KANSER PERUT [ STOMACH CANCER ]

stomach diagram

Untuk memahami mengenai kanser adalah penting untuk kita melihat kepada  organ yang dijangkiti    kerana dengan memhami fungsi dan kedudukkan organ ia lebih memberi sedikit kefahaman bagaimana untuk berhadapan dengan jenis2 kanser yang terdapat disana.

Umpamanya untuk jenis kanser perut, ruangan kedua selepas mulut makanan diproses adalah amat tidak sesuai untuk kita menggunakan protokol2 kanser yang memerlukan ia diambil melalui mulut dan perlu dihadam olih perut. Bagaimana kah  jika didalam mulut anda ada sebiji tumor dan anda perlu mengunyah berpuloh atau beratus2 biji aprikot?.Inilah rasionalnya memilih protokol kanser yang tidak memerlukan ia dihadam olih perut.

Lokasi perut berada pada bahagian kiri atas abdomen dibawah tulang selangka.Ia adalah jenis organ berotot yang menerima makanan melalui hujung saluran esophagus dimana terdapat “valve” yang dinamakan ” lower esophageal sphincter”. Dibahagian bawah perut juga terdapat “valve” yang sama dinamakan “pyloric sphincter”  dan ia berfungsi melepaskan makanan yang telah dihadam masuk kedalam  “small intestine’ atau usus kecil.

Perut mempunyai 5 lapisan

1 MUCOSA.

Cecair yang dihasilkan olih kelenjar dalam ruangan ini membantu menghadamkan makanan.

2.SUBMUCOSA

Ia adalah tisu sokongan kepada Mucos. Ruangan berotot ini akan mengisar dan mencerna makanan sehalus mungkin.

3 .SUBSEROSA

Ia adalah tisu sokongan untuk lapisan luar perut

5.SEROSA .

Ia tisu yang menyelimuti keseluruhan perut dan memastkan perut berada pada lokasinya.

Keseluruhan sistem penghadaman dinamakan “gastrointestinaal trac”t atau GI yang termasuk dari bahagian mulut sampai ke bahagian  hujung usus yakni anus .Organ2 lain yang terlibat dalam proses penghadaman ini ialah   fungsi hati,pankerias dan empedu.Disepanjang GI ini terdapat juga jenis2 bakteria yang dinamakan “gut flora” yang membantu dalam proses penghadaman.

Sistem penghadaman yang sempurna sangat penting kerana makanan perlu dicerna sehalus mungkin untuk membolihkan zat2 dari makanan diangkut dan dapat diserap olih pelbagai jenis sel diseluruh badan dalam bentuk karbohidrat,protin,lemak dan vitamin.

Proses penghadaman bermula dari dalam mulut dengan sokongan air liur memecahkan makanan dalam bentuk kanji Selepas itu ia akan ditelan melalui saluran esophagus tanpa  penglibatan sebarang enzim Apabila makanan sampai kedalam perut ia akan dicernakan olih otot2 perut dengan sokongan asid perut sebelum dihantar ke usus kecil.

Di dalam perut asid perut dikeluarkan dari lapisan perut dan sangat berkuasa dikenali sebagai hydrochlorid acid ( HCI ).Juga terdapat komposissi potassium chloride ( KCI ) dan Sodium Ccloride ( NaCI ).Sesuatu fenomena yang menjadi mesteri kepada ahli2 sains perubatan mengenai kekuatan asid2 ini ialah dengan kekuatan kuasa pencernaannya,ia tidak dapat menjejaskan tisu2 perut yang lebih lembut. 

Usus kecil atau Small Intestine,adalah tempat  proses penyerapan protin dan karbohidrat dengan sokongan jus usus kecil.Proses penyerapan pelbagai vitamin pula akan berlaku disepanjang  usus besar hingga ke rektum melalui recepticles yang berada disepanjang usus.

Vitamin K adalah zat yang terakhir  diserap untuk dihantar ke bahagian2 badan yang memerlukannya. Pankerias   akan membekalkan pelbagai jenis enzim sepanjang proses penghadaman mengikut jenis2 makanan yang dimakan.Ia  menghantar jus2 tertentu untuk proses mencerna kanji,protin dan karbohidrat.

  • Pancreatic proteases ( trypsin dan  chymotrypsin) – pencernaan protin.
  • Pancreatic amylase – pencernaan karbohidrat/gula
  • Pancreatic lipase – pencernaan lemak

Satu lagi organ yang terlibat menghasilkan jus2 pencernaan adalah hati.Berbeza dengan pankerias yang menyalurkan terus enzim2 ke kawasan pencernaan,  hati menyimpan enzim pencernaan lemak  didalam empedu dan ia berfungsi memperkecilkan lagi molikul2 lemak yang sebelum ini dicerna olih enzim pancreatic lipase.Sebab itu mereka yang membuat pembedahan pembuangan empedu dilarang untuk makan makanan berlemak kerana proses penghantaran asid hati ini tidak dapat dilakukan dengan berkesan.

Semua zat2 dari makanan kebanyakannya diserap pada bahagian usus kecil,antaranya gula,asid amino,glycerol,garam dan beberapa jenis vitamin dan diangkut melalui saluran darah ke hati.Sementara sistem lympnodes akan menyerap beberapa jenis vitamin dan asid lemak untuk kegunaan mereka. Karbohidrat dicerna dan  dipecahkan kepada molekul mudah dengan enzim dalam air liur, bersama  jus yang dihasilkan oleh pankreas, dan diserap olih  lapisan usus kecil. 

 Kanji dicerna dalam dua langkah: Pertama, satu enzim dalam air liur dan jus pankreas memecah kanji kepada molekul-molekul yang dikenali sebagai maltosa; dan  glukosa  yang boleh diserap ke dalam darah. Glukosa dibawa melalui saluran darah ke hati, di mana ia disimpan atau digunakan untuk menyediakan tenaga.

Gula akan dicerna olih enzim laktase dalam lapisan usus kecil menjadi glukosa dan fruktosa.. 

Protein.

Makanan seperti daging, telur, dan kacang merupakan  molekul2 besar  protein yang mesti dihadamkan oleh enzim sebelum mereka boleh digunakan untuk membina dan membaiki tisu badan. Satu enzim dalam jus perut memulakan  pencernaan protein apabila ia sampai dalam perut.Penghadaman  protein itu berakhir  dalam usus kecil. Di sini, beberapa enzim daripada jus pankreas dan lapisan usus menjalankan pecahan molekul protein yang besar tadi menjadi molekul-molekul kecil yang dikenali sebagai asid amino.

Molekul lemak adalah sumber yang kaya dengan tenaga untuk badan. Langkah pertama dalam pencernaan lemak seperti mentega adalah untuk meleraikannya  ke dalam kandungan berair rongga usus.Molekul kecil boleh diserap dari rongga usus kecil ke dalam darah dan kemudian dibawa ke semua bahagian badan untuk membina dinding2 bahagian-bahagian lain sel Lemak.

Molekul lemak adalah sumber yang kaya dengan tenaga untuk badan. Langkah pertama dalam pencernaan lemak seperti mentega adalah untuk meleraikannya  ke dalam kandungan berair rongga usus.

Vitamin.

Satu lagi bahagian penting dalam makanan kita yang diserap dari usus kecil adalah dari kelas bahan kimia yang kita panggil vitamin. Kedua-dua jenis vitamin diklasifikasikan sebagai cecair di mana ia boleh dihuraikan dalam bentuk  vitamin larut air (semua vitamin B dan vitamin C) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, dan K).

Air dan garam.

Kebanyakan bahan yang diserap dari rongga usus kecil adalah air di mana garam dibubarkan. Garam dan air datang daripada makanan dan cecair yang kita minum.

Maklumat2 ini sangat penting untuk diketahui kerana bila perut diserang kanser atau terdapat sebiji tumor yang besar didalam perut,ia tidak lagi bolih diharapkan untuk melaksanakan tugas2 penting diawal pencernaan makanan.Ia juga bakal membantu kita mencari kedah lain untuk menyampaikan zat2 dan nutrisi2 penting terus kepada sel2 tanpa melalui proses pencernaan yang biasa.Kita akan membicaraka dengan lebih lanjut mengenai perkara ini pada bahagian rawatan kanser perut.

“Hormone Regulator”  mengawal pengeluaran jus penghadaman dan mengawal selia selera makan ( jaluran perut dan usus kecil ).

“Nerve Regulator”  ia adalah satu kawalan dari otak berfungsi dalam soal2 seperti pergerakkan perut,kepantasan pergerakkan zat makanan dan kuantiti penghasilan jus2 penghadaman.

Secara khususnya fungsi perut adalah

a.menyediakan ruangan untuk penyimpanan makanan.Ia bermaksud makanan hanya dicerna mengikut keperluan badan.Jika anda menggunakan banyak tenaga makanan akan diproses dengan lebih cepat berbanding anda hanya berihat.

b.Melaksanakan aktiviti pencernaan makanan sehingga ia berubah dalam bentuk kanji.Apabila kita makan makanan2 seperti roti, daging, dan sayur-sayuran, ia tidak berada dalam satu bentuk yang membolihkan ia digunakan sebagai makanan olih sel2 badan.. Makanan dan minuman kita hendaklah diubah menjadi molekul-molekul yang lebih kecil dalam bentuk nutrien sebelum ia boleh diserap ke dalam darah dan dibawa ke sel-sel di seluruh tubuh.

Kanser perut yang paling kerap terjadi didalam perut dinamakan ADENOCARCINOMA/Ia biasanya bermula dari jaluran dalam dinding perut.Jenis2 lain kanser perut adalah Stomach lymphoma,Gastrointestinal stromal tumor (GIST),Neuroendocrine tumors, squamous cell carcinoma. leiomyosarcoma, dan  small cell carcinoma.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-126342/Cancer-foods-avoid.html

Sesuatu yang misteri mengenai kanser perut ini ia adalah kebanyakkannya adalah  berbentuk primary.Ia tidak berpunca dari bahagian2 lain organ organ yang terlebih dahulu diserang sel2 kanser.Namun terdapat juga kes2 yang amat jarang ditemui kanser perut juga berpunca dari mestasis sel2 kanser serviks dan ovari.

Namun sel2 kanser perut mampu keluar dari dalam perut dan menyerang  organ2 dipersekitaran perut seperti paru2,hati,kelenjar dipersekitaran perut , dinding abdomen dan juga tulang. Para penyelidik menyenaraikan beberapa sebab mengapa kanser terjadi dalam perut.Diantaranya ialah – serangan sejenis virus yang dikenali dengan nama helicobactor virus

Terdapat polyps yang melebihi 2cm didalam perut,  terjadi keradangan pada dinding perut yang disebabkan olih penyakit gastik dalam jangkamasa yang lama, diet yang kurang dalam sayuran dan buah2an dan  keturunan yang mempunyai kanser perut .Sebab yang lain adalah keadaan yang dinamakan Penicious Anemia sautu keadaan dimana terjadi penggurangan sel2 darah merah akibat dari kegagalan usus kecil menyerap vitamin B12.

Kanser perut biasanya sukar dikesan pada peringkat awal dan seringkali apabila didiagnos ia telah pun berada pada tahap 3 dan 4.Ia seringkali disalah mengertikan sebagai penyakit gastrik dan apabila ia semakin serius barulah diagnosis kanser dilakukan.Diantara simptom2 kanser perut adalah seperti berikut.

1.hilang selera makan atau cepat kenyang walaupun makan sedikit 

2.keletihan atau berasa pening apabila bangun secara mebdadak

3. kulit bewarna pucat

4. sukar bernafas semasa bersenam atau berjoging yang ringan

5. lidah bengkak dan dan gusi berdarah

6. diarrhea dan kekembungan yang kerap

7.sakit pada bahagian abdomen

 8.penurunan berat badan secara mendadak

9. muntah berdarah atau terdapat darah dalam najis

10.keinginan mengunyah air batu

Anda mungkin sahaja mengalami beberapa simptom diatas secara serentak dan jika terdapat satu atau dua simptom tidak semestinya menjirus kepada kanser perut.Namun jika anda mempunyai penyakit gastrik yang serius dan dalam jangkamasa yang lama,anda perlu memberikan perhatian yang lebih kepada beberapa simptom diatas.

Diagnosis

Antara kaedah2 diagnosis yang biasa dilakukan olih doktor adalah seperti berikut

1- temuduga dan memeriksa rekod2 perubatan lampau

2- Gastroscopic exam dimana doktor akan memasukkan kamera fibre optik untuk melihat kedalam perut

3- upper gastrointestinal (GI) tract radiography dimana imbasan dipersekitaran esophagusstomach dan duodenum dibuat untuk melihat sebarang perebakkan

4- CT scan –  Ujian darah lengkap  (CBC)

5- Esophagogastroduodenoscopy (EGD) dengan  biopsy untuk memeriksa tisu perut.

6- Ujian pada najis untuk memeriksa kehadiran darah.

Terdapat 2 kaedah dimana proses pengeredan kanser perut dilakukan.Yang pertamanya doktor akan berpandukan dengan pelbagai ujian yang telah dilakukan seperti temuduga,simptom,ujian endoskopi,biopsi ct scan dan imbasan. Yang keduanya adalah melalui kaedah pembedahan dimana tisu2 bedekatan perut diambil untuk ujian , dimana doktor dapat melihat dengan lebih jelas jenis perebakkan ( patalogic stage ).

Biasanya dengan menggunakan kaedah diagnosis yang pertama tadi doktor akan terus memulakan “treatment” awal,sementara patalogic stage adalah untuk doktor membuat stagging kepada kanser perut. Stagging untuk kanser perut biasanya dilakukan dengan menggunakan kaedah terbaru yang dikenali sebagai TNM STAGGING SYSTEM.

T – Berapa jauh tumor telah berkembang dalam perut

N – Adakah tumor telah bermestasis ke tisu bersebelahan

M -Adakah kanser telah bermestasis ke organ yang lain

TNM dipecahkan lagi kepada beberapa gred untuk mengambarkan keadaan tumor

TX – Tumor tidak dapat diakses

TO – Tiada eviden keujudan tumor

TIS – Carcinoma in situ

T1,T2,T3,T4 – Mengambarkan berkembangnya size tumor  

NX – Perebakkanya tidak dapat di akses  

NO – Tiada mestasis ke lympnode bersebelahan

 N1,N2,N3 – Kanser telah bermestasis ke lympnode bersebelahan

 MX – Mestasis ke organ tidak dapat di akses

MO – Tiad mestasis ke organ yang jauh berlaku

M1 – Kanser telah bermestasis ke organ yang terjauh

 

stomach ca stage  

 Berpandukan gambarajah di atas pengredan kanser dilaku seperti berikut

TX – bermaksud primary tumor tidak dapat di akses

TO – Tiada tanda2 tumor induk dapat dikesan

TIS – Sel2 kanser hanya terdapat pada pada bahagian atas sel2 MUCOSA dan tidak pergi jauh kedalam tisu berikutnya contohnya tisu PROPRIA atau MUSCULARIS.

T1 – Tumor membesar pada lapisan atas MUCOSA sehingga ke dalam tisu bersebelahan seperti tisu LAMINA PROPRIA,MUSCILORIS MUCOSA atau SUB MUCOSA.

T1a – Tumor membesar kedalam LAMINA PROPRIA atau MUSCULARIS MUCOSA

T1b – Tumor membesar dari tisu LAMINA PROPRIA’MUSULARIS MUCOSA dan memasuki kedalam SUBMUCOSA.

T2 – Tumor membesar didalam lapisan tisu MUSUULARIS MUCOSA

T3 – Tumor membesar didalam lapisan SUBMUCOSA

T4 – Tumor membesar didalam SEROSA dan organ2 bersebelahan seperti limpa,usus kecil,pankerias.buah pinggang dan dinding saluran darah.

T4a – Tumor telah membesar dari dinding  perut masuk kedalam SEROSA tapi ia belum sampai ke organ bersebelahan.

T4b – Tumor telah membesar ke dalam dinding perut dan merebak ke organ2 berdekatan. Untuk pengredan selanjutnya adalah berkaitan mestatasis sel2 kanser dan ini tergolong dalam kategori M dan N .

Sila rujuk link berikut utuk maklumat lanjut’ http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-hati-liver-cancer.html

Kaedah Rawatan

Kaedah rawatan hospital yang biasa adalah sama dengan kebanyakkan jenis2 kanser2 lain yang melibatkan organ yaitu pembedahan,kimoterapi dan radioterapi.Terdapat 2 kaedah pembedahan untuk kanser perut 1.Partial (subtotal) gastrectomy Ia kebiasaannya melibatkan tumor yang berada pada sebelah bawah perut.Lympnode berhampiran dan beberapa tisu dipersekitaran akan juga dikeluakan.Kerapkali sebahagian tisu perut dikawasan ini terpaksa dibuang dan usus kecil akan disambungkan terus kebahagian perut yang tidak terjejas.

2. Total gastrectomy.

Ini  adalah jenis pembedahan berskala besar dimana kedudukkan tumor berada pada bahagian atas perut,dimana keseluruhan perut dibuang dan salur esophagus disambung  terus ke saluran usus kecil.Beberapa lympnodes juga akan dikeluarkan.Pembedahan jenis ini amat jarang dilakukan biasanya doktor akan beralih kepada kaedah kimoterapi atau radiaoterapi yang lebih berisiko rendah.

Kimoterapi

Kimoterapi adalah kaedah yang biasa dibuat untuk jenis kanser perut dan diberikan sebelum atau selepas pembedahan.Ia bolih sahaja menggunakan 1 jenis dadah kimo atau beberapa kombinasi dadah kimo yang lain bergantung kepada pengredan kanser.

Radioterapi

Radioterapi biasanya digunakan berama kimoterapi samada sebelum atau selepas pembedahan

KaedahAlternatif

Kaedah alternatif untuk menghadapi kanser perut ini bergantung kepada kondisi semasa pesakit dan tahap perebakkan sel2 kanser.Seperti yang disebutkan diatas mereka yang ada tumor dalam perut menghadapi masaalah untuk makan kerana kegagalan perut untuk berfungsi dengan sempurna untuk menghadam makanan.

 

Mereka biasanya makan amat sedikit dan tidak bolih makan makanan jenis pepejal.Selain mengalami kesakitan yang kronik mereka juga kerap muntah akibat kegagalan sistem penghadaman perut.Olih itu adalah amat penting kaedah alternatif yang dipilih tidak menggunakan suppliment2 yang terlalu banyak.

Apabila kita membicarakan mengenai kanser perut perkara berikut perlu diambil perhatian

1.Sel2 diseluruh badan memerlukan zat2 dan nutrisi makanan untuk kekal berfungsi.Pelbagai jenis nutrisi dan Vitamin perlu dibekalkan seperti biasa untuk mengekalkan kesihatan pesakit.

Namun dalam keadaan perut dihuni olih tumor pengambilan makanan juga akan terbatas.Pesakit merasa teramat lapar dan lemah namun pengambilan makanan akan menyebabkan kesakitan yang amat kronik disertai dengan muntah. Olih itu adalah sangat penting alternatif lain diolah agar dapat memenimakan penggunaan perut untuk menghadam makanan.

 http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/stomach/supportive-care/nutrition-and-stomach-cancer/?region=on

Olih itu kaedah intravenous bolih dicuba untuk memasukkan pelbagai mineral dan vitamin menerusi saluran darah.Memaksimakan penggunaan jus pelbagai jenis buah2an dan sayuran kerana ia tidak perlu dihadam olih perut.

2.Antibody adalah pembunuh semulajadi yang sangat penting dan berkesan untuk menghadapi serangan virus dan bakteria.Mereka juga berperanan dalam menghalang mestasis sel2 kanser dari induknya didalam perut dari sampai ke organ2 berhampiran dan terjauh.Sel2 kanser ini akan berenang didalam saluran darah dan saluran lympnode dan disinilah sepatutnya sel2 kanser yang cuba bermestasis itu dimusnahkan.

Jika anda melakukan kimoterapi dan radioterapi kebanyakkan antibodi2 ini akan mati.Termasuklah sel2 sihat didalam jaluran  perut yang membentuk sistem penghadaman itu sendiri.Dan sistem imune ini atau antibodi2 pemusnah sel2 kanser memerlukan pelbagai nutrisi untuk ia kekal sihat dan kuat.Salah satu vitamin yang penting adalah Vitamin C.

3.Sel2 kanser perlu dimusnahkan dengan pelbagai kaedah dan kebanyakkan supliment2 perlu diambil melalui perut yang tidak lagi berupaya melakukan proses pencernaan dengan sempurna.Sel2 kanser adalah bersifat asidik.Apabila ia membelah ia menggunakan gula sebagai  bahan bakarnya,berbanding dengan sel sihat yang menggunakan oksigen.

Hasil buangan mereka dipanggil asid laktik.Asid laktik dari aktiviti sel2 kanser ini menambahkan lagi permasaalan didalam perut. Jika kita kembali kepada maklumat diatas mengenai cara2 perut beroperasi menghadam makanan dan kemudian kebanyakkan zat2 dari makanan diserap didalam usus dan bagaimana doktor bolih membuat pembedahan dengan membuang keseluruhan perut dan menyambungkan saluran esophagus terus kepada usus kecil,memberikan pertunjuk penting bagaimanakah kaedah perubatan alternatif kanser perut ini sepatutnya dilakukan.

Pertamanya operasi perut perlu diminimakan fungsinya.Perlu diingat makanan dan supliment berbentuk cecair tidak memerlukan perut untuk beroperasi melakukan proses pencernaan.Jadi adalah penting semua jenis supliment anti kanser hendaklah dalam bentuk cecair.Jika pun perlu untuk memberi makanan kepada pesakit ia perlu dikisar sehalus mungkin untuk meminimakan proses pencernaan.

Terdapat pelbagai jenis supliment anti kanser yang didatangkan dalam bentuk kapsul dan tablet.Semua ini perlu dilarutkan didalam air terlebih dahulu sebelum diberikan pada pesakit.Terdapat dalam bidang perubatan konvensional kapsul2 yang mengandungi pelbagai jenis vitamins dan mineral diberikan melalui anus.Kaedah ini khusus dibangunkan untuk membantu pesakit2 yang terpaksa merehatkan organ perut dari mencerna makanan akibat komplikasi penyakit2 tertentu berkaitan perut termasuk kanser perut.

Ia dinamakan Multivitamins Suppositories.Rujuk link berikut mengenai produk2 tersebut. http://www.kelatox.com/Multi-Vitamins_and_Minerals

http://www.safemedication.com/safemed/MedicationTipsTools/HowtoAdminister/HowtoUseRectalSuppositoriesProperly

contoh multivitamin dan mineral yang terkandung didalam suppositories.

 

Serving Size: 1 suppository Servings Per Container: 30
Amount Per Serving
Vitamin A

7500 iu

Vitamin D3 (as cholecalciferol)

2334 iu

Vitamin K1

100 iu

Vitamin E as Mixed Tocopherols

50 iu

Vitamin C (proprietary bioactive blend)

75 mg

B1 (proprietary bioactive blend)

15 mg

B1 (proprietary bioactive blend)

10 mg

B2 (proprietary bioactive blend)

6 mg

B3/Niacinamide

11 mg

B6 (proprietary bioactive blend)

6 mg

Pantothenic Acid (proprietary bioactive blend)

11 mg

B7/Pure Biotin

0.6 mg

B12 (proprietary bioactive blend)

1000 mcg

Folate (proprietary bioactive blend)

2 mg

Calcium

367 mg

Magnesium

187 mg

Zinc

20 mg

Manganese

20 mg

Selenium

2.5 mg

Copper

500 mcg

Chromium

250 mcg

Vanadium

500 mcg

Molybdenum

100 mcg

Phosphatidylcholine

**

Suppository Base: The base is a proprietary combination of plant and fruit butters, vegetable acids, medium chain triglycerides, lecithin, vegetable starches, cellulose, oligosaccharides derivatives and polysaccharide derivatives.

 

 

 

 Supliment2 anti kanser juga bolih disalurkan melalui anus terus kedalam usus untuk diserap.Terdapat teknik2 tertentu bagaimana perkara ini bolih dilakukan.Anda perlu merujuk kepada doktor anda untuk kaedah ini dan bukan semua jenis supliment sesuai untuk dilakukan mengikut kaedah ini.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membersihkan rectum kerana pada didnding2 rectum dan usus terdapat recepticles2 seni yang berfungsi menyerap zat2 dan nutrisis untuk dihantar ke bahagian2 badan yang memerlukannya.Saya mengesyorkan kaedah coffee enema yang dilakukan untuk tujuan ini.

sila klik link berikut untuk membaca mengenai kaedah coffee enema.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-dan-detokfikasi.html

Antara kaedah2 alternatif yang sesuai untuk kanser perut adalah seperti berikut

Protokol Sodium Bicarbonate

Protokol Protocel

Protokol Vitamin B17 – intravenous

Protokol Megadose Vitamin C – intravenous

Hypertemia Thearapy / Infra Red Suana Thearapy

Disana terdapat pelbagai kaedah alternatif lain untuk menghadapi kanser perut dan adakalanya ia bolih digabungkan untuk memberi impak maksima terhadap jenis kanser ini.Terutamanya jenis kanser perut yang telah bermestasis memerlukan kombinasi protokol yang berlainan.