Medical Infrared Thermorgraphy

Sekiranya anda merasakan sesuatu keganjilan kepada tubuh anda atau  mengalami penurunan tahap kesihatan yang konsisten dan tidak hilang setelah berulang alik ke klinik untuk mengambil pelbagai jenis ubat,biasanya anda akan dirujuk ke hospital untuk diagnosis lanjut.

Setelah menjalani sessi temuramah dan ujian fizikal kaedah diagnostik terpenting selain ujian darah  untuk doktor mengenalpasti masaalah anda adalah dengan melakukan imbasan kepada badan anda,

Terdapat beberapa jenis mesin imbasan yang biasa digunakan.Antaranya ialah  Ult3ra sound,Computed Tomography Scan ( ct scan ),X-ray,Position Emission Tomography Scan ( pet scan ),Magnetic Resonance Imaging ( mri ),Radioisotope Scan ( nuclear scan )dan Breast Mamogramm Scanning khusus untuk mengesan kehadiran tumor pada payudara.

Semasa saya sedang menyiapkan artikel ini saya telah dimaklumkam olih kenalan saya terdapat induvidu diluar sana yang menawarkan kaedah pengesanan kanser dengan hanya berpandukan kepada ujian darah.

Darah anda akan diambil dan dihantar ke makmal2 swasta terpilih.Beliau akan membuat interpertasi mengenai bacaan yang dikeluarkan olih makmal dan memberitahu jenis kanser yang anda sedang alami dan tahap2 kanser tersebut.Seterusnya anda akan ditawarkan dengan pelbagai jenis suplimen untuk menanggani kanser tersebut.

Terdapat satu kes yang diberitahu kepada saya bagaimana beliau mengambil sampel darah kesemua angota satu keluarga dan beliau mengesahkan berdasarkan lapuran makmal  kesemua mereka sedang menghidap kanser.

Dan setiap dari angota keluarga terbabit dibekalkan dengan satu pakej suplimen untuk beberapa bulan.Setelah kesemua suplimen2 itu dihabiskan beliau sekali lagi mengambil sampel darah angota keluarga tersebut dan mengesahkan beberapa orang dari mereka telah bebas kanser.

Keluarga tersebut sebenarnya telah diperdayakan  dan yang lebih merbahaya adalah sesetengah suplimen bolih membunuh jika diambil melebihi dosage atau terdapat alahan tertentu pada sesetengah orang dengan  jenis suplimen tertentu..

Adalah penting   untuk anda mengetahui bahawa  diagnosis kanser tidak bolih ditentukan dengan hanya melihat kepada ujian darah semata mata lebih2 lagi untuk mengesan metastasis.Walaupun baru2 ini  para saintis perubatan telah menemui kaedah mengesan kanser  melalui ujian darah namun teknolgi tersebut yang dikenali sebagai cancerSEEK dan ianya belum sampai ke Malaysia.Penyelidikkan ini setakat tahun 2018 belum dimuktamadkan.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320679.php

I a hanya diuji untuk  8 jenis kanser dan mereka masih lagi menguji ketepatan ujian untuk sesetengah jenis kanser.Kos yang dicadangkan untuk melakukan cancerSEEK test adalah sekitar RM2000.

Dalam artikel yang lain kita membicarakan mengenai jenis2 ujian darah dan memahami secara ringkas apa yang dimaksudkan dengan angka2 yang tertera pada lapuran ujian darah agar anda tidak mudah diperdayakan olih induvidu2 yang tidak bertanggungjawab..

Buat masa ini saya mengharapkan anda tidak terpedaya dengan modus operandi bahawa dengan hanya melihat angka2 pada ujian darah ia bolih mengesahkan anda menghidap kanser.Ramai juga yang melakukan  Tumor Marker Test  untuk kanser dimakmal2 swasta tanpa penyelian doktor.Ia  sebenarnya tidak membantu anda lebih2 lagi Tumor Marker Test amat sensitif dan memerlukan ia dilakukan berulangkali untuk mendapatkan bacaan purata yang bolih diyakini.

Ujian2 berkenaan kanser hanya tepat jika dilakukan dihospital dan diseliakan olih doktor2  dalam bidang ini atau disebut onkologis.Bahkan para radiologis pun tidak berani mengesahkan sebenar2nya anda menghidap jenis2  kanser tertentu  tanpa disertakan ujian2 lain yang berkaitan yang hanya akan disyorkan olih onkologis.

  Ultra sound   menggunakan gelombang bunyi (sound wave), sementara kaedah2  imbasan yang disebutkan diatas menggunakan  sinaran radiasi dan ianya tidak bolih dilakukan dengan kerap.Malah penggunaan “dye” yang disuntikan dalam saluran darah untuk memberi gambaran yang lebih jelas kedudukan organ dalaman ,adalah bahaya kedua yang tidak memungkinkan kaedah imbasan  bolih dilakukan dengan kekerapan yang  tinggi.

Kaedah imbasan payudara dengan menggunakan mesin mammogram dan imbasan radiasi  pula mendatangkan risiko tambahan kepada perebakkan kanser sekiranya terdapat tumor maglinant yang pecah semasa proses  “breast clamping” dilakukan.

Kos yang tinggi adalah juga anatara faktor2 yang tidak memungkinkan imbasan2 ini dapat dilakukan dengan kerap terutamanya ct scan,mri dan pet scan.

Walaupun disana terdapat satu lagi kaedah imbasan yang diikiraf olih FDA sebagai satu kaedah yang selamat digunakaan namun ianya tidak terdapat di hampir semua hospital2 konvensional.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292141/

Kaedah tersebut dinamakan Infrared Thermography Imaging dan Breast Infrared Thermography Imaging yang dikhususkan untuk mengesan bahagian dalaman payudara.

Dalam aspek rawatan kanser kaedah pelbagai jenis imbasan ini tidak dapat dibuat dengan kerap kerana kosnya yang agak tinggi.Sementara dihospital2 kerajaan ia memerlukan “que” yang panjang.Kaedah2 imbasan yang lebih ringkas adakalanya tidak dapat memberi gambaran  dengan tepat mengenai perkembangan kanser terutamanya jenis2 kanser tahap 4.

Biasanya onkologis banyak bergantung kepada bacaan “tumor marker test“.Namun ujian ini  sangat sensitif  dan perlu dibuat berulang kali untuk mendapatkan bacaan yang konsistent.Doktor  tidak bolih hanya bergantung kepada satu kali ujian CEA olih itu ia perlu juga disertai dengan teknik2 imbasan untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat dan menyeluruh.

Lalu bagaimanakah pula untuk mereka yang melakukan kaedah rawatan alternatif atau mereka yang dihentikan rawatan olih hospital untuk menilai tahap keberkesanan rawatan kaedah alternatif yang sedang berlangsung.

Ramai pesakit2 kanser yang melakukan protokol2 tertentu dalam kaedah rawatan alternatif menjadi keliru dan tertanya2 apakah rawatan alternatif yang mereka sedang jalani memberi kesan positif atau tidak berubah langsung.Apakah kanser semakin merebak dan menjadi lebih agresif.

Secara umumnya apabila anda telah selesai menjalani tempoh2 tertentu protokol kanser umpamanya 21 hari protokol b17 atau 30 hari protokol vitamin C,anda perlu menunggu sehingga 2 minggu sebelum melakukan tumor marker test.Melakukan pada tahap kurang dari 2 minggu dikhuatiri tidak memberikan bacaan yang tepat.( false positive )

Selain kos yang tinggi untuk imbasan kaedah MRI atau CT SCAN ia  juga memerlukan  anda mendapat surat sokongan doktor untuk melakukan imbasan.

Infrared Thermography adalah sejenis peralatan atau kaedah yang  digunakan untuk mengesan tenaga infrared yang dipancar dari sebarang objek dan diterjemahkan dalam bentuk haba..Secara relatifnya  ia mengesan tebaran suhu pada permukaan sesuatu objek dan menzahirkanya sebagai maklumat  yang bolih diakses.

Suhu pada permukaan sesuatu objek  bolih didapati tanpa sentuhan kepada objek.Peralatan infrared thermograpy ini tidak mengeluarkan sebarang sinaran radiasi sebaliknya ia mengesan haba infrared yang dihasilkan pada permukaan sesuatu objek.

kaedah infrared thermography ini digunakan dalam pelbagai bidang.antaranya kejuruteraan elektrikal,kejuruteraan mekanikal,marin dan perubatan.Ia mula ditemui olih seorang astronomer British  Herschel, pada tahun 1800.

Ia suatu kaedah yang paling selamat untuk membuat sesuatu diagnosis mengenai kecacatan sesuatu objek malah dalam persekitaran yang merbahaya untuk diakses secara fizikal

Dalam bidang perubatan infrared thermography adalah peralatan untuk membuat diagnosis awal sesuatu penyakit dalam sistem tubuh.Ia  adalah kaedah yang sangat selamat untuk dilakukan dengan kerap kerana ia tidak melibatkan penggunaan radiasi bahkan ia tidak menggunakan sentuhan fizikal dengan tubuh kita.Dalam bidang  perubatan ia digunakan dalam skop2 seperti fisioterapi,nurologi,perubatan suklan dan onkologi.

Dalam skop  rawatan kanser ia bolih digunakan untuk mengesan kehadiran tumor didalam sesuatu organ malah ia mampu membezakan diantara tumor benign dan maglinant.

Tumor maglinant sentiasa membelah tanpa henti.Ia umpama mesin yang beroperasi 24 jam sehari.Aktiviti2 pembelahan ini menghasilkan haba yang tinggi berbanding dengan sel2 sihat yang berhampiran.Saluran2 darah yang menuju ke arah tumor dan yang beroperasi didalam tumor itu sendiri juga menghasilkan  haba yang tinggi berbanding dengan saluran2 darah yang normal.

Perbezaan haba inilah yang dicerap olih kamera infrared dan diterjemahkan dalam bentuk objek yang dipaparkan pada skrin komputer.Dengan mengukur perbezaan suhu ,doktor bolih mengenal pasti keadaan fizikal tumor samada dari segi saiz dan kawasan2 perebakkan yang lain.

Tumor jenis benign mempunyai kadar tumbesaran yang sangat perlahan dan ia biasanya mengambil masa berminggu minggu untuk membelah menjadi satu sel yang baru.Olih itu ia kurang  dari segi pengeluaran haba dan hampir2 mempunyai nilai suhu yang bersamaan dengan sel2 yang sihat.Namun saiz tumor masih dapat akses pada skrin dan bolih diukur saiznya.

Bagi mereka yang sedang menjalani proses rawatan samada menggunakan kaedah konvensional maupun kaedah alternatif pemantauan bolih dilakukan dengan lebih kerap tanpa perlu menghentikan rawatan.

Terdapat juga infrared thermography yang digunakan secara khusus untuk melihat sebarang perubahan kepada tisu payudara jauh sebelum tumor terbentuk.ia dikanali sebagai breast thermograpy.

Pakar2 kanser berpendapat jenis kanser payudara bolih dielakkan jika ia dapat dikesan pada peringkat yang paling awal yakni sebelum tumor tebentuk.Kaedah2 konvensional termasuk kaedah mammogram walaupun dikatakan mampu mengesan kehadhiran unsur2 yang bakal berubah menjadi sel2 kanser namun ia tidak praktikal kerana anda tidak bolih melakukannya pada kekerapan yang tinggi.Ini adalah kerana mendedahkan tisu payudara secara kerap  pada radiasi itu sendiri mengundang risiko sel2 sihat berubah menjadi sel2 kanser.

Satu penyelidikkan yang dilakukan di Britain olih US Preventive Services Task Force pada tahun 2013  meragui keberkesanan  imbasan  mammogram yang menurut mereka memberikan keputusan yang tidak tepat dan seterusnya merisikokan pesakit diberi rawatan yang sebenarnya  tidak diperlukan.

Pada tahun 2015 American Cancer Society telah merombak garis panduan ujian mammogram yang telah digunapakai sejak bertahun tahun yang lampau setelah mereka menyedari terdapat risiko yang tinggi yang datang bersama ujian mammogram untuk kanser payudara.

“a screening mammogram finds a suspicious area that never would have affected a woman’s health if it hadn’t been found or treated”…quote ACS

Anda bolih membaca garis panduan baru yang dicadangkan olih American Cancer Society (ACS )berkaitan prosidur mammogram  pada link berikut.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2463262

Mereka yang mahir dalam bidang Breast Infrared  Thermography mampu memberikan keputusan yang tepat sekiranya ujud tanda2 kemunculan risiko terjadinya kanser payudara.Ini membolihkan anda merangka kaedah2 pencegahan lebih awal khususnya dalam memperkasakan sistem imun anda.