Kanser Payudara:Maklumat2 Tambahan

axillary_lymph_nodes[2]_tcm8-78465

Ini adalah siri artikel ke 5 saya mengenai kanser payudara.Sesetengah perenggan mungkin bersifat ulangan dari artikel2 yang terdahulu,namun adalah baik untuk diulang dalam artikel kali ini supaya anda tidak terlepas butir2 penting yang perlu anda ketahui dalam merangka strategi menghadapi permasaalahan berkaitan kanser payudara.

Mereka yang didiagnos dengan kanser payudara,apabila sampai ke hospital adalah dalam pelbagai peringkat dan keadaan.Ada yang datang ke hospital dalam keadaan masih berada ditahap awal namun majoritinya adalah pada tahap 3 dan 4.Untuk mengetahui tahap2 kanser payudra sila klik ke link berikut.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kaedah-rawatan.html

Terdapat pelbagai maklumat awal yang perlu anda fahami dan ketahui mengenai kanser payudara samada dari perspektif kaedah rawatan hospital dan kaedah  alternatif.

Sesuatu yang tidak dapat kita nafikan,hospital mempunyai kemahiran yang sangat baik dalam soal2 diagnosis mengenai pelbagai jenis kanser.

Berbekalkan pelbagai peralatan moden mereka mampu memberitahu keadaan kanser anda dan membuat penilaian yang tepat mengenai risiko yang bakal anda hadapi sekiranya anda tidak membuat rawatan atau sekiranya anda membuat rawatan.

Walaupun sesetengah dari apa yang mereka sampaikan tidak semestinya maklumat yang betul untuk ditelan namun dalam beberapa aspek ia adalah berbalaoi untuk dituruti dan diterima.

Umpamanya jika anda mempunyai saiz tumor yang bersaiz 3cm  ke 5cm pada payudara  dan doktor  menyarankan anda melakukan pembedahan pembuangan keseluruhan payudara atau “mastectomy” atau mungkin juga disarankan membuat prosidur lumpectomy.

Pada pendapat saya ia adalah saranan yang wajar untuk anda turuti dengan syarat anda tidak perlu melakukan biopsy, mammogram dan kimoterapi terlebih dahulu.Selepas pembedahan anda perlu menggelakkan kaedah kimoterapi sebaliknya beralih pada kaedah alternatif seperti mengambil dosage tinggi Vitamin C ,kaedah protokol Vitamin B17 atau kaedah2 alternatif yang lain.

Menolak untuk melakukan pembedahan, sebaliknya berusaha untuk menghilangkan tumor pada payudara dengan menggunakan kaedah alternatif mempunyai risiko yang tinggi menjerumuskan anda ketahap kesihatan yang lebih serius.

Umpamanya menggunakan kaedah terapi Vitamin B17 dan sesetengah terapi alternatif yang lain akan menyebabkan tumor menjadi benign atau tidak aktif namun pada akhirnya pembedahan masih tetap perlu dilakukan untuk mengeluarkan tumor benign tersebut.

Ramai sebenarnya diluar sana terpengaruh dengan pelbagai produk yang mendakwa dapat mengecutkan tumor pada payudara namun pada akhirnya selepas berbulan bulan mencuba apa sahaja yang disuakan mereka bergegas ke hospital dalam keadaan tumor telah pecah dan sel2 kanser merebak.

Sekiranya terapi yang anda pilih tidak berupaya untuk membunuh tumor tersebut ia akan menjadi bertambah besar dari hari ke hari dan bermestasis ke bahagian organ yang lain seperti paru2 dan tulang.Walaupun disana masih terdapat mereka yang berjaya melakukannya namun peratusannya amat kecil dan hanya sesuai untuk saiz2 tumor yang berukuran 3 cm ke bawah.

Seperkara lagi jika anda memilih untuk melakukan pembedahan adalah penting untuk meminimakan  pembuangan “lympnodes” terutamanya pada bahagian ketiak kerana lympnodes sangat penting untuk pelbagai aktiviti detokfikasi  dan sistem imun yang mustahak.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-payudara-dan-kepentingan-fungsi-lymphnode.html

Terdapat mereka yang membuang kesemua lympnodes yang pada akhirnya selepas dibuat ujian makmal mendapati lympnodes2 tersebut tidak terjejas olih sel2 kanser.Dan pesakit pula terpaksa melalui kehidupan dalam keadaan yang tidak selesa sepanjang hayat terutamanya masaalah berkaitan bengkak pada bahagian tangan disebabkan pengumpulan cecair atau “water retention” atau dinamakan edema.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/187978.php

Apabila doktor  mula melakukan sentuhan yang pertama kepada tumor pada payudara anda dengan melakukan biopsy,mereka memulakan satu tragedi dalam pengembaraan anda yang seterusnya.Anda tidak punya banyak pilihan selepas itu andainya tumor tersebut adalah dari jenis maglinant.

Kaedah diagnosis seperti biopsy dan ujian mamogram sering menjadi penyebab kepada pesakit kanser payudara terjerumus keperingkat 4 dalam tempoh 1 atau 2 bulan sahaja.

Kaedah mamogram akan menyebabkan lump pecah dan sel2 kanser tersebar dengan pantas ke tisu2 bersebelahan.Sementara kaedah biopsy akan menyebabkan sel2 kanser menyelinap keluar dari lump dan membentuk lump2 baru seterusnya menjadi tumor yang lebih agresif dan menyerang lympnode dimerata payudara khususnya pada bahagian ketiak.

Kenyataan ini bukanlah sekadar info2 yang bolih dibaca didalam artikel2 di internet malah saya telah menemubual ramai pesakit2 kanser payudara yang menjadi mangsa kepada kaedah diagnosis hospital khususnya kaedah mamogram dan biopsy.

Dalam artikel kali ini saya akan kemukakan kepada anda bagaimana cara “biopsy kaedah alternatif “ dilakukan untuk mengetahui samada lump anda adalah bersifat maglinant atau benign ( jenis yang tidak merebak) tanpa meletakkan anda dalam risiko yang serius ini.

1.Bancuh 1  sudu teh sodium bicarbonate bersama 5 ml air dingin  bebas klorin.Kacau sehingga sebati.Gunakan bekas dan sudu kaca atau tembikar.

2.Masukkan 3 ml DMSO kedalam larutan sodium bicarbonate tadi dan kacau hingga sebati.

3.Bersihkan permukaan kulit yang terdapat lump dengan antiseptik.

4.Dengan menggunakan belakang sudu sapu sebatian tadi keatas bahagian lump pada payudara dan ratakan sehingga ia kering pada permukaan kulit.Lakukan dalam 2 atau 3 kali dalam masa 24 jam.

5.Bersihkan pemukaan kulit tersebut dan sapu minyak kelapa dara atau minyak aloevera untuk menggelakkan keradangan kulit

Jika anda merasa berdenyut atau sakit seperti tusukkan jarum halus  pada bahagian lump ia adalah petunjuk lump itu bersifat maglinant yakni jenis sel2 kanser yang merebak.Malah bahagian lump tersebut akan membesar sedikit dari saiz asal dan ia biasanya akan surut kembali dalam beberapa jam.

Jika tiada tindakbalas ia berkemungkinan besar jenis lump yang bukan kanser atau disebut lump benign.Ini adaalah kaedah alternatif yang bolih anda cuba sebelum anda membuat keputusan untuk melakukan biosy atau mammogram.

Secara teorinya sel2 kanser maglinant adalah bersifat asidik atau mempunyai ph yang rendah berbanding sel2 yang sihat.

http://cancerres.aacrjournals.org/content/canres/49/16/4373.full.pdf

Researchers at Moffitt Cancer Center and colleagues at Wayne State University School of Medicine investigated the acidity in solid tumors to determine if pH levels play a role in cancer cell invasion in surrounding tissues. They found that an acidic microenvironment can drive cancer cells to spread and propose that neutralizing pH would inhibit further invasion, providing a therapeutic opportunity to slow the progression of cancers

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130125111145.htm

Sodium Bicarbonate secara relatifnya adalah bersifat alkali atau mempunyai ph yang tinggi iaitu pada skala 8.Dengan mengadunkannya bersama DMSO anda sebenarnya menghantar Sodium Bicarbonate menembusi tisu kulit dan ia akan memasuki ke dalam lump.

Olih kerana sel2 badan kita adalah bersifat alkali ia tidak memberikan impak negatif dan menjejaskan mereka.Sebaliknya sel2 kanser yang bersifat asidik atau mempunyai ph yang rendah akan segera dineutralkan  olih unsur2 alkali sodium bicarbonate.

Inilah kaedah yang selamat untuk mengetahui samada jenis lump yang terdapat pada payudara anda dari jenis benign atau maglinant.

Walaupun disana doktor masih perlu untuk melakukan analisis lain mengenai sel2 kanser anda samada untuk tujuan2 kimoterapi,ujian2 berkaitan hormon atau pengredan tahap kanser,ia masih bolih dilakukan selepas pembedahan.

“A new study shows that death rates are the same among those who get screened for breast cancer and those who don’t and say that the testing method could lead to ‘overdiagnosis,’ jeopardizing the future of the screening guidelines”- klik sini

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/03/experts-say-avoid-mammograms.aspx

http://www.cancerresearchinformation.com/the-dangers-and-futility-of-mammograms/

http://www.greenmedinfo.com/blog/hidden-dangers-mammograms-every-woman-should-know-about

The Risks Associated with Biopsies

Biopsy & Surgery Can Spread Cancer

“Although recurrence at the site of a needle biopsy is uncommon, there is nevertheless evidence of seeding of tumour cells from the primary neoplastic site into adjacent breast tissue. Hoorntje et al [2] found needle tracks in 22 out of 64 excised specimens of patients who underwent 14-G needle biopsy and surgery on the same day. Tumour-cell displacement along the needle track was seen in 11 (50%) of these” source

Jika anda datang ke hospital dengan saiz tumor yang sudah membesar;anda terpaksa berhempas pulas melayan kesan sampingan kimoterapi terlebih dahulu sebelum pembedahan dapat dilakukan.Jika sekiranya kaedah kimoterapi ini gagal mengecilkan tumor tersebut  anda mungkin disuruh pulang dan dibekalkan morfin untuk melayan kesakitan kesan penularan kanser tersebut.

Untuk jenis2 kanser payudara peringkat awal atau kurang dari 2 cm atau jenis DUCTAL CARCINOMA IN SITU atau DCIS, kaedah pembedahan akan menjadi pilihan utama doktor.

Saiz dan lokasi tumor akan menentukan jenis pembedahan yang akan anda lalui.Gulongan ini biasanya masih bolih melalui kehidupan seterusnya dengan agak selesa walaupun risiko untuk penularan masih ada.

Inilah 2 keadaan yang ujud jika anda menemui pesakit kanser payudara yang menjalani aktiviti harian seperti biasa disekeliling anda.

Secara jujurnya saya berpendapat kaedah pembedahan segera lebih beretika dari kaedah yang  dimulakan dengan kimoterapi.Olih itu adalah amat mustahak anda membuat keputusan yang tepat sekiranya anda didiagnos mempunyai jenis kanser ductal carcinoma atau jenis kanser payudara maglinant yang  berada pada peringkat awal.Kimoterapi adalah kaedah yang perlu anda elakkan selepas mastectomy atau lumpectomy.

Sebaliknya anda disarankan beralih kepada penggunaan kaedah alternatif seperti dosage tinggi Vitamin C atau kaedah suntikkan Vitamin B17.Jika dilakukan dengan teratur dan penggunaan dosage yang betul ia berupaya melakukan perkara yang sama seperti kimoterapi tanpa menyebabkan perebakan sel2 aktif kanser dan menyelamatkan sel2 yang masih sihat.

Kanser payudara adalah tergolong dalam jenis kanser yang paling mudah dikesan walaupun tanpa anda pergi ke hospital.Sesuatu yang paling kerap berlaku adalah salah faham mentafsir sesuatu perubahan yang berlaku kepada payudara.Paling kerap adalah apabila selepas melahirkan anak.

Namun pada hakikatnya kehadiran lumps atau terjadi sesuatu perubahan pada payudara yang menjirus kepada kanser telahpun ujud sebelum terjadi kehamilan.Apabila wanita mula hamil,kedatangan haid bulanan akan terhenti diikuti peningkatan kadar pengeluaran hormon estrogen dan progestrone.

Ini diikuti dengan peningkatan  sejenis hormon yang dikenali sebagai “Prolactin”,yang membertahu payudara untuk bersiap dengan aktiviti2 penyusuan.Hormon inilah yang bertanggungjawap kepada beberapa jenis perubahan kepada payudara seperti membesar,kenyal dan berketul ketul.Sebab itulah agak sukar untuk wanita atau doktor mengesan kehadiran tumor atau lump sehinggalah selepas bersalin tumor telah pun menjadi semakin besar dan menjangkiti  ke lympnode.

Malah selepas bersalin kebanyakkan wanita tidak menyangka  mempunyai kanser payudara sehinggalah bayi menolak untuk menyusu pada payudara yang terdapat tumor.Inilah pertanda awal yang wanita sepatutnya menjadi lebih peka.

Jika sekiranya anda didiagnos mempunyai kanser payudara atau jenis2 kanser yang lain semasa dalam kehamilan rawatan hospital dikuatiri hanya bolih dilakukan selepas bersalin.Kaedah pembedahan mungkin sahaja bolih dilakukan segera tanpa menjejaskan kandungan.

Namun kaedah kimoterapi terpaksa ditangguhkan sehingga selepas anda melahirkan.Kaedah kimoterapi yang dilakukan walaupun kandungan anda telah melebihi 4 bulan tetap memberi impak kepada tumbesaran bayi dalam kandungan kerana secara teorinya sel2 untuk tumbesaran bayi masih sangat aktif dan terdedah kepada serangan dadah2 kimo.Dadah kimo sememangnya diprogramkan untuk menyerang sel2 yang aktif membelah.

Antara jenis2 kanser yang sering terjadi semasa kehamilan adalah kanser payudara,kanser serviks,limfoma,kanser ovari dan kanser tairod.

Satu2nya kaedah yang selamat disyorkan olih doktor2 alternatif untuk digunakan semasa kehamilan adalah dosage tinggi vitamin C.Dr Klenner M.D pelupor dalam penggunaan dosage tinggi Vitamin C telah memberikan kepada 300 orang wanita yang hamil tanpa kesan2 sampingan atau mengalami keguguran.

Dosage yang digunakan olih Dr Klenner terbahagi kepada 3 tahap usia kehamilan.

4000 mg sehari untuk usia kehamilan 1 hingga 3 bulan

6000 mg sehari untuk usia kehamilan 4 ke 7 bulan

8000 mg hingga 10000 mg sehari untuk usia 8 bulan hingga saat melahirkan.

“Vitamin C is our best defense and everyone should be on this one even before birth.3000 mg daily for a pregnant women is a start.The baby should get 100 mg per day per month of age.The 6 month old would get 600 mg,the year old get 1000mg daily the 2 year old get 2000 mgs etc.A daily doses of 2000 mgs to 5000 mgs would be prudent for a life time”.qoute  Dr Lendon Smith M.D

 

Sebaiknya sentiasa mengamalkan pemeriksaan sendiri mengesan kehadiran lump agar langkah pemeriksaan hospital dan rawatan awal bolih dibuat berbanding jika sedang hamil.

Mengesan kehadiran lump atau tumor semasa hamil amat sukar dilakukan walaupun dengan kaedah imbasan kerana perubahan struktor payudara tersebut.

Rawatan kanser payudara pula hampir sukar dibuat semasa sedang hamil  kerana akan menganggu aktiviti tumbesaran janin.Tiada jaminan yang pasti sebenarnya teknik imbasan tidak menjejaskan janin walaupun tanpa menggunakan dye.Adalah dinasihatkan anda jangan hamil sekiranya anda telah didiagnos mempunyai kanser terutamanya kanser payudara.

Terdapat sehingga 15 jenis kanser payudara namun yang paling kerap adalah dari jenis Invasive Ductal Carcinoma.Menurut statistik ia menyumbang sehingga 80 peratus dari keseluruhan kanser payudara yang menyerang wanita.

Invasive bermaksud kanser telah menyerang tisu2 disekeliling payudara

Dultal bermaksud kanser bermula dari dalam saluran susu hingga ke puting

Carcinoma bermaksud kanser yang berasal dari tisu yang menutupi organ dalaman seperti kanser payudara yang merebak ke lympnode

Olih itu jika doktor menyatakan kepada anda jenis kanser payudara anda adalah Invasive Ductal Carcinoma ia membawa maksud kanser yang berasal dari dalam saluran penyusuan dan telah keluar menyerang tisu2 payudara dan juga organ berhampiran seperti lympnode atau organ2 lain.

Jika ianya bermula dalam saluran penyusuan dan tidak keluar dari saluran susu tersebut ia dinamakan Ductal Carcinoma In Situ.Walaupun ia tidak merebak namun jika tidak ditanggani segera ia berisiko tinggi untuk bertukar menjadis invasive ductal carcinoma pada masa2 akan datang.

Jika ia terbentuk didalam tisu payudara ia dinamakan Adenocarcinoma iaitu jenis carcinoma yang bermula pada  “glandula tissues”.Manakala jika ia bermula dalam sel2 otot payudara,lemak dan tisu2 penyambungan dalam payudara  ia dinamakan sarcomas.