Kanser Usus : Fahami Kaedah Rawatan-Bah 1

stoma

Dalam artikel mengenai kanser usus dan rektum terdahulu kita telah bincangkan agak panjang lebar mengenai jenis kanser ini.Dalam penulisan kali ini kita akan membincangkan beberapa  maklumat tambahan mengenai komplikasi yang timbul dan kesan2 yang menanti pesakit semasa menjalani rawatan samada dalam kaedah alternatif atau konvensional

Informasi ini penting untuk diketahui kerana terdapat banyak perbezaan yang perlu diketahui yang berkaitan komplikasi2 dan kesan sampingan yang akan timbul berkaitan rawatan yang sedang anda jalani samada konvensional atau alternatif.

Kanser usus mempunyai kecenderungan untuk bermestasis ke hati.paru paru,tulang dan juga limpa selain lympnode2 disekitar usus.Terdapat juga kemungkinan2 yang besar ia bolih juga kembali membesar didalam bahagian2 usus yang yang lain.

Rawatan akan memberikan impak2 yang berbeza beza bergantung kepada tahap kanser dan organ organ yang terlibat.Kaedah rawatan konvensional akan dimulakan dengan pembedahan diikuti dengan penggunaan kimoterapi.Namun seringkali mereka yang pergi ke hospital,kanser mereka telah pun berada  pada tahap yang sangat lewat dimana sel2 kanser telah pun menular kebahagian organ2 yang diluar dari usus umpamanya organ hati dan paru paru.

Mereka yang didiagnos awal mempunyai peratusan yang lebih tinggi untuk berasa SELESA dengan pelbagai kaedah rawatan konvensional maupun kaedah alternatif.
http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/rawatan-alternatif-kanser-usus-kolon.html

Stastistik yang dikumpulkan dinegara seperti Amerika Syarikat menunjukkan kanser berkaitan usus adalah jenis kanser yang ke 2  menyebabkan kematian dengan nisbah 1 setiap 20 orang  berisiko menghidapnya dan 90 %  penghidap kanser usus adalah mereka yang berumur 50 tahun keatas.

 

Mereka yang mempunyai keturunan paling hampir dengan penghidap kanser usus berisiko 3 kali ganda  untuk menghidap jenis  kanser yang sama.Faktor keturunan ini telah banyak diperkatakan olih para penyelidik kanser dan mereka masih mengkaji fenomena yang sukar difahami ini.Barangkali jika anda ingin mendapat pemahaman asas mengenai faktor keturunan ini anda bolih membacanya disuni.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-dan-risiko-keturunan-bah-1.html

 

Perkara yang terpenting harus diberi perhatian adalah BERTINDAK awal jika  merasakan anda mungkin menghidap  kanser berkaitan usus.Kerana kanser usus tidak terjadi secara tiba2.Ia mengambil masa yang agak lama untuk ianya benar2 sampai ke tahap mengancam nyawa anda.

Para penyelidik menyatakan ia mengambil masa selama 10 tahun untuk polyps adenomatous   (precancancerous) berubah menjadi sel2 kanser atau adenocarcinoma of the colon.

http://patients.gi.org/topics/colon-polyps/

www.healthywomen.org/condition/colon-cancer

Kebanyakkan kanser usus tidak bermula didalam saluran usus sebaliknya ia bermula didalam dinding atau bahagian luar usus.Namun ia akan menunjukkan sismptom2 tertentu yang yang agak ringan sehingga ramai yang tidak perasan yang mereka sebenarnya menghidap kanser berkaitan ususSimptom2 berikut mungkin dapat membantu untuk mengesan kanser usus pada peringkat awal.

 

# Perubahan pada tabiat membuang air besar seperti cirit birit

# Kesukaran membuang air besar umpamanya sembelit dan berlaku dalam tempoh beberapa hari


# Pembuangan air besar yang berulang dalam satu hari dan berlaku dalam jangkamasa yang lama

# Kerap berlaku pendarahan semasa buang air besar

# Terdapat darah dalam najis atau najis kerapkali berwarna kehitaman

# Kerap mengalami kekejangan pada abdomen

# Kerap rasa keletihan atau tidak bermaya

# Kehilangan berat badan dari hari ke hari walaupun pengambilan makanan adalah seperti biasa dan bukan kerana aktiviti2 senaman atau kesukanan

Walaupun simptom2 diatas tidak semestinya menjirus kepada kanser berkaitan usus namun langkah2 awal perlu diambil kerana adalah baik mengetahuinya diperingkat ini sebelum ianya sampai keperingkat yang lebih serius seperti tersumbatnya saluran usus.

 

Jika anda mengesan simptom2 awal terdapat beberapa kaedah yang perlu dan bolih  dilakukan untuk menyampingkan kemungkinan2 lain yang bukan berkaitan kanser usus.Antaranya adalah dengan melakukan kaedah detokfikasi coffee enema.Amalkan disiplin ini setiap 1 minggu,2 minggu,3 minggu dan seterusnya 1 bulan sekali.

 

Perkara kedua yang bolih dilakukan ialah dengan meminum air larutan sodium bicarbonate.Ia bolih dilakukan setiap hari  untuk beberapa minggu dan perhatikan adakah simptom2 tersebut masih kekal atau telah berkurangan.Rujuk artikel2 berkenaan sodium bicarbonate dalam blog ini untuk tatacara menggunakan sodium bicarbonate.Dosage yang dicadangkan adalah 1/2 sudu teh 2 kali sehari. dalam 1 gelas kecil air bebas klorin 1 jam sebelum/selepas makan.

 

Amalan memakan biji aprikot  diketahui  banyak membantu menghapuskan sel2 kanser yang baru bermula untuk membebtuk tumor didalam usus sepertimana ia dibuktikan menghapuskan tumor peringkat awal atau polyps  payudara.Kaedah mengambil biji aprikot  raw yang  dikunyah atau diblender lebih berkesan berbanding dengan yang dikapsulkan.

 

Jika simptom2 masih terjadi anda perlu ke hospital untuk membuat beberapa siri ujian mengesan kanser usus peringkat awal.Antaranya adalah ujian untuk mengesan kehadiran polyps atau melihat kedalam usus untuk mengesan sebarang keadaan fizikal usus yang tidak normal.Ia biasanya dilakukan dengan cara memasukkan scope kedalam rektum bersama pengimbas seperti x-ray.Mengeluarkan polyps dapat membantu mencegah kanser usus.

 

Ujian lain adalah dengan melakukan ujian makmal  terhadap najis untuk mengesan kehadiran sel2 kanser.Namun ujian ini tidak dapat mengesan kehadiran polyps.Satu2nya kaedah ujian hospital yang bolih mengesan kehadiran polys dan kehadiran sel2 kanser secara serentak dinamakan Flexible sigmoidoscopy.

http://www.webmd.com/colorectal-cancer/flexible-sigmoidoscopy

 

Dengan melakukan ujian awal ini anda dapat mengelakkan sel2 kanser berkembang ke fasa berikutnya yang menyebabkan mestatasis ke organ berhampiran dan mengelakkan komplikasi2 rawatan yang seterusnya terutamanya jika pembedahan pembuangan usus dan penggunaan stoma.

 

Sesuatu yang amat digemari olih para onkologis dalam menghadapi sebiji tumor dalam usus adalah dengan kaedah pembedahan pembuangan usus dan kimoterapi.Seperti penjelasan diatas tumor usus biasanya bermula dari bahagian luar dinding usus ( serosa ) atau dalam dinding usus itu sendiri sebelum ia menerobos keluar kedalam bahagian salam usus.

 

colon4

 

Kaedah pembedahan usus dan penggunaan stoma adalah sesuatu yang terakhir yang patut dipertimbangkan melainkan keadaan yang sukar dielakkan seperti tumor yang terdapat pada bahagian berhampiran dengan anus yang 100% menghalang pengeluaran najis.

 

Terdapat pelbagai perkara yang kita mungkin   terlepas pandang terutamanya mengenai apakah jaminan kaedah tersaebut ( colostomy ) dapat menjamin tiada tumor baru akan terbentuk didalam bahagian lain  usus pada masa hadapan atau saki  baki  sel2 kanser yang terlerai dari koloni asal tidak bermestasis ke oragan2 lain seperti hati dan paru paru.Memburukkan lagi keadaan apabila kaedah kimoterapi digunakan terhadap tisu2 sensitif didalam usus akan menyebabkan kerosakkan kekal sebahagian besar tisu2 usus.

 

Sering kali jika kaedah kimoterapi ini dapat mencegah perebakkan sel2 kanser ke bahagian lain organ namun kemusnahan tisu hati sering diltemui ( cirhosis ).Cirhosis hati bakal menyebabkan masaalah tambahan dan memburukkan lagi keadaan pesakit.

 

Sesuatu yang mungkin tidak disedari olih para ongkologis adalah senario perebakkan sel2 kanser bolih bermula seawal tumor didalam usus dikeluarkan.Menangguhkan penggunaan kimoterapi sehingga beberapa minggu adalah satu kesilapan sebenarnya kerana pada saat kimoterapi digunakan selepas 2 atau 3 minggu, sel2 kanser sebenarnya telah pun berhijrah ke tisu2 organ yang berhampiran seperti lympnode ,hati maupun paru2.Bahkan mereka yang pergi ke hospital dalam keadaan sebahagian besar usus telah tersumbat mempunyai risiko yang amat  tinggi sel2 kanser telah pun bermestasis terutama ke lympnode yang berhampiran.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8420014

Itulah sebabnya seringkali mereka yang telah menjalani pembedahan usus dan disusuli penggunaan kimoterapi akan kembali berulang alik ke hospital untuk merawat pelbagai komplikasi lain khususnya berkaitan penularan sel2 kanser ke bahagian hati atau kerosakkan pelbagai organ dalaman seperti buah pinggang  maupun organ2 lain.

 

Data2 yang dikumpulkan olih para penyelidik merumuskan bahawa lebih 90% mereka yang didiagnos  awal mempunyai kanser usus mampu bertahan sehingga 5 tahun jangka hayat ( survival rate).

Apabila kanser usus yang dikesan pada peringkat berikutnya yakni yang telah menular ke tisu2 berhampiran survival rate 5 tahun jatuh kepada 70%.

Dan apabila kanser telah merebak ke organ2 terjauh seperti hati dan paru2 survival rate untuk mereka bertahan sehingga 5 tahun jatuh kepada 13 peratus.

 

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-hati-dan-acites.html

http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/chemotherapy-and-other-drug-therapies/chemotherapy/side-effects-of-chemotherapy/liver-damage-and-chemotherapy/?region=on

http://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.10092129

 

Apabila usus dibuang dalam prosidur colostomy dan stoma digunakan zat2 makanan dan vitamin2 tertentu tidak dapat diserap olih bahagian2 usus ( bergantung pada bahagian mana stoma dipasang ).Penggunaan stoma juga menyumbang kepada pelbagai permasaalahan lain , antara yang paling kerap adalah cirit berit atau diarrhea.

Cirit-birit adalah jenis  najis berair. Seseorang itu diketogorikan mempunyai cirit-birit jika  najisnya  berair dan dibuang  melebihi 3 kali sehari. Cirit-birit berlaku apabila makanan yang diproses  melalui usus kecil terlalu cepat untuk membolihkan penyerapan bendalir dan mineral.

 

Apabila cecair dan mineral seperti natrium dan kalium tidak diserap, dan  meninggalkan badan. Cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi, kekurangan zat makanan, dan penurunan berat badan.Apabila ini berlaku  satu-satunya rawatan yang  perlu adalah  menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang untuk mengelakkan dehidrasi.

 

Elektrolit adalah mineral dalam cecair badan yang merupakan sebahagian daripada garam, termasuk natrium, kalium, magnesium, dan klorida.Fungsi utama usus besar adalah untuk menyerap air,nutrient dan elektrolit daripada makanan yang masuk dari bahagian ileum.Apabila usus besar dibuang, penyerapan elektrolit terganggu yang mengakibatkan ketidakseimbangan elektrolit..

 

Tanda-tanda ketidakseimbangan elektrolit adalah seperti berikut.

#    keletihan, atau rasa letih
#    kelemahan
#    loya
#     masalah otot seperti kekejangan, lemah, pergerakkan  yang tidak terkawal, dan kekejangan
#     pening dan kekeliruan

Kebanyakkan mereka yang menggunakan stoma tidak memberi perhatian kepada masaalah ini sehinggalah mereka merasa sangat lemah dan tidak bermaya.

.Mukosa adalah sejenis bendalir yang dihasilkan olih lapisan usus dimana fungsi utamanya bertindak sebagai pelincir untuk mengeluarkan najis dari dalam usus.Lapisan usus ini akan terus menghasilkan cecair ini walaupun tiada lagi najis yang keluar melalui anus setelah prosidur colostomy.Mereka yang melakukan colostomy  terpaksa melalui situasi ini melainkan bahagian usus yang tidak digunakan ini dibuang sepenuhnya

 

Satu lagi masaalah yang agak sering berlaku kepada mereka yang menjalani pembedahan stoma ini dinamakan Hernia Parastomal.

Ia adalah satu keadaan dimana usus bergerak2 dan menolak otot2 disekitar stoma yang menyebabkan benjolan yang agak ketara pada bahagian luar.Ia disebabkan prosidur pembedahan yang melemahkan otot2 disekitar perut.Jika anda mengalami situasi ini,gunakan tali pinggang atau jenis seluar yang bolih mencerut bahagian ini.

 

Gejala stoma tersumbat adalah perkara biasa kepada mereka yang menjalani colostomy.Ia mungkin sahaja disebabkan olih pengambilan makanan berserat tinggi yang tidak dapat dihadamkan.

 
Permasaalahan lain yang sering dialami olih mereka yang terpaksa menggunakan stoma ialah anemia atau kehilangan darah.Ia bukan disebabkan olih masaalah pendarahan walaupun ia juga merupakan masaalah yang biasa dialami bagi mereka yang menggunakan stoma. Anemia adalah suatu keadaan di mana sel-sel darah merah menjadi kurang dari yang sepatutnya.Fenomena ini akan  menghalang sel-sel badan daripada mendapat oksigen yang mencukupi.

Pembedahan colostomy  boleh menjejaskan penyerapan vitamin B12 daripada makanan dan mengakibatkan penurunan beransur-ansur dalam paras vitamin B12 di dalam badan. Tahap rendah vitamin B12  boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menggunakan nutrien dan membawa kepada masaalah  anemia.
Kimoterapi selepas pembedahan adalah masaalah tambahan kepada mereka yang melakukan prosidur colostomy.Ianya biasa dicadangkan olih onkologis bergantung kepada faktor2 berikut
# Kanser berada  dalam mana-mana kelenjar limfa dan telah  dikeluarkan semasa pembedahan
#
Sel-sel kanser yang kelihatan sangat tidak normal (gred tinggi) di bawah mikroskop
#
Sel-sel kanser didapati telah merebak ke dalam saluran darah tumor.
#
Kanser yang telah berkembang jauh ke dalam dinding usus atau telah merebak ke dalam tisu sekeliling
 

 

Lantaran itu sebelum anda menjalani prosidur  colostomy ,banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dan dibincangkan dengan onkologis anda.Alasan seperti untuk mengelakkan sel2 kanser dari merebak kebahagian organ yang lain sepatutnya tidak menjadi satu perkara utama kerana jika tumor didalam usus anda berukuran lebih 2 cm,mestatasis sebenarnya telah pun berlaku.Malah selepas prosidur pembedahan,sel2 kanser sebenarnya juga telah bermestatsis.

 

Untuk meminimakan impak kepada keseluruhan kesihatan anda selepas prosidur  colostomy,  teknik2 pembedahan juga perlu diperbincangkan.Sebolih2nya usus disambungkan kembali selepas tumor dikeluarkan.Menangguhkan penyambungan usus dengan alasan2 akan dilakukan kemudian setelah disahkan anda bebas kanser sepenuhnya seringkali tidak menjadi kenyataan pada kebanyakkan pesakit yang menjalani pembedahan colostomy

 

Namun secara khususnya impak keseluruhan prosidur colostomy ini banyak bergantung pada bahagian mana ia dipasanag.Mereka yang terpaksa memasang bag stoma pada bahagian paling atas usus biasanya akan mengalami komplikasi yang lebih tinggi kerana tidak dapat menyimpan makanan dalam jangkamasa yang lebih lama didalam usus.

 

Namun perlu juga diingat pembedahan penyambungan semula colon ( colostomy ) juga mempunyai komplikasi tertentu.Adakalanya ia memerlukan sehingga 1 ke 2 bulan sebelum penyambungan semula dapat dilakukan.Adalah lebih mudah melakukan rawatan kanser samada anda menggunakan kaedah alternatif atau konvensional dalam keadaan usus anda berada dalam posisinya yang asal.

Kaedah alternatif untuk menanggani kanser usus perlu dilihat dari pelbagai sudu.Antaranya ialah seperti berikut

1.Jenis Kanser Usus
2.Tahap kanser usus dan mestatasis organ dalaman
3.Saiz tumor
4.Kaedah rawatan konvensional yang sedang dan telah dijalani
5.Kaedah alternatif yang sedang dan telah dijalani.
Kejayaan untuk menanggani jenis kanser usus banyak bergantung kepada kepelbagaian teknik2 penggunaan beberapa protokol bergantung kepada perkara2 yang dinyata diatas.Ia akan dibincangkan dalam artikel akan datang.
Sementara itu suka saya menasihatkan, sekiranya didalam usus anda terdapat sebiji tumor elakkan menggunakan protokol Vitamin B17.
tree1

One thought on “Kanser Usus : Fahami Kaedah Rawatan-Bah 1”

Comments are closed.