Kanser Dan Enzim CoQ10-Bah 2

antibody-actioncourtesy Nature Reviews Cancer

Dalam bahagian 2 mengenai COQ10 ini kita akan membincangkan dengan lebih lanjut mengenai kepentingan enzim coq10 ini dalam kaedah rawatan kanser alternatif.

Para doktor walaupun sesetengah dari mereka tahu mengenai kepentingan dan kebaikkan enzim coq10 ini,terutamanya doktor yang dalam bidang rawatan jantung atau cardiovascular, namun tetap akan memberikan anda dadah statin untuk mengawal tahap “bad cholesterol” dalam darah.

“Statin drugs for “hypercholesterolemia,” which some doctors call a non-illness, have become more potent and are being prescribed in higher doses to increasing numbers of people–even those with “normal” cholesterol levels. What is often overlooked by physicians is that patients taking statins become depleted in Coenzyme Q10 (CoQ10), which leads to fatigue, muscle weakness, soreness and heart failure.

A petition to label statin packages with a warning about statin-induced CoQ10 depletion has been issued to the U.S. Food and Drug Administration (FDA), along with a review of animal and human studies supporting the issue. However, experts fear that the warning will not gain the attention it deserves”.

Red Flags Daily July 10, 2003 – Quote

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416041

Syugia diingatkan walaupun coq10 bolih diambil bersama sama dengan dadah statin namun ia akan  mengurangkan keberkesan fungsi dadah statin.Barangkali inilah sebabnya doktor hanya berpihak kepada dadah statin berbanding coq10 kerana coq10 adalah bersifat semulajadi dan tidak diiktiraf dalam komuniti kesihatan konvensional dalam skop rawatan.

Kenyataan berikut bolih dilihat dalam artikel diwebsite Mayo Clinic USA dengan rating A dan B yang bermaksud ia adalah informasi tahap 1 dan 2 yang bolih diyakini.

A.

CoQ10 dihasilkan  secara semula jadi dalam badan, tetapi kekurangan boleh berlaku akibat penyakit, pengambilan jenis2 makanan rendah, atau penggunaan CoQ10 yang tinggi oleh badan. Gejala kekurangan termasuklah kegagalan jantung, tekanan darah tinggi, dan sakit dada. Bergantung kepada punca kekurangan, pengambilan suplimen  CoQ10 atau meningkatkan pengambilan jenis2 makanan tertentu adalah sangat efektif.

B.

Terdapat bukti yang  menunjukkan bahawa CoQ10 mungkin berkesan untuk menanggani kegagalan jantung kronik. Tahap  rendah CoQ10 dalam badan telah dikaitkan dengan keadaan ini. CoQ10 telah digunakan bersama kombinasi  herba dan makanan tambahan lain untuk menanggani kegagalan jantung kronik.

Olih kerana coq10 beroperasi dalam skop utama sumber tenaga kepada sel ia lebih banyak tertumpu didalam organ2 berotot yang kebiasaanya menggunakan tenaga yang banyak antaranya adalah jantung.

Namun bagi mereka yang sedang mengambil satu lagi ubat untuk menanggani masaalah darah tinggi yang berkaitan kepekatan darah yang juga menyumbang kepada kegagalan jantung, anda perlu mendapat nasihat doktor sebelum mengambil coq10.

Dadah untuk rawatan darah tinggi terutamanya warfarin dan aspirin adalah bersifat “blood thinner” atau pencair darah.Pengambilan Coq10 bersama warfarin akan menyebabkan ketidaktepatan dari segi dosage warfarin.Dalam ertikata lain dosage warfarin mungkin menjadi terlalu tinggi dan penilaian semula perlu dilakukan untuk dosage yang tepat.

Jika dosage warfarin terlalu tinggi dikhuatiri  akan menyebabkan darah menjadi terlalu cair yang memberikan komplikasi lain terhadap kesihatan anda seperti berlaku pendarahan.

Kanser adalah sejenis penyakit metabolik yang ujud dalam badan kebanyakkannya disebabkan olih rantaian kemusnahan unsur2 semulajadi yang hilang dari badan anda.Samada ia disebabkan berkaitan diet harian atau ia termusnah olih jenis2 dadah yang diambil untuk menanggani permasaalahan kesihatan yang lain.

Bcl-2 adalah sejenis protin yang berfungsi sebagai program yang memastikan sel2 yang sampai masa untuk dinyahkan berbuat demikian ( apoptosis ).Bcl-2 dan Coq10 terdapat didalam sel2 yang normal dan sel2 yang tidak normal.Namun  nisbah keduanya berubah dalam jenis sel2 maglinant yakni sel2 kanser.

Dr Niven Narain dari Universiti of Miami USA menjelaskan bahawa kebanyakkan pesakit2 kanser mempunyai banyak protin bcl-2,namun kandungan coq10 dalam darah mereka adalah sangat rendah terutamanya pesakit kanser payudara dan melonoma.

Terdapat hubungkait yang ketara mengenai kekurangan ini yang menyaksikan jenis kanser ini pantas berkembang.Apabila terdapat lebihan protin bcl-2 berbanding coq10 sel2 yang patut mati ( apoptosis ) tidak berbuat demikian.

Ini bakal mengujudkan persekitaran yang baik untuk percambahan dan perebakkan sel2 kanser.Membekalkan kadar coq10 yang mencukupi untuk sel2 ini akan dapat membantu proses apoptosis berlaku dan mencegah perebakkan yang seterusnya.Pesakit kanser terutamanya kanser payudara perlu mengambilkira faktor keperluan ini.

Dr Niven Narain Director of
Transdermal/Cutaneous Cancer Research in the Department of Dermatology at
the University of Miami

Jenis2 dadah yang menjejaskan hati adalah sangat kerap dikenalpasti sebagai penyumbang kepada permasaalahan berkaitan kanser pada masa2 mendatang.Umpamanya penggunaan statin,walfarin,aspirin dan pelbagai jenis dadah kimo akan menjejaskan fungsi hati bahkan dalam keadaan tertentu akan menyebabkan hati mendapat kanser.

http://www.medicationsense.com/articles/jul_dec_07/statin_cancer101907.php

http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/393579

Hati adalah pusat memproses dan simpanan pelbagai jenis nutrisi yang diperlukan olih badan untuk disalurkan kepada pelbagai jenis sel pada organ  dan sistem immune.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-hati-liver-cancer.html

Sel2 antibodi yang tidak mendapatkan nutrisi yang mencukupi akan menyebabkan ia gagal berfungsi untuk memusnahkan virus dan bakteria didalam badan.Bahkan sejenis antibodi ( Natural Killer Cell” ( NK ) yang berperanan untuk memusnahkan sel2 kanser juga akan turut terjejas akibat kehilangan nutrisi2 tertentu yang diperlukan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663254/

Para onkologis mengetahui bahawa kimoterapi atau kaedah radioterapi untuk rawatan kanser tidak bolih diberikan secara berterusan atau diberikan setiap hari.Ini adalah kerana dadah kimo walaupun secara relatifnya memusnahkan tumor,namun ia juga mendatangkan bahaya kepada sel2 yang sihat dan menjejaskan organ2 yang lain terutamanya hati.

Coq10 adalah antara enzim2 yang dimusnahkan dengan teruk kerana hati  tergulong dalam antara organ2 yang paling banyak terdapat enzim coq10  dan merupakan stor utama penyimpanan  coq10.Walaupun kemudiannya hati berupaya membina semula Coq10 namun pesakit kanser sering mengalami permasaalahan diet yang kronik dan ini menghalang hati dari mengembalikan semula stok coq10 dalam badan.

Dadah kimo juga telah diperkatakan dalam pelbagai jernal perubatan menjejaskan sistem imun dengan teruk lantaran itu sering kita lihat mereka yang menjalani kimoterapi agak sensitif dan mudah terdedah kepada jangkitan yang pada kebiasaanya tidak berbahaya.

Apabila seseorang itu mendapat kanser tidak ramai yang menyedari bahawa ia dimulakan dengan masaalah berkaitan antibodi.Badan sememngnya dipersiapkan dengan sistem menghapuskan sel2 kanser atau sel2 yang hendak berubah menjadi sel2 kanser.

Tentera2 semulajadi badan ini sememangnya dihasilkan didalam pelbagai bahagian organ dalaman seperti bone marrow, limpa dan kalenjer thymus.Bahkan kalenjer thymus berfungsi sebagai pusat pembelajaran atau “training centre” yang melatih sel2 antibodi ini untuk berhadapan dengan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menyerang badan kita.

thymus

Kalenjer Thymus menghasilkan sejenis hormon yang dikenali sebagai Thymosin yang merangsang perkembangan sel2 T.Sel darah putih ( limfosit) yang dihasilkan olih “bone marrow” adalah jenis sel2 antibodi belum matang dan perlu melalui kelenjar thymus untuk ditukarkan kepada sel2 T.

Apabila cukup matang dan dibekalkan dengan ilmu “peperangan” barulah ia dilepaskan kedalam  sistem limfa atau “lymphnode” untuk berhadapan dengan pelbagai jenis virus dan bakteria.Dianggarkan terdapat sehingga 25 juta jenis T cell dengan dengan dibahagikan kepada 3 kelumpuk utama dikenali sebagai cytotoxic, helper dan regulatory T-cells atau  killer T-cells.

Apabila sel-sel T matang sepenuhnya dalam thymus, mereka berhijrah ke lympnodes yang terdapat diseluruh  badan, di mana mereka membantu sistem imun melawan penyakit. Walau bagaimanapun, sesetengah limfosit, tidak kira sama ada mereka tinggal dalam lympnodes  atau thymus, ia juga boleh berkembang menjadi kanser (dikenali sebagai penyakit Hodgkin dan Non Hodgkin limpyhoma)

Fungsi kelenjar Thymus dikatakan hanya aktif ke tahap 100 peratus pada usia kanak2 dan remaja dan  mula menurun bersama peningkatan usia.Barangkali itulah sebabnya Coq10 juga digunakan dalam bidang kecantikkan sebagai supliment anti penuaan atau “anti aging”.

Pesakit2 kanser yang berusia memerlukan Coq10 diberikan secara maksima untuk menanggani permasaalahan kemorosotan kuanti Coq10 ini apatah lagi jika mereka menjalani kaedah rawatan kimoterapi.

Namun kita dapati ongkologis bukan sahaja tidak memberi perhatian kepada kepentingan mengandakan jumlah pelbagai nutrisi penting yang lain seperti vitamin C,glutathione malah penyusutan kadar Coq10 sebagai elemen penting untuk tujuan memperkasakan antibodi juga telah dikesampingkan.

Sedangkan terdapat sangat banyak jernal2 perubatan dari pelbagai sumber termasuklah jernal2 didalam penerbitan utama bidang perubatan seperti The Lancet dan dan JAMA membicarakan mengenai kepentingan enzim Coq10 ini.

“Deficiency of coenzyme Q10-dependent respiratory-chain activities was identified in muscle biopsy, circulating lymphocytes, and cultured skin fibroblasts. Undetectable coenzyme Q10 and results of radiolabelling experiments in cultured fibroblasts supported the diagnosis of widespread coenzyme Q10 deficiency. Stimulation of respiration and fibroblast enzyme activities by exogenous quinones in vitro prompted us to treat the patients with oral ubidecarenone (5 mg/kg daily), which resulted in a substantial improvement of their condition over 3 years of therapy”. The Lancet

http://www.wellnessresources.com/studies/thymus_gland_affected_by_q10_deficiency/

http://www.wellnessresources.com/studies/q10_aging_thymus_atrophy_and_poor_immunity/

http://www.wellnessresources.com/studies/q10_boosts_antibodies_and_t_helper_cells/

http://www.wellnessresources.com/studies/q10_boosts_macrophages_extends_survival_of_cancer_patients/

Adalah penting pesakit2 kanser samada yang menjalani rawatan kanser menggunakan kaedah konvensional atau kaedah alternatif untuk mengambil enzim Coq10 secara harian terutamanya mereka yang telah berumur lebih 40 tahun.

Terdapat juga penyelidikkan2 rasmi olih pelbagai pusat penyelidikkan kanser yang diterbitkan didalam jernal2 perubatan yang menyatakan enzim Coq10 sangat berguna untuk sesetengah jenis kanser samada digunakan  secara khusus untuk membunuh sel2 kanser atau mencegah perebakkan sel2 kanser.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032790/

“We encourage cancer patients to continue the traditional treatment their doctors recommend,” says Dr. Hsia. He feels, however, that adjuvant, or integrative, therapy with CoQ10 may be advisable. “It might be advantageous to give cancer patients CoQ10,” he says, “given that it will help healthy cells produce more ATP [adenosine triphosphate], the energy molecule.”

Dr. S.L. Hsia – University of Miami (FL)

“Low blood level of Coq10 have  been found in cancer patient with myeloma,lymphoma,breast cancer,lung cancer,prostate cancer and pancreatic cancer” – quote National Cancer Institiute.

Antara jenis2 kanser yang disyorkan untuk penggunaan dosage tinggi enzim coq10 adalah

Kanser payudara

Melanoma ( kanser kulit )

Kanser Thymus

Kanser Paru paru

Kanse Serviks

Kanser prostat

Kanser Kolon dan Rektum

Kanser buah pinggang

Kanser Pankerias

Kanser Hati ( termasuk jenis2 kanser yang bermestasis ke hati

Kanser Limfoma

Kanser Otak ( Brain tumor )

Perlu diingat penggunaan Coq10 adalah digunakan bersama kaedah rawatan kanser alternatif dan bukan sebagai protokol utama walaupun disana terdapat protokol khusus menggunakan coq10 yang dinamakan “Stockholm Protocol”.

Dosage Enzim Coq10

Badan kita menghasilkan kurang coq10 bersama peningkatan usia.Ia memerlukan sekurang2nya 6 jenis vitamin lain yang perlu diambil melalui permakanan untuk membolihkan badan mengilangkan enzim coq10.

 

Antaranya adalah asid folik,vitamin B2,B3,B5,B6 dan Vitamin B12.Kebanyakkan dari kita terutamanya mereka yang menghidap kanser atau penyakit kronik yang lain sukar untuk menyelia jenis2 permakanan yang mempunyai keenam2  nutrisi ini.Olih itu penggunaan suplimen adalah disyorkan dan lebih mudah diurus.

Terdapat pelbagai jenama Coq10 dipasaran dengan dosage2 yang berlainan.Terdapat pelbagai kriteria yang perlu diberi perhatian sebelum  anda membeli suplimen Coq10.

Perkara yang dikira mustahak adalah anda memilih jenama dari syarikat2 dari negara2 yang mempunyai undang2 yang ketat dalam bidang pengilangan produk2 berasaskan herba atau syarikat farmasi2 umpamanya dari Amerika atau Eropah.

Jika anda pesakit kanser dan pada masa yang sama mengambil pil2 darah tinggi,sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan doage tinggi coq10.Adakala doktor perlu membuat penilaian yang lebih kerap untuk mempastikan dosage ubat darah tinggi yang diambil bersesuaian dengan kondisi terkini darah anda.

Mereka yang telah pun didiagnos menghidap diabetes dan sedang mengambil insulin perlu juga mendapat nasihat doktor sebelum menggunakan Coq10.Ini adalah kerana coq10 dikhuatiri akan juga mempengaruhi tahap gula dalam darah dan penilaian berkala perlu dilakukan untuk dosage insulin yang perlu digunakan.

Jika anda sedang membuat sinaran radiasi untuk rawatan kanser sesetengah penyelidik berpendapat coq10 dikatakan melemahkan keberkesanan sinaran radiasi.Sebaliknya ia sangat membantu jika anda sedang menggunakan kaedah kimoterapi.

Suplimen coq10 terdapat dalam 2 bentuk yaitu jenis oral dan suntikkan.Untuk pesakit kanser anda disarankan menggunakan kedua2 kaedah ini terutamanya untuk jenis2 kanser tahap 4.

Dosage harian yang dicadangkan adalah 390 mg sehari jika anda mengikut apa yang disyorkan olih majoriti doktor rawatan  kanser konvensional,bahkan doktor alternatif mengesyorkan pengambilan sehingga dua kali ganda dari itu.Kaedah oral kebiasaannya sebahagiannya akan termusnah didalam perut dan usus sebelum iannya diserap untuk dihantar ke hati.Hanya 10 peratus yang akhirnya dapat dimanafaatkan olih badan.

Dosage 100mg sehari adalah dicadangkan kepada mereka yang mengambil dadah statin atau mereka yang ingin menjadikan coq10 sebagai suplimen mengawal kadar kolesterol dalam darah

Sementara penggunaan jenis suntikkan adalah lebih praktikal kerana ia terus dapat digunakan olih badan tanpa melalui proses sistem penghadaman.

img-20161212-wa0023-1kemaskini

Selain menanggani masaalah berkaitan jantung,kolesterol dan kanser,Coq10 juga disyorkan untuk permasaalahan kesihatan berikut

1.Migrain

2.Penyakit Parkinson

3.Penyakit berkaitan gusi

4.Aids dan HIV ( dalam skop memperteguhkan sistem imun)

5.Kesuburan sperma lelaki

6.Penyakit Alzheimer’s

7.Muscular dystrophy

8.Chronic Fatigue Syndrome

Coq10 tidak sesuai diambil olih

Kanak2,wanita yang hamil dan sedang menyusukan

Nota: Penggunaan dosage melebihi 50mg sehari atau anda sedang menggunakan ubat2an yang dipriskripsi atau sedang menjalani   kimoterapi  perlu dibawah pengetahuan dan pengawasan doktor anda.Terdapat jenis2 dadah kimo yang berinteraksi dengan coq10 antaranya Daunorubicin ( Cerubidin ) dan doxorubicin ( Adriamycin )

Rujukkan2 tambahan

http://www.dailymail.co.uk/health/article-432395/Statins-truth.html

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(00)02531-9/abstract

http://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2529997

http://www.biomath.info/Protocols/Duke/docs/PierorzaioPhillip.pdf………prostate pdf

1. Available at: http://www.med.miami.edu/ news/view.asp?id=403. Accessed May 16, 2005.

2. Samson KJ. Innovative research and applications for CoQ10. Life Extension. August, 2004:46-55.

3. Crane FL. Biochemical functions of coenzyme Q10. J Am Coll Nutr. 2001 Dec;20(6):591-8.

4. Laaksonen R, Ojala JP, Tikkanen MJ, Himberg JJ. Serum ubiquinone concentrations after short- and long-term treatment with HMG-CoA reductase inhibitors. Eur J Clin Pharmacol. 1994;46(4):313-7.

5. Mortensen SA, Leth A, Agner E, Rohde M. Dose-related decrease of serum coenzyme Q10 during treatment with HMG-CoA reductase inhibitors. Mol Aspects Med. 1997;18 SupplS137-44.

6. Watts GF, Castelluccio C, Rice-Evans C, et al. Plasma coenzyme Q (ubiquinone) concentrations in patients treated with simvastatin. J Clin Pathol. 1993 Nov;46(11):1055-7.

7. Human JA, Ubbink JB, Jerling JJ, et al. The effect of Simvastatin on the plasma antioxidant concentrations in patients with hyper-cholesterolaemia. Clin Chim Acta. 1997 Jul 4;263(1):67-77.

8. Ghirlanda G, Oradei A, Manto A, et al. Evidence of plasma CoQ10-lowering effect by HMG-CoA reductase inhibitors: a double-blind, placebo-controlled study. J Clin Pharmacol. 1993 Mar;33(3):226-9.

9. Bargossi AM, Battino M, Gaddi A, et al. Exogenous CoQ10 preserves plasma ubiquinone levels in patients treated with 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase inhibitors. Int J Clin Lab Res. 1994;24(3):171-6.

10. Sinatra ST. The Coenzyme Q10 Phenomenon. Los Angeles, CA: Lowell House; 1998.

11. Portakal O, Ozkaya O, Erden IM, et al. Coenzyme Q10 concentrations and antioxidant status in tissues of breast cancer patients. Clin Biochem. 2000 Jun;33(4):279-84.

12. Folkers K, Osterborg A, Nylander M, Morita M, Mellstedt H. Activities of vitamin Q10 in animal models and a serious deficiency in patients with cancer. Biochem Biophys Res Commun. 1997 May 19;234(2):296-9.

13. Palan PR, Mikhail MS, Shaban DW, Romney SL. Plasma concentrations of coenzyme Q10 and tocopherols in cervical intraepithelial neoplasia and cervical cancer. Eur J Cancer Prev. 2003 Aug;12(4):321-6.

14. Jolliet P, Simon N, Barre J, et al. Plasma coenzyme Q10 concentrations in breast cancer: prognosis and therapeutic consequences. Int J Clin Pharmacol Ther. 1998 Sep;36(9):506-9.

15. Folkers K, Brown R, Judy WV, Morita M. Survival of cancer patients on therapy with coenzyme Q10. Biochem Biophys Res Commun. 1993 Apr 15;192(1):241-5.

16. Available at: http://cancerweb.ncl.ac.uk/cancernet/600916.html. Accessed June 4, 2005.

17. Florence TM. The role of free radicals in disease. Aust N Z J Ophthalmol. 1995 Feb;23(1):3-7.

18. Perumal SS, Shanthi P, Sachdanandam P. Combined efficacy of tamoxifen and coenzyme Q10 on the status of lipid peroxidation and antioxidants in DMBA induced breast cancer. Mol Cell Biochem. 2005 May;273 (1-2):151-60.

19. Weber C, Sejersgard JT, Mortensen SA, Paulsen G, Holmer G. Antioxidative effect of dietary coenzyme Q10 in human blood plasma. Int J Vitam Nutr Res. 1994;64(4):311-5.

20. Conklin KA. Coenzyme q10 for prevention of anthracycline-induced cardiotoxicity. Integr Cancer Ther. 2005 Jun;4(2):110-30.

21. Richardson MA, Sanders T, Palmer JL, Greisinger A, Singletary SE. Complementary/alternative medicine use in a comprehensive cancer center and the implications for oncology. J Clin Oncol. 2000 Jul;18(13):2505-14.

22. Prasad KN, Cole WC, Kumar B, Prasad KC. Scientific rationale for using high-dose multiple micronutrients as an adjunct to standard and experimental cancer therapies. J Am Coll Nutr. 2001 Oct;20(5 Suppl):450S-63S.

23. van Dalen EC, Caron HN, Dickinson HO, Kremer LC. Cardioprotective interventions for cancer patients receiving anthracyclines. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(1):CD003917.

24. Lockwood K, Moesgaard S, Hanioka T, Folkers K. Apparent partial remission of breast cancer in 蘇igh risk’ patients supplemented with nutritional antioxidants, essential fatty acids and coenzyme Q10. Mol Aspects Med. 1994;15 Suppls231-40.

25. Lockwood K, Moesgaard S, Folkers K. Partial and complete regression of breast cancer in patients in relation to dosage of coenzyme Q10. Biochem Biophys Res Commun. 1994 Mar 30;199(3):1504-8.

26. Lockwood K, Moesgaard S, Yamamoto T, Folkers K. Progress on therapy of breast cancer with vitamin Q10 and the regression of metastases. Biochem Biophys Res Commun. 1995 Jul 6;212(1):172-7.

27. Hilakivi-Clarke L, Wang C, Kalil M, Riggins R, Pestell RG. Nutritional modulation of the cell cycle and breast cancer. Endocr Relat Cancer. 2004 Dec;11(4):603-22.

28. Folkers K. Relevance of the biosynthesis of coenzyme Q10 and of the four bases of DNA as a rationale for the molecular causes of cancer and a therapy. Biochem Biophys Res Commun. 1996 Jul 16;224(2):358-61.

29. Frentzel-Beyme R, Chang-Claude J. Vegetarian diets and colon cancer: the German experience. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1143S-52S.

30. Hodges S, Hertz N, Lockwood K, Lister R. CoQ10: could it have a role in cancer management? Biofactors. 1999;9(2-4):365-70.

31. Folkers K, Morita M, McRee J, Jr. The activities of coenzyme Q10 and vitamin B6 for immune responses. Biochem Biophys Res Commun. 1993 May 28;193(1):88-92.

32. Gorelick C, Lopez-Jones M, Goldberg GL, Romney SL, Khabele D. Coenzyme Q10 and lipid-related gene induction in HeLa cells. Am J Obstet Gynecol. 2004 May;190(5):1432-4.

33. Available at: http://www.dermatology.med.miami.edu/services.asp. Accessed June 11, 2005.

34. Duthie SJ, Ma A, Ross MA, Collins AR. Antioxidant supplementation decreases oxidative DNA damage in human lymphocytes. Cancer Res. 1996 Mar 15;56(6):1291-5.

 

Antara rujukkan2 lain yang membicarakan mengenai Coq10

 1. da Silva MC, Mendonca LM, Venancio VP, Bianchi ML, Antunes LM: Coenzyme Q10 protects Pc12 cells from cisplatin-induced DNA damage and neurotoxicity. Neurotoxicology 2013; 36:10-16.
 2. National Cancer Institute (NIH). PDQ Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board: Coenzyme Q10 (PDQ®) – Health Professional Version [online document]. Last updated on 21 April 2016. http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/coenzyme-q10-pdq. Accessed on 2 March 2016.
 3. Garrido-Maraver J, Cordero MD, Oropesa-Avila M, Fernandez VA, de la MM, Delgado PA, de MM, Perez CC, Villanueva PM, Cotan D, Sanchez-Alcazar JA: Coenzyme q10 therapy. Mol Syndromol 2014; 5(3-4):187-197.
 4. Lesser GJ, Case D, Stark N, Williford S, Giguere J, Garino LA, Naughton MJ, Vitolins MZ, Lively MO, Shaw EG: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Oral Coenzyme Q(10) to Relieve Self-Reported Treatment-Related Fatigue in Newly Diagnosed Patients with Breast Cancer. J Support Oncol 2013; 11(1):31-42.
 5. Potgieter M, Pretorius E, Pepper MS: Primary and secondary coenzyme Q10 deficiency: the role of therapeutic supplementation. Nutr Rev 2013; 71(3):180-188.
 6. MVZ Labor Ravensburg: Leistungsverzeichnis des MVZ Labor Ravensburg Dr. Gärtner – Coenzym Q10 (Ubichinon) [online document], 20 February 2009. http://leistungsverzeichnis.labor-gaertner.de/Entry/271. Accessed on 17 March 2016.
 7. Folkers K, Osterborg A, Nylander M, Morita M, Mellstedt H: Activities of vitamin Q10 in animal models and a serious deficiency in patients with cancer. Biochem Biophys Res Commun 1997; 234(2):296-299.
 8. Pepping J: Coenzyme Q10. Am J Health Syst Pharm 1999; 56(6):519-521.
 9. Cluis CP, Pinel D, Martin VJ: The production of coenzyme Q10 in microorganisms. Subcell Biochem 2012; 64:303-326.
 10. Lockwood K, Moesgaard S, Folkers K: Partial and complete regression of breast cancer in patients in relation to dosage of coenzyme Q10. Biochem Biophys Res Commun 1994; 199(3):1504-1508.
 11. Lockwood K, Moesgaard S, Yamamoto T, Folkers K: Progress on therapy of breast cancer with vitamin Q10 and the regression of metastases. Biochem Biophys Res Commun 1995; 212(1):172-177.
 12. Rusciani L, Proietti I, Rusciani A, Paradisi A, Sbordoni G, Alfano C, Panunzi S, De GA, Lippa S: Low plasma coenzyme Q10 levels as an independent prognostic factor for melanoma progression. J Am Acad Dermatol 2006; 54(2):234-241.
 13. Cooney RV, Dai Q, Gao YT, Chow WH, Franke AA, Shu XO, Li H, Ji B, Cai Q, Chai W, Zheng W: Low plasma coenzyme Q(10) levels and breast cancer risk in Chinese women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2011; 20(6):1124-1130.
 14. Chai W, Cooney RV, Franke AA, Shvetsov YB, Caberto CP, Wilkens LR, Le ML, Henderson BE, Kolonel LN, Goodman MT: Plasma coenzyme Q10 levels and postmenopausal breast cancer risk: the multiethnic cohort study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2010; 19(9):2351-2356.
 15. El-Sheikh AAK, Morsy MA, Mahmoud MM, Rifaai RA, Abdelrahman AM: Effect of coenzyme-q10 on Doxorubicin-induced nephrotoxicity in rats. Adv Pharmacol Sci 2012; 2012:981461.
 16. Sachdanandam P: Antiangiogenic and hypolipidemic activity of coenzyme Q10 supplementation to breast cancer patients undergoing Tamoxifen therapy. Biofactors 2008; 32(1-4):151-159.
 17. Folkers K, Shizukuishi S, Takemura K, Drzewoski J, Richardson P, Ellis J, Kuzell WC: Increase in levels of IgG in serum of patients treated with coenzyme Q10. Res Commun Chem Pathol Pharmacol 1982; 38(2):335-338.
 18. Barbieri B, Lund B, Lundstrom B, Scaglione F: Coenzyme Q10 administration increases antibody titer in hepatitis B vaccinated volunteers–a single blind placebo-controlled and randomized clinical study. Biofactors 1999; 9(2-4):351-357.
 19. Folkers K, Hanioka T, Xia LJ, McRee JT, Jr., Langsjoen P: Coenzyme Q10 increases T4/T8 ratios of lymphocytes in ordinary subjects and relevance to patients having the AIDS related complex. Biochem Biophys Res Commun 1991; 176(2):786-791.
 20. Frei B, Kim MC, Ames BN: Ubiquinol-10 is an effective lipid-soluble antioxidant at physiological concentrations. Proc Natl Acad Sci U S A 1990; 87(12):4879-4883.
 21. Shinozawa S, Gomita Y, Araki Y: Protective effects of various drugs on adriamycin (doxorubicin)-induced toxicity and microsomal lipid peroxidation in mice and rats. Biol Pharm Bull 1993; 16(11):1114-1117.
 22. Chandran K, Aggarwal D, Migrino RQ, Joseph J, McAllister D, Konorev EA, Antholine WE, Zielonka J, Srinivasan S, Avadhani NG, Kalyanaraman B: Doxorubicin inactivates myocardial cytochrome c oxidase in rats: cardioprotection by Mito-Q. Biophys J 2009; 96(4):1388-1398.
 23. Chen PY, Hou CW, Shibu MA, Day CH, Pai P, Liu ZR, Lin TY, Viswanadha VP, Kuo CH, Huang CY: Protective effect of Co-enzyme Q10 On doxorubicin-induced cardiomyopathy of rat hearts. Environ Toxicol 2016. doi: 10.1002/tox.22270
 24. Fouad AA, Al-Sultan AI, Refaie SM, Yacoubi MT: Coenzyme Q10 treatment ameliorates acute cisplatin nephrotoxicity in mice. Toxicology 2010; 274(1-3):49-56.
 25. Werbach MR: Nutritional strategies for treating chronic fatigue syndrome. Altern Med Rev 2000; 5(2):93-108.
 26. Nicolson GL: Mitochondrial Dysfunction and Chronic Disease: Treatment With Natural Supplements. Integr Med (Encinitas) 2014; 13(4):35-43.
 27. Molassiotis A, Scott JA, Kearney N, Pud D, Magri M, Selvekerova S, Bruyns I, Fernandez-Ortega P, Panteli V, Margulies A, Gudmundsdottir G, Milovics L, Ozden G, Platin N, Patiraki E: Complementary and alternative medicine use in breast cancer patients in Europe. Support Care Cancer 2006; 14(3):260-267.
 28. European Nutraceutical Association (ENA): Nutrazeutika in der ärztlichen Praxis – Mit besonderer Berücksichtigung der arztrechtlichen Situation in Deutschland [online document]. First edition released 2013. http://enaonline.org/files/artikel/319/Nutraceuticals%20in%20der%20aerztlichen%20PraxisWEB.pdf Accessed on 21 April 2016
 29. Tran MT, Mitchell TM, Kennedy DT, Giles JT: Role of coenzyme Q10 in chronic heart failure, angina, and hypertension. Pharmacotherapy 2001; 21(7):797-806.
 30. Rusciani L, Proietti I, Paradisi A, Rusciani A, Guerriero G, Mammone A, De GA, Lippa S: Recombinant interferon alpha-2b and coenzyme Q10 as a postsurgical adjuvant therapy for melanoma: a 3-year trial with recombinant interferon-alpha and 5-year follow-up. Melanoma Res 2007; 17(3):177-183.
 31. Roffe L, Schmidt K, Ernst E: Efficacy of coenzyme Q10 for improved tolerability of cancer treatments: a systematic review. J Clin Oncol 2004; 22(21):4418-4424.
 32. Mizuno K, Tanaka M, Nozaki S, Mizuma H, Ataka S, Tahara T, Sugino T, Shirai T, Kajimoto Y, Kuratsune H, Kajimoto O, Watanabe Y: Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. Nutrition 2008; 24(4):293-299.
 33. Hathcock JN, Shao A: Risk assessment for coenzyme Q10 (Ubiquinone). Regul Toxicol Pharmacol 2006; 45(3):282-288.
 34. Hidaka T, Fujii K, Funahashi I, Fukutomi N, Hosoe K: Safety assessment of coenzyme Q10 (CoQ10). Biofactors 2008; 32(1-4):199-208.
 35. Natural Medicines. Coenzyme Q-10 [online document]. Last updated on 14 February 2015. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=938. Accessed on 8 March 2016
 36. Baggio E, Gandini R, Plancher AC, Passeri M, Carmosino G: Italian multicenter study on the safety and efficacy of coenzyme Q10 as adjunctive therapy in heart failure. CoQ10 Drug Surveillance Investigators. Mol Aspects Med 1994; 15 Suppl:s287-s294.
 37. Feigin A, Kieburtz K, Como P, Hickey C, Claude K, Abwender D, Zimmerman C, Steinberg K, Shoulson I: Assessment of coenzyme Q10 tolerability in Huntington’s disease. Mov Disord 1996; 11(3):321-323.
 38. uke C, Krikorian SA, Couris RR. Coenzyme Q10: A review of essential functions and clinical trials. US Pharm 2000;25:28-41.
 39. Greenlee H, Shaw J, Lau YK, Naini A, Maurer M: Lack of Effect of Coenzyme Q10 on Doxorubicin Cytotoxicity in Breast Cancer Cell Cultures. Integr Cancer Ther 2012; 11(3):243-250.
 40. Spigset O. Reduced effect of warfarin caused by ubidecarenone. Lancet 1994; 344(8933):1372-1373.
 41. Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL: Potential interactions between alternative therapies and warfarin. Am J Health Syst Pharm 2000; 57(13):1221-1227.
 42. Porterfield LM: Why did the response to warfarin change? RN 2000; 63(12):107.
 43. Engelsen J, Nielsen JD, Hansen KF: [Effect of Coenzyme Q10 and Ginkgo biloba on warfarin dosage in patients on long-term warfarin treatment. A randomized, double-blind, placebo-controlled cross-over trial]. Ugeskr Laeger 2003; 165(18):1868-1871.
 44. Kaikkonen J, Nyyssonen K, Tuomainen TP, Ristonmaa U, Salonen JT: Determinants of plasma coenzyme Q10 in humans. FEBS Lett 1999; 443(2):163-166.
 45. Overvad K, Diamant B, Holm L, Holmer G, Mortensen SA, Stender S: Coenzyme Q10 in health and disease. Eur J Clin Nutr 1999; 53(10):764-770.
 46. ConsumerLab.com: Product Review: CoQ10 and Ubiquinol Supplements Review [online document], 7 March 2015. https://www.consumerlab.com/reviews/CoQ10-Ubiquinol-Supplements-Review/CoQ10. Accessed on 17 March 2016.