Kanser “Head And Neck”

 

paranasal-sinuses

“Head And Neck Cancer” atau dalam bahasa Melayu kanser pada bahagian kepala dan leher adalah merujuk kepada kanser yang terjadi kepada organ2 dalaman dibahagian leher dan keatas namun tidak termasuk kanser mata,tiroid,tulang bahagian kepala dan kanser atau tumor otak.

Terdapat 4 jenis kanser yang dikategorikan dalam Head And Neck Cancer 

1.Nasopharyngeal Cancer  

2.Nasal Cavity And Paranasal Sinus Cancer

3.Oral And Orcpharyngeal Cancer

4.Salivary Gland Cancer

Perbincangan mengenai head and neck cancer adalah amat panjang dan kompleks kerana ia melibatkan 4 jenis organ dalam ruangan yang agak sempit dan saling berhubung kait antara satu sama lain.

Antara ancaman yang serius mengenai kehadhiran tumor didalam ruangan ini ialah ancaman kepada fungsi pernafasan dan keupayaan untuk mengambil makanan.

1.Nasopharyngeal Cancer

Peti suara terletak di bahagian atas salur udara atau trakea.Pada bahagian depannya yang nampak menonjol pada bahagian luar dipanggil halkum yang nampak ketara pada lelaki.

Selain berfungsi untuk mengeluarkan bunyi suara larynx juga berfungsi  sebagai injap untuk aktiviti pernafasan.Fungsi lain yang sangat penting ialah ia menghalang makanan atau minuman dari masuk ke paru2 sewaktu  menelan makanan.

Larynx terbahagi kepada 3 bahagian

#Glotis – terletak pada bahagian tengah peti suara.

#Supraglottis -terletak pada bahagian atas peti suara.

#Subglottis – terletak pada bahagian bawah peti suara.

Tekak ( hypopharynx ) adalah bahagian yang lebih bawah dari peti suara.Ia berupa seperti tiub berongga sepanjang 5 inci bermula dari belakang rongga hidung dan berakhir pada bahagian peti suara dan menganjur kedalam saluran esofagus yang berfungsi sebagai saluran makanan ke dalam perut.

Kanser peti suara dan kanser tekak adalah jenis kanser yang berlainan namun ia biasanya ditanggani dengan dengan kaedah konvensional  yang sama terutamanya jenis dadah kimoterapi yang sama.Antaranya adalah kombinasi dadah2 kimo berikut.

  • Cisplatin
  • Fluorouracil (5-FU)
  • Docetaxel (Taxotere)
  • Paclitaxel (Taxol)
  • Gemcitabine

Antara simptom2 awal yang perlu anda beri perhatian adalah seperti berikut.

1.Perubahan suara seperti serak atau bunyi suara yang sangat perlahan dari kebiasaan.Dan simptom ini berterusan selama 2 minggu.

2.Terdapat benjolan pada leher terutamanya pada bahagian depan dan benjolan ini tidak surut selama 2 minggu

3.Kesukaran bernafas atau berbunyi semasa anda menarik atau melepaskan nafas.

4.Terasa terdapat benjolan didalan tekak yang menyakitkan atau rasa tidak selesa.

5.Bau nafas yang kronik dan tidak hilang walaupun anda menggunakan kumuran antiseptik 

6.Sakit pada bahagian dalam telinga

7.Berat badan menurun secara drastik dan sering keletihan

Walaupun simptom2 diatas tidak semestinya merujuk kepada kanser,namun jika ia berlarutan dalam jangkamasa melebihi 2 mingguu,anda perlu ke hospital untuk mengkesampingkan simptom2 yang tidak berkaitan dengan kanser head and neck.

Pengeredan jenis kanser ini dilakukan dengan sistem pengeredan TNM.Sila rujuk link dibawah

http://oralcancerfoundation.org/discovery-diagnosis/pdf/TNM-staging.pdf

Selain diagnosis yang biasa seperti biopsy,ultrasound,MRI dan CT scan, terdapat kaedah2 diagnostik tambahan yang perlu dilakukan untuk jenis kanser ini kerana onkoligis perlu berhati hati dengan dengan kaedah rawatan kerana terdapat pelbagai tisu sensitif yang tidak memungkinkan sesetengah prosidur rawatan dilakukan.

2.Nasopharyngeal Cancer ( Rongga Hidung Dan Kanser Hidung )

Kanser rongga hidung dan kanser sinus paranasal adalah tumor malignan yang bermula di bahagian dalam rongga hidung atau rongga sekitar hidung. Rongga hidung adalah ruang di belakang hidung di mana udara lalu  dalam perjalanan ke tekak.

Rongga hidung berfungsi memanaskan dan melembabkan udara yang kita sedut melalui lubang hidung. Ia bertujuan untuk menapis bakteria melalui lelangit dan seterusnya melalui belakang tekak dan masuk ke paru paru.

Kawasan diantara rongga hidung dan tekak dipanggil nasopharynx dan apabila kanser berlaku dibahagian ini ia dipanggil kanser nasopharyngeal.

Paranasal bermaksud  sekitar atau berhampiran hidung. Sinus adalah satu ruangan  atau terowong kecil berada diantara tulang muka,tulang pipi dan belakang hidung.. Terdapat beberapa pasang sinus paranasal  dan kanser boleh berkembang di dalam mana-mana dalam bahagian2 berikut

Maxillary sinuses – bahagian bawah mata dan kiri kanan hidung

Frontal sinuses – bahagian atas hidung berhampiran kiening

Ethmoid sinuses – bahagian atas hidung dan antara mata

Sphenoid sinuses – bahagian belakang ethmoid sinuses atas nasopharynx dan diantara mata.

Kebanyakkan kanser dalam kategori “head and neck” bermula dalam kawasan rongga hidung dan sinus paranasal.

1.Squamous cell carcinoma adalah jenis kanser yang paling kerap terjadi dalam rongga hidung dan sinus paranasal.Sel-sel “Squamous” adalah sel yang membentuk lapisan permukaan nipis struktur kepala dan leher.

2.Adenocarcinoma Jika sel2 kanser bermula dalam sel2 kelenjar pada bahagian leher dan kepala  ia dinamakan adenocarcinoma.

3.Maglinant melanoma.berkembang daripada sel-sel yang dipanggil melanosit yang memberikan kulit warnanya. Ia adalah jenis kanser yang agresif dan sangat pantas  berkembang.

4.Esthesioneuroblastoma. Ia adalah  jenis kanser  berkaitan dengan saraf yang mengawal deria bau. Ia berlaku di atas rongga hidung dan melibatkan struktur yang dipanggil cribriform plate iaitu  tulang yang  terletak jauh di dalam tengkorak di antara mata dan sinus.

5.Lethal Midline granuloma. Ia merujuk kepada satu keadaan dimana berlaku kesilapan pengecaman infeksi olih sistem imun  yang menyebabkan kerosakan tisu  hidung, sinus, dan tisu berhampiran. Ia bolih juga dikategorikan sebagai sejenis kanser sistem limfa atau lymphoma.

Sistem limfa mengandungi sejenis  cecair tidak berwarna dan didalamnya terdapat  sejenis sel darah putih, yang dipanggil limfosit.Limfosit adalah sebahagian daripada sistem imun dan membantu melawan bakteria  dalam badan.

Simptom

Simptom2 untuk jenis kanser sinus paranasal  agak mengelirukan dan kebanyakkan dari kita tidak menyangka gejala2 yang kerap kita alami setiap hari adalah berkaitan dengan kanser jenis ini.

Kanser rongga hidung atau kanser sinus paranasal sering ditemui apabila seseorang sedang dirawat untuk, penyakit keradangan hidung atau  sinusitis.

Antara simptom yang berkaitan kanser rongga hidung dan sinus paranasal adalah seperti berikut

1.Hidung tersumbat berterusan  yang sering dipanggil sinus

2.Jangkitan sinus kronik yang tidak bertindak balas kepada rawatan antibiotik

3.Sakit kepala yang kerap atau sakit di kawasan sinus

4.Sakit atau bengkak pada muka, mata, atau telinga 5.Air mata keluar berterusan

6.Benjolan pada  salah satu mata atau kehilangan penglihatan

7.Gangguan pada deria rasa dan bau

8.Sakit atau kebas di gigi Gigi longgar

9.Benjolan di muka, hidung, atau di dalam mulut Kerap mengalami hidung berair

10.Kerap mengalami hidung berdarah

11.Kesukaran membuka mulut 12.Benjolan atau sakit di dalam hidung yang tidak sembuh 14.Benjolan pada leher

3.Salivary Gland Cancer

 

paritid

 

Kelenjar air liur terdapat dalam kawasan mulut dan tekak dimana air liur dihasilkan. Air liur mengandungi enzim yang memulakan proses pencernaan makanan. Ia juga mengandungi antibodi dan bahan-bahan lain yang membantu mencegah jangkitan mulut dan tekak.

Terdapat 2 jenis  kelenjar air liur iaitu major salivary glands dan  minor salivary glands.Kanser sering bermula dalam satu kawasan dalam major salivary glands yang dikenali sebagai parotid.

Kalenjar submandibular adalah kawasan yang lebih  lebih kecil dan berada di bawah rahang. Ia  merembeskan air liur di bawah lidah.Penyelidik menyatakan lebih separuh kanser kalenjar air liur jenis maglinant bermula dari kawasan ini.

Kelenjar sublingual, yang paling kecil, berada  di bawah permukaan mulut dan di bawah kedua-dua belah lidah. Tumor bermula pada kelenjar ini dikatakan jarang berlaku.

Selain dari itu terdapat juga beberapa ratus lagi kelenjar air liur yang bersaiz terlalu kecil untuk dilihat tanpa menggunakan mikroskop. Kelenjar2 ini terdapat di bawah lapisan bibir, lidah, di lelangit mulut, pipi, hidung, sinus, dan juga  pada kotak suara.Majoriti kanser pada kawasan ini bermula pada bahagian lelangit mulut.

Antara simptom2 yang berkaotan dengan kanser kalenjar air liur adalah seperti berikut

1.Bengkak atau benjolan pada bahagian rahang

2.Bengkak atau benjolan pada leher

3.Bengkak atau benjolan dalam mulut

4.Rasa kebas pada bahagian muka

5.Sakit yang berpanjangan pada kelenjar yang menghasilkan air liur ( rujuk gambarajah di atas )

6.Kesukaran menelan samada minuman atau makanan

7.Sukar membuka mulut

8.Rasa kebas pada bahagian muka atau kesakitan otot bahagian muka.

4.Oral And Orcpharyngeal Cancer

 

oropharyngeal_print_0

 

Kanser rongga mulut dan kanser Orcpharyngeal adalah dua jenis yang paling biasa dalam kategori Head And Neck Cancer. Rongga mulut adalah

1.Bibir

2.Ppi

3.Gusi

4.L;idah

5.Permukaan bahagian bawah lidah

6.Lelangit Sementara bahagian oropharynx adalah

1.Lelangit bahagian belakang ( lelangit lembut )

2.Tekak

3.Bahagian pangkal lidah

4.Tonsil Lokasi yang paling kerap terjadi kanser adalah pada lidah atau disebut kanser lidah yang akan kita bincangkan dalam perengan berikut.

Kanser lidah dibahagikan kepada 2 bahagian.

1.Dua per tiga bahagian permukaan lidah

2.Bahagian pangkal  lidah Kanser lidah paling kerap terjadi pada bahagian dua pertiga bahagian permukaan lidah dan ia dikatakan sangat agresif berbanding kanser pangkal lidah.

Antara simptom2 adalah seperti berikut

1.merasa sakit semasa menelan

2.sakit bahagian dalam telinga

3.rasa sengal pada bahagian kiri dan kanan leher 

   Seperti yang dinyatakan diatas,kategori head and neck cancer adalah melibatkan organ2 sensitif didalam kawasan yang yang agak sempit dan agak mencabar untuk kaedah rawatan konvensional.

Samada dengan menggunakan kaedah pembedahan,kimoterapi atau sinaran radiasi,ia akan meninggalkan kesan yang mendalam kepada organ2 lain dipersekitaran mulut atau rongga hidung terutamanya jika ianya telah bermestasis ke organ2 yang bersebelahan.

Diagnosis dan rawatan pada peringkat awal bolih meminimakan impak terhadap pesakit namun majoriti dari kes2 yang ditemui adalah kes2 yang telah bermestasis sekurang2nya ke organ2 yang bersebelahan.

Kanser head and neck mempunyai kecenderungan untuk bermestasis ke organ2 berjauhan terutamanya ke paru2,tulang dan otak. Pengidap kanser head and neck terutamanya jenis2 Oral And Orcpharyngeal Cancer,Salivary Gland Cancer sangat cepat menjadi lemah atau terlantar kerana hilang keupayaan untuk makan dan minum.

Olih itu adalah amat mustahak untuk anda segara mendapatkan rawatan atau diagnosis awal jika terdapat simptom2 seperti yang diterangkan diatas.

Kaedah Rawatan Alternatif

Terdapat pelbagai kaedah rawatan alternatif yang bolih digunakan untuk menanggani jenis kanser head and neck,bergantung kepada tahap kanser,organ2 yang terlibat dan kondisi pesakit itu sendiri.

Untuk jenis2 kanser yang melibatkan sistem penghadaman seperti lidah,kalenjar air liur,gusi,lelangit yang berada pada peringkat awal,perkara pertama yang bolih dicuba ialah berkumur dengan larutan sodium bicarbonate sekerap mungkin.

Kaedah terapi Vitamin B17 dan  High Dose Vitamin C bolih digunakan serentak untuk menanggani kanser jenis Head And Neck.

Saya suka memberi penekanan disini agar dosage tinggi vitamin C diambil untuk menanggani perebakkan sel2 kanser terutamanya terhadap organ2 yang lebih penting seperti paru2 dan hati.

Saya kerap menjumpai ramai yang membuat terapi protokol Vitamin B17 menggunakan jumlah dosage vitamin C yang sangat minima umpamanya 1 gram hingga ke 6 gram.

Ini sangat2 tidak memadai untuk menanggani jenis2 kanser yang agresif dan mereka yang  berada pada tahap 4.Dan Vitamin C sepatutnya diambil secara berasingan dengan Leaterile dan DMSO.

Jumlah dosage yang paling minima sepatutnya adalah sebanyak 15 gram setiap 2 hari atau atau 60 gram setiap minggu.Dan jumlah ini patut dipertingkatkan kepada 120 gram setiap minggu.

https://www.patrickholford.com/advice/the-truth-about-vitamin-c-and-cancer

http://www.townsendletter.com/Nov2010/ltrpub1110.html

http://drhoffman.com/article/intravenous-vitamin-c-for-cancer-2/

Sebaik2nya Vitamin C hendaklah diambil bersama 600mg Gluthatione untuk memberi impak maksima kepada sistem pertahanan badan atau imun system.

Jumlah dosage yang ideal untuk Leaterile pula ( B17 ) adalah sebanyak 24  gram seminggu dan dipertingkatkan kepada 36 gram pada minggu berikutnya

Jumlah yang ideal untuk DMSO adalah sebanyak 40 ml seminggu dan tidak perlu dipertingkatkan lagi melainkan tulang anda telah terjejas olih sel2 kanser maka ia perlu diambil 80ml seminggu.

Leaterile dan DMSO paling efektif diambil secara borlus ( suntikkan terus ke saluran darah) sementara Vitamin C dan Gluthathione diambil secara slow drip selama 30 ke 60  minit bergantung kepada jumlah dosage Vitamin C yang digunakan.

Penggunaan  nebulizer machine berasama nano iodine atau sodium bicarbonate 8.4% bolih juga digunakan untuk menanggani jenis2 kanser Nasopharyngeal Cancer ( Rongga Hidung Dan Kanser Hidung ) atau jika terdapat sel2 kanser yang telah bermestasis ke paru paru.

Nota:Dapatkan nasihat doktor yang arif mengenai penggunaan kaedah ini kerana ada dosage2 tertentu dan jenis2 iodine yang bolih digunakan untuk digunakan bersama nebulizer.

Protocel juga bolih digunakan untuk menanggani jenis2 tumor yang besar didalam mulut sehingga menghimpit saluran pernafasan.Namun ia perlu dilakukan dengan berhati hati kerana ia mungkin mengujudkan keradangan dan keradangan tumor dalam  didalam persekitaran yang sempit akan menjejaskan sistem pernafasan.

Adalah penting untuk anda mengabungkan teknik2 sokongan kaedah hospital bersama2 dengan kaedah rawatan alternatif untuk menanggani kanser head and neck.

Teknik2 sokongan yang dimaksudkan adalah seperti penggunaan anti imflamentation drug,nasogastric feeding tube dan penggunaan portable oxygen.