Kaitan Kanser Pankerias Dan Diabetes

pancreas2

Mereka yang dikaitkan dengan diabetes adalah juga dalam risiko untuk mendapat kanser pankerias.Kanser pankerias merebak dengan pantas untuk menjangkiti empedu dan seterusnya ke hati, paru paru dan usus.

Dengan simptom2 awal seperti ketidak tentuan bacaan gula dalam darah,hilang selera makan,loya,muntah dan kesakitan pada bahagian abdomen adalah antara petanda anda mungkin mengalami masaalah berkaitan  pangkerias.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-pankerias-pancreatic-cance.html

Namun petanda yamg paling awal muncul yang biasa dikaitkan dengan permasaalahan kanser pangkerias  adalah jika anda adalah pesakit diabetes jangkamasa panjang atau yang menjalani terapi insulin.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC149418/

“The presence of diabetes remains a modest risk factor for the development of a cancer later in life, according to Dr. Mehrdad Nikfarjam, a liver and pancreas specialist from the Department of Surgery at the University of Melbourne.”

“Pancreatic cancer is more common in people with diabetes. The reason for this is not known. Most of the risk is found in people with type 2 diabetes. This type of diabetes most often starts in adulthood and is often related to being overweight or obese. It’s not clear if people with type 1 (juvenile) diabetes have a higher risk”.

http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-risk-factors

Pankerias adalah organ kecil bersaiz lebih kurang 5 ke 7 in dan seberat 80 hingga 100 gram terletak pada bahagian atas abdomen dibelakang perut.Ia mempunyai 2 fungsi utama yaitu menghasilkan pelbagai jenis enzim yang dilepaskan kedalam usus kecil untuk mencernaan makanan.

Yang keduanya ia membekalkan  insulin dan insulin pula menjadi agen kepada penyerapan gula atau glukosa  kepada sel2 dan seterusnya  menjana tenaga untuk sel2 berfungsi.

Olih kerana topik artikel ini adalah berkaitan dengan diabetes kita akan  turut membicarakan mengenai fungsi sistem penghadaman dimana masaalah yang berkaitan diabetes adalah berpunca dari kegagalan sistem enzyme tertentu khususnya sel2 endocrine  pangkerias yang bertanggungjawab dalam penghasilan dan pengawalan kadar  insulin dalam darah.

Sel2 endocrine terdapat pada bahagian permukaan pangkerias.Ia dikenali dengan nama sel2 islets  Langerhans bersempena nama penemunya Paul Langerhans.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Langerhans

Sel2 islet Langerhans ini menghasilkan insulin dan glucagon.Saintis meramalkan Sel2 islet Langerhans hanya mewakili 4-5 peratus dari keseluruhan saiz pangkerias dengan jumlah lebih kurang 1-2 juta sel yang terdapat pada  pangkerias yang kebanyakkan bertumpu kepada bahagian ekor pankerias.

islet Langerhans

Permasaalahan berkaitan diabetes  hanya berkisar kepada bahagian sel2 islet ( sel2 beta ) yang menghasilkan insulin.Jika pun terdapat masaalah kepada sel2 islet ini,  pankerias masih bolih berfungsi seperti biasa dalam soal2 membekalkan enzim2 pencernaan lain.

Jika tumor terdapat pada bahagian lain pangkerias lama kelamaan ia akan juga menjejaskan sel2 islet ini dan pada masa itu simptom2  berkaitan diabetes juga akan turut muncul,

Begitu juga sebaliknya jika tumor kecil muncul pada 4 ke lima peratus sel2 islet ini masaalah diabetes akan muncul terlebih dahulu sebelum tumor ini membesar dan menjejaskan fungsi penghasilan enzim2 pencernaan yang lain.

Sebab itu kita mendapati mereka yang menghidap diabetes tidak menunjukkan simptom2 kanser pangkerias pada permulaanya.Dan mereka yang didiagnos mempunyai kanser pankerias pula tidak menunjukkan gejala diabetes jika tumor berada pada bahagian kepala pankerias.

Walaubagaimanapun kegagalan terhadap fungsi2 sel islet  ini TIDAK  semestinya menjurus terhadap kanser pangkerias malah ia mungkin sahaja disebabkan jumlah sel2 islet ini telah berkurangan akibat dari perkara2 lain.Salah satu daripadanya menurut saintis sel2 islet ini dimusnahkan olih sistem imun atau disebut auto immune desease.

Mereka yang menghidap diabetes jenis 1 ( type 1 diabetes ) biasanya mempunyai jumlah sel2 islet yang sangat sedikit.

http://www.columbia.edu/itc/hs/medical/pathophys/immunology/readings/IsetCellDestructionReview.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8375580

Nota: IDDM –  Insulin-Dependent Diabetes Mellitus

Glucagon pula dihasilkan  sebagai tindak balas kepada tahap glukosa  yang rendah dalam darah.Ini dilakukan dengan merangsang hati supaya melepaskan glycogen kedalam darah dalam bentuk glukosa.Ia juga turut berperanan menukar lemak kepada asid lemak untuk digunakan olih sel2 sebagai alternatif kepada glukosa.

Hati juga menyimpan gula dan turut dilepaskan kedalam darah sekiranya kita tidak mengambil cukup gula namun simpanannya juga adalah terhad dan ia pula punya had kapasiti tertentu yang bolih disimpan.

 Olih kerana glukosa yakni bahan akhir karbohidrat yang kita makan diserap dipelbagai tempat dalam sistem usus,adalah penting untuk kita memahami bagaimana sistem penghadaman berfungsi secara keseluruhan.

Apabila kita mengambil makanan karbohidrat, kalenjar air liur akan merembeskan sejenis enzim yang dikenali sebagai ptyalin yang berfungsi mencerna karbohidrat menjadi kanji.Namun demikian ia tidak dicernakan secara lengkap.

Dari sini ia akan dihantar ke perut untuk proses pencernaan seterusnya.Didalam perut enzyme ptyalin akan terus berfungsi sehinggalah ia dineutralkan olih hidroklorik asid yakni asid pencernaan didalam perut. Malah terdapat sejenis enzim didalam perut yang dinamakan gastic amylise turut membantu mencernakan kanji dari karbohidrat ini.

Selepas proses pencernaa dalam perut kanji  ini akan dihantar ke duodenum atau bahagian atas usus kecil untuk proses pencernaan seterusnya.

Didalam duodenum terdapat3 jenis enzyme berfungsi sebagai agen pencernaan.Sesetengah vitamin,mineral diserap disini termasuk zat besi,kalsium dan magnesium.

a. Bile Juice

Ia adalah sejenis enzyme atau jus yang dihasilkan didalam hempedu dan dihantar ke doudenum untuk proses pemecahan dan penyerapan lemak.Ia dihasilkan olih hati dan disimpan didalam empedu.

b.Intestinal juice

Terdapat 5 jenis enzyme pencernaan yang dihasilkan dalam doudenum

1.Lactase berfungsi untuk menukar lactose kepada glucose dan galactose.

2.Maltase berfungsi untuk menukar maltose kepada glucose

3.Sucrase berfungsi untuk menukar sucrose kepada glucose dan factrose

4.Entirokinase berfungsi mengaktifkan trypsinogen kepada tryspsin

5.Eripsin berfungsi untuk menukarkan polypeptides kepada asid amino

c. Pancreatic Juice

Enzyme pankerias  pula menyumbangkan 5 jenis enzim yang dilepaskan kedalam doudenum untuk membantu proses pencernaan,

1.Pancreatic Amylase untuk mencerna kanji.

Sel-sel dalam pankreas menghasilkan Pancreatic Amylase yang dilepaskan kedalam usus kecil sebagai agen untuk  pencernaan karbohidrat dan ditukarkan kepada molikul yang lebih halus  yang kemudiannya  diserap ke dalam darah.

2.Chymotrypsin berfungsi sebagai enzyme trypsin untuk pencernaan protin

3.Pancreatic Lipase bertindak pada lemak ( lipids )dan menukarkannya kepada asid lemak dan glycerol.

4.Carboxypolypeptidase menukarkan peptides kepada asid amino.

5. Trypsinogen mengaktifkan enzyme enterokinase didalam enzyme  usus kecil yang juga berfungsi memecahkan protin menjadi peptide yang lebih halus.

Kemudian makanan dihantar ke bawah untuk proses penyerapan.Pada dinding usus terdapat sesungut2 halus yang dikenali sebagai villi dan microvilli.Ia berfungsi menyerap pelbagai jenis vitamin dan mineral,

Jejunum

Jejunum terletak pada bahagian tengah usus kecil.Jika pada sisi luar ianya pada bahagian bawah tulang selangka  dan tengah perut.Monosaccharides ( simple sugar ) dan asid amino diserap dibahagian ini.

Vitamin C dan sesetengah dari vitamin B tidak diserap didalam jejunum,

lleum

lleum terletak pada kawasan pelvic.Beberapa jenis nutrisi yang kita makan yang tidak diserap olih jojenum akan diserap pada bahagian ini.Antaranya asid amino dari protin,vitamin A,D,E.Juga diserap disini adalah sodium,potassium Vitamin B12 dan asid lemak.

Disini juga terdapat pelbagai enzyme yang dirembeskan antaranya adalah seperti gastrin, secretin, cholecystokinin.Juga terdapat dalam sel-sel dalam lapisan usus kecil yang merembeskan protease dan enzim carbohydrase yang bertanggungjawab untuk peringkat akhir pencernaan   protein dan  karbohidrat .

Proses penyerapan seterusnya berlaku dalam usus besar dimana beberapa lagi proses penyerapan berlaku sebelum ia menjadi bahan buangan dan dilupuskan.

Proses pencernaan dan penyerapan ini berlaku setiapkali kita memasukkan makanan kedalam mulut.Ertinya lebih banyak kuantiti pelbagai jenis makanan yang anda ambil,lebih banyak enzyme yang terpaksa dikilang dan dikeluarkan terutamanya olih pankerias.

Bahkan sesetengah dari kita mempunyai tabiat untuk mengambil  satu2 jenis makanan dengan kuantisi yang banyak secara kerap  yang memerlukan pangkerias untuk menghasilkan  setu2 jenis enzim secara maksima dan berterusan.

Umpamanya daging yang diproses seperti burger,satay, daging2 yang ditinkan dan daging yang dipanggang.Keadaan ini akan mengujudkan keradangan pada sesetngah sel2 pangkerias  dan mengujudkan scar tissues dan berpotensi berubah menjadi sel2 kanser bebertapa tahun kemudian.

Diabetes adalah salah satu contoh keadaan yang menjejaskan fungsi pangkerias yang bertanggungjawab dalam soal2 mengimbangi kadar gula dalam darah.Ini adalah kerana jenis2 makanan yang  bertukar kepada glukosa adalah palimg banyak dan kerap diambil pada satu2 masa.

Jika kita umpamanya mengambil jumlah karbohidrat yang tinggi atau minum air yang mempunyai kandungan gula yang tinggi maka pangkerias akan terpaksa mengeluarkan lebih banyak insulin dan glucogen untuk proses penyerapan.

Dr. Robert Lustig professor dalam bidang Endocrinology dari Universiti  California dalam bukunya  Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar, Obesity and Disease, menyatakan  badan kita hanya bolih memproses lebih kurang 6 sudu teh pelbagai bentuk gula sehari.

Insulin berfungsi sebagai “kunci” untuk membuka sel-sel  untuk membenarkan glukosa masuk kedalamnya ( sel2 ) bagi  membolehkan badan  untuk menggunakan glukosa sebagai  tenaga.

Apabila pankerias gagal melakukan fungsinya  atas pelbagai sebab,sel2 tidak mendapat glukosa yang mencukupi untuk berfungsi untuk menjana tenaga.Ini mendorong peningkatan jumlah glukosa dalam darah dan keadaan ini disebut hyperglycemia atau diabetes mellitus. .

Mereka yang diketegorikan mempunyai diabetes type1 memerlukan suntikkan insulin dari luar untuk membuka sel2 supaya glukosa bolih diserap kedalamnya.

Diabetes type 2 pula adalah satu keadaan dimana pankerias mampu menghasilkan insulin sendiri tetapi insulin ini gagal berfungsi untuk membuka sel2 untuk membenarkan glukosa diserap.Keadaan ini juga dikenali sebagai rintangan insulin atau ” insulin resistance”.

Pankerias tanpa menyedari satuasi ini secara berterusan menghasilkan lebih banyak insulin sehingga ke satu tahap ia tidak lagi berupaya  untuk menghasilkan insulin.

Apabila satuasi ini terjadi terdapat lebihan glukosa dalam darah yang tidak dapat diserap kedalam sel.Ini menyebabkan gula atau glukosa ini menjadi terlalu banyak dalam saluran darah.

Diabetes type 2 biasanya dikaitkan dengan faktor keturunan,peningkatan usia ( 45 tahun keatas ),berat badan yang tidak bersesuaian dan mereka yang didaignos mempunyai tekanan darah tinggi

Kita akan membicarakan dengan lebih lanjut nanti mengenai diabetes tahap 2 ini kerana lebih 90 peratus penghidap diabetes  adalah dari jenis ini.

Diabetes menyebabkan pelbagai komplikasi kerana ia menjejaskan pelbagai organ badan.Antaranya adalah

1.Jangkitan pada kulit adalah salah satu petanda awal kepada masaalah dibetes.Keujudan bisul pada bahagian2 tertentu badan,jangkitan pada folikel rambut,jangkitan pada kelenjar pada kelopak mata dan jangkitan pada tisu2 bahagian bawah kulit dan jangkita pada tisu2 sekitar kuku.

Namun terdapat tanda2 yang lebih khusus yang menjirus kepada komplikasi  yang mempunyai hubungkait dengan diabetes.Antaranya ialah terdapat tompok2 bersisik berwarna coklat terutamanya pada bahagian kaki dan biasanya ia tidak mendatangkan ketidakselesaan pada bahagian tersebut umpamanya anda tidak merasa gatal2 atau sakit pada  bahagian tersebut.Dalam istilah perubatan ia disebut Dermopathy Diabetic.

Dermopathy Diabetic

Dermopathy Diabetic

Acanthosis Nigricans adalah suatu keadaan di mana terdapat jangkitan fungus berwarna coklat pada bahagian leher,ketiak,siku dan adakalanya pada bahagian pangkal paha.

Acanthosis Nigricans

Acanthosis Nigricans

Diabetic Blisters letusan ( lepuhan )yang berlaku pada bahagian kulit jari kaki,jari tangan,punggung dan dakalanya pada bahagian lengan dan kaki.Simptom ini juga tidak menyakitkan dan biasanya ia sembuh dengan sendiri apabila bacaan diabetes menjadi normal.
Namun ia akan menjadi kronik jika keadaan diabetes anda berada pada peringkat yang tidak terkawal.

Diabetic Blisters

Diabetic Blisters

Digital Sclerosis adalah penebalan tisu2 kulit dan kulit menjadi tegang.Ia biasanya berlaku pada bahagian dahi,jari2 kaki dan tangan,Anda berasa sukar untuk menggerakkan jari jika ia berlaku pada bahagian sendi.Adakala ianya bolih terjadi pada bahagian punggung dan dahi.Ia biasanya sembuh apabila diabetes dalam keadaan terkawal.

Digital Sclerosis

Digital Sclerosis

Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum ( NLD ) adalah bisul2  yang berukuran lebih besar yang diakibatkan olih perubahan pada saluran darah.Ia bermula dengan terbit warna merah pada kawasan kulit,gatal dan apabila ia pecah ia meninggalkan parut pada bahagian tersebut.

Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum 2

Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum

2. Diabetic Retinopathy.Ia adalah  komplikasi kepada bahagian mata dan menjejaskan penglihatan antaranya  adalah seperti Glaucoma ,Cataracts.

3.Diabetic Neuropathy  adalah satu keadaan dimana berlaku kerosakkan pada saraf  terutamanya pada bahagian kaki yang diakibatkan olih diabetes.Bergantung kepada bahagian saraf yang terjejas Diabetic Neuropathy akan menyebabkan kekebasan dan kesakitan pada bahagian kaki,tangan atau bahagian2 lain badan.

Komplikasi yang lebih kronik jika ia melibatkan saluran darah jantung,saluran penghadaman dan saluran kencing dan bolih membawa kepada kelumpuhan dan maut.

Diabetic Neuropathy terbahgi kepada 4 keadaan dengan simptom2 berbeza.

1.Peripheral neuropathy yang biasanya melibatkan bahagian kaki dan tangan.Antara simptom2ny adalah kebas pada bahagian kaki atau tangan,kekejangan,kelemahan otot,kehilangan refleksi dan hilang keseimbangan kaki atau tangan.Komplikasi yang lebih serius adalah terdapat jangkitan seperti ulser pada bahagian tersebut dan kesakitan pada bahagian sendi.

Peripheral neuropathy

Peripheral neuropathy

2.Autonomic neuropathy adalah berlaku komplikasi pada saraf2 yang melibatkan pengawalan bahagian organ dalaman seperti paru2,usus,hati,pundi kencing,perut,organ seks dan mata.

Antara simptom2 berkaitan adalah seperti kerap sembelit,loya,muntah,kesukaran menelan makanan,kekembungan,sering berasa kenyang  dan hilang selera makan.

Mati pucuk dikalangan lelaki sementara dikalangan wanita gangguan kepada keinginan seksual.

Gangguan atau jangkitan kepada pundi kencing yang mengakibatkan kegagalan mengawal  kencing.Berpeluh yang teruk atau tiada perpeluhan langsung adalah juga gejala diabetes Autonomic neuropathy.

Ketidakupayaan badan  untuk menyesuaikan tekanan darah dan degupan  jantung, yang membawa kepada penurunan tekanan darah selepas duduk atau berdiri yang boleh menyebabkan  pengsan atau merasa terawang awang.Ini termasuk degupan jantung menjadi laju walaupun  tidak melakukan apa2 aktiviti.

Autonomic neuropathy

Compression Mononeuropathy

Compression mononeuropathy adalah berkaitan  kerosakan kepada saraf tertentu antaranya  saraf pada bahagian muka  dan kaki.Walaupun Compression Mononeuropathy boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, ia biasanya tidak menimbulkan sebarang masalah jangka panjang. Gejala biasanya akan berkurangan dan hilang dalam  beberapa minggu atau bulan. Simptom2nya  bergantung pada saraf2 terlibat.

Kesukaran mengawal fokus mata  penglihatan berganda atau sakit bahagian belakang  mata
Lumpuh pada sebelah muka
Sakit pada bahagian  kaki
Sakit bahagian i belakang atau sebelah bawah  pelvis
Sakit di bahagian depan paha
Sakit di dada atau perut

Satu lagi gejala   Compression Mononeuropathy dikenali sebagai carpal tunnel syndrome yang memberikan simptom2 seperti kebas atau kesemutan di jari atau tangan  terutama di ibu jari, jari telunjuk, jari tengah dan  jari manis.Ia juga akan menimbulkan kesakitan disebabkan oleh pemampatan saraf utama  disekeliling tulang2 carpal.

Nota:

Tulang-tulang carpal terdiri dari  lapan tulang kecil yang membentuk pergelangan tangan  yang menghubungkan tangan dan  lengan.

Kerosakkan buah pimggang adalah antara gejala serius yang disebabkan olih masaalah diabetes.Didalam buah pinggang terdapat berjuta juta kapilari yang bertindak seperti penapis yang mengasingkan bahan2 yang perlu dikitarsemula kedalam badan dengan yang perlu dilupuskan melalui pundi kencing.

Diabetes boleh merosakkan sistem pengasingan ini kerana kadar  gula darah yang tinggi membuat buah pinggang bekerja berlipat kali ganda dan dalam tempoh yang lama ia mulai terjejas dan menyebabkan bahan2 buangan memasuki dan beredar dalam saluran darah.

Dalam bahagian 2 artikel ini kita akan membicarakan mengenai jenis2 diabetes dan kaedah rawatan alternatif yang dicadangkan…bersambung…