Kanser Dan Krisis Penyembuhan ( Healing Crisis )

imune fruits

 

Sebelum kita membincangkan mengenai “healing crisis”,disana ada satu istilah yang akan kita bicarakan secara sepintas lalu.Ia adalah apa yang dipanggil sebagai krisis penyakit atau desease crisis.

Adalah mustahak untuk kita benar2 memahami kedua2 fenomena ini untuk kita bertindak secara betul dengan tidak atau melakukan sesuatu yang bertentangan dengan sifat keadaan yang sedang dialami.

Tubuh manusia telah diprogramkan untuk sentiasa berada diatas garis2 normal yang bersesuaan dan setiap sel2,tisu dan organ dalam badan.Ia  mempunyai “standard” tersendiri dalam penyeliaan sistem badan kita dan  ianya saling berhubung melalui satu koordinasi berpusat samada di otak atau  di sel2 penghubung yang terdapat didalam organ atau sel2 itu sendiri.

Apabila badan kita dicemari olih unsur2 toksid dari luar samada dari persekitaran atau apa yang kita masukkan dalam mulut kita setiap hari,sistem badan akan mengesan “kehadiran” ini melalui deria2 dalaman dan mengaktifkan sistem perlindungan dalaman dan seterusnya ia berusaha untuk mengeluarkannya dari dalam badan.

Dalam proses ini kita akan merasakan pelbagai simptom yang tidak selesa dan adakalanya sangat menyakitkan bergantung pada tahap jumlah toksid yang tercemar yang masuk dalam badan.Umpamanya jika kita makan makanan yang dicemari,kita akan rasa sakit perut diikuti dengan cerit berit dan adakalanya disertai dengan muntah ( diarrhea ).

Terdapat juga toksin2 ini berupa logam2 berat tidak dapat dikeluarkan dan ia berkitar dalam saluran darah.Sebahagian darinya pula akan bersemadi dalam pelbagai sistem organ dan menjejaskan fungsi organ tersebut.

Jika kita sentiasa berada dalam persekitaran bertoksid seperti pusat2 perlupusan sisa toksid.Bahan2 asing ini tidak terus mendatangkan kemudaratan pada badan kita dengan serta merta sistem detoks dalaman seperti hati dan buah pinggang berupaya untuk menyaring dan melupuskannya keluar.Namun sebahagian besar tidak dapat dilupuskan atas pelbagai faktor dan ia berkumpul dalam pelbagai organ dalaman.

Lama kelamaan ia akan menjejaskan fungsi organ2 tersebut dan menjejaskan kesihatan secara keseluruhan.Inilah yang dinamakan “desease crisis”.

Terdapat juga apa yang diistilahkan “chronic desease crisis yang bersifat jangkamasa panjang dan mengancam nyawa.Antaranya adalah seperti penyakit jantung , kanser, kencing manis, arthritis dan demensia, dan lain-lain lagi. Penyakit-penyakit ini difahami secara meluas sebagai hasil daripada pilihan gaya hidup moden kita.Umpamanya penyakit kanser telah diramalkan akan mendominasi sebanyak 50 peratus dalam senarai penyakit2 kronik ( chronic deasease crisis ) yang dihidapi manusia.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2003/pr27/en/

Healing cricis secara mudahnya untuk difahami adalah dimana badan kita memulakan rantaiaan detokfikasi samada kesan dari penyakit yang dialami atau proses pengeluaran toksid keluar dari sistem badan kita.

Healing crisis dan deasease crisis mempunyai simptom2 yang agak bersamaan dan selalunya disalah anggap, umpamanya kita sering menyangkakan rawatan yang kita jalani mengalami kegagalan.

Untuk masaalah kanser healing crisis ini berlaku dalam pelbagai keadaan terutamanya mereka yang berada dalam tahap 4.Ini adalah kerana kanser tahap 4 biasanya melibatkan lebih dari satu organ.

Sel2 kanser adalah sel2 yang tidak normal yang hidup menumpang didalam sistem badan kita.Mereka mencuri zat2 dari makanan yang kita makan.Mereka mengujudkan sistem sendiri tanpa tujuan2 yang jelas.

 

Dalam proses ini mereka menghasilkan pelbagai jenis toksin yang memudaratkan sel2 yang sihat tanpa menjejaskan kebelansungan survival mereka.Tumor atau tisu2 baru yang membukit didalam organ2 dalaman memusnahkan pelbagai fungsi asal organ2 terlibat tanpa dapat dicegah olih sistem pertahanan badan yang semakin lemah akibat kelemasan dalam lautan toksid yang dihasilkan olih tumor atau sel2 kanser ini.

Pakar2 perubatan menganggarkan bagi setiap 1 cm tumor dalam badan ia mewakili hampir 1 billion sel2 kanser.

https://www.meyersmedmal.com/tumor-doubling-defense/

Untuk kanser tahap 4 yang bermestasis ke pelbagai organ jika didarabkan kesemuanya adakalanya bolih mencecah sehinggan 20-30 cm.Ini bermakna pada satu2 masa terdapat sehingga 20 hingga 30 billion sel2 kanser didalam badan pesakit kanser.Sistem badan kita mengecam toksin2 ini sebagai unsur luar dan perlu dilupuskan.

 

Olih kerana sel2 kanser ini membelah setiap saat ia juga pada masa yang sama menghasilkan bahan buangan yang sangat toksid kedalam sistem badan.Dalam keadaan ini sedikit demi sedikit pelbagai organ akan kehilangan fungsi akibat himpitan tumor dan kegagalan fungsi organ.Sebab itu kita melihat pesakit2 kanser sentiasa berada dalam keadaan kesakitan  dari hari ke hari.

 

Kita biasa membaca mengenai kepentingan untuk melakukan detokfikasi usus dan apa yang diistilahkan sebagai liver detoxs.Umpamanya dengan mengamalkan kaedah coffee enema atau pengambilan pelbagai suplimen untuk detok organ2 tertentu.Blog ini telah membincangkan mengenai topik ini dengan agak mendalam.Dan sudah semestinya anda wajib melakukan proses ini secara kerap jika anda melakukan terapi alternatif kanser.

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-dan-detokfikasi.html

 

Bayangkan rektum anda adalah sebuah tangki utama tempat segala bahan buangan dari seluruh tubuh dilupuskan.Kegagalan sistem detoks usus untuk berfungsi dengan effisyen akan menyebabkan bahan2 kotoran ini dikitar semula dalam sistem badan.Sebiji tumor yang terdapat dalam rektum anda dan menghalang najis dari keluar adalah satu prosidur kecemasan kerana ia bakal menyebabkan pengakhiran hayat anda.

 

Walaupun kepentingan proses detokfikasi ini diabaikan oleh sistem perubatan konvensional, sistem detoksifikasi tetap menjadi salah satu  komponen yang sangat penting dalam fungsi badan kita. Kebanyakan molekul2 yang dihasilkan oleh badan kita setiap hari terdapat juga yang berfungsi  menghapuskan bahan buangan.

 

Kita perlukan  beratus-ratus enzim, vitamin dan molekul lain untuk membantu membersihkan badan daripada bahan buangan yang tidak diingini keluar dari sistem badan.Sebahagian  besar daripada kerja-kerja ini  dilakukan olih hati, saluran usus, buah pinggang, paru-paru, sistem limfa dan kulit.

 

Setiap organ penting dalam badan seperti hati,paru2,mata,telinga bahkan otak mempunyai sistem detoksnya yang tersendiri.Jika terdapat  tumor didalam mana2 organ lama2 kelamaan fungsi organ akan musnah keseluruhannya.Umpamanya tumor didalam paru2 akan mengurangkan keberkesanan paru2 untuk memproses oksigen yang mencukupi untuk keperluan badan terotamanya otak.

Tumor yang kehilangan ketumpatan juga dikenali sebagai “the lysing process”.Klik linb berikut untu keterangan lanjut.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/lysing-proses-tindakbalas-protocel.html

 

Paru paru berusha untuk mengeluarkan toxin2 ini melalui kaedahnya sendiri.Batuk adalah salah satu dari sistem detokfikasi paru2.Batuk berpanjangan ( productive cough )adalah juga manifestasi  kesihatan paru2.Paru paru berusha untuk membebaskan dirinya dari unsur2 yang menghalangnya dari melakukan fungsi yang telah diprogramkan.

 

Apabila tumor dalam paru2 terhurai dan mati,paru2 bertindak untuk melupuskan bahan buangan ini keluar.Dalam proses ini anda akan melihat pelbagai jenis bahan dalam pelbagai jenis warna dan adakalanya disertai dengan tompokkan darah.

Ini adalah proses normal yang positif namun sangat menyeksakan kerana ia disertai dengan rasa sakit pada dada,pedih dalam kerongkong dan kesukaran untuk bernafas.

Dalam kaedah rawatan alternatif ia dikenali sebagai The healing Crisis.Tempoh masa healing cricis ini bergantung kepada berapa banyak dan saiz tumor yang terdapat didalam paru paru.

 

 Apabila anda menjalani rawatan kanser,misi utama adalah untuk menghentikan,melemahkan dan seterusnya membunuh tumor.Sebab itu dalam kaedah alternatif ia dimulakan dengan proses detokfikasi yakni mengeluarkan sebanyak mungkin toksid hasil buangan sel2 kanser untuk mengujudkan persekitaran yang bebas toksid dalam sistem badan supaya organ2 penting yang belum ditawan olih sel2 kanser dapat berfungsi dengan betul dan effisyen.

 

Yang keduanya dan sangat penting supaya sistem imune dapat berperanan memusnahkan sel2 kanser yang berbentuk tunggal dari membentuk tumor2 baru dilokasi2 yang lain.Kemudian baru suplimen2 pemusnah tumor diambil untuk menghentikan tumbesaran tumor dan seterusnya membunuh tumor yang mencengkam organ2 terlibat.

 

Apabila tumor mati dan dihuraikan sistem badan akan menjadi bertambah toksid yang berlegar didalam saluran darah.Ini adalah sebenarnya mengujudkan jumlah  toksid berlipat kali ganda dan amat bahaya kepada sistem badan.Bahkan ia akan menyebabkan kerosakkan kepada pelbagai organ detokfikasi badan seperti buah pinggang terutamanya.

 

Dalam proses inilah HEALING CRISIS akan berlaku.Pesakit akan merasakan kesakitan berlipatkali ganda dari sebelum rawatan.Dan keadan ini walaupun ia sesuatu yang positif namun adalah penting untuk kita menanggani dengan kaedah2 tertentu.Perkara terpenting untuk menanggani healing cricis adalah dengan meminum air dengan kuantiti yang banyak dan membantu badan dengan melakukan proses detokfikasi dengan lebih kerap.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanserfungsi-buah-pinggang-dan-dehidrasi-dehydration.html

Gerson Protocol umpamanya mewajibkan kaedah coffee enema dilakukan setiap hari.

 

The Gerson therapy has proved effective. This therapy consists of an eight
ounce glass of fruit and vegetable juice per hour. Colonics and chelation
are also included. This is only a very brief note about Gerson’s Therapy,
please research for specifics.

 

One of the reasons the juice is important
while taking the Vitamin B17 is for the purpose of carrying out the dead
cancer cells from the body. The cancer can die so quickly as to try to come
out through the skin, besides the urine and bowels. Remember that the skin
is the largest organ in the body and if the cancer is dying rapidly it will
come out through the sweat glands causing hives and rashes. (the preceding
is a good sign yet can cause discomfort.) – quote

 

For a cleanse- or detox-induced healing crisis, it’s important to stay hydrated with purified water to encourage your body to flush and expel the toxins. Depending on the detox program, lemon juice and herbal teas may also help flush out toxins and provide nutrients and antioxidants. Massage, acupuncture, EFT (emotional freedom technique), and meditation may be helpful for relieving the indications of a healing crisis, especially anxiety and stress.-quote

 

Krisis penyembuhan adalah proses semulajadi  dan unik bagi setiap individu.Ada yang berupa sangat ringan seperti demam,berpeluh,ezema dan muntah.Ada yang sangat teruk seperti kesakitan pada banyak bahagian badan.Anda  perlu memahami bahawa gejala-gejala ini adalah sementara dan akan hilang apabila toksid ini semakin berkurangan dan badan anda semakin menghampiri kepada proses normal.

 

Kebanyakkan kita sering mentafsirkan tahap kesihatan yang semakin memburuk adalah kerana  rawatan itu tidak berkesan dan memburukkan lagi keadaan kesihatan kita.Kebanyakkan dari kita akan berhenti dan tidak meneruskan lagi rawatan.

Gejala-gejala yang paling biasa dikaitkan dengan krisis penyembuhan termasuk

 

demam
lelehan mukus
keletihan
letusan kulit-ruam-ezema
Keradangan dan kesakitan pada organ2 terlibat
Loya dan muntah
Gangguan usus seperti cirit-birit
Sakit otot atau sendi
bengkak
lidah bersalut
kekejangan
sakit kepala
Gejala sejuk dan selesema
sakit tekak
batuk
pening
perubahan emosi

 

Apakah kesan sampingan kimoterapi dan radiasi adalah juga healing crisis?

dr warner

Apa yang dibicarakan diatas adalah berkaitan dengan kaedah rawatan alternatif yang menggunakan unsur2 semulajadi seperti vitamin b17,vitamin C,sodium bicarbonate dan yang seumpama dengannya.

Dadah kimoterapi adalah bersifat sintetik dan ia direka dan diprogramkan untuk membunuh tumor atau sel2 kanser dan olih kerana ia bukan bersifat natural kepada badan kita ia juga akan merosakkan sel2 yang sihat.

 

Dadah kimoterapi direka untuk memusnahkan sel2 yang berkembang dengan cepat.Namun disana terdapat juga jenis2 sel kanser yang tidak berkembang dengan pesat.Dalam istilah perubatan dinama “chronic cancer”. Terdapat perbezaan yang signifikan di antara mensasarkan sel yang berkembang pesat berbanding mensasarkan sel-sel kanser.

 

Apabila sel2 yang sihat ini terjejas kita akan juga mengalami kesan2 sampingan seperti keguguran rambut,pendarahan,kelemahan,muntah,kecacatan kulit dan sebagainya.Namun ini tidak bolih disamakan dengan healing crisis yang dialami dalam kaedah rawatan alternatif.

 

Umpamanya bukanlah menjadi satu rahsia bahawa dadah kimo yang digunakan terhadap tumor didalam usus akan juga merosakkan tisu2 hati dengan mengujudkan scar tissues.Ia akan memberikan simptom2 yang berkaitan dengan kegagalan hati seperti joundice,anemia dan sebagainya.

 

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/cancer-drugs/side-effects/your-kidneys-liver-heart-and-lungs-and-cancer-drugs#liver