KANSER:FUNGSI BUAH PINGGANG DAN DEHIDRASI ( DEHYDRATION )

dehidratedKanser kini telah menghampiri untuk menjadi pembunuh nombor satu bukan sahaja di Malaysia bahkan diseluruh dunia.Baru2 ini kita dikejutkan dengan berita yang dianggap yang pertama seumpamanya didunia yaitu seorang kanak2 perempuan  berusia 6 tahun telah didiagnos menghidap kanser payudara.

 

http://www.sinarharian.com.my/mobile/semasa/budak-perempuan-6-tahun-hidap-kanser-payudara-1.247983

 

Dalam masaalah kanser ini terdapat pelbagai versi kajian dari saintis2 perubatan terkemuka semenjak 100 tahun yang lampau hinggalah diera kegemilangan sains, yaitu persoalan mengenai bagaimanakah seseorang itu menghidap kanser.

Malah kesemua kajian2 tersebut sebenarnya mempunyai asas yang kukuh untuk diterima umpamanya yang berkaitan dengan sistem permakanan,faktor keturuna,faktor kecelaruan tenaga dalaman ( tekanan perasaan,stress ) dan masaalah alam persekitaran yang tercemar.

Hampir seratus peratus manusia didunia ini sedang atau pernah membiak sel2 kanser didalam tubuhnya.Yang membezakan diantara mereka ialah kekuatan antibodi atau sistem imun.Olih itu ia  kelihatan agak mustahil untuk hanya mengemukakan satu sebab yang tunggal untuk seseorang menghidap kanser.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kanser-immune-system-dan-antibody.html

Bahka beberapa pembaca pernah melontarkan pertanyaan kepada saya bagaimana mungkin dia didiagnos mendapat kanser sedangkan dia menjaga diet hariannya,berwaspada mengenai persekitarannaya, mengamalkan gaya hidup sihat dan tiada keturunannya yang menghidap kanser tetapi beliau telah didiagnos menghidap kanser.

Dan adalah agak mustahil untuk anda sentiasa mengawasi dan memastikan sistem pertahanan badan anda sentiasa 100 peratus berada pada tahap optimum.Umpamanya stress atau tekanan perasaan telah dikenalpasti dalam pelbagai kajian sebagai salah satu punca seseorang menghidap kanser.

Pelbagai kajian ahli sains perubatan membuktikan apabila seseorang itu berada dalam tekanan ( stress ) sistem pertahanan badan atau antibodi akan berada dalam tahap kekuatan yang minima.Jika pada masa itu jika terdapat bakteria atau apa2 jenis virus menyerang tubuh ia akan mudah menganggu dan menyerang sel2 tertentu yang sedang membelah sehingga memusnahkan dna sel2 tersebut.Sel2 yang cacat dna  inilah yang akan membelah dan menjadi ‘alien” tanpa dapat dimusnahkan olih antibodi.Malah terdapat kajian mengenai wanita cenderung untuk mendapat kanser payudara akibat dari permasaalahan stress ini.

http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20030924/does-stress-cause-breast-cancer

https://www.hans.org/magazine/1051/How-Does-Stress-Cause-Cancer.html

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Suppressed+immune+systems

Jika anda pada ketika ini sedang membuat rawatan kanser, yang pertamanya anda perlu faham ia tidak sama dengan anda merawat penyakit2 yang lain.Merawat kanser yang mempunyai tumor  yang besar atau yang telah bermestasis tidak bolih dibuat dengan cara memakan supliment2 tertentu dan menunggu hari2  kanser akan pergi dari tubuh anda begitu sahaja.Jika ada penjual ubat kanser melonggokkan ubat2 yang didakwa sebagai ubat kanser dan menyuruh anda menghabiskan kesemua ubat2 atau supliment yang diberikan, besar kemungkinan anda akan dibunuh lebih awal olih kesan2 sampingan suplimen2 tersebut.

 

Ada beberapa perkara mengenai kesan sampingan daripada beberapa jenis ubat atau suplimen pembunuh sel kanser yang perlu diketahui dan kaedah2 yang perlu anda ketahui untuk menangganinya.Salah satu yang terpenting adalah DEHIDRASI atau kekeringan air dalam badan.

Dehidrasi adalah satu keadaan  apabila badan anda kehilangan lebih banyak cecair daripada jumlah air yang  anda minum. Ini bermakna badan anda tidak mempunyai cukup air dan cecair lain untuk badan berfungsi secara normal.

Dua per tiga atau 70 peratus  dari badan manusia adalah berupa air atau cecair.Sel sel dalam badan banyak bergantung kepada air untuk berfungsi.Air penting untuk aktiviti pengangkutan nutrisi dan oksigen untuk diagihkan pada seluruh sistem badan.Air juga penting untuk membantu melupuskan bahan buangan dan toksid keluar dari sistem badan.Air juga memainkan peranan penting menseimbangkan suhu badan selain mengawal degupan jantung dan dan tekanan darah.

Cancer is the final outcome of the prolonged water shortage in the body-Dr Batmanghelidj.

Dalam keadaan normal keperluan kepada air diaktifkan olih minda anda.Umpamanya jika anda melakukan senaman atau aktiviti2 lasak, air akan keluar dari badan melalui perpeluhan.Apabila sel2 dalam dalam badan kekurangn air sistem “response” badan akan berkomunikasi dan menghantar isyarat ke otak untuk mendapatkan penambahan air melalui sumber luar.

Untuk memahami persoalan mengapa pesakit kanser perlu kepada jumlah air yang banyak dari biasa kita perlu kembali kepada persoalan pokok mengenai kanser itu sendiri.Jika kita merujuk kepada penemuan Dr Warburg ,beliau menyatakan secara umumnya kanser berlaku apabila sel2 tidak mendapat oksigen dan nutrisi yang mencukupi akibat dari kadar toksid dan asid yang tinggi dalam badan.Beliau menyatakan sel2 yang normal  memerlukan oksigen untuk berfungsi dengan betul tetapi sel2 kanser tidak memerlukan oksigen.Bahkan sel2 kanser memerlukan suasana berasid untuk “survival” dan berkembang.

Jika anda mengurangkan hanya 35 peratus oksigen kepada sel2 selama 2 hari,  sel2 yang normal akan berubah menjadi sel2 kanser.Air adalah pengangkut utama oksigen kepada sel selain mengeluarkan toksid dari dalam badan. Dalam ertikata lain apabila badan kekurangan air, badan tidak dapat melupuskan toksid dan bahan buangan berasid  keluar dan ini menyebabkan persekitaran sel menjadi sangat berasid.

Persekitaran yang berasid ini juga akan menyebabkan oksigen dan nutrisi2 penting  tidak dapat dihantar kepada sel .Sel2 yang kekurangan oksigen dan nutrisi ini akan menjejaskan komunikasi diperingkat selular dan akan merosakkan dna sel dan penyalinan sel yang salah.Jika keadaan ini berpanjangan sel2 yang rosak ini bakal berubah menjadi sel2 kanser.

Dalam keadaan biasa antibodi yang mengesan kesalahan penyalinan sel2 bertindak menghadam sel2 yang rosak.Namun dalam keadaan persekitaran berasid yang tinggi disekeliling sel ia tidak dapat berfungsi dengan sempurna’.

Dalam bukunya Your Body’s Many Cries for Water Dr Fereydoon Batmanghelid  menegaskan bahawa dehidrasi kronik adalah punca kepada banyak penyakit dan mengakibatkan  kerosakan pada sel2 tisu badan.Beliau membincangkan tentang peranan air dalam badan dan kepercayaannya bahawa air boleh mengubah keperluan kesihatan manusia.Batmanghelidji juga percaya bahawa mulut yang kering bukanlah  gejala pertama dahaga tetapi salah satu yang terakhir. Peningkatan usia seseorang akan mengurangkan lagi keupayaan badan untuk mengesan  tanda2 dehidrasi.

Teori beliau menepati apa yang dihadapi olih pesakit2 kronik khususna  kanser adalah seperti berikut.

Kanser adalah sejenis penyakit yang mengakibatkan keseluruhan sistem badan berada dalam keadaan bercelaru.Banyak sistem2 pengesanan badan tidak dapat berfungsi secara optima akibat dari pelbagai gangguan kepada sistem isyarat.Salah satunya adalah kegagalan mengesan isyarat dehidrasi.Umpamanya pesakit2 kanser seringkali merasa amat keletihan dan tidak bermaya namun mereka tidak merasa dahaga.Ini adalah fenomena biasa pesakit  kanser tidak kira samada mereka tidak membuat rawatan atau sedang melakukan rawatan.

Satu perkara yang perlu difahami ialah badan kita adalah satu sistem yang kompleks dimana dalam sesuatu keadaan ia berfungsi dengan sendiri tanpa kita perlu memikirkan apa yang perlu dibuat’Umpamanya jika berlaku kelukaan pada tisu2 bahagian luar yang mengakibatkan pendarahan sistem pembekuan darah akan berfungsi serta merta untuk mengelakkan darah terus keluar.

Serentak dengan itu sistem pengesanan kesakitan akan diaktifkan dan otak memberi “response”, apa yang perlu dilakukan olih angota2 badan yang lain dalam menanggani krisis tersebut seperti menjerit,menggerakkan tangan ke tempat pendarahan dan sebagainya.Sementara agen2 lain seperti sistem imun bergegas kekawasan krisis untuk bersedia jika berlaku serangan bakteria kepada kawasan yang terdedah.

http://health.howstuffworks.com/skin-care/information/anatomy/skin4.htm

Demikian juga yang berkaitan dengan penyakit kronik seperti kanser.Walaupun anda tidak melakukan apa2 rawatan,sistem dalam badan anda sebenarnya berusaha untuk menanggani krisis ini sedaya upaya.Dalam usaha ini, air dalam badan digunakan secara terus menerus pada kadar maksima untuk meneutralkan kawasan berasid pada bahagian organ yang terlibat.

Kerana sistem badan telah diprogramkan setiap bahagian organ dalaman mempunyai kadar ph yang tersendiri.Umpamanya  PH dalam paru-paru yang sihat adalah di antara 7.38 dan 7.42, bersamaan dengan pH darah yang bergerak melalui tubuh.Ph tisu hati adalah 6.99 sementara darah adalah pada ph 7.35 – 7.45.

Sistem badan berusaha untuk memastkan semua bacaan ph2 ini sentiasa berada dalam tahap yang diprogramkan.Apabila ph dalam tisu paru2 misalnya berubah menjadi terlalu berasid akibat kehadiran tumor air dalam tisu2 yang lain akan digunakan untuk meneutralkan keasidan yang berlaku pada paru2.Ini akan mengakibatkan kawasan2 lain badan menjadi kekeringan atau dehidrated.

Jika keadaan ini berterusan dalam jangkamasa yang lama dna2 sel bolih rosak akibat jumlah oksigen dan nutrisi yang masuk didalam sel berkurangan.Malah sel2 ini bolih mati dan jika ianya gagal dihadam  olih antibodi ia akan menjadi sel2 kanser.

Sel2 juga amat memerlukan air untuk proses detokfikasi diperingkat selular.Keasidan didalam sel2 juga bolih menyebabkan dnanya musnah atau rosak.

Perkara terpenting dalam rawatan kanser tidak kira anda menggunakan kaedah konvensional atau alternatif adalah memastikan buah pinggang sentiasa berada dalam keadaan optimum dan effisyen.Buah pinggang bakal melaksanakan tugas berganda untuk melupuskan sel2 kanser yang mati beserta toksid2 yang dihasilkan olih sel2 kanser keluar dari badan.

Kekurangan air akan menyebabkan bahan2 buangan ini gagal ditapis olih buah pinggang dan menyebabkan toksid2 ini berlegar semula dalam saluran darah dan kitaran demi kitaran toksid berat dalam jangkamasa lama akan merosakkan buah pinggang.

 

Blood Urea Nitrogen ( BUN ) adalah satu ujian untuk menyukat jumlah  bahan toksid yang dikenali sebagai urea dalam darah yang sepatutnya telah ditapis olih buah pinggang..Bacaan normal BUN berlegar pada angka 10-25mg/dl.Peningkatan kadar BUN akan menyebabkan anemia yang sering berlaku kepada kebanyakkan pesakit kanser.

 Kreatimin adalah salah satu dari bahan buangan dari penghasilan tenaga untuk otot2 dalam badan.Penambahan kadar kreatimin menunjukkan kegagalan buah pinggang untuk menggeluarkannya dari sistem badan.Bacaan normal kreatimin ialah 0.7-1.4 mg/dl 

 Tugas utama  lain buah pinggang anda adalah untuk mengawal jumlah air dalam badan dan menyeimbangkan kepekatan ion mineral dalam darah. Ia juga berfungsi   menyingkirkan bahan buangan, terutamanya sebatian nitrogen yang mengandungi urea. Pada masa yang sama ia memastikam  bahan2 yang berguna seperti glukosa dan protein  tidak hilang dari badan.

Jumlah cecair untk wanita adalah 55 peratus dari berat badan sementara lelaki adalah 60 peratus. Buah pinggang mengawal nisbah ini dengan mengimbangi jumlah cecair yang keluar dari badan dan menyimpan jumlah cecair yang diperlukan.Ini menjelaskan kepada kita mengapa kita kurang membuang air kecil dalam keadaan suhu sekeling panas dan menjadi kerap dalam keadaan dingin umpamanya berada dalam bilik berhawa dingin.

Buah pinggang juga berfungsi  mnghasilkan  hormon seperti renin dan angiotensin. Hormon-hormon ini mengawal berapa banyak natrium (garam) dan cecair yang terdapat dalam badan.Dengan cara ini ia membantu saluran darah  mengembang dan menguncup seterusnya  membantu mengawal tekanan darah.

 

Jika terdapat terlalu banyak air dalam badan (cecair berlebihan) tekanan darah akan naik.Jika terdapat terlalu sedikit air dalam badan (dehidrasi) tekanan darah akan turun.Jika tekanan darah anda adalah tinggi, jantung akan  bekerja lebih kuat daripada biasa untuk mengepam darah ke seluruh tubuh.

Buah pinggang juga  menghasilkan hormon yang dikenali sebagai erythropoeitin (EPO), yang diangkut  dalam darah kepada sum-sum tulang di mana ia merangsang pengeluaran sel-sel darah merah. Sel-sel darah merah berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan satu keadaan yang dikenali sebagai  anemia, satu keadaan yang membuat kita  berasa lemah, sejuk, letih, dan pendek nafas.

Buah pinggang juga  menghasilkan hormon yang dikenali sebagai calcitriol.Calcitriol mengekalkan tahap yang tepat kuantiti  kalsium dan fosfat dalam darah dan tulang. Kesimbangan Kalsium dan fosfat adalah penting untuk mengekalkan tulang yang sihat.

Tahap kesihatan akan mula terjejas  apabila fungsi buah pinggang kita  menurun kepada kurang daripada 10%. Sisa toksik dan cecair tambahan mula berkumpul di dalam darah. Salah satu daripada produk-produk sisa buangan ini dikenali sebagai  kreatinin. Mengukur tahap kreatinin dalam darah memberikan petunjuk kepada keadaan kesihatan buah pinggang .


Dehidrasi kronik meninggalkan kesan yang sangat besar kepada sistem imune,Ia menjadi bertambah kritikal kepada pesakit kanser kerana peranan antibodi sangat mustahak untuk melawan perebakkan sel2 kanser.Antibodi tidak dapat berperanan dengan sempurna dalam keadaan badan berasid yang disebabkan dehidrasi kronik.

Seringkali pesakit2 kanser yang menjalani rawatan alternatif yang saya temui mengadu kondisi mereka semakin teruk terutamanya kesakitan dimerata bahagian badan, adakalanya tempat  kesakitan itu tidak ada kena mengena dengan jenis kanser yang mereka alami.Antaranya yang bolih disenaraikan adalah seperti berikut.

1.Keletihan atau tidak bermaya

2.Kerap sakit kepala adakalanya disertai dengan loya dan muntah

3.Mulut kerap kering dan berasa sangat dahaga

4.Penurunan berat badan yang drastik

5.Degupan jantung tidak sekata dan sukar bernafas

6.Terdapat darah dalam najis

7.Merasa sejuk pada tangan dan kaki

8.Kesakitan pada beberapa bahagian badan

9.Keliru dan lemah daya ingatan

10.Sembelit dan masaalah berkaitan penghadaman

11.Ezema

12.Sakit sendi dan otot

13.Hilang selera makan dan kesukaran menelan

14.Kemurungan-Depressi

 Dalam kaedah rawatan alternatif ,terdapat 2 keadaan yang memberikan petunjuk yang sama atau seakan2 sama dengan simptom2 diatas.Tidak kira protokol apa yang anda sedang gunakkan ia akan tetap memberi impak kepada sel2 kanser atau tumor yang terdapat dalam tisu organ.

Mereka yang berada pada tahap 4 atau sel2 kanser yang telah bermestasis kebiasaanya akan menggalami pelbagai tindakbalas atau kesakitan pada pelbagai bahagian organ.

Tumor terutamanya yang menjejaskan fungsi sesuatu organ akan menyebabkan kesakitan apabila ia dilemahkan bergantung pada bahagian mana ia berada.Ini adalah normal kerana tumor adalah sebahagian dari tisu2  badan yang berkongsi deria kesakitan dengan tisu2 yang sihat.Keradangan tumor adalah petunjuk kepada keberkesan protokol anti kanser yang anda sedang gunakan.Sebelum tumor mati dan dihuraikan ia menjadi radang dan jatuh sakit.

 Keradangan tumor adalah sesuatu yang positif namun dalam keadan2 tertentu ia perlu ditanggani.Umpamanya keradangan tumor didalam otak akan menyebabkan pesakit mengalami satu keadaan yang dinamakan “brain stroke” yang bolih membawa maut.Klik pada link berikut untuk maklumat lanjut mengenai kaedah menanggani kesakitan akibat keradangan tumor.

http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kesakitan-akibat-kanser.html

 YOUR BODY’S MANY CRIES FOR WATER-YOU ARE NOT SICK,YOU ARE THIRSTYBatmanghelidj, M.D.

 Sementara dehidrasi kronik  adalah risiko tambahan yang terpaksa dilalui olih pesakit2 kanser yang menjalani rawatan alternatif.Penyumbang utama kepada simptom2 yang disenaraikan diatas adalah tindakbalas kimia yang berkaitan dengan sistem pengesanan akibat dari penggunaan jumlah air secara maksima olih badan.

Penjelasannya adalah seperti berikut

Histamine adalah unsur kimia yang terdapat dalam dalam sel2 badan.Ia menyebabkan pelbagai tindakbalas allergi seperti selsema.Apabila seseorang itu alah kepada bahan tertentu, seperti makanan atau debu, sistem imun terkeliru  dalam tindakbalasnya menyangkan ia adalah  bahan  berbahaya.Dalam usahanya  untuk melindungi tubuh, sistem imun memulakan tindak balas rantaian  yang menggesa beberapa sel-sel tubuh untuk melepaskan histamin dan bahan kimia lain ke dalam saliran darah.

 Histamine  kemudian bertindak pada mata, hidung, tekak, paru-paru, kulit  atau saluran gastrousus, menyebabkan gejala alahan.Doktor biasa memberikan anda sejenis ubat yang dinamakan ANTIHISTAMIN untuk membantu  melawan tanda-tanda yang disebabkan oleh pelepasan histamin semasa reaksi alahan.

Apabila terjadi dehidarsi kadar histamin dalam badan meningkat secara drastik yang mendorong peningkatan kadar bahan kimia yang dikenali sebagai vasopressin.Ia adalah suppressor utama kepada sistem imun.Histamin juga akan menyebabkan sejenis bahan kimia anti kanser yang dikenali sebagai interferon gagal berfungsi.Inteferon terdapat dengan banyak dalam badan yang hydrated.( cukup air )

 Sebagai sebahagian daripada tindak balas imun untuk patogen asing, histamine dihasilkan oleh basophils dan oleh sel-sel mast yang terdapat dalam tisu penghubung berdekatan. Histamine meningkatkan kebolehtelapan kapilari untuk sel-sel darah putih dan juga protein, bagi membolehkan ia terlibat secara tidak langsung dalam menghapuskan patogen dalam tisu yang dijangkiti.

Dalam tempoh dehidrasi, histamine memastikan  organ-organ  penting mempunyai air yang mencukupi untuk berfungsi dengan baik. Jika air tidak dibekalkan dari luar atau kuantiti yang diambil tidak mencukupi   ia perlu diambil dari dalam badan. Fungsi ini berlaku secara otomatik seperti yang diterangkan diatas.

Dehidrasi kronik boleh menyebabkan kadar histamin  menjadi terlalu aktif. Ini boleh menyebabkan gejala-gejala yang boleh disalah anggap sebagai gangguan lain seperti alahan, asma, pencernaan yg terganggu, kolitis, sembelit, artritis reumatoid, dan sakit kronik di pelbagai bahagian badan seperti sakit kepala dan migrain.Inilah yang dimaksudkan sebagai gejala2 yang sebenarnya bukan disebabkan olih masaalah kanser.

Dengan penjelasan diatas semoga anda memahami mengapa keperluan untuk anda menjaga diri supaya tidak terjerumus dalam dehidrasi.Air bersih dan bebas klorin perlu diambil secukupnya sekurang2nya 3 hingga 4 litre sehari.Yang terbaik untuk mendapatkan sumber air dari sayuran dan buah2an diselangseli dengan air semulajadi.
nuun

Air dari buah2an dan sayuran mempunyai elektrolite yang penting untuk fungsi darah.Elektrolit adalah bahan kimia yang membentuk ion dalam cecair badan. Ia membantu memastikan fungsi badan tertentu berfungsi  pada tahap yang optimum. Terlalu sedikit elektrolit akan menyebabkan badan menjadi  kejang

Perkara terakhir yang ingin saya sentuh dalam topik ini adalah masaalah yang berkisar kepada pesakit kanser yang tidak berupaya untuk minum air yang mencukupi.Ia mungkin sahaja disebabkan olih kondisi yang berkaitan dengan jenis2  kanser yang dihidapi atau simptom2 tertentu yang membataskan seseorng untuk minum akibat dari komplikasi kanser itu sendiri umpamanya acites yakni pengumpulan cecair dalam dinding peritonium.

Jika berlaku permasaalahan ini anda bolih juga mendapatkan “rehydration drip”dari hospital.Pesakit kanser yang menjalani rawatan alternatif  atau konvensional  memerlukan sekurang2nya 1 litre sehari jika mereka tidak mampu untuk minum.

normal selinehartmans

http://www.healthline.com/health/intravenous-rehydration#Intro1

One thought on “KANSER:FUNGSI BUAH PINGGANG DAN DEHIDRASI ( DEHYDRATION )”

Comments are closed.