Kanser Pankerias Dan Kaitannya Dengan Diabetes-Bah 2

3d rendered illustration of the overweight female pancreas
3d rendered illustration of the overweight female pancreas

Petunjuk paling awal seseorang itu mempunyai masaalah berkaitan pankerias adalah apabila didiagnos sebagai seorang pesakit diabetes.Walaupun ia tidak semestinya menjirus kepada kanser pankerias namun para penyelidik menyenaraikannya sebagai penyebab utama.

Mereka membahagikan diabetes kepada 2 kategori yaitu Diabetes Type 1 (  DT1 ) dan Diabetes Type 2.( DT2 )

DT1  adalah satu keadaan dimana berlaku kemusnahan kepada sel2 islet yang menghasilkan insulin apabila ia mengesan kenaikkan kadar glukos dalam darah.

Saintis berpendapat sel2 islet ini telah diserang olih antibodi yang melihat sel2 islet ini sebagai bendasing atau musuh yang perlu dimusnahkan,Mereka berpendapat ia adalah penyakit yang dinamakan auto immune desease.

“Type 1 diabetes mellitus. Immune system antibodies attack and destroy insulin-producing cells in the pancreas“.-SOURCE

Faktor2 lain adalah ia diwarisi dari keturunan,jangkitan virus dan pencermaran persekitaran kediaman.Ia tidak berlaku secara tiba2 adakalanya ia mengambil masa bertahun tahun apabila sel2 islet ini semakin berkurangan tidak lagi berupaya untuk menghasilkan insulin.

Mereka yang tidak berupaya untuk menghasilkan insulin atau penghasilan yang sangat sedikit memerlukan insulin yang diberikan dari luar.Sesorang itu akan mula didiagnos sebagai pesakit diabetes hanya apabila kegagalan pankerias membekalkan insulin mencapai ke tahap 80 hingga 90 peratus.

Apabila tiada atau tidak cukup insulin dihasilkan olih pankerias badan membakar lemak badan sebagai penganti kepada insulin.Keadaan ini akan menghasilkan bahan buangan yang merbahaya kepada sistem badan.Keadaan ini dikenali sebagai  ketoacidosis  atau hyperglycaemia.

Sementara Hypoglycemia pula adalah satu keadaan dimana berlaku kekurangan glukosa dalam darah.Biasanya anda akan dinasihatkan untuk mengambil makanan yang mempunyai kadar glukosa yang tinggi sehingga simptom2 Hypoglycemia kembali normal.

Inilah 2 keadaan yang perlu diuruskan disepanjang hayat mereka yang didiagnos mempunyai Diabetes Type 1.Pengambilan insulin dari luar bukanlah untuk menyembuhkan penyakit diabetes Type 1.

Ini diakui olih saintis2 perubatan konvensional.Ia sekadar untuk membantu kelangsungan hidup pesakit.Dimana jika ia tidak diurus dengan baik akan memberi impak kesihatan yang kronik seperti kegagalan buah pinggang,kerosakkan sistem saraf,serangan jantung dan lain jenis komplikasi.

Diabetes Type 1 kebiasaanya berlaku kepada kanak2 dan remaja dan mereka yang berumur 40 tahun kebawah.ia juga dikenali sebagai  juvenile diabetes.

http://www.jdrf.org.au/type-1-diabetes/complications

http://www.healthline.com/health/diabetes/effects-on-body

Barangkali DT2 ( Diabetes Type 2 )adalah yang paling menonjol untuk diberi perhatian kerana diabetes DT2  paling kerap didiagnos terhadap orang dewasa.Walaupun DT1 dianggap kronik namun ia jarang berlaku dan statistik menunjukkan hanya 5 peratus sahaja yang didiagnos sebagai penghidap DT1.

Risiko utama untuk DT2 adalah berkaitan obesiti atau “overweight” dan risiko ini tidak berlaku kepada DT1.Secara spesifik lelaki yang mempunyai ukurlilit pinggang melebihi 90 cm dan wanita yang melebihi 80 cm adalah tergolong dalam kalangan mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat DT2..

Dr Dawn Harper adalah salah seorang yang membicarakan dengan agak terpeinci mengenai kaitan obesiti dan Diabetes Type 2.

Dr Dawn s Guide to Weight & Diabetes

https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/abdominal-obesity/

http://www.nhs.uk/Conditions/Diabetes-type2/Pages/Causes.aspx

Ini adalah fokus artikel ini kerana saya percaya DT2 bolih sembuh jika kita memfokuskan kaedah rawatan melalui kaedah diet dan rawatan terhadap organ pankerias.

If you are an American diabetic, your physician will never tell you that most cases of diabetes are curable. In fact, if you even mention the “cure” word around him, he will likely become upset and irrational” – Thomas Smith

Pakar2 kanser berpendapat obesiti  juga memberikan risiko yang tinggi untuk beberapa jenis kanser seperti kanser ovari,payudara,prostat termasuk kanser pankerias.

Bila kita membicarakan mengenai obesti,apa yang dimaksudkan adalah jenis2 lemak yang terdapat pada bahagian bawah perut dan disekeliling pinggang.Lemak yang terdapat pada bahagian2 badan yang lain kebanyakkannya digunakan untuk sumber tenaga.

Jika lemak tidak dibakar untuk tenaga, ia terus disimpan sehingga ia diperlukan untuk menampung keperluan tenaga badan. Makan berlebihan dan gaya hidup yang tidak aktif boleh menyebabkan metabolisme yang lebih perlahan.Jika  lemak dimakan tetapi tidak dibakar untuk sumber tenaga, badan akan terus menyimpannya, yang membawa kepada masalah kesihatan dan obesiti.

Profesor Tailor dari Universiti New Castle, menjalankan penyelidikkan mengenai kaedah untuk merawat diabetes Type 2 menlalui teknik mengurus pengambilan  permakanan.

Beliau berpendapat teknik menurunkan berat badan secara konvensional yakni secara berangsur2 tidak effektif untuk menanggani permasaalahan berkaitan diabetes type  2.

Beliau memperkenalkan program yang dinamakan “The 8 weeks Blood SugarDiet.Melalui kaedah beliau peserta diberikan 800 kalori diet selama 8 minggu secara berterusan  telah berjaya mengurangkan sebanyak 14 kilo gram berat badan dan seterusnya mengembalikan kandungan gula darah ke paras normal.

Anda bolih mendapatkan butiran lanjut mengenai diet dan kajian beliau  dilink berikut.

http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal.htm/cisban/ihs/press/icm/press/news/press.office/press.release/item/documents/documents/documents/documents/Diabetes-Reversaloftype2studyJune15.pdf

Apakah kaitan obesiti dengan kegagalan pankerias?

Saintis dan doktor secara amnya mengetahui mengenai satu keadaan yang dinamakan  “fatty infiltration of the pancreas”.Ia bolih dikesan dengan melakukan ultrasound atau kaedah pengimejan yang lain.

Secara relatifnya terdapat sejumlah kecil lemak didalam pankerias dan ia tidak menjejaskan operasi pankerias  maupun menimbulkan komplikasi2 berkaitan pankerias seperti keujudan tumor.

Namun untuk mereka yang obesiti atau mempunyai sejumlah lemak yang besar dalam abdomen yakni pusat penyimpanan lemak badan,kehadiran lemak dalam pankerias adalah dalam jumlah yang tinggi akan menganggu operasi pankerias.

Pancreas_Fat_Necrosis_2

http://www.wisegeek.org/what-causes-a-fatty-pancreas.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090922095649.htm

Apabila sel2 islet atau sel2 pankerias mati ia biasanya digantikan dengan sel2 yang baru.Namun bagi mereka yang mempunyai jumlah lemak yang tinggi atau “Cystic fibrosis” pada permukaan pankerias,proses pengantian sel2 ini tidak berlaku secara effisyen dan pada sesetengah keadaan akan mengujudkan sel2 baru yang cacat yang turut berkembang dan berpotensi mengujudkan tumor didalam pankerias.

Link2 berikut diharap dapat membantu anda dalam program 8 minggu untuk menghapuskan lemak berlebihan pada abdomen dan seterusnya membantu dalam aspek2 menyembuhkan Diabetes Type 2.Ia dikenali sebagai Mediterranean Diet seperti yang disyorkan olih pakar2 permakanan yang membuat penyelidikkan mengenai DT2  termasuk Dr Tylor.

http://www.diabetes.org/mfa-recipes/tips/2011-09/the-basics-of.html

http://www.diabetes.org/mfa-recipes/meal-plans/mediterranean-meal-plan.html

http://spectrum.diabetesjournals.org/content/24/1/36

http://www.diabetes.co.uk/diet/mediterranean-diet.html

Vitamin C adalah salah satu aspek yang sangat penting dalam sistem imun dan untuk metabolisma dan penghasilan hormon2 dan sel2 penghubung.

Kajian2 yang dijalankan menunjukkan plasma Vitamin C dalam darah pesakit2 Diabetes adalah 30 peratus lebih rendah dari mereka yang bukan penghidap diabetes.Ini adalah kerana insulin juga dikenalpasti sebagai agen yang  menguruskan kemasukkan Vitamin C kedalam sel2.Olih kerana pesakit2 DT2 adalah berkaitan dengan rintangan kepada Insulin,dengan sendirinya sel2 tidak mendapat Vitamin C yang mencukupi.

Apabila sel2 tidak mendapat Vitamin C,ini akan mendorong kepada berlakunya komplikasi2 lain yang bersamaan dengan penyakit scurvy.Ia juga akan mengakibatkan pendarahan,luka yang sukar sembuh,penyakit berkaitan jantung dan ketidak berkesanan fungsi sistem imun.

Sifat antioksidan  Vitamin C memainkan peranan yang amat penting dalam penyembuhan diabetes dan komplikasi yang disebabkan olih masaalah diabetes.

Satu fenomena menarik untuk diperkatakan ialah mengapa sesetengah organ dalaman lebih terjejas dari organ2 yang lain apabila komplikasi akibat diabetes memuncak.

Penyelidik seperti John Walsh  dari Diabetes Clinical Specialist with Advanced Metabolic Care and Research berpendapat terdapat sesetengah organ dalaman yang menerima kehadiran glukosa secara terus tanpa memerlukan bantuan insulin.

Antara organ2 yang menyerap terus glukosa dari darah secara terus adalah seperti buah pinggang,otak,jantung,saluran darah dan sistem saraf.

Sementara organ2 seperti otot2 dan hati,sistem lemak dan beberapa organ yang lain memerlukan  insulin untuk membawa masuk glukosa kedalam sel2 tisu mereka.Ini adalah penyebab mengapa pesakit diabetes kronik bermula dengan kerosakkan fungsi organ diatas kecuali otak .Otak  menepis kemasukkan glukos secara berlebihan melalui fungsi Blood Brain Barrier.

Mereka yang telah terjejas akibat komplikasi diabetes juga akan mengakibatkan kemusnahan kolagen.Kolagen adalah struktor protein  utama terdapat di seluruh badan kita. Kolagen memperteguhkan  kekuatan tisu dan organ-organ dalaman.

Vitamin C amat berkesan dalam membina dan memperkuatkan kolagen pada tisu organ  dari terjejas akibat komplikasi DT2.Ia juga sangat membantu dalam penyembuhan luka yang diakibatkan olih diabetes.

Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa dos yang tinggi vitamin C  dapat membantu menstabilkan pengurusan glukosa dalam darah pesakit diabetes yang tidak bergantung kepada insulin.

Vitamin C membantu tindakbalas  asid nitrik dan ini dapat membantu  mengurangkan kekejangan saluran darah dan mengurangkan risiko stroke  dan penyakit berkaitan jantung.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8193273

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00001870

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18160753

“No one would tell a child with a broken leg to jump off the garage roof.  But perhaps we should not even let children without broken legs jump off the garage roofs. Dieticians would never recommend that diabetics regularly eat lots of sweets. Yet the vast majority of us overconsume sugar to the Nth degree. Can this not only aggravate diabetes, but actually CAUSE it? In the case of Type II, it is almost certainly so. And with Type I, the risk is there. There is no downside to avoiding sugar except, perhaps, for putting your local dentist on unemployment”.-quote