Kanser Sistem Peranakkan Wanita

Kanser bolih berlaku kepada hampir semua jenis organ2 yang terdapat pada manusia.Yang membezakan tahap keseriusan sesuatu jenis kanser adalah bergantung kepada jenis kanser yaitu samada ia jenis benign atau maglinant.

Kanser jenis maglinant merebak dengan pantas dan kebiasaannya persekitaran yang terdekat kepada kedudukkan tumor akan menghadapi impak yang terawal berbanding  tisu2 atau organ yang terjauh.

Tumor jenis maglinant yang terdapat pada salah satu organ2 pembiakkan kerapkali dengan pantas merebak kepada segment2 yang berhubung secara langsung dengan segmen2 dalam organ yang terlibat.

Terdapat 6 segmen organ pembiakkan pada wanita.yang sering terjadi kanser atau ditumbuhi tumor.Olih kerana keenam enam segmen in saling berhubung secara langsung maka risiko ia menjangkiti segmen2 lain menjadi sangat tinggi.

Terdapat sekurang kurangnya 6 jenis kanser dalam sistem pembiakkan wanita.

Kanser Serviks

Saluran servik terletak pada bahagian bawah uterus yang berfungsi sebagai saluran  untuk mengeluarkan darah kotor semasa haid dan juga menjadi saluran untuk kemasukkan sperma  kedalam uterus.Ia terbina dari otot2 yang kukuh dan sempit pada bahagian bawah saluran untuk mengelakkan terjadi kegugugran semasa proses kehamilan.

Kanser serviks tidak terus terjadi begitu sahaja.Ia biasanya dimulakan dengan kemunculan sel2 yang tidak normal atau sel2  pra kanser yang dinamakan dysplasia.Para penyelidik merumuskan kanser serviks adalah kebanyakkannya disebabkan olih sejenis virus yang dinamakan virus papilloma atau hpv.

Kebiasaannya hpv mudah ditanggani olih antibodi namun dalam sesetengah keadaan apabila tahap antibodi sangat lemah ia tidak dapat memusnahkan virus papilloma ini.Selain hpv,penggunaan pil perancang dalam jangkamasa melibihi 5 tahun juga menjadi penyumbang kepada kemunculan kanser servik.

Sel2 pra kanser atau dysplasia ini akan berangsur2 menjadi sel2 kanser dan membentuk  tumor yang seterusnya berkembang dan merebak kepada organ2 peranakkan yang berhubung antara satu sama lain.

Kanser uterus

Uterus adalah satu kawasan dalam didalam sistem peranakkan atau rahim dimana janin berkembang dan membesar.Bahagian lapisan dalam uterus dikenali sebagai endometrium dan lapisan sebelah luar uterus yang berotot dinamakan myometrium.

Kanser bolih juga terjadi pada lapisan endometrium yang dinamakan kanser endometrial.Untuk membezakan kedua2 jenis kanser yang berlaku dalam segmen yang sama doktor biasanya membuat imbasan atau ct scan dan seterusnya biopsy untuk membezakan antara tisu dalam uterus atau endomietrium.

lantaran itu kanser uterus dan kanser endometrial bolih sahaja pantas merebak kekawasan antara satu sama lain disebabkan kedudukkanya yang bersebelahan kecuali ia dikesan pada peringkat yang paling awal ia lebih mudah ditanggani.

Kanser ovari

Ovari adalah kelenjar peranakkan dimana sel2 berbentuk telor yang dinamakan ova dihasilkan.Apabila sel2 telor ini cukup matang ia akan dilepaskan ke dalam fallopian tube menuju kedalam uterus.Kehamilan akan terjadi hanya apabila sperma lelaki berupaya sampai kepadanya.

Kanser ovari biasanya terjadi kepada wanita yang berumur melebihi 50 tahun keatas.Para penyelidik mengaitkan faktor keturunan sebagai risiko utama seseorng itu didiagnos sebagai mempunyai kanser ovari.Antara faktor2 lain adalah seperti

Wanita yang mengalami proses monopos pada lewat usia

Wanita yang datang haid pada peringkat usia yang sangat muda

Wanita yang lebih kerap mengandung mempunyai risiko yang lebih kurang untuk mendapat kanser ovari berbanding mereka yang mempunyai jumlah anak yang kurang.

Fallopian Tube cancer

Ia adalah kanser yang terjadi kepada saluran fallopian yang menghubungkan ovari dan uterus.Penyelidik menyatakan jenis kanser ini biasanya disebabkan olih mestatasis kanser dari organ2 yang lain dalam badan khususnya yang berkaitan dengan kanser sistem peranakkan.

Ia memberikan simptom2 yang sama seperti kanser ovari.Sekiranya ia hanya berlegar dalam sistem peranakkan jenis kanser ini dikira berada pada peringkat 1 dan 2.Peringkat 3 adalah sekiranya ia telah merebak pada bahagian yang berhampiran dengan sistem peranakkan.dan peringkat 4 apabila ia telah bermestasis pada organ2 terjauh.

Vulvar cancer dan Vagina cancer

Kanser jenis ini kebanyakkannya diambil mudah olih kebanyakkan wanita sehinggalah ia telah merebak dan menjangkiti organ2 dalaman sistem peranakkan mereka.

Ia adalah jenis kanser kulit yang biasanya bermula pada bahagian pembukaan vagina.Disebabkan ia memberikan simptom yang agak ringan seperti tumbuh lump dan rasa gatal pada bahagian tersebut ia sering disalah anggap sebagai gejala biasa.

Kanser ini biasanya didiagnosis melalui biopsy pada tisu yang dikeluarkan untuk mengesan sel2 kanser.Antara mereka yang dikaitkan dengan jenis kanser ini adalah

Berusia melebihi 60 tahun

Terdapat sel2 pra kanser atau dysplasia dalam tisu vulvar

Terkena jangkitan hpv

Terlebih dahulu mendapat jenis kanser vagina atau kanser servik

Hydatidiform mole

Ia lebih dikenali sebagai molar pregnancy dimana uterus membesar dengan cepat berbanding dalam keadaan proses kehamilan yang biasa.Ia berpunca daripada pembesaran telor atau tumbesaran pada tisu placenta.

Antara simptom2nya adalah loya yang teruk dan muntah,pendarahan pada vagina dan mempunyai tekanan darah yang sangat tinggi.

Kebiasaanya hanya sejumlah kecil kes2 molar pregnancy ini yang berbentuk maglinant yang memerlukan kaedah rawatan kanser.Jika ia didiagnos berbentuk benign pembedahan dilakukan untuk mengeluarkan tumor tersebut.

Untuk menghadapi jenis2 kanser yang melibatkan sistem peranakkan wanita,melainkan ia tidak melibatkan sistem peranakkan utama seperti ovari,serviks dan uterus maka kaedah pembedahan mengeluarkan keseluruhan sistem peranakkan akan disyorkan olih doktor.

Walaupun doktor sering juga melihat kepada beberapa perkara untuk dikecualikan,pilihan mengeluarkan seluruh sistem peranakkan seperti belum berkahwin,belum mempunyai anak dan umur.

Namun secara amnya jika kanser telah memasuki tahap 3 pilihan tidak mengeluarkan sistem peranakkan biasanya akan memberi risiko yang sangat tinggi.

Kimoterapi dan sinaran radiasi adalah kaedah yang biasa digunakan selepas pembedahan untuk memngeluarkan keseluruhan sistem peranakkan.

Kaedah rawatan alternatif untuk jenis2 kanser yang berkaitan sistem peranakkan dibahagikan kepada beberapa petunjuk mengenai kanser tersebut.

Dalam kaedah rawatan konvensional sekiranya kanser anda berada pada tahap 1 dan anda memilih untuk mengeluarkan sistem peranakkan, ia adalah satu keputusan yang dikira manasabah dan kemungkinan anda bebas kanser pada kadar melebihi 5 tahun “survival rate” adalah setinggi 80 ke 90 peratus.

Namun kebanyakkan dari wanita terutamanya yang belum berkahwin atau belum mempunyai anak tidak berupaya untuk mengorbankan cita2 untuk mempunyai zuriat dan memilih untuk menjalani “partial operation procedure” dan seterusnya mengharungi kimoterapi dan ” survival rate”  mereka bolih jatuh keparas 50 peratus.

ini adalah dilema yang terbesar kepada sebahagian wanita yang dapat kita saksikan dimana jenis2 kanser sistem peranakkan tidak menunjukkan data2 yang memberangsangkan dalam kaedah rawatan konvensional.

Kaedah rawatan alternatif dalam menangani jenis2 kanser dalam sistem pembiakkan wanita perlu mengambilkira pelbagai faktor khususnya peringkat perkembangan kanser tersebut.

Jika anda telah menjalani kaedah rawatan konvensional seperti melakukan pembedahan mengeluar keseluruhan sistem peranakkan namun kanser telah merebak kebahagian organ2 yang terjauh bermakna anda berada dalam ketagori kanser tahap 4.

Kanser sistem peranakkan tahap 4 kebiasaanya kerap bermestasis ke bahagian peritoneum  atau satu ruangan disekeliling abdomen.Ia kemudiannya akan meerebak ke usus dan seterusnya ke hati,paru,tulang dan otak.

Satu lagi keadaan jika anda belum menjalani apa2 kaedah rawatan konvensional namun anda telah pun disahkan berada pada tahap 4 kanser sistem peranakkan,keperluan untuk membuat pembedahan mengeluarkan keseluruhan sistem peranakkan adalah dikira satu langkah yang perlu dipertimbangkan.Ini akan memudahkan tumpuan rawatan kepada organ2 yang lebih kritikal diselamatkan umpamanya usus,hati dan paru paru.

Protokol2 khusus dalam kaedah rawatan alternatif banyak bergantung kepada bahagian2 organ yang terlibat.Penularan sel2 kanser dari perumah ( sistem peranakkan ) adalah melaui saluran darah.

Jika sel2 kanser telah keluar dari sistem peranakkan kemungkinan ia telah bermetastasis ke organ berikut mengikut urutan yang diperkatakan olih penyelidik adalah sangat tinggi.

Lympnode” disekeliling abdomen,peritoneum,peritoneum lining dan peritoneum cavity,usus besar,hati dan paru paru.Metastasis tulang bolih sahaja berlaku lebih awal atau selepas metastasis paru paru terutamanya pada bahagian tulang pelvic yang sangat berhampiran dengan  sistem peranakkan.

Mereka yang berada dalam satuasi ini perlu secara kerap mengambil tablet vitamin b17  500mg disamping mengamalkan biji aprikot setiap 1 jam.

Ini adalah langkah pertama yang perlu dipertimbangkan sekurang2nya ia memperlahankan migrasi sel2 kanser yang seterusnya.

bersambung…