KANSER DAN SINARAN RADIASI

 

Salah satu kaedah rawatan kanser konvesional adalah dengan menggunakan sinaran radiasi.Dalam masaalah rawatan kanser sinaran radiasi digunakan dengan agak meluas.Dari apa yang dinamakan  sinaran x ( x-ray ),computer thomorgraphy ( ct scan ),mammogram,megnatic  resonance imaging ( mri ),position emmision thomography ( pet ) dan ultrasound.

 

Doktor mempunyai sebab2 tertentu untuk menggunakan kaedah sinaran radiasi untuk berurusan dengan kanser.Misalnya penggunaan ct scan dan x-ray adalah untuk mengesan dan mengukur kedudukkan tumor.Sementara kaedah mamogram  pula dibuat untuk mengesan kedudukan tumor dalam payudara.Sementara  kaedah yang lebih extreme ialah menembak tumor dengan menggunakan sisnaran gamma terus ke atas tumor.

 

Terdapat juga kaedah memasukkan bahan radioaktif  kedalam saluran darah dengan mensasarkan tumor yang lokasinya sukar untuk dicapai melalui pembedahan atau  tumor berada pada bahagian2  organ yang sensitif.Kaedah ini dikenali sebagai  Systemic  Radiation Theraphy ( SRT )

 

Terdapat juga satu kaedah lain yang dinamakan  brachytherapy dimana bahan riadioaktif  diletakkan berhampiraan tumor.Ia juga  biasa disebut  Internal Radiation Theraphy ( IRT ).

 

Sinaran radioaktif  untuk rawatan kanser adakalanya digunakan  secara tunggal dan adakalanya ia digunakan bersama kaedah  pembedahan dan kimoterapi.

 

Secara asasnya fungsi rawatan kaedah radiasi adalah bertujuan untuk  menusnahkan DNA  sel kanser dan menghalang  ia dari terus membelah.Apabila sel kanser tidak lagi membelah ia tidak dapat membentuk tumor dan seterusnya mati dan dikeluarkan melalui sistem detoks badan.

 

Sinaran radiasi,walau apa pun tujuan ia digunakan  dalam bidang perubatan mempunyai  kesan2 sampingan terhadap sel sihat tubuh badan manusia.Ia sebenarnya ancaman kepada kepada sistem  perkembangan sel  dan bolih menyebabkan kerosakkan kekal terhadap sel yang mengakibatkan kecacatan kepada  DNA  yang menyebabkan terbentuknya  sel2 yang cacat,membelah secara tidak normal.Ia adalah kanser.

 

Sinaran radiasi dalam jumlah dosage tertentu akan memberikan impak kepada sel2 sihat kerana kematian sel sihat akan menyebabkan fungsi badan menjadi bercelaru dan apabila ia disasarkan pada organ2 dalaman, kecederan sel adalah amat fatal.

 

Untuk memahami bagaimanakah sinaran radiasi yang  mengakibatkan kemusnahan sel kita perlu melihat dan memahami perkara2 berkaitan  dengannya.

 

Dalam mengukur jumlah  unit radiasi yang digunakan saintis membahagikan cara pengiraannya bergantung  kepada  untuk tujuan apa ia digunakan Untuk  pengiraan kadar  risiko   sinaran  radiasi  yang  alami   olih  tubuh manusia ( disegi menjejaskan kesihatan ),unitnya disebut  rem atau  SI unit  (sv).

Disana terdapat juga jenis pengiraan  untuk  jenis2  sinaran radiasi seperti  sinaran x,sinaran gamma dan partikel2  alfa dan beta yang bergantung kepada  tahap keupayaan badan seseorang untuk menyerap  sinaran radiasi yang dipancarkan.

 

Unit untuk pengiraan ini dikenali sebagai Quality Factor -Q. Lantaran itu apabila seseorang pesakit didedahkan kepada sinaran radiasi doktor bolih mengira  sesuatu dosage radiasi  yang perlu dipancarkan dan menganggarkan risiko terhadap tubuh badan pesakit dengan menggunakan formula   rem =rad X  Q Atau  Sv = rad   X   Q   dimana   1 Sv  bersamaan 100 rem.

 

Setelah kita memahami bagaimana  nilai sesuatu radiasi itu dikira mari kita melihat  contoh2 sinaran radiasi yang digunakan terhadap badan  dan kesan2 sampingan yang akan kita  alami disebabkan olih jenis2  sinaran radiasi.

0.002 Rems Dental x-ray

0.010 Rems Diagnostic chest X-ray

0.065 Rems Pelvis/Hip x-ray

0.150 Rems Barium enema for colonoscopy

0.300 Rems Mammogram

0.440 Rems Bone scan

2 to 10 Rem CT scan of whole body

nota: lebih tinggi nilai rem lebih kerosakkan yang ditimbulkan.

 

Berikut adalah jumlah penggunaan sinaran radiasi  keatas tubuh manusia dan kesan sampingannya.

50 – 100 Rems – Tiada gejala  kerosakkan.

100 – 200 Rems – Mual,muntah risiko 10 % dalam  30 hari.

200 – 300 Rems – muntah2 risiko 35 % fatal dalam 35 hari.

300 – 400 Rems – muntah, kekeringan risiko  50% fatal dalam  30 hari.

400 – 500 Rems – gugur rambut,demam risiko berlaku  pendarahan dalam 3 minggu.

500-600 Rems – pendarahan dalaman  badan -risiko 60% kematian dalam 30 hari.

600- 1,000 Rems -kemusnahan sistem usus dengan risiko 100% fatal dalam 14 hari.

5,000 Rems -Koma: 100% fatal  dalam 7 hari.

8,000 Rems – Koma  dalam beberapa saat.Kematian dalam masa 1 jam.

10,000 Rems – Kematian serta merta. 

 

 

Mengikut  perkiraan ahli sains  pendedahan tubuh manusia kepada sinaran radiasi yang tidak mendatang risiko  kanser adalah sebanyak 1000 rems setahun.Kita terdedah kepada sinaran radiasi setiap hari melalui pelbagai aktiviti seharian kita.Ia dikata tidak berbahaya kerana pendedahan tersebut tidak tertumpu kepada  bahagian2 badan yang spesifik.

 

Lantaran itu jika seseorang itu tinggal atau berkerja dalam persikataran radiasi yang tinggi atau kekerapan menggunakan peralatan beradiasi ,apabila terpaksa  menjalani kaedah2 perubatan seperti ct scan,ujian mommogram dan sebagainya,risiko untuk mendapat kanser adalah tinggi 

 

Pendedahan sinaran  radiasi terhadap sel2 tubuh manusia bersifat jangkamasa panjang bahkan ada yang bersifat kemusnahan kekal.Ini dikenali sebagai “commited dos” dan ianya mampu berlegar dalam badan selama  50 tahun.Inilah pandangan sesetengah  ahli sains yang mencurigai  rawatan2 yang berkaitan dengan sinaran radiasi.

 

Umpamanya  kaedah mammogram untuk mengesan kehadiran tumor dalam payudara  telah lama diperdebatkan dikalangan pakar2 perubatan dan ahli sains kerana sesetengah mereka menyatakan ia adalah kaedah yang tidak 100 peratus efisyen  untuk mengesan kehadiran tumor.Bahkan  kaedah  ini memungkinkan  seseorang itu mendapat kanser payudara  pada masa akan datang  jika kita meneliti  prosidur yang digunakan. Berikut adalah animasi bagaimana ujian mammogaram dilksanakan. 

 

 

 

Mamogram adalah  adalah  imej sinaran x-ray disasarkan pada bahagian payudara.Ia digunakan untuk mencari kehadiran tumor didalam payudara dan membezakan samada jenis tumor benign atau malignan. Wanita2 yang berumur 40 tahun keatas adalah digalakkan untuk membuat ujian mamogram sekurang kurangnya 1 tahun sekali.

 

 

Dan wanita yang pada kedudukkan  yang mempunyai  risiko untuk  mendapat kanser payudara kerana faktor2  keturunan dan pernah membuat pembedahan pembuangan lumps  adalah digalakkan untuk membuat ujian mamogram sekurang2nya  4  kali dalam masa satu tahun. Doktor biiasanya akan mencadangkan kekerapan  mamogram bergantung kepada  beberapa faktor tertentu termasuklah  berpandukan  ujian BRCA1  dan BRCA2 anda.. Ujian mamogram menjadi berisiko kerana jumlah sinaran radias yang dikontraskan.Setiap kali lawatan. 

 

 

 

Perhatikan analogi berikut: Manusia terdedah kepada sinaran radiasi samada dari penggunaan aplikasi  teknologi atau persekitaran tempat kerja sebanyak 0.3 rem setahun.Penambahan 1 rem  lagi akibat terpaksa menjalani rawatan berkaitan perubatan umpamanya mammogram,ct scan dan sebagainya akan mendedahkan  manusia kepada 0.08 peratus kematian akibat kanser.

Sebagai contoh ujian mammogram memerlukan anda untuk membuat 4 imej setiap kali lawatan.Ini bermakna dalam satu lawatan anda didedahkan dengan 0.300 x 4 berjumlah 1.2 rem.Bagaimana pula jika anda terpaksa membuat 4 kali mammogram dalam setahun.Jumlah radiasi yang terpaksa anda lalui ialah sebanyak 4.8 rem setahun.

Malapetaka berkaitan sinaran radiasi ini telah lama didokumentasikan dari penyelidikkan2 yang telah djalankan pada masa2 lalu.Klik pada link dibawah

Benarkah ujian mammogram tidak tepat?

The use of mammograms has dropped following recommendations by a medical task force that women in their 40s may not need to get breast cancer screenings every year. Studies suggest that fewer physicians are recommending annual mammograms for women in their 40s, and that fewer patients in that age group are getting screened.

In November of 2009, the U.S. Preventive Services Task Force, a federal advisory board, said that yearly mammograms should not necessarily be automatic at age 40. They did recommend routine mammography screenings every two years for women ages 50 to 74.

CNN reports:

“Mammograms are less effective in detecting growths in younger women, whose breasts may be denser. The screening gets better with older women because breast tissues change over time. As a result, some women experience false positives, anxiety and unnecessary biopsies because of mammograms, according to data.”

Meanwhile, more and more clinical studies are showing that an alternative, noninvasive breast cancer screening test – thermography – could soon become the initial breast screening tool for pre-menopausal women.

Sources:

CNN May 2, 2011

 

 

 

http://www.jplabs.com/html/effect_of_radiation.HTM (see “Radiation and Risk”, Ohio State University, http://www.physics.isu.edu/radinf/risk.htm). 

 

http://mdwhistleblower.blogspot.com/2010/07/ct-scan-risks-radiation-danger-and.html

 

 

Secara umumnya  pendedahan sebanyak 25 rems sinaran radiasi bolih dikesan daripada perubahan struktor darah.Sementara dosage melebihi 100rems  akan menunjukkan simptom berikut Muntah,loya,ketirisan sel darah putih dan sakit kepala. Dosage sebanyak  300 rems akan menyebabkan anda kehilangan rambut ( sementara ),kerosakkan pada sistem saraf dan masaalah berkaitan sistem perkumuhan. 

 

 

 

Pendedahan radiasi melebihi 500rems akan membawa kematian dalam masa 2 minggu. CT scan pula dikenalpasti memberi impak yang amat tragis kerana jumlah rems yang tinggi dalam radiasi.

 

Penggunaan Radiasi Untuk Kanser Payudara

Ia dilakukan dengan menghalakan mesin radiasi kepada samaada pada keseluruhan payudara atau bahgian2 tertentu payudra  bergantung kepada kedudukan tumor.Sinaran menggunakan mesin radiasi ini biasanya punya kontras yang tinggi untuk ia benar2 mencapai dan memusnahkan tumor. 

 

 

 

Kaedah lain ialah dengan memasukkan pallet yang mengandungi bahan radioaktif  kedalam payudara dengan cara meletakkannya berhampiran tumor. Cara lain  ialah dengan cara memasukkan  sejenis tiub plastik atau getah yang mengandungi partikel radioktif ke bahagian bawah kulit berhampiran dengan tumor. Kesan sampingan untuk rawatan diatas ialah seperti kehilangan rambut,muntah2,gatal dan kekeringn pada payudara dan keletihan. 

 

 

 

Kesan sampingan yang lebih teruk adalah kecacatan pada tisu ( scar tissue ) yang bakal  menjejaskan paru dan jantung.

 

Nota: “Scar tissue” ialah parut yang terjadi pada bahagian luar kulit atau organ dalaman yang tercedera samaada semasa pembedahan atau sebab2 lain.Apbila tisu tercedera ia akan membaiki dirinya sendiri dengan bahan2 fiber ( seperti gam ) dan parut yang terhasil disebut “scar tissue”. 

 

 

 

Kecacatan scar tissue ini ialah ia tidak  sebaik tisu asal dan jika ianya “scar tissue” bahagian dalam organ ia sangat  rapuh kerana ia   tidak mempunyai saluran darah  menyebabkan fungsinya amat terbatas berbanding dengan tisu asal.

Kanser Otak

Menggunkan kaedah sinaran radiasi kepada otak adalah sesuatu yang sedaya upaya cuba dielakkan olih doktor.Setelah tiada pilihan lain untuk mencapai tumor barulah ia dipertimbangkan untuk digunakan.Ini adalah kerana tisu2 otak adalah lebih sensitif kerana ia mempunyai berjuta2 saluran yang amat halus berfungsi sebagai pengangkut maklumat kepada pelbagai fungsi tubuh badan manusia.

Penggunaan sinaran radiasi kebiasaanya bukan untuk tujuan2 penyembuhan kanser tetapi ia lebih kepada untuk mengecutkan tumor yang menghalang fungsi bahagian2 otak,meredakan kesakitan akibat size tumor yng menekan tengkorak kepala.

Sebelum  sesuatu rawatan sinaran radiasi diberikan doktor akan melakukan scanning untuk menentukan kedudukan tumor dan menetapkan saiz tunor yang akan dihalakan dos sinaran radiasi.Malah dalam kaedah2 yang lebih maju pengimejan ini digabungkan sekali dengan mesin sinaran radiasi melalui pembacaan dan pengiraan berkomputer.

 

Antara kaedah pengimejan ialah

ultrasound

megnetic resonance imaging ( MRI )

computed thomography ( CT ) scan

positron emission thomography ( PET )

 

Selepas membuat imbasan doktor biasanya akan membuat ujian ketepatan untuk mempastikan tembakkan radiasi tidak melencong.Ini termsuk menyediakan pelbagai peralatan sokongan seperti topeng penetap kedudukkan.Malah jumlah dos sinaran juka akan turut diuji.Kerana sebarang kesilapan kecil,terutamanya tumor yang berdekatan dengan tisu2 atau sel2 penting otak,akan menyebabkan bencana yang lebih besar.

Antara jenis mesin sinaran radiasi yang sering digunakan ialah

Image guided radiation theraphy ( IGRT )

Intensity modulated radiation theraphy ( IMRT )

Steriolactic radeosurgery

Thomosurgery

Stereotactic body radiation teraphy ( SBRT )

Dan kaedah yang terkini dipanggil 3 dimensional conformal radiation theraphy ( 3DCRT ).Namun tidak semua hospital mempunyai mesin sinaran radiasi jenis ini.Walaupun kosnya lebih mahal namun ia menpunyai ketepatan pengendalian yang tinggi dan menggurangkan risiko kemusnahan kepada sel2 sihat disekeling tumor.

 

Kebiasaanya sinaran radiasi diberkan secara berperingkat untuk melindungi dan meminimakan kerosakkan kepada sel2 sihat disekeliling tumor.

Kesan sampingan untuk penggunaan sinaran radiasi ialah seperti

Mual / loya 

lelah / keletihan

 

Rambut gugur 

perubahan warna kulit

Sakit kepala

Kekejangan

hilang ingatan sementara / kekal

kecacatan pertumbuhan -kanak2

risiko  tumbuhnya tumor pada bagian lain otak

 

Penetapan kadar dosge untuk sinaran radiasi banyak bergantung kepada kedudukan tumor,saiz tumor,jenis tumor dan kondisi keseluruhan pesakit.

 

Tumor jenis lymphoma kadar dosage adalah sekitar 20Gy  hingga 40Gy.Manakala tumor jenis pepejal sekitar 60Gy hingga 80Gy.Jumlah sinaran radiasi ini akan dipecahkan kepada beberapa kali lawatan mengikut kesesuan dan kondisi pesakit.Namun penanguhan yang lama antara sesuatu lawatan akan menyebabkan sesetengah jenis tumor akan mula membelah kembali.

Leave a Reply