PH BADAN DAN KAITANNYA DENGAN KANSER

KANSER telah menjadi penyakit yang sangat digeruni diera  melinium ini.Jika anda belum mempunyai pengalaman menghadapi kanser atau belum pernah menghadapi situasi dimana orang terdekat dengan anda mendeita kanser,anda mungkin tidak merasakan ia satu ancaman kepada anda pada masa2 mendatang.

 

Baca pernyataan dari Instituit Kanser Kebangsaan.

Nearly 70,000 new cases were reported over a two-year period recently, with breast cancer the biggest threat.

The new cases were diagnosed among Malaysians in Peninsular Malaysia between 2003 and 2005, according to a report released in early 2008 on the incidence of the disease in West Malaysia.

The Cancer Incidence in Peninsular Malaysia 2003-2005 report, published by the National Cancer Registry (NCR), states that the total 67,792 new cases were diagnosed among 29,596 males (43.7 per cent) and 38,196 females (56.3 per cent). The annual crude rate for males was 100.2 per cent per 100,000 population, and 132.1 per cent per 100,000 for females.

The most frequent cancer during this period in Malaysians was breast cancer (18 per cent) followed by large bowel cancer (11.9 per cent) and lung cancer (7.4 per cent).SOURCE

 

Satu perkara yang menakutkan ialah kanser tidak menunjukkan sebarang gejala diperingat awal ia bermula.Dan jika ada gejala2 pun ia sering disalah anggap sebagai “sakit biasa” kerana ia datang sekali sekala dan hilang untuk beberapa waktu.Ini menyebabkan kita seringkali tidak mengendahkannya.

Dan ianya tidak akan dapat dikesan melalui kaedah2 biasa yang ada diklinik.Malah jika ianya berada pada peringkat paling awal pun ujian “tumor maker” melalui sampel darah seringkali tidak menunjukkan kehadirannya.

 

Seringkali apabila anda mula merasaan kesakitan pada bahagian dalam badan anda atau kebengkakkan pada bahagian luar badan  yang menyebabkan anda bergegas kehospital,ianya adalah kanser tahap 4.Umpamanya jika anda batuk tanpa henti dan disertai darah dalam kahak,anda berkemungkinan diserang kanser paru2 yang telah berada pada tahap 4.Atau anda sering demam dengan kulit anda bertukar kuning dan punya bonjolan kecil pada bahagian abdomen anda sebenarnya berada pada tahap 4 kanser hati.

 

Pakar2 perubatan sependapat bahawa kanser lebih senang dirawat pada peringkat paling awal ia dikesan.Ia semudah anda mengawal diet harian anda.Dengan cara ini anda tidak memberikan peluang kepada sel2 kanser untuk mendapatkan bahan asas untuk tumbesarannya.

 

Namun sekali lagi,apakah kaedahnya yang paling asas untuk mengetahui samada anda berisiko mengidap kanser pada peringkat yang paling awal?.

 

Para pakar perubatan menyatakan kanser tidak dapat hidup dalam suasana badan yang berakali.Dan kanser amat gemar pada suasana berasid dalam tubuh.Malah untuk kita kekal sihat cecair badan,darah dan tisu2 badan perlu sentiasa berada dalam suasana akali yang seimbang.Suasana berasid dalam badan serinali disebabkan olih permakanan,stress dan kegagalan proses detokfikasi.

 

Dari  segi saitifik AIR ( H2O ) “ionizes” kedalam HIDROGEN ( H+ ) dan HYDROXYL ( OH – ).

 

Apabila kedua dua2 unsur ini bersifat seimbang ia menunjukkan ia bersifat AKALI.

Apabila tubuh kita mempunyai lebih ion H+ dari OH – ,ia menandakan tubuh kita dalam keadaan berasid.

Samada badan kita lebih berasid atau lebih berakali bergantung kepada jumlah ion OH – dan OH+.Petunjuk PH mempunyai bacaan dari 0 hingga 14.

Keiichi Morishita dalam bukunya  Hidden Truth of Cancer,

menyatakan jika darah menjadi lebih berasid,badan akan menyahkan asid ini kebahagia badan yang lain.Ini menyebabkan darah tidak dapat mengekalkan keakalianya yang akan menyebabkan sel2 menjadi berasid dan punya tahap oksigen yang rendah.

 

Jika keadaan ini berterusan kawasan2 badan yang tersangat berasid akan menyebabkan kematian sel sel.Apabila sel sel ini mati ia akan bertukar menjadi asid dan mempertingkatkan lagi keasidan badan.Walaubagaimana pun terdapat sejumlah sel sel yang dapat menyesuaikan diri dengan keadaan berasid ini dan ia tidak mati namun ia menjadi sel sel yang tidak normal.Sel2 yang tidak normal ini dikenali sebagai “MAGLINANT CELL”. dan ia tidak berhubung dengan sistem otak dan  kod memori DNS.Olih itu sel2 ini membesar tanpa kawalan dan ini adalah KANSER.

Olih itu adalah amat mustahak untuk kita sering memeriksa PH badan kita kerana hampir 60 peratus bahagian badan kita adalah berunsur air.penting.Ia ibarat ikan dalam akuarium,jika seiranya kita tidak mengawal keakalian air dalam akuarium,ikan akan mati.

 

Namun jika kita buat bancian dengan menanyakan soalan kepada orang ramai “pernahkah anda membuat ukuran ph anda?,rasanya hanya satu dua orang dari 100 yang pernah melakukannya.

 

Keadaan itu mungkin disebabkan olih beberapa faktor antaranya kurangnya info mengenai kepentingannya,merasakan ia tidak penting,tidak tahu cara untuk membuat ujian dan mungkin juga berkenaan dengan kos.

 

Melalui laman web ini saya akan membantu anda dalam berusha kearah itu dan berharap para pembaca akan mendapat manafaat dan memudahkan anda melakukannya.

 

Saya membawa masuk “ph tester yang terbaik darii USA kerana menyedari jika anda menggunakan “ph tester” yang bermutu rendah,ia tidak dapat memberikan petunjuk yang betul mengenai ujian ph badan anda.

 

Terdapat juga ph tester yang kurang bermutu dan sukar untuk digunakan disebabkan jenis kertas ph yang bermutu rendah digunakan.Walaupun kosnya agak tinggi dan ia tidak dijual dalam kuantiti yang sedikit,saya akan memecahkannya dalam kuanti 5 atau 7 keping setiap pek memadai digunakan olih anda dan keluarga satu bulan sekali.

 

Berikut adalah cara untuk membuat ujian ph

1.Ujian ph hendaklah dibuat  sekurang kurngnya 2 jam  lepas makan.

2.Kumpulkan air liur anda sebnyak mungkin dalm mulut dan telan.Lakukan ini 2 atau 3 kali untuk memastikan mulut anda bersih dari sisa makanan.

3.Dengan menggunakan batang plastik atau kayu  yang bersih seperti batang ais krim  atau straw letakan sedikit air liur anda diatas kertas ph.

4.Dalam masa 15 saat ( ph tester yang bermutu tinggi ) akan bertukar warna.

5.Buka website saya dan bandingkan warna yang terdapat pada kertas ph dengan carta warna yang saya sediakan di website saya.

Berikut adalah cara bacaan yang perlu anda ketahui.

 

 

Bahagian bernombor diatas carta adalah bacaan yang menunjukan tahap keaklian atau keasidan badan anda.

 

Anda cuma perlu memadankannya ph tester anda dengan warna pada carta diatas.Berikut ialah petunjuk kepada bacaan

 

1.Ph darah yang paling ideal ialah pada bacaan 7.35 –

7.45.Olih itu bacaan yang paling sesuai pada kertas ph tester adalah sekitar 7.0 hingg 7.5 iaitu berada

pada warna biru dan biru gelap

 

2.Bacaan yang rendah dari 7.0 menunjukkan kandungan mineral dalam badan  adalah kurang dan sedang digunakan untu menuteralan asid dalam badan dan ini bukan petunjuk yang bayaha.

3.Bacaan pada skala 6.5 – biru-hijau adalah petunjuk sedikit berasid

4.Bcaan 5.5 hingga 4.5 – kuning cair petunjuk  kandungan asid yang tinggi.

Kebanyakkan bacaan pada kanak2 adalah biru gelap dan orang dewasa adalah hijau kuning.

Ratio yang mudh untuk diingati ialah bacaan 4.5 adalah 10 kali ganda berasid dari bacaan 5.5,seratus kali gnda berasid dari bacaan 6.5 dan 1000 kali ganda dari bacaan 7.5.

 

Untuk mendapatkan bacaan yang tepat anda perlu melakukanya sekurang2nya 3 kali dan dapatkan bacan puratanya.

 

Kanser tidak dapat membiak dalam suasana badan berakali.

Penyakit artiritis adalah berpunca dari kandungan asid yang sangat tinggi dalam badan.

Kandungan asid yang tinggi dalam badan akan menghakis tulang dan gigi anda.


 

 

 

 

Leave a Reply