Kanser dan “HYDRAZINE SULPHATE”- 2

Sebelum beralih kepada perbincangan mengenai  kaedah  terapi alternatif kanser yang lain  seperti yang dijanjikan saya akan menghabiskan mengenai terapi alternatif HYDRAZINE SULPHATE.

HYDRAZINE SULPHATE mempunyai sejarah yang agak berliku liku sebelum ia mula diterima sebagai kaedah yang dibenarkan untuk digunakan walaupun mendapat 50 peratus sahaja pengiktirafan dari FDA.Buat masa ini FDA hanya mengkatogarikan hyrazine sulphate sebagai suplimen kesihatan.

Dr Joseph Gold  adalah individu yang mencetuskan idea pengunaan hydrazine sulphate pada tahun 1969 melalui yayasan beliau “Syracuse Cancer Research Institute” berpangkalan di New York.

FDA mula mengharamkan penggunaan hydrazine sulphate pada tahun 1976.Ia berikutan kegagalan hydrazine sulphate dalam ujian klinikal yang dijalankan keatas 29 penderita kanser yang dilaksanakan olih “Memorial Sloan Kettering Cancer Centre” sebuah yayasan kanser seperti “MAKNA” di Malaysia.

Namun Dr Gold menyatakan kegagalan ujian klinikal itu adalah bersifat kesilapan teknikal kerana pesakit telah diberikan hydrazine sulphate yang tidak sekata mengikut dosage yang disyorkan.Kita memahaminnya kerana sesuatu ujian klinikal untuk rawatan kanser bolih mengambil masa berbulan bulan dan pemantauaan yang lemah bolih menyebabkan kegagalan kepada sesuatu ujian klinikal.

“In a letter of protest to Sloan-Kettering,2 Gold pointed out that some patients were receiving a massive, single dose of approximately 120 to 190 milligrams a day (instead of the usual two or three 60-milligram doses), “which quickly wiped out whatever good response they were beginning to show.” The study was so poorly executed that it could never be published today, he maintains.”

Dr Gold telah melaksanakan beberapa ujian klinikal yang lain dibawah pemantauan yang lebih teliti pada tahun 1975.Ujian keatas 84 orang pesakit kanser mendapati 70 peratus pesakit telah mendapat kembali berat badan mereka dan pengurangan kesakitan.17 peratus pesakit kanser mendapati penurunan dalam saiz tumor mereka.

Sementara ujian di Russia keatas 48 pesakit kanser kronik telah diuji dengan hydrazine sulphate.Dari jumlah itu 38 peratus mendapati penyusutan tumor dan 59 peratus lagi mendapati kesan yang lebih baik seperti kurang kesakitan.

Berikutan kejayaan2 terbaharu itu pihak FDA ( 1979 )telah mengeluarkan hydrazine sulphate dari senarai bahan “black list ” mereka namun masih mengekalkan “larangan penggunaan iklan sebagai “ubat untuk kanser”.

Pakar  mengesyorkan penggunaan hydrazine sulphate keatas jenis jenis kanser berikut.

1.RECTO COLON CANCER

2.OVARIAN CANCER

3.PROSTATIC CANCER

4.LUNG CANCER

5.HODGKIN’S DEASEASE

6.LYMPHOMA

7.THYROD CANCER

8.MELANOMA

9.BREAST CANCER

Dr. Rowan Chlebowski, pengarah UCLA  mengetuai projek khas mengenai hyrazine sullphate.Beliau mengakui penggunaan hydrazine sulphate bolih membantu hampir setengah juta pengidap kanser di Amerika Syarikat.Pasukannya telah membuat banyak ujian keatas hydrazine sulphate sejak 2 dekad yang lalu.Kami mendapati hydrazine sulphate adalah  agen  “ANTI CACHEXIA”Ia bersifat anti tumor secara tidak langsung dengan kurang kesan toksid.Tindakkannya tidak menjirus terus kearah sel kanser namun ia didapati memberi kesan kepada mereka,( sel kanser )

Dr Chlebowski dari Harbor -UCLA Medical Centre Torrance,California telah menjalankan ujian klinikal dengan menggunakan hydrazine sulphate keatas pesakit AIDS yang mendapat kesan cachexia  yang mengakibatkan pesakit AIDS sering kelihatan seperti mayat hidup.Ujian masih berterusan.

Teruja?

.Nanti dulu.Hydrazine sulphate perlu digunakan dengan berhati hati.Mendapat nasihat doktor kerana terdapat beberapa “ristriction” yang berhubung kait dengan pengambilan ubat2 yang dipriskripsi dari hospital.Ia juga tidak bolih diambil dengan makanan2 yang ada unsur tyramine dan tidak digalakkan untuk digunakan serentak dengan terapi alternatif yang menggunakan kaedah “oral chealation”.Namun ia sesuai digunakan bersama kaedah rawatan ortodok seperti kimoterapi dan pembedahan.

Berikut adalah kaedah penggunaanya dan sukatan dosage yang dicadangkan.

Terbahagi kepada 2 jenis pesakit

1.Berat dibawah 55 kg  – saiz dosage 30 mg

2.Berat atas 55kg – saiz dosage 60 kg

a. 1 kapsul / tablet sehari.Diambil setengah jam sebelum makan.Di ambil selama 3 hari.

b. 2 kapsul/tablet sehari.setengah jam sebelum makan.Diambil selama 4 hari.

Jumlah pengambilan 4 hari ialah 8 kapsul/tablet

c.Hari ke lapan ambil 3  kapsul/tablet sehari

d.Teruskan routine pengambilan dosage ini sehingga jumlah kapsul/tablet yang diambil

mencapai 100 biji.

e.Berhentikan pengambilan untuk 7 hari

f.Selaps 7 hari,ambil semula dengan dosage 2  kapsul/tablet sehari.

Pantang larang semasa pengambilan hydrazine sulphate.

Bila melalui terapi hydrazine sulphate anda perlu mengelakan dari makan makanan yang mengandungi TYRAMINE.Ia bolih mengakibatkan kenaikan tekanan darah,melajukan degupan jantung dan mengakibatkan sakit kepala yang teruk.

Apakah TYRAMINE?

Ia adalah bahan semulajadi yang terhasil dari sejenis asid lamino. jenis tyrosine dan ia digunakan olih sel untuk pencernaan protin.Berikut adalah beberapa makanan yang dikenalpasti mengandungi tyramine.

keju,alkohol,buah avacado,pisang,lemon,angur,oren,plum,nenas,kismis,prunes,makanan yang diproses,makanan yang dijeruk,daging terutamanya yang diproses,produk dari soya,kelapa,coklat,yogurt,sosage,semua jenis makanan berkulat,kopi,teh,

Untuk senarai lengkap mengenai makanan dan ubat2 yang mengandungi kadar tyramine yang tinggi sila  KLIK SINI.

Secara umumnya untuk  pesakit kanser yang sedang menjalani terapi hyrazine sulphate merasa sakit kepala,besar kemungkinan  mereka mengambil makanan,minuman atau berada dalam priskripsi ubat yang mengandungi tyramine.

ANDA DINASIHATKAN UNTUK MERUJUK KEPADA INFORMASI BERKENAAN TYRAMINE JIKA MENGGUNAKAN TERAPI HYDRAZINE SULPHATE.

PASTIKAN ANDA TIDAK MENCAMPURKAN KAEDAH RAWATAN ALTERNATIF DENGAN TERAPI HYDRAZINE SULPHATE TERUTAMANYA YANG BERBENTUK ‘ORAL CHEALATION.’

Kesan sampingan penggunaan hydrazine sulphate  terutamanya pengambilan yang lama atau dos yang tinggi adalah khayal,loya dan sakit kepala yang ringan.Kebiasaanya ia bersifat sementara.

Yang penting ikut atauran dos yang dicadangkan.

Leave a Reply