KANSER PARU-PARU ( LUNG CANCER )

 

 

Terdapat 2 jenis kanser  paru paru

1.Non Small Cell Lung Cancer- NSCLC

2.Small Cell Lung Cancer – SCLC


NSCLC adalah yang paling kerap berlaku ( 80 % )berbanding SCLC namun terdapat juga keadaan dimana ia melibatkan kedua2 jenis diatas.Ia dinamakan “Mixed Small Cell And Large Cell Cancer.


Terdapat dua keadaan kanser paru2 dimana jika ianya bermula di dalam paru2 dunamakan “primary lung cancer” dan jika ianya berasal dari organ lain yang terlebih dahulu menghdap kanser ia dinamakan  “metastatic cancer to the lung”.


Juga terdapat 2 jenis tumor yang dinamakan benign dan malignant dimana tumor jenis benign bolih dibuang melalui kaedah pembedahan.Manakala tumor jenis malignant berupaya merebak kebahagian2 organ berhampiran dan terjauh dalam badan.


Diantara kedua jenis tadi SCLC adalah lebih agresif  dan merebak dengan cepat.SCLC pula dipecahkan kepada tiga kategori lain


# Small Cell Carcinoma

# Mixed Small Cell and Large Cell Carcinoma

# Combine Small Cell Carcinoma.

Jenis  NSCLC pula terbahagi kepada 3 kategori


# Squamous cell lung carcinoma

# Large-cell lung carcinoma

# Lung adenocarcinoma


Mengikut anggaran bancian WHO pada 2008,  lebih 1.7  juta orang menghidap kanser paru paru diseluruh dunia dengan 1.4 juta kematian.


Simptom

# sesak nafas

# batuk disertai darah

# batuk yang teruk

# sakit dada dan abdomen

# kehilangan berat badan

# hilang selera makan

# kerap keletihan

# perubahan pada suara

# kesukaran menelan makanan

# sakit pada bahagian bahu


Untuk kanser paru paru “primary” ia mempunyai kecenderungan untuk merebak atau bermestasis kebahagian organ2 lain seperti hati,buah pinggang,otak dan tulang.Sementara ia juga bolih menjadi mangsa kepada kanser yang berpunca dari organ2 lain seperti dari kanser  pundi kencing,kanser payudara,kanser kolon ( usus ),kanser buah pinggang,kanser prostat dan “wilm’s tumor”.


Tumor primary kebiasaanya berada pada satu llokasi tertentu dalam paru2 dan ia membelah dan membesar dalam koloninya.Manakala jenis yang bermestasis dari organ lain ia selalunya dijumpai berselerak dibeberapa bahagian dalam paru2 dan lebih sukar ditanggani.

Antara  penyebab kepada terjadinya kanser paru paru adalah rokok,perokok pasif ( penyedut asap rokok )habuk abestos,gas radon,keturunan,penyakit yang berkaitan paru2 dan pencemaran udara persekitaran tempat tinggal dan tempat kerja.


Pengredan tahap kanser tidak begitu “complicated” berbanding dengan jenis kanser lain namun  sistem terbahru yang dinamakan “TNM” stagging system” ( TUMOR / NODES / MESTASIS ) dikira lebih tepat kerana ia mengambilkira kedudukan dan saiz tumor.


# T1a – kurang dari 2 cm

# T1b – 2 cm hingga 3 cm

# T2a – 3 cm hingga 5 cm

# T2b – 5 cm hingga 7 cm

# T3 – melebihi dari 7 cm

# T4 – melebihi dari 7 cm dan telah bermestasis


Sementara kaedah pengredan biasa adalah seperti berikut

 

Tahap 1

Kanser hanya berada dalam koloninya dibahagian paru paru


Tahap 2 dan 3

Kanser yang meerebak kebahagian dada dan kanser yang membesar dan menjangkiti kebahagian2 lain paru paru.


Tahap 4

Kanser yang telah merebak ke organ2 lain.

 

Rawatan hospital  untuk kanser paru2 ialah pembedahan.mengeluar tumor.Namun ianya juga bergantung kepada kedudukan dan saiz tumor.Kebiasaanya tumor yang besar dan menghalang sistem pernafasan utama perlu segera dibedah dan dikeluarkan.Kanser atau tumor yang berada pada tahap 1 dan 2, terutamanya jenis NSCLC kaedah pembedahan dikira lebih mudah dilakukan.

 

Namun bagi jenis2 tumor yang berselerak dan tidak tertumpu kepada sesuatu tempat doktor biasanya mengelakkan prosidur ini kerana ia berisiko tinggi dan tidak mudah dilakukan.Terdapat beberapa komplikasi selepas pembedahan yang perlu diambilkira seperti kesukaran bernafas,pendarahan,jangkitan kuman dan komplikasi berkaitan prosidur pembedahan itu sendiri.

 

Sinaran radiasi adalah pilihan lain dimana pancaran radiasi akan dihalakan kepada tumor,bukan untuk menghapuskannya tapi mengecutkan tumor untuk memudahkan ubat kimoterapi melaksanakan tugasnya.Biasanya ia digunakan terhadap pesakit2 yang tidak bolih menjalani pembedahan ekoran penyakit2 sampingan yang ada seperti jantung,kencing manis dan darah tinggi.Ia juga digunakan untuk kedua2 jenis NSLC dab SCLC.

 

Kaedah yang lain adalah kimoterapi dimana dadah kimo dimasukkan kebahagian paru2  untuk menghalang pembelahan sel kanser dan membunuh sel kanser yang bermatasis didalam paru2.Kebiasaanya kimoterapi diberi bersama2 sinaran radiasi atau selepas pembedahan.


Untuk kanser paru2 kebiasaanya kimoterapi dilakukan secara oral iatu dengan menelan kapsul.Inilah kaedah yang biasaya digunakan untuk kanser paru paru.Sementara jenis kanser paru2 yang berulang penggunaan kimoterapi adalah tidak sesuai kerana sel2 kanser telah menjadi imun kepadanya dan pilihan yang ada hanyalah melalui kaedah pembedahan atau sinaran radiasi melainkan jenis ubat kimo terbaharu dihasilkan yang lebih berkuasa dari yang sebelumnya.

 

Kaedah Alternatif

Kaedah alternatif untuk kanser paru paru mengemukan beberap teori sebelum sebarang jenis supplimen dicadangkan.Apabila sesuatu suplimen diberikan ia harus mengambilkira situasi dimana apabila suplimen tertentu bertindakbalas dengan tumor dalam paru2 ia akan terlebih dahulu menjadi radang yang mengakibatkan kebengkakkan sementara.


Jika saiz tumor agak besar dan berada pada atau berhampiran dengan saluran utama injap keluar masuk udara ia akan mengundang risiko penutupan sepenuhnya saluran pernafasan.Olih itu adalah penting anda mengetahui saiz tumor dan lokasi ia berada sebelum apa2 suplimen  yang anda ingin gunakan.


Perkara kedua ialah apabila unsur2 suplimen yang diambil, ia akan segra menyerang sel2 kanser dalam paru2 menyebabkan sel2 kanser jatuh sakit.Apabila terlalu banyak sel2 kanser sakit antibodi akan segera bertindak menyerang sel2 kanser.Jika serangan ini pada sekala besar2ran ia akan mengakibatkan banyak kematian sel2 kanser sekali gus dan ini akan mengakibatkan terjadi kesesakkan dalam paru2 yang menyebabkan kesukaran dalam pernafasan.


Olih itu adalah penting anda mendapatkan maklumat perubatan yang lengkap sebelum anda berhasrat menggunakan kaedah alternatif


1.Jenis tumor dan saiznya

2.Jumlah tumor ( primary / secondary )

3.Kedudukkan tumor dalam paru paru

4.Sudah/Belum Bermestasis ke organ yang lain

5.Penyakit2 sampingan yang lain

Jika kedudukkan tumor  berada berhampiran atau didalam saluran pernafasan utama keluar / masuk udara,saya menyarankan anda melakukan pembedahan/kimoterapi  terlebih dahulu untuk mengecutkan tumor.


Untuk jenis tumor yang terdapat berselerak dibeberapa bahagian paru paru atau yang telah bermestasis dimana  pembedahan amat sukar dilakukan anda bolih mencuba  beberapa kombinasi kaedah suplimen alternatif yang bolih dipilih adalah seperti berikut


# protocel atau enteleve

# produk2 Vitamin B17

#  IP6 inasitol Gold

#  taheebo life tea

#  barley grass suppliment

# pancreatic enzyme


Olih kerana paru paru adalah organ pernafasan yang penting seringkali suppliment2 diatas diambil berdasarkan nasihat mereka yang mengetahui mengenai cara penggunaanya  kerana  adakalanya dosage2 tertentu terpaksa dikurangkan mengikut keadaan dan kondisi pesakit.