RINGKASAN MAKLUMAT TAMBAHAN MENGENAI KANSER TIPS PENTING CEGAH KANSER

 • aspartame1

  1. Elakkan penggunaan gula secara berlebihan terutama frukosa. Semua bentuk gula menjejaskan kesihatan secara umum dan menggalakkan penularan kanser. Fruktosa, adalah jelas salah satu bahan yang amat berbahaya dan perlu dielakkan seberapa banyak yang mungkin.

  2. Mengoptimumkan pengambilan vitamin D. Vitamin D mempengaruhi hampir setiap sel dalam badan anda.Ia merupakan salah satu pemusnah semulajadi sel2 kanser. Vitamin D dapat masuk ke dalam sel-sel kanser dan mencetuskan ” apoptosis “ (kematian sel). Jika anda menghidap kanser, tahap vitamin D anda harus antara 70 dan 100 ng / ml.

  Adalah baik 6 bulan sekali anda menjalani ujian jumlah Vitamin D dalam badan anda.Rujuk carta berikut

  Tahap tidak selamat kurang dari 50 ng/ml

  Tahap mencukupi 50 – 65 ng/ml

  Tahap sekiranya anda mempunyai kanser 65 ng/ml – 90 ng/ml

  Tahap terlalu banyak lebih dari 100ng/ml

  Rujuk link berikut untuk sumber makanan yang mengandungi vitamin D selain sinaran matahari.

  http://www.algaecal.com/vitamin-d/sources.html

  3. Pastikan badan anda mempunyai jumlah vitamin A yang mencukupi.Ia sangat penting untuk mencegah kanser payudara. Dapatkannya dari sumber2 makanan bukan dalam bentuk supliment.Yang terbaik adalah dari sayuran yang berwarna warni.Badan kita bolih mengimbangi keperluan nutrisi2 yang diperlukan dengan melupuskan nutrisi2 berlebihan dengan syarat kita mengambilnya dalam bentuk raw.

  Perkara ini penting kerana pengambilan Vitamin A secara berlebihan akan menjejaskan keberkesanan Vitamin D.Berada dibawah sinaran matahari pagi selama 1 jam sehari sudah memadai untuk keperluan Vitamin D anda.Ia adalah percuma.

  4. Mengelakkan pengambilan makanan yang dipanggang.Jika anda berisiko tinggi terhadap kanser umpamanya ada dalam keturunan anda pernah mendapat kanser atau mati kerana kanser mengelakkannya samasekali adalah sesuatu yang sangat penting.Bahan yang berbahaya dalam makanan yang dipanggang dikenali sebagai Acrylamide.Wanita mempunyai risiko tinggi untuk memdapat kanser payudara jika mereka adalah pengemar makanan2 yang dipanggang.Baca pada link berikut

  http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/cara-bahaya-memakan-daging.html

  5. Berhati hati dengan produk2 berasaskan soya yang tidak melalui proses fermentasi.Soya adalah makanan yang baik tetapi hanya jika ia melalui proses fermentasi untuk meminimakan unsur utama yang tidak elok untuk bandan ANTI-NUTRIEN ,soya perlu melalui proses fermentasi.Terdapat kajian yang menyatakan satu bahan dalam soya yang dinamakan ISOFLAVON bergabung dengan ESTROGEN dalam badan wanita mempercepatkan pertambahan sel2 payudara dan ini berisiko tinggi untuk kesilapan dalam proses penyalinan sel.

  6. Meningkatkan kepekaan reseptor insulin anda. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan mengelakkan gula dan bijirin dan pastikan anda bersenam setiap hari.

   

  7. Kekalkan berat badan yang sihat.Ingat Lemak berlebihan tidak sihat kerana ia menghasilkan estrogen

  8. Minum satu gelas besar jus sayur-sayuran hijau organik setiap hari.Yang terbaik adalah seperti bayam, saderi,lobak,kale, Timun yang dibuang kulitnya dan brokoli.Terung yang direbus adalah sayuran terbaik untuk pembasmian sel2 kanser.

   

  9. Ambil makanan yang mengandungi lemak haiwan yang tinggi dengan OMEGA 3.Kekurangan OMEGA 3 adalah salah satu faktor penularan kanser.

   

  10. Carcumin. Ini adalah bahan aktif dalam kunyit.Samada anda perbanyakkan penggnaanya dalam masakkan atau beli dalam bentuk yang dikapsulkan.Ia sangat baik dalam rawatan kanser terutamanya kanser payudara.Walaubagaimana pun pengambilan yang dikapsulkan adalah lebih digalakkan kerana carcumin secara amnya tdak dapat diserap dengan baik olih badan olih itu penggunaan melalui yang dikapsulkan lebih disyorkan.Baca selanjutnya dilink berikut

  http://www.cafemlm.com/kesihatan-dan-anda/kesakitan-akibat-kanser.html

  11.Untuk para wanita amalkan menyuskan anak untuk sekurang2nya dalam tempoh 6 bulan.Kajian menunjukkan penyusuan boleh mengurangkan risiko kanser payudara.

   

  12.Untuk wanita elakkan memakai coli yang menggunakan dawai sebagai bingkainya.Ia bolih meningkatkan risiko kanser payudara.

  13.Elakkan diri anda dari terdedah pada produk2 atau berada dalam kawasan medan elektromagnet.

  14.Pastikan anda mempunyai iodin yang cukup terutamanya wanita.Para penyelidk menyatakan iodin adalah sangat berguna dalam memusnahkan sel2 kanser payudara dan tiroid.Dapatkannya dalam bentuk permakanan.

  15.Elakkan penggunaan ubat2 tahan sakit,ubat pengawalan kolestrol,ubat darah tinggi,suntikkan insulin dan antibiotik.Jika anda terpaksa menggunakannya sedaya upaya cuba beralih kepada yang bersifat semulajadi umpamanya dari tumbuh2an.Umpamanya penggunaan ubat darah tinggi dan ubat pengawalan kolestrol dalam jangkamasa melebihi 10 tahun mempertingkatkan risiko kanser hati dan pankerias.

  16.Gunakan air tanpa klorin dalam setiap masakkan dan air minuman anda.Jika anda mandi menggunakan air panas pastikan ianya telah dinyahkan klorin.Beratus penyelidikkan saintifik menyatakan majoriti penghidap kanser payudara mempunyai sebatian2 klorin didalam tisu payudara.Mereka mengesyaki klorin menjadi penyebab kepada majoriti kes2 berkaitan kanser terutamanya kanser payudara.

   

  11.Pastikan penampalan gigi dibuat dengan rapi dan menggunakan jenis simen yang selamat walaupun kosnya agak tinggi.Bakteria yang bersembunyi dibawah simen yang tidak sempurna seringkali menyelinap masuk dalam badan terutamanya kawasan payudara.Terdapat kajian saintifik mengenai perkara ini.Sila baca di link berikut.

  http://www.cafemlm.com/mengenai-kanser/kanser-payudarafakta-yang-disembunyikan