kecil dan berselerak dibahagian2 tertentu otak.Dan kebiasaanya doktor berupaya mengesan awal kerana kebetulan pesakit memang sedang menjalani rawatan kanser.


Untuk kanser yang bermestasis kebiasaannya doktor menggunakan antibiotik yang direka khusus untuk melepasi “Blood Brain Barrier”.Dan olih kerana ia jenis antibiotik yang sangat berpengaruh dan kuat kebiasaanya ia tidak diberikan pada jangkamasa yang berterusan.Namun survival rate untuk jenis ini kebiasaanya tinggi kerana tiada kecederaan fizikal kepada otak yang disebabkan olih elemen2 pembuangan tisu2 yang sihat didalam otak.


Terdapat juga jenis2 tumor “primary” yang tidak memungkinkan pembedahan dilakukan kerana beberapa faktor seperti saiz tumor yang besar,kedudukkan tumor yang berada pada tempat2 yang sangat sensitif dan jenis2 tumor yang ganas.

Apakah kaedah yang ada dalam rawatan alternatif untuk kanser otak?

TIDAK BANYAK

Kaedah2 rawatan alternatif perlu mengambilkira pelbagai faktor sebelum menawarkannya kepada pesakit kanser otak.Terdapat jenis2 tumor ganas yang tumbuh hingga terjojol dibahagian luar tempurung kepala seperti glioblastoma perlu kepada kedua2 kaedah hospital dan alternatif untuk menghadapinya.

http://en.wikipedia.org/wiki/Glioblastoma_multiforme


Ini adalah kerana apabila suplimen2 tertentu bertindak keatas tumor ia akan menyebabkan terjadi kebenkakkan sementara yang membawa kesakitan yang pada keadaan2 tertentu akan mengakibatkan terjadinya stroke.


Pengambilan steroid  atau jenis2 ubat penahan sakit adalah satu keperluan mustahak untuk menghadapi satuasi ini.”Inflammable”  terjadi kerana apabila unsur2 dari pengambilan suppliment tertentu akan menyebabkan sel2 kanser jatuh sakit dan ini mendorong antibodi menyerangnya.Serangan yang tiba2 inilah yang akan mendatangkan bahaya kedua kepada pesakit.


Yang keduanya,otak adalah jenis organ yang amat perlahan dalam soal2 detokfikasi.Apabila kaedah pengambilan supplimen2 pembunuh kanser  ini tidak dirancang dengan teliti akan terdapat terlampau banyak sel2 kanser yang mati berkumpul didalam otak.Ini adalah juga satu bahaya kerana pereputan sel kanser akan melepaskan gas2 berbahaya yang bertukar menjadi toksid.Ini tidak baik berlaku didalam otak.


Yang ketiganya tidak banyak jenis2 supplimen yang berupaya melepasi kawalan “Blood Brain Barrier” dan jika adapun ia perlu disertakan dengan beberapa unsur lain yang tidak bolih didapati dalam pasaran Malaysia seperti DMSO.Kita akan bincangkan mengenainya dalam artikel lain.


http://www.dmso.org/articles/information/herschler.htm


Yang keempatnya,untuk jenis2 kanser yang bermestasis kebiasaanya pesakit memerlukan kepada 2 jenis kaedah terapi yang digunakan serentak.Satu untuk menghadapi sel2 kanser “primary” dan satu lagi untuk menghadapi jenis kanser “secondary” yang berada dalam otak.


Apakah pilihan yang ada.

Jika anda seorang yang berkemampuan,kaedah yang paling selamat dan berisiko rendah ialah berada dibawah pengawasan sebilangan doktor2 rawatan kanser alternatif di German dan di Mexico.


Kosnya berlegar sekitar RM100,000 hingga RM150,000 untuk rawatan sekitar 6  ke 10 minggu.Hospital ini dikendalikan olih doktor2 perubatan bertauliah dan terkenal dan sesetengahnya menjadi pensyarah jemputan untuk universiti2 perubatan terkemuka  dunia.


Mereka mempunyai cara tersendiri tanpa menggunakan kaedah pembedahan dan radioterapi yang radikal untuk menghadapi jenis2 kanser otak.Ini adalah kaedah rawatan ortodoks dan alternative yang digabungkan untuk mengelakkan  kesan2  sampingan yang amat merbahaya berbanding dengan kebergantungan dengan kaedah rawatan ortodoks semata mata.


Terdapat juga kaedah2 yang lain yang bolih dipertimbangkan umpamanya penggunaan enzim2 tertentu yang berupaya menghapuskan jaluran protin yang melindungi sel kanser untuk membolihkan antibodi menyerang dan membunuh sel kanser.Namun ia hanya bolih digunakan keatas tumor atau sel2 kanser yang bermestasis,tidak untuk tumor2 ganas yang merebak dengan pantas.


Gabungan “Cellect Budwig Protocol” ,Bill Henderson Protocol” dan penggunaan DMSO adalah kaedah terbaik yang dicadangkan olih beberapa pengamal kaedah terapi alternatif untuk kanser otak.Ia tidak menyebabkan berlaku “imflammable” yang ketara dan DMSO pula bertindak seperti steroids yang mencegah berlakunya “imflammable” dan kesakitan.


Namun satu masaalah lain ialah kaedah ini perlu dilakukan olih mereka yang berkemahiran dan kebanyakkan supplimen yang dicadangkan tidak terdapat di Malaysia.Namun terdapat beberapa orang pakar diluar sana yang menawarkan kaedah penggunaan dan rawatan jarak jauh yang memerlukan anda membayar khidmat dan membeli suppliment dari mereka.


Mereka tidak akan menjualkan suppliment tanpa anda mendapatkan khidmat mereka kerana terdapat beberapa prosidur yang perlu diikuti dengan teliti dan ada juga masanya anda perlu berhenti mengambil suppliment tertentu untuk beberapa hari.Ini adalah sebahagian dari taktik dan strategi untuk menghadapi tumor atau sel2 kanser otak.

http://www.cellectbudwig.com/


Selain dari itu kaedah penggunaan CANTRON,ENTELEVE dan PROTOCEL formula 23 bolih dicuba dengan strategi2 tertentu.Ia perlu disokong dengan penggunaan steroids,pancreatic enzyme  dan Taheebo Life Tea sebagai penggalak pengeluaran antibodi.Kesemua unsur diatas diakui bolih melintasi “Blood Brain Barrier”.


Sautu fakta yang diakui olih ramai pakar perubatan ialah hanya antibodi sahaja yang mampu dan paling sesuai untuk  melawan kanser atau tumor didalam otak.Olih itu keutamaan untuk membina antibodi harus diberikan dengan mengambil semua jenis2 makanan yang menjirus kepada ini.


Olih itu jika anda atau orang tersayang menghadapi masaalah kanser otak,jangan berputus asa.Rancang kaedah perubatan anda dengan cermat.Diakui adakalanya agak sukar untuk untuk membuat sesuatu keputusan apabila ia melibatkan pertembungan dengan dua kaedah rawatan.Namun keputusan harus terletak ditangan anda.Bila anda berada dalam satuasi ini anda harus tanya doktor anda


Adakah mereka akan mencadangkan kaedah yang mereka cadangkan kepada anda jika dia atau orang2 yang disayanginya menghidap kanser atau tumor dalam otak?.


Antara nama2 besar dalam skop rawatan alternatif