Kanser Payudara-Satu Rumusan

metastasizing_cancer

Dalam artikel2 yang lepas telah banyak dibincangkan mengenai kanser payudara.Namun terdapat pelbagai pertanyaan dari mereka yang menghadapi saat2 yang genting ini berada dalam keadaan yang bercelaru dan tidak memahami bagaimana cara terbaik untuk menanggani pelbagai kondisi kanser payudara.

Blog ini hanya sebagai tempat anda mendapat pandangan ke dua  setelah anda mendapat pandangan pertama dari onkologis anda.Saya mengumpulkan pengalaman2 silam dari ramai pesakit2 kanser khususnya pesakit kanser payudara dan berkongsi maklumat2 penting ini agar ia menjadi panduan kepada anda mengenai halatuju dalam  merangka strategi untuk melawan kanser payudara.

Kanser payudara mempunyai corak perkembangan yang sama hampir yakni hampir 100 peratus kes2 yang telah saya temui.Yang pertamanya anda perlu memahami kanser payudara akan bermestasis ke paru paru,tulang dan otak sebagai destinasi terakhir.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-dan-metastasis-tulang-bah-1.html

Terdapat  juga yang saya temui ia akan juga menjejaskan hati dan organ2 dalaman yang lain.Ia menjadikan lympnode terutamanya pada bahagian ketiak untuk bermestasis kebahagian bawah organ dan organ yang paling berhampiran adalah paru paru.

Olih itu jika anda didiagnosis awal mempunyai kanser payudara,perkara terawal yang perlu diberi perhatian adalah paru paru anda.

breast lympnodes

Lympnode hanyalah berfungsi sebagai penapis untuk menghalang metastasis ini namun walaupun hanya satu sel2 kanser berbentuk tunggal  yang berjaya melepasi “penapis” ini ada kemungkinan ia telahpun bermestasis tanpa dapat dikesan olih semua jenis ujian hospital yang terdapat masa kini termasuk ujian darah.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kepentingan-fungsi-lymphnode.html

Disaat para onkologis bertungkus lumus merawat tumor pada bahagian payudara,sel2 kanser yang berbentuk tunggal   telah  pun terlepas melalui lympnode  dan telah pun memulakan perkembangan mereka seterusnya didalam paru paru.

Walaupun disana sel2 kanser berbentuk tunggal ini masih bolih dikawal olih sistem antibodi anda namun kemungkinan ia terlepas dari kawalan antibodi adalah juga sebesar 50 hingga 70 peratus.

Seperkara lagi tumor yang berukuran melebihi 2 cm  telah pun mempunyai saluran darah sendiri yang dihasilkan melalui proses yang dinamakan ‘angiogenesis”,dimana mereka merangsang ( menghantar isyarat tertentu ) agar saluran darah baru  menghala kepada mereka.

http://www.nature.com/news/2010/101121/full/news.2010.623.html

Dari saluran darah baru inilah mereka mendapatkan bekalan nutrisi yang diperlukan untuk terus berkembang dan bermetastasis ke organ2 terjauh.

“In fact, a tumour would not grow bigger than the size of a pinhead if it did not also develop a blood supply. Cancer cells make chemicals that stimulate tiny blood vessels to grow around them which branch off from the existing blood vessels. This ability for cancer cells to stimulate blood vessels to grow is called angiogenesis”.- quote

images

Anda tidak akan merasakan apa2 simptom untuk jangkamasa satu atau dua tahun sehinggalah berlaku beberapa simptom awal yang menandakan tumor telah mendominasi sehingga 30 hingga 40 peratus paru paru anda.

Antara simptom2 awal yang perlu diberi pertimbangan adalah anda kerap berasa penat,hilang selera makan dan batuk yang kerap.Walaupun simptom diatas merupakan simptom2 awal tetapi ia sebenarnya adalah satu petunjuk kepada sesuatu yang lebih buruk dari itu yakni anda berkemungkinan besar menghidap metastasis kanser payudara tahap 4.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-paru-paru-lung-cancer.html

Mereka yang menghidap kanser payudara samada tahap satu,dua  atau tiga dan kemudiannya menjalani pembedahan dan kimoterapi seringkali berasa amat selesa dan menyangka dengan pembedahan pembuangan payudara beranggapan  masaalah mereka telah selesai.

Namun 2 atau 3 tahun kemudian mereka terpaksa berulang alik ke hospital untuk merawat jenis2 kanser yang lain yang samada berpunca dari metastasis sel2 kanser payudara atau jenis2 kanser lain yang diakibatkan olih penggunaan kaedah kimoterapi untuk merawat kanser payudara.Antaranya yang paling umum adalah leukemia.

Kerap juga yang saya temui pesakit2 kanser payudara yang mempunyai tumor yang sangat besar pada payudara dan enggan menjalani sebarang rawatan hospital.Mereka menyimpan tumor ini sehingga melebihi 2 atau 3 tahun.

Pada zahirnya mereka kelihatan sihat dan berupaya melakukan kerja harian mereka.Ini mungkin bertepatan dengan pandangan doktor alternatif yang mengatakan pesakit kanser yang tidak menjalani kaedah perubatan konvensional hidup lebih lama berbanding mereka yang melalui kaedah kimoterapi dan radiasi.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/are-we-treating-cancer-but-killing-the-patients.html

Namun demikian misi kita bukanlah untuk hidup dalam jangkamasa 2 atau 3 tahun.Olih itu adalah SANGAT penting anda bertindak seawal mungkin jika anda mempunyai sebiji tumor pada bahagian payudara anda.Atau terdapat kelainan pada payudara anda seperti keradangan yang tidak hilang,perubahan bentuk pada payudara atau keluar cecair pada bahagian puting payudara.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kaedah-rawatan.html

Seringkali mereka yang mempunyai tumor pada payudara yang berukuran 3 cm kebawah enggan menjalani rawatan hospital apabila hasil diagnosis doktor mengatakan ia masih diperingkat satu atau dua.Kebiasaanya mereka ini mencuba pelbagai kaedah rawatan alternatif dengan harapan tumor itu akan beransur2 pergi.

Ada dua perkara yang perlu anda pertimbangkan jika anda telah disahkan mempunyai kanser payudara tahap 1 atau 2 atau 3.Yang pertamanya sel2 kanser payudara berbentuk tunggal mungkin sahaja telah melepasi lympnode atau saluran darah anda dan menuju ke paru paru.

Yang keduanya antara sifat tumor adalah ia bolih merubah bentuk.Terdapat juga yang saya temui mereka yang melakukan rawatan alternatif untuk tumor dibawah 3 cm berjaya menghilangkan benjolan tumor pada permukaan payudara dan merasa selesa tanpa pergi membuat ujian lanjut dihospital dan terus memberhentikan apa2 rawatan alternatif yang mereka sedang lakukan.

Beberap bulan atau tahun kemudian tumor telah timbul pada bahagian lain payudara  atau pada payudara yang bersebelahan.Fenomena ini berlaku adalah kerana sifat tumor yang bolih menjadi pasif sementara atau merubah bentuk dari berbentuk bulat ke bentuk yang mendatar.

Tidak semua orang mendapat hasil yang diharapkan dengan membuat rawatan alternatif.Walaupun sesuatu kaedah alternatif itu berkesan pada orang lain ia tidak semestinya berkesan pada anda.

Terdapat pelbagai kaedah alternatif dalam pasaran masakini,mamun tiada kepastian 100 peratus yang ianya berkesan pada anda.Mungkin sahaja apa yang ada didapur anda mampu mengecilkan atau menghapuskan tumor pada payudara anda.

Namun apa yang lebih mustahak dari itu adalah mencegah metastasis sel2 kanser dan memastikan anda mempunyai pertahanan yang mencukupi untuk mencegah pertumbuhan sel2 kanser berbentuk tunggal dalam paru paru anda.

Dalam usaha anda untuk menghilangkan tumor pada payudara anda samada dengan kaedah rawatan konvensional maupun alternatif,anda perlu memastikan sel2 kanser yang berbentuk tunggal ini yang telah terlepas ke bahagian bawah organ ditanggani pada masa yang sama.

Terdapat beberapa opsyen yang bolih anda lakukan seperti

1.Suntikan Vitamin B17 secara berkala

2.Suntikkan dosage tinggi Vitamin C secara berkala

3.Suntikan glutathione secara berkala

4.Mengambil dosage tertentu tablet amigdalin setiap hari

5.Mengamalkan memakan biji aprikort setiap hari

6.Memastikan ph urine anda sentiasa berada pada bacaan 7-8 ( sila rujuk protokol Sodium Bicarbonate )

7.Mengamalkan trampoline 30 minit sehari

8.Bersuana seminggu sekali

9.Melakukan detokfikasi coffee enema

10.Mengamalkan minuman jus buah2an terutamanya jus lemon yang sangat baik untuk detokfikasi paru paru.

Anda bolih memilih mana2 satu yang tersenarai diatas mengikut kemampuan ekonomi anda.Kaedah2 diatas adalah yang biasa diamalkan olih kaedah alternatif untuk menanggani kanser paru paru.

Saya telah menemui mereka yang berada dalam satuasi diatas masih sihat hingga kini malah ada antara mereka yang telah melangkaui lebih dari tempoh 5 tahun.

Terdapat satu kaedah lain yang diketahui mampu mengecikan saiz tumor atau menghilangkan tumor yang berukuran kurang dari 3 cm  pada payudara.Kaedah tersebut adalah menggunakan terapi targeted hypertemia.

img_4357

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kaedah-rawatan-kanser-hyperthemia.html

Ia perlu juga disertakan dengan  pengambilan salah satu atau sebahagian dari  10 perkara yang saya senaraikan diatas.Jika anda memilih menggunakan suntikkan Vitamin B17 ia mesti dilakukan dalam tempoh 48 jam setelah anda menjalani targeted hypertemia.

Apakah biosy perlu dilakukan.

Pada asasnya tujuan biopsy dilakukan adalah untuk

1.Mengenalpasti samada tumor adalah jenis maglinant atau benign

2.Untuk menilai tahap ageresif tumor atau sel2 kanser payudara

3.Untuk melihat adakah sel2 kanser tersebut mempunyai receptor estrogen atau progestron.

4.Untuk menentukan jenis2 dadah kimo yang perlu digunakan.

Namun biopsy mendatangkan risiko yang lebih besar dari apa yang ingin diketahui olih ongkologis anda seperti yang diseraikan  diatas.

http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/biopsypunca-merebaknya-kanser-payudara

Namun terdapat juga mereka yang tidak menjalani biopsy dan terus sahaja membuat pembedahan lumpectomy atau mustectomy..Namun jika anda tidak berupaya menepis desakkan doktor untuk menjalani kaedah biopsy adalah baik untuk anda terlebih dahulu mengambil suntikan dosage tinggi vitamin C atau membuat suntikkan Vitamin B17.

Apakah pilihan terbaik lumpectomy atau mustectomy?

http://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mast_vs_lump

Secara umumnya  jika anda terpaksa memilih antara 2 kaedah diatas adalah bergantung kepada saiz tumor anda.Di Amerika Syarikat,kebanyakkan pesakit memilih untuk membuat mustectomy.

Namun demikian apa yang penting bukanlah berasaskan samada anda kehilangan payudara.Perkara terpenting adalah memastikan doktor tidak membuang terlalu banyak lympnode semasa melakukan pembedahan terutamanya lympnode pada bahagaian ketiak atau disebut “axilla”.

Lympnode adalah sangat penting untuk memastikan proses semulajadinya dikekalkan untuk berfungsi. melakukan proses detokfikasi dan pembiakkan sel2 antibodi untuk menanggani ancaman2 baru sel2 kanser.

http://www.breastcancer.org/treatment/surgery/lymph_node_removal/importance

Kecuali lympnode anda  disahkan telah rosak sepenuhnya maka ia perlu dikeluarkan.Untuk tumor yang berukuran melebihi 5 cm kaedah mustectomy adalah yang terbaik.

Jika saiz tumor anda telah melebihi 7 cm kebiasaanya doktor akan beralih kepada kaedah kimoterapi terlebih dahulu untuk mengecilkan saiz tumor sebelum pembedahan dapat dilakukan.Kaedah ini dikenali sebagai Neoadjuvant therapy yang biasanya akan dicadangkan jika bacaan estrogen  receptor dan progestron receptor adalah negatif.

Jika bacaan pCR ( patology complete response ) menunjukkan estrogen dan progestron anda adalah positif kaedah Neoadjuvant hormone therapy akan dicadangkan.

http://annonc.oxfordjournals.org/content/23/suppl_10/x231.full

Dan biasanya selepas pembedahan doktor anda akan membekalkan pil untuk mengawal reseptor estrogen dan progestron.Yang paling kerap digunakan ialah Tamoxifen.Tamoxifen bertindak menghalang reseptor tisu payudara dari menerima arahan dari estrogen dan progestron untuk menghalang sel2 payudara dari membelah dan berkembang.

Namun saya dapati ramai pesakit kanser payudara yang dibekalkan Tamoxifen  enggan menggunakannya kerana beranggapan ia akan memberi kesan sampingan yang teruk.

 

Anda bolih merujuk kepada link berikut untuk memahami kesan2 sampingan Tamoxifen.Saya berpendapat anda perlu membuat pertimbangan yang wajar antara kesan sampingan Tamoxifen dengan risiko besar yang terpaksa anda hadapi dengan mempunyai reseptor estrogen dan progestron positif.

Walaupun anda menjalani rawatan alternatif selepas pembedahan,anda perlu menggunakan Tamoxifen untuk menggurangkan risiko  timbulnya tumor2 baru pada lokasi yang sama atau pada payudara bersebelahan.

Harus diingat Tamoxifen bukan agen untuk membunuh sel2 kanser seperti dadah2 kimo yang lain.Olih itu saya berpendapat jika anda khuatir mengenai kesan2 sampingan tamoxifen,gunakan Vitamin C samada dalam bentuk oral atau suntikkan untuk membantu menyerap kesan2 sampingan ini.

http://www.drugs.com/sfx/tamoxifen-side-effects.html

Sebagai penutup dari artikel kali ini saya telah menjumpai terlalu ramai pesakit kanser yang terlewat membuat keputusan yang betul pada peringkat awal sehingga ketahap ia menjejaskan paru paru malah yang lebih sadis lagi ia telah pun memakan tisu2 tulang.

Bila ini berlaku rawatan seterusnya akan bertumpu kepada merawat paru paru atau tulang dan inilah bahagian yang paling sukar untuk dilakukan samada melalui kaedah konvensional atau alternatif.