KANSER LEUKEMIA

LEUKEMIA adalah sejenis kanser yang terjadi didalam tisu yang membina darah.Sel2 darah dihasilkan dari sel2 dalam tulang sum sum –“bone marrow” yang dikenali dengan nama “stem cell”.Ia adalah jenis sel2 yang tidak matang yang darinya sel2 darah merah ( mengangkut oksigen kedalam tisu2 ),sel2 darah putih ( menentang infeksi )dan platelets ( mencegah pembekuan darah )dihasilkan.Tulang sum sum ini biasanya terletak pada bahagian tengah tulang seperti tulang peha dan tulang pinggang.

 

Ketiga2 jenis sel ini melalui evolusi semulajadi yakni apabila ia menjadi matang ia akan mati dan digantikan dengan sel2 yang baharu.Dari satu “stem cell” ini ia akan menghasilkan 2 jenis sel yang berbeza dikenali dengan nama “myeloid stem cell” dan “lymphoid stem cell”.Dari “myeloid stem cell inilah akan terhasilnya sel darah merah,sel darah putih dan “platelets”.

 

Sementara “lympoid cell ” pula akan menghasilkan pelbagai jenis sel darah putih,diantaranya ialah “T cell ” dan “B cell”.Perlu dingat jenis sel darah putih yang dihasilkan olih “myloid cell ” adalah jenis sel yang berbeza dengan apa yang dihasilkan olih “lympoid cell”.Rujuk gambar rajah dibawah

Apabila sum sum tulang menghasilkan sel2 darah putih yang tidak normal ia dikenali dengan nama “leukemia”.Sel2 leukemia yang tidak normal ini tidak mengikut aturan yang sepatutnya.Mereka tidak mati,sebaliknya populasi mereka makin bertambah banyak sehingga melemaskan sel2 darah putih,sel2 darah merah dan “platelets” yang normal Ini akan menyebabkan sel2 yang normal  tidak dapat berfungsi seperti biasa.

 

Terdapat 2 kategori leukemia

 

ACUTE LEUKEMIA

 

Ia sangat pantas berkembang dan menyebabkan satiuasi menjadi buruk dalam masa yang pantas.Ia biasanya tidak berupaya langsung melajkukan apa2 tugas yang biasanya dilakukan olih sele darah putih.

 

CHRONIC LEUKEMIA

 

Sel2 leukemia dalam kategori chronic leukemia ini pada awalnya ia berupaya berfungsi sepertimana sel2 darah putih yang normal berfungsi.Tetapi lama kelamaan ia akan kehilangan fungsinya apabila jumlahnya menjadi bertambah banyak.Itulah sebabnya mereka yang terkena “chronic leukemia”  ini lewat menunjukkan simptom2 tertentu.

 

Kebiasaanya ia bermula dengan simptom2 yang ringan dan tidak mendatangkan apa2 syak kepada pesakit maupun doktor.Hanya setelah simptom2 ini menjadi bertambah teruk baru doktor akan meneropong kedalam dengan melakukan ujian darah.

 

Kemudian kita beralih kepada jenis2 leukemia.Ia biasanya ditentukan berdasarkan dari “stem cell” mana ia terjadi, “myeloid stem cell” atau “lymphoid stem cell”.

 

CHRONIC MYELOID LEUKEMIA -CML

 

Ia jenis yang berkembang agak perlahan dan sering dihidapi olih orang dewasa.

 

ACUTE MYELOID LEUKEMIA -AML

 

Ia jenis yang pantas berkembang  dan sering menyerang kanak2 dan orang dewasa.Ia menyerang  orang dewasa yang melebihi umur 60 tahun paling kerap berbanding yang berumur dibawah 60 tahun.

 

CHRONIC LYMPHOCYTIC  LEUKEMIA – CLL

 

Ia jenis leukemia yang berkembang perlahan dan sering menyerang orang dewasa terutamanya  yang berumur lebih 50 tahun.Ia amat jarang menyerang kanak2.

 

ACUTE LYMPHOCYTIC LEUKEMIA – ALL

 

Ia jenis yang pantas berkembang dan sering menyerang kanak2.Walaubagaimana pun gulongan dewasa juga mepunyai risiko untuk menghidap leukemia jenis ini.

 

Kanser Leukemia bolih berlaku kepada sesiapa sahaja.Sehingga kini saintis2 perubatan belum dapat mengesahkan penyebab2 yang pasti kenapa seseorang itu menghidap leukemia.Namun data2 yang dikumpulkan puluhan tahun yang lampau ada merekodkan beberapa isu yang berhubung dengan perkara berikut.

 

1.Mereka yang kerap terdedah kepada sinaran radiasi mempunyai risiko tinggi untuk menghidap salah satu dari empat jenis leukemia yang dinyatakan diatas.Ini termasuklah sinaran radiasi dipersekitaran tempat kerja,prosidur perubatan seperti sinaran x dan mesin2 imbasan yang digunakan secara kerap.

 

2.Mereka yang pernah menjalani rawatan kaedah kimoterapi untuk jenis2 kanser lain.

 

3.Pendedahan kepada bahan kimia yang dikenali sebagai Benzene.Benzene ini bolih sahaja didapati dari asap2 yang dilepaskan olih kenderaan atau sisa2 pembakaran bahan2 dari plastik.Ia juga terkandung didalam bahan2 makanan dan minuman yang diproses akibat pengolahan bahan2 pengawit dengan nutrisi2 makanan seperti penggunaan sodium benzoite dan vitamin C.

 

4.Penyakit2 berkaitan darah seperti  HTLV-1 yang berpunca dari serangan virus,myelodysplastic syndrome dan aplastic anemia.

 

5.Faktor keturunan.Walaupun ia bukan penyebab utama namun mereka yang mempunyai ahli keluarga yang pernah menghidap leukemia mempunyai risiko yang tinggi untuk mewariskannya kepada generasi berikutnya.Baca SINI

 

Simptom Leukemia

 

Seringkali mereka yang mempunyai leukemia ini mersakan sesuatu yang tidak normal berlaku kepada kebanyakkan bahagian badan.Ini adalah kerana seperti sel2 darah merah yang beredar pada keseluruhan badan,sel2 leukemia juga bersifat demikian.

 

Mereka mengembara keseluruh badan dan apabila ia beredar atau menetap pada satu2 organ tertentu,maka ia akan menyebabkan simptom mula timbul.Umpamanya jika ia berada dalam bahagian kepala,pesakit akan rasa pening kepala,loya , hilang tumpuan dan sebagainya.

 

Simptom juga bolih timbul pada organ2 lain seperti organ pencernaan,paru2,jantung dan sebagainya.Jika ini berlaku anda mungkin menghidap kanser jenis Acute Leukemia.

 

Kanser jenis “Chronic Leukemia” kebiasaanya dikesan pada tahap lewat kerana simptom hanya akan timbul bila keadaan telah menjadi kritikal.Biasanya ia selalu dikesan apabila doktor melakukan diagnosis penyakit lain yang memerlukan pesakit menjalani ujian darah.

 

Leukemia,seperti jenis2 kanser lain juga berupaya untuk bermestasis.Sel kanser yang berada dalam saluran darah mengembara keseluruh bahagian badan dan berupaya menembusi saluran darah dan menyerang tisu2 organ.Dan apabila ia menetap pada satu2 tisu, lama kelamaan ia akan membentuk tumor.Tumor yang baru ini pula akan berkembang dan apabila matang akan menyerang pula organ2 yang berhampiran atau terjauh.

 

Ia juga bolih menyerang “lympnode” melalui “lympnode vassel” yang berada dimerata bahagian badan.Apabila otak ,misalnya diserang olih sel2 kanser ini ia tidak disebut kanser otak sebaliknya dikenali sebagai “mestatasic leukemia”  bukan disebut  kanser otak.

 

Berikut adalah simptom2 umum untuk leukemia

 

Lemah badan atau cepat penat

 

Kerap terkena infeksi

 

Kerap demam yang lambat sembuh

 

Berpeluh sebelah malam

 

Pendarahan,badan mudah bengkak,gusi berdarah,bintik halus pada permukaan kulit dan bintik2 merah bawah lapisan kulit

 

Merasa tidak selesa ( senak )pada bahagian abdomen yang diakibatkan masaalah hati atau limpa membengkak.

 

Berat badan turun tanpa sebab2 tertentu

 

Sakit pada tulang atau sendi

 

Diagnosis yang biasa dilakukan ialah membuat ujian darah,pengeluaran sampel pada sum sum tulang,pengeluaran cecair pada saraf tunjang,pengeluaran cecair yang mengelilingi otak ( spinal tap ) dan sinaran-x.Kecuali ujian darah dan sinar x,porsidur yang lain biasanya doktor akan meminta kebenaran anda sebelum ia dapat dilakukan

 

Peluang untuk pesakit leukemia untuk sembuh dengan kaedah2 rawatan yang bakal dilakukan bergantung kepada faktor2 berikut.

 

Umur pesakit

Jenis leukeumia

Samada pesakit pernah menerima rawatan kanser pada masa lampau

Samada kanser telah merebak

Adakah kanser telah merebak ke saraf utama

Adakah  pesakit mempunyai sakit yang berkaitan darah

Kaedah Rawatan Hospital

 

Kaedah rawatan utama untuk leukemia ialah kimoterapi.Olih kerana ia bukanya jenis kanser yang mempunyai tumor,kaedah pembedahan bukan menjadi amalan perubatan moden.Kaedah rawatan dan jenis2 dadah kimo yang digunakan bergantung kepada jenis2 lekeumia.Antara dadah dan  kombinasi dadah2 kimo yang sering digunakan adalah seperti .

 

Accute Lekeumia

 

Prednisone,Methotrexate, Asparaginase, Vincristine, Doxorubicin Daunorubicin. Cytarabine, Idarubicin , Mitoxantrone ,trans-retinoic acid (ATRA) dan Arsenic trioxide.

 

Chronic Lekeumia

 

Cyclophosphamide, Vincristine,  Prednisone.  Fludarabine , Chlorambucil, Rituximab , Alemtuzumab. Imatinib, Dasatinib,  Nilotinib. Iinterferon alfa  Cytarabine, Hydroxyurea, dan Busulfan.

 

Dianggarkan terdapat lebih dari 100 jenis dadah kimo yang bolih digunakan secara bersendirian atau secara kombinasi yang diluluskan penggunaanya olih FDA.Dadah2 kimo ini bolih dimasukkan kedalam badan samaada melalui mulut ( pil ) atau melalui suntikan kedalam saluran darah.

 

Kaedah radiasi juga bolih digunakan untuk jenis kanser leukemia dan ia bergantung kepada samada sel2 kanser masih berada dalam saluran darah atau telah bermestasis.Terdapat dua kaedah melakukannya yaitu melalui mesin sinaran radiasi yang dihalakan kepada sel2 kanser atau dengan cara meletakkan bahan radioaktif berhampiran sel2 kanser.

 

Satu lagi kaedah yang biasa digunakan ialah “stem cell transplant”,dimana stem cell dikeluarkan dari sum sum tulang dirawat dan dibekukan.Atau ia diambil dari penderma dari keluarga terdekat yang mempunyai jenis darah yang sama.Kemudian kaedah kimoterapi diberikan secara menyeluruh untuk membunuh sel2 kanser didalam badan.Selepas itu stem cell yang telah dirawat dimasukkan kembali untuk ia berkemmbang dan menghasilkan darah2 baru yang normal.

 

 Secara amnya kita sedia maklum mengenai risiko2 tertentu yang diakibat olih kesan sampingan dadah kimo dan sinaran radiasi.Melakukan prosidur “stem cell” transplant juga ada risiko2nya tersendiri malah ianya lebih tinggi jika stem cell terpaksa diambil dari penderma.Diantara risiko2 yang bolih disebutkan ialah seperti berikut.

 

1.Ketidak sesuaian stem cell yang didermakan olih keluarga terdekat.Walaupun ia masih dikira sebagai yang berpatutan dan terbaik mendapatkan stem cell dari keluarga terdekat namun disana masih terdapat beberapa perbezaan yang tidak dijangkakan.Bila keadaan ini berlaku stem cell yang datang dari penderma akan bertindakbalas dengan organ2 tertentu umpamanya sel2 darah putih menyerang tisu2 dan organ2 pesakit.Keadaan ini dinamakan “graft versus host deasease”.Dalam keadaan tertentu ia bolih menyebabkan kematian.

 

2.Jangkitan.Mereka yang menjalani stem cell transplant perlu dikuarantinkan dengan ketat kerana mereka amat mudah diserang infeksi sebab sel2 darah putih dalam proses menjadi matang.Ia bolih sahaja mengambil masa beberapa bulan sebelum semuanya kembali kepada normal.

 

3.Berlaku pendarahan sementara akibat kekurangan “platelets” agen yang mengawal pembekuan darah belum dihasilkan dengan mencukupi.

 

4.Risiko mendapat kembali jenis kanser yang sama atau berlainan pada masa hadapan.Baca SINI.

Kaedah Alternatif

 

Ada  beberapa kaedah alternatif yang bolih dipertimbangkan untuk leukemia.Yang pertamanya dengan penggunaan Taheebo Life Tea.Ia pernah digunakan secara agak meluas olih hospital2 di Amerika Selatan 30 tahun yang lampau untuk merawat pelbagai jenis leukemia termasuk jenis2 yang sering dihidapi olih kanak2.Namun penggunaanya dihentikan olih kerajaan akibat pelobi2 syarikat2 pengeluar dadah kimo yang merasa perniagaan mereka terancam.Ia dilakukan melalui WHO yang dibiayai olih FDA  dengan menggunakan peruntukkan dari syarikat2 pengeluar ubat di Amerika.

 

Taheebo atau Lapacco ini sebenarnya mempunyai beratus ratus jernal penyelidikkan saintifik sehinggalah diuniversiti dinegara Jepun pernah menjalankan kajian mengenai unsur2 anti kanser yang terdapat pada Lapacco ini.Web Site ini menggandungi pelbagai artikel mengenai Taheebo dan link2 yang akan membawa anda kepada pelbagai penulisan dan penyelidikkan yang dilaksanakan dibarat.

 

Perlu diingat bahawa terdapat pelbagai syarikat dan induvidu yang menjual lapacco di luar sana dan anda dinasihatkan membelinya dari syarikat2 yang  benar2 berpengalaman dalam penghasilan lapacco.Hanya spesis pokok Taheebo yang berbunga merah telah dikenalpasti kulitnya mempunyai jenis lapacco yang berguna dalam bidang perubatan.

 

Kaedah lain ialah dengan menggunakan Vitamin B17  terutamanya  jenis suntikkan atau iv yang diambil bersama askorbik asid ( vitamin C ) dan DMSO.Atau anda bolih juga menggunakan pil novadalin 500 mg,tapi anda perlu dapatkan yang “original” yang dikeluarkan olih Cytopharma Mexico.Rujuk SINI dan SINI  untuk penerangan mengenai perkara ini.

 

Penggunaan IP6 Innositol juga bolih dipertimbangkan kerana ia sememangnya mempunyai bukti2 penyelidikkan saintifik khususnya keatas kanser leukemia.IP6 juga dikenali sebagai “tumor suppressor” kerana ia dikatakan mampu merencatkan pembesaran tumor pada jenis2 kanser tertentu.Hanya beli dari penyelidik asal innositol yang beliau patenkan di Amerika Syarikat.Baca SINI untuk maklumat lanjut.

 

Terapi yang lain adalah dengan menggunakan PROTOCEL  yang  mempunyai beberapa  testimoni di Barat yang digunakan olih penghidap leukemia.Malah di Malaysia sendiri telah terdapat pelbagai testimoni mengenai pelbagai jenis kanser.Harus diingat PROTOCEL yang dilabelkan sebagai “dietry suppliment” sangat sensitif  dan ia perlu digunakan dengan prosidur yang betul.Bukan kerana ia berbahaya tetapi jika prosidur2 tertentu tidak diikuti dengan betul,anda tidak mendapat apa faedah dari penggunaanya.Ia bolih diambil olih kanak2 sehinggalah yang berusia lebih 60 tahun.Pelbagai maklumat mengenainya bolih didapati dari laman web ini.Atau klik SINI untuk membaca mengenai beberapa testimoni pengguna PROTOCEL.

 

Perkara terakhir yang perlu difahami ialah kesemua yang saya senaraikan  diatas adalah supliment2 utama yang memusnahkan sel2 kanser.Sesetengahnya perlu disokong dengan pengambilan supliment2 tambahan yang akan membantu sesuatu terapi itu bekerja dengan betul atau untuk menyokong organ2 yang telah terjejas samaada olih sel2 kanser atau kerosakkan2 yang disebabkan olih penggunaan dadah kimo dan sinaran radiasi.Suppliment2 diatas tidak membaikpulih tisu2 yang rosak,olih itu anda perlu menggunakan suppliment lain untuk tujuan membaikpulih.Terapi2 diatas juga tidak bolih digunakan secara bercampur aduk kerana sesetengahnya berfungsi berlawanan antara satu sama lain.

 

Arttikel ini akan dikemaskinikan dari masa kesemasa  dan anda digalak untuk menyemaknya dari masa ke semasa.

One thought on “KANSER LEUKEMIA”

Comments are closed.