BENARKAH PENGAMBILAN VAKSIN PENYEBAB KANSER PAYUDARA?

Kanser payudara adalah salah satu penyebab utama kematian kanser pada wanita di seluruh dunia dan jumlah penghidap  kanser payudara meningkat dengan cepat.


Sejumlah  kajian yang dilakukan , walaupun tidak semua, telah menunjukkan bahawa kepekatan “free iron”( besi bebas) dalam jaringan payudara, khususnya rangkaian Duktal ( ductal tissue ), memainkan peranan utama dalam menggalakkan perkembangan kanser dan peningkatan  ketahap kanser aggerisif yang membawa maut.


Kanser Sangat Bergantung pada Iron ( zat besi )

Zat   Besi diperlukan untuk replikasi DNA untuk membelah sel dengan pantas

Laporan terbaru dari Jabatan Biomolecular Sciences di Urbino Itali, mendapati bahawa cecair yang diambil dari puting pesakit kanser terkandung  kepekatan lebih tinggi  aluminium daripada cecair puting yang diambil dari wanita tanpa kanser payudara,yaitu kira-kira dua kali lebih banyak aluminum

( Mannello F, et al. Analysis of aluminum content and iron homeostasis in nipple aspirate fluids from healthy women and breast cancer-affected patients. J Appl Toxicol 2011; Feb 21,(ahead of print)


Sejumlah kajian telah mendapati bahawa  penyedutan  cecair puting   dengan pam payudara (baik wanita pre-menopause dan post-menopause) adalah cara mudah untuk mempelajari persekitaran mikro  rangkaian  Duktal,,tempat yang paling sering kanser membiak.

( Mannello F et al. Iron-binding proteins and C-reactive protein in nipple aspirate fluids: role of iron-0driven inflammation in breast microenvironment. Am J Transl Res 2011;3: 100-113.)


Memeriksa bendalir  dari   Duktal adalah cara terbaik untuk mengukur  tahap besi, ferritin (protein besi-pengikat), CRP (saiz radang payudara) dan tahap aluminium


Para penyelidik juga mendapati bahawa wanita dengan kanser payudara mempunyai tahap jauh lebih tinggi  feritin iaitu  sebuah protein transport zat besi didalam cecair payudara mereka, yaitu  5X lebih tinggi pada wanita yang tidak menghidap kanser payudara Pengamatan ini telah disahkan dalam kajian lain.


Dalam kajian sebelumnya penyelidik mendapati bahawa pengambilan zat  besi tidak selalu berkaitan  dengan risiko kanser payudara, melainkan pelepasan besi dari pengikat protein  seperti ferritin dan transferin adalah penyebab yang kritikal.

( Lithgow D et al. C-reactive protein in nipple aspirate fluid: relation to women’s health factors. Nurs Res 2006; 65: 418-425.)


Perbezaan ini sangat penting dan menjelaskan mengapa beberapa kajian tidak menemukan hubungan antara pengambilan zat besi dalam makanan dan insiden kanser payudara

( Kabat GC et al. Dietary iron and heme iron intake and risk of breast cancer: a prospective cohort study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2007; 16:1306-1308.)


Besi Bebas ( Free Iron )Boleh Menjadi  Sangat Berbahaya

Lebih dari 90%  zat besi diserap daripada diet biasanya terikat pada  “protective  protein”( pengikat protin )


Kajian terbaru menunjukkan bahawa beberapa perkara yang kita lakukan boleh menyebabkan terlalu banyak zat besi yang akan dilepaskan ke jaringan sekitarnya, dan jika zat besi ini adalah  terdiri dari “free iron” ia  boleh mencetuskan keradangan yang menyebabkan bertambahnya unsur2 radikal bebas dan  pengoksidanan lipid

nota:

kekurangan zat besi dalam badan bolih sahaja menyebabkan kita mengalami anemia dan kanak2 dan wanita yang menghampiri saat monopos adalah dalam kumpulan yang berisiko tinggi.Keperluan zat besi dalam badan ialah 3.8g bagi lelaki dan  2.3g bagi wanita.

.
Pengambilan zat besi dari sumber makanan adalah tidak merbahaya.Jadi, apakah yang boleh menyebabkan “protective protein”  tersebut untuk melepaskan zat besi mereka?


Salah satu faktor adalah pengambilan alkohol yang berlebihan. Kajian  oleh Lee et al menunjukkan bahawa perempuan yang minum lebih dari 20 gram alkohol sehari secara signifikan meningkatkan “besi bebas” dalam jaringan payudara mereka dan mempunyai insiden yang lebih tinggi daripada kanser payudara invasif-yang paling membawa maut.

( Lee DH et al. Dietary iron intake and breast cancer: The Iowa Women’s Health Study. Proc Am Assoc Cancer Res 2004; 45: A2319.)


Ini juga telah menunjukkan bahawa estrogen yang berlebihan boleh menggantikan zat  besi dari “pengikat protein” ( protective iron ) sehingga meningkatkan kadar zat besi bebas dan ia  menyumbang kepada  risiko kanser payudara.Perkara  ini membantu menjelaskan hubungan antara tahap estrogen yang tinggi dan kanser payudara.


Perkara yang penting untuk diketahui ialah jumlah besar zat besi yang diambil adalah dari makanan yang kita makan.Seperti yang dijelaskan tadi  kesemua zat besi yang kita ambil terikat  didalam protin seperti “transferin dan “ferritin” yang berada dalam sel badan.


Jika sel2 tubuh kita mempunyai ruang untuk mengikat zat besi ini,maka pengambilan makanan yang mengandungi kandungan zat besi yang tinggi tidak memudaratkan.


Maklumat sebelum ini menyatakan  limpahan zat besi bebas terjadi apabila “pengikat protin” (tranferrin and ferritin) menjadi tepu sepenuhnya seperti apa yang terjadi pada mereka yang menghidap “ hemochromatosis.”.( penyakit berkaitan lebihan zat besi yang menyebabkan kebengkakkan pada hati dsbnya)


Bagaimana Aluminium dan Alkohol menyebabkan ketoksidan Zat Besi


Kita sekarang tahu bahawa baik aluminium dan alkohol bolih  melepaskan  zat  besi dari “pengikat protein” dan meningkatkan  tahap zat besi ke peringkat bahaya, walaupun [ada  ketika “pengikat protein” tidak tepu sepenuhnya dengan zat besi.


Jika hal ini terjadi dalam payudara, sebagaimana kajian ini menunjukkan, kadar zat besi bebas di dalam jaringan duktal payudara  ia  boleh menjadi amat berbahaya  dan dari masa ke masa membentuk tumor jenis malignan yang ganas.

Soalan yang perlu ditanya.

Dari  mana aluminium itu berasal?

Para  pengkaji merumuskan jumlah aluminium yang besar datang  dari anti-perspirant pada bahagian  ketiak sebagai suatu kemungkinan besar.Namun ada sumber lain yang menjadi semakin ketara iaitu dari pengambilan suntikkan vaksin pada peringkat umur remaja.Vaksin Sumber Utama Meningkatkan Jumlah Aluminium

Banyak vaksin tidak aktif mengandungi garam aluminium untuk meningkatkan reaksi kekebalan dari  serangan virus atau bacteria ( immune.) Penyelidikan telah menunjukkan bahawa aluminium ini secara perlahan lahan  tersebar di seluruh tubuh dan boleh tertumpu pada kelenjar payudara  khususnya pada bahagian duktal.Jumlah aluminium dalam vaksin sangat besar, terutama dalam vaksin seperti vaksin Antraks, vaksin hepatitis dan vaksin tetanus.Karena banyak  kanak-kanak sering mengambil pelbagai jenis dos vaksin  yang mengandungi aluminium pada ketika umur mereka seawall  6 tahun, akan mendedahkan  mereka pada risiko  yang sangat tinggi untuk sejumlah aluminium disuntik sama..Sebuah kajian baru-baru ini oleh Lucija Tomljenovik dan Chris Shaw mendapati bahawa bayi yang baru lahir menerima dos aluminium yang melebihi dari had keselamatan yang ditetapkan  FDA (5mg/kg/day) untuk aluminium disuntik iaitu  20 kali ganda, dan pada usia 6 bulan dos yang  yang disuntik  adalah 50 – kali ganda lebih tinggi daripada tahap  keselamatan FDA

( Tomljenovic L and Shaw C. 2011 in press.)


Aluminium pada usia muda akan terkumpul di pelbagai rangkaian dan dengan cadangan vaksin baru, anak-anak dan remaja berkemungkinan menyimpan kadar aluminium yang tinggi dalam badan  dan dengan penambahan vaksin2 baru yang disyorkan akan menyebabkan mereka menyimpan lebihan aluminium sepanjang hayat.Dengan kemampuan aluminium untuk menggantikan besi dari “pengikat protein” kita tidak mungkin hanya melihat peningkatan dramatik dalam kanser payudara, tetapi juga penyaki2 berkaitan lebihan zat  besi yang lain  seperti degenerasi hati, penyakit neurodegenerative, diabetes, kegagalan  jantung dan atherosclerosis.

( Weinberg ED. Iron toxicity. Ox Med Cell Longevity 2009; 2: 107-109.)


Tiada siapa yang menghebahkan satiuasi yang amat merbahaya ini.

Artikel asal:

Russell L. Blaylock, MD, CCN

posted by DR MERCOLA MD

3 thoughts on “BENARKAH PENGAMBILAN VAKSIN PENYEBAB KANSER PAYUDARA?”

  1. Semua jenis kanser pada awal kedatangannya tidak menunjukkan sebarang kesakitan…..apa yang penting jaga kesihatan dan pemanakan dan seringkali berjumpa dengan doktor sekiranya ada sebarang perubahan di tubuh badan anda..

Leave a Reply