Kanser dan “Terapi Hydrazine Sulfate”

Dalam masaalah kanser saya lebih suka untuk tidak terikat dengaan satu2 jenis terapi  dalam mempromosi produk2 berkaitan kanser.Dengan cara ini penderita kanser akan dapat lebih banyak info apa yang terbaik bagi mereka untuk merawat kanser mereka.

Penyelidik2 kanser telah merumuskan pelbagai teori mengenai sifat2 tumor atau sel2 kanser dan mencadangkan pelbagai kaedah untuk merawatnya tanpa perlu bergantung kepada kaedah hospital yang hanya bertumpu kepada kaedah pembedahan,kimoterapi dan sinaran radiasi yang umum tahu akan memberi impak yang mendalam terhadap kualiti hidup pesakit  dimasa hadapan.

 

Artikel saya sebelum ini ialah berkenaan  seorng penderita kanser kronik yang sembuh serta merta dengan menggunakan suppliment yang akan saya tulis mengenainya tika ini.Klik SINI.

Dan saya juga telah menulis sedikit mengenai apa yang dipanggil  CACHEXIA dan kaitannya dengan kamatian awal penderita kanser..

 

Dalam penulisan berikutnya mari kita sama menyelusuri dan memahami mengenai satu supplimen yang tidak pernah digunakan disini berbanding dengan vitamin B17 sebagai kaedah merawat kanser.

Namun saya lebih suka supplimen ini digunakan olih mereka yang mempunyai tumor yang besar samada yang terjojol keluar di permukaan kulit atau berada dalam organ2 yang dimana kaedah pembedahan untuk mengeluarkanya berisiko tinggi.Supplimen itu dipanggil  "hydrazine sulfate".

 

Hydrazine sulfate ialah sejenis bahan bukan organik yang mempunyai 2 kompoun iaitu ammonia dan asid sulfurik.

Ia juga digunakan dalam bidang farmasi untuk merawat pelbagai jenis penyakit berkaitan penyakit TB ( "antituberculosis") dan ubat  antikulat yang berkesan.

Selain itu ia juga banyak digunakan dalam pelbagai bidang industri.Namun penggunaanya dalam bidang farmasi untuk rawatan kanser telah berusia lebih 50 tahun.Penyelidikannya yang terawal untuk merawat kanser telah dilakukan olih

Dr Joseph Gold semenjak tahun 1979.

Apakah yang mendorong penggunaan hydrazine sulphate ke atas pesakit kanser.

Sebelum kita pergi dengan lebih jauh untuk memahami mengapa kita perlu kepada satu kaedah untuk membuat sel kanser mati kebuluran,kita perlu memahami perkara asas mengenai biologi sel badan kita dan bagaimana mereka berfungsi untuk memungkinkan kehidupan.

Para saintis sependapat mengenai fungsi biologi ini dan itulah sebabnya terdapat beberapa lagi jenis terapi alternatif menumpukan kepada kaedah membinasakan sel kanser dengan membuatnya mati kebuluran.

Secara asasnya setiap sel dalam tubuh kita perlukan tenaga untuk terus hidup dan membahagi untuk pelbagai tujuan.Apabila kita makan,,makanan  dicernakan melalui pelbagai jenis enzim  sehingga ia bolih digunakan oleh sel sel badan

.Dimana bahan akhirnya ialah dalam bentuk glukos atau dikenali juga sebagai "blood sugar".Glukos ini diserap olih sel sel yang diangkut olih darah melalui  saluran darah yang berselirat dalam tubuh kita.Sesetengah sel mengambilnya sekadar keperluannya dan sesetengah sel mengambilnya dengan banyakBergantung kepada keperluan fungsi sesuatu organ.

Setiap sel mempunyai sejenis molikul dibahagian permukaannya yang berfungsi sebagai kenderaan untuk menganggkut glukos dari saluran darah kedalam sel.Ia di kenali sebagai "glucose transporter".Tetapi dalam keadaan2 tertentu "proses pengangkutan "ini tidak berhasil untuk dilaksanakan.

Olih kerana kecacatan ini sel sel mesti menukarkan glukos ini kepada tenaga yang bolih digunakan.Walaupun terdapat pelbagai kaedah lain yang bolih digunakan untuk tujuan ini,namun cara yang paling kerap digunakan olih sel ialah melalui kaedah "MITOCHONDRIA" yang terdapat pada sel.

Mitochondria terdapat pada bahagian dalam setiap sel.Ada beberapa ribu dalam setiap sel.Seperti yang dinyatakan diatas,tujuann asasnya ialah untuk membawa glukos dan oksigen dimana dua unsur ini digunakan sebagai tenaga yang bolih digunakan oleh sel.Tenaga yang dihasilkan ini dinamakan "ADENOSLINE TRYPHOSPHATE" atau singkatannya ATP.

Secara amnya sel kanser dikenali sebagai pengguna ATP secara banyak.Adakalanya sehingga 17 kali lebih banyak dari apa yang digunakan olih sel sihat.Ini penting untuk mereka kerana untuk mendominasi badan,mereka perlu membelah dan membahagi dengan pantas.

Teorinya ialah apabila kita dapat mengawal dan menghadkan pengeluaran ATP,ini akan memberi impak yang besar kepada sel kanser.

Menyedari kelemahan ini ahli2 sains telah memperkenalkan beberapa kaedah terapi untuk menghalang sel kanser dari mendapat bekalan glukos ini.Salah satu caranya ialah dengan penggunaan  HYDRAZINE SULPHATE.

Berbeza dengan kaedah lain hydrazine sulphate melakukan proses ini dari dalam hati.

Masaalah utama pesakit kanser ialah hilang keupayaan antibodi untuk menyerang sel2 kanser.Kehilangan keupayaan ini disebabkan kurangnya nutrien dan zat2 makanan yang diambil untuk menjana lebih banyk antibodi dikeluarkan.

Bagaimanakah ini berlaku.

Secara lazimnya penderita kanser kronik atau yang berada pada tahap 4 akan hanya terbaring dikatil dalam keadaan amat lemah.Mereka kehilangan selera makan dan menyebabkan berat badan jatuh secara drastik.Adakalanya hanya tinggal tulang dan kulit.Inilah fenomena biasa pesakit kanser kronik.

Mana mana  jenis perubatan kanser sekali pun baik ortodoks atau alternatif sedaya upaya cuba mengekalkan satiuasi dimana pesakit  tidak menolak makanan.Kanser tidak akan dapat dirawat dalam keadaan pesakit amat lemah.

Teori pesakit mengelak untuk makan ini telah dikemukakan olih pemenang anugerah nobel dari german  Dr  Otto Warburg Ph. D. Mengikut kajiannya sel2 dari jenis tumor yang ganas sering menunjukkan peningkatan dalam metabolisma "glukosa anaerobik".Ia sautu proses dimana glukos dalam badan  digunakan sebagai bahan bakar olih sel kanser.

Bahan buangannya ialah asid laktik.Asid laktik ini kemudianya diangkut ke hati untuk proses penukaran kepada glukos.Sel kanser mengeluarkan asid laktik yang lebih banyak berbanding dengan sel normal.Pesakit akan merasakan amat keletihan kerana

1.Proses ulangan kitaran penukaran asid laktik ke glukos olih hati

2.Jumlah asid laktik yang banyak menghalng oksigen dari sampai ke sel sihat    sebaliknya sel kanser tidak memerlukan oksigen kerana ini akan membunuh  mereka.

3.Bertambahnya asid laktik akan menghalang sel sihat  mendapat nutrien     dan zat2 dari makanan yang dimakan.Sebaliknya sel kanser akan memenafaatkan apa yang dimakan olih pesakit.Dengan kaedah ini sel2 sihat terus menjadi

 lemah hingga akhirnya mereka sendiri dimakan olih sel kanser.Inilah yang   menyebabkan tumor semakin membesar

Satu lagi masaalah ialah sel kanser adalah pemproses glukos yang tidak effisen,inilah yang menyebabkan asid laktik bertambah dalam badan secara drastik.Ini adalah salah satu sebab mengapa 40 peratus penderita kanser meninggall dunia akibat kekurangan zat.Fenomena ini dikenali sebagai CACAHEXIA.

Lantaran itu kaedah pengubatan alternatif kanser mesti merangkumi menetapkan kandungan glukosa dalam darah melalui diet,supplimen dan penggunaan kaedah bukan "oral chealation" untuk penderita2 kanser yang terlantar yang hilang selera makan.Antaranya terapi hypertemia,electrostatic,suntikkan b17 dan vitamin C.

Sesuatu mesti dilakukan untuk menghalang CACAHEXIA.Kaedah yang dicadangkan pleh Dr Joseph Gold ialah menghalang KITARAN penukaran asid laktik  kepada glukos dengan penggunaan HYDROZINE SULPHATE.Ini dilakukan didalam hati.Melalui kaedah ini tumor kanser akan kebuluran dan proses ini akan menyekat tumbesaran tumor dan menghalang mereka dari bermetasis.

Dr Joseph Gold mencadangkan hydrazine sulphate terbaik digunakan bersama terapi "CESIUM CLORIDE" iaitu satu kaedah mengakalikan cecair badan.

Apakah berbezaan fungsi hydrazine sulphate dengan casium chloride?.

HYDRAZINE SULPHATE menghalang kitaran cacahexia didalam hati,manakala CASIUM CHLORIDE menghalang kitaran cacahexia didalam sel kanser itu sendiri..

Penggunaan hydrrazine sulphate perlu dilakukan berhati hati untuk mengelakan  komplikasi2 lain yang memudaratkan penderita kanser.Adalah penting terapi hydrazine sulphate tidak bolih diambil bercampur dengan terapi2 lain kerana hydrazine sulphate menghadkan pengambilan beberapa jenis makanan khususnya yang mempunyai kadar  TYRAMINE yang tinggi

Perkara ini dan kaedah pengambilannya akan dibincangkan kemudian.

Saya suka mengulangi penyataan saya diatas bahawa saya lebih mengesyorkan penggunaan hygrazine sulphate dan casium chloride ini kepada penderita kanser yang mempunyai tumor yang jelas kelihatan dipermukaan kulit atau mereka yang mempunyai tumor yang besar didalam organ2 yang tidak memungkinkan pembedahan dilaksanakan kerana faktor2  yang lebih memudaratkan.Ia juga sesuai untuk mereka yang menghidap kanser kronik yang  diklasifikasikan olih doktor sebagai "tiada harapan" untuk sembuh.

Berikut adalah salah satu siri ujian bebas yang dijilidkan di dalam jernal perubatan Amerika Syarikat

 

Influence of hydrazine sulfate on abnormal carbohydrate metabolism in cancer patients with weight loss.

Chlebowski RT, Heber D, Richardson B, Block JB.

Thirty-eight patients with advanced cancer and weight loss were tested in a prospectively randomized, double-blind, placebo-controlled trial to evaluate the influence of hydrazine sulfate on carbohydrate metabolism in cancer cachexia. All patients had an initial 3-day inpatient metabolic evaluation including: standard 5-hr p.o. glucose tolerance test, hormone studies, and total glucose production by infusion of [6-3H]glucose. After 30 days of treatment with capsules containing either placebo or hydrazine sulfate in a 60-mg, 3 times/day dosage, inpatient evaluation was repeated. A total of 62 metabolic inpatient evaluations were performed. The pretreatment characteristics of age, sex, prior therapy experience, nutritional parameters and tumor types were comparable in placebo and hydrazine treatment groups. On initial evaluation, abnormal glucose tolerance and increased glucose production were frequently seen. Serial assessment of glucose tolerance showed no improvement after 30 days of placebo treatment. However, the glucose tolerance was significantly improved in patients receiving 30 days of hydrazine sulfate [2-hr glucose; initial 169 +/- 24 (S.E.) mg/dl versus final 128 +/- 12 mg/dl; p less than 0.05]. In addition, the rate of total glucose production was significantly decreased after 30 days of hydrazine sulfate compared to placebo treatment (2.46 mg/kg/min versus 3.07 mg/kg/min, respectively; p less than 0.05). Toxic effects of hydrazine sulfate were minimal. Our results suggest that hydrazine sulfate can influence the abnormal carbohydrate metabolism associated with weight loss in patients with cancer.

Publication Types:
Clinical Trial
Randomized Controlled Trial
Research Support, Non-U.S. Gov't
Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.

MeSH Terms:
Adult
Aged
Body Weight
Cachexia/drug therapy*
Cachexia/etiology
Carbohydrate Metabolism*
Double-Blind Method
Female
Glucose Tolerance Test
Humans
Hydrazines/therapeutic use*
Male
Middle Aged
Neoplasms/complications*

Substances:
Hydrazines
hydrazine

Grant Support:
RR-00425/RR/NCRR NIH HHS/United States


 

 

 

 

 

 

 
 

 Leave a Reply