Testimoni PROTOCEL -KANSER OTAK KANAK2

Artikel ini adalah terjemahan dari buku “OUTSMART YOUR CANCER” olih Tanya Harter.Pada mulanya   saya bercadang untuk dimasukkan ke artikel sebelum ini “PROTOCEL DAN KANSER”,namun saya memuatkannya sebagai artikel baharu kerana  ada keperluan tertentu  berhubung  pertanyaan pembaca saya mengenai kanser otak  yang dialami olih anaknya.

Untuk testimoni yang lain sila  klik  ke tajauk artikel asal.


Kanser Otak Kanak Kanak

Nicki adalah kanak2 perempuan yang berusia 8 tahun dan beliau kini menjalani kehiupan yang normal.


Namun 3 tahun yang lepas semasa berusia 4 tahun pada tahun 2000 Nicki mengalami demam dan kekejangan otot ( grand mal seizure ).


Beliau dikejarkan ke wad kechemasan hospital pada sautu hari apabila secara tiba2 dan CT scan dlakukan dan doktor melakukan pembedahan segera dengan mengeluarkan lebihan cecair dari otaknya ( hydrocephalus ).


Selepas ujian biopsy doktor mengesahkan Nicki mempunyai sejenis tumor yang membesar secara perlahan.Lapuran lengkap biopsy menunjukkan Nicki mengalami kanser otak jenis “low grade astrocyoma” peringkat 1 menuju 2 yang terletak pada bahagian “basal ganglia dan thalamus”.

Doktor mengesyaki tumor tersebut telah membesar sehingga menekan kebahagian “ventricle” otak Nicki.

Ini yang menyebabkan kekejangan dan “hydrocephalus”pada beliau.


Olih kerana tumor Nicki berbentuk seperti “sesungut sotong” yang menyelinap kecelah2 tisu otak,maka doktor berpendapat kaedah pembedahan adalah mustahil.Beliau juga terlalu muda untuk menjalani rawatan kaedah kimoterapi.


Ibu Nicki,Vicki,telah diyakinkan olih para doktor untuk menjalani kaedah rawatan kimoterapi “khas” yang mempunyai raputasi yang baik pada kes2 yang lepas.


Doktor juga mengatakan bahawa melalui kaedah itu mereka menjangkakan umur Nicki bolih dilanjutkan sehingga 5 tahun lagi berbanding jika tiada rawatan diberikan.Sautu kamajuan yang bolih dibanggakan.


(Namun pada ibu Nicki berita itu tidak memberangsangkannya.)Jenis kimoterapi yang dicadangkan ialah “procrbazine,vincristine dan CCNU.


Mengikut ibu Nicki,membiarkan Nicki melalui kaedah kimoterapi merupakan sesautu tidak dapat diterima.

Dadah kimo itu dalam bentuk kapsul namun Nicki menghadapi masaalah apabila hendak menelannya kerana saiznya yang besar.Mereka terpaksa menonggengkannya untuk membolihkan dadah itu masuk keperut akibatnya Nicki batuk dan adakalanya muntah disertai darah.


Walaupun ibu Nicki sedih melihat keadaan anaknya namun beliau terpaksa  meneruskannya selama 10 bulan lagi demi kebaikkan anaknya.


Adakalanya mereka terpaksa membuka  kapsul kimo dan dicampurkan  dengan makanan2 yang manis namun ini mendatangkan masaalah lain pula sehingga paramedik trpaksa dipanggil dan mereka menyuntik Nicki dengan “Benadryl”.

Selepas 10 bulan menjalani rawatan kimo,tumor pada otak Nicki masih tidak berubah dan saiz tumor masih berada tahap yang sama.


Selepas doktor menyedari Nicki sukar untuk mengambil pil kimo dengan cara dibuka kapsulnya,doktor bercadang mengubah kaedah kimoterapi yang lain.Protokol ini dinamakan “vincristine” dan “carboplaten”


Namun kaedah kimoterapi ini memberi kesan yang amat teruk sehingga ibunya terpaksa memberhentikan pengambilannya selepas 3 kali rawatan.


Bilangan  darah Nicki jatuh secara mendadak sehingga memerlukan penambahan darah.Ibu Nicki berpendapat  kaedah kimo baru ini sebenarnya membunuh Nicki secara perlahan.


Ibu Nicki nekad membawa pulang Nicki kerana rawatan hospital tidak mendatangkan keputusan yang baik sehingga saiz tumor tidak juga berubah.


Vicki telah membaca mengenai Protocel dan beliau mula memberikan Nicki dengan Protocel.Ia adalah pada bulan september 2001,ketika itu Nicki berusia 5 tahun.


Memberikan Nicki minum Protocel adalah mudah.Beliau hanya tuangkan 1/4 sudu teh dicampur dalam jus buah2an.

Selepas 2  bulan pengambilan Protocel,Nicky telah dibawa untuk membuat ujian “ct scan”.

1 tahun sebelum itu saiz tumor pada Nicki ialah 7cm x 3.5cm .

Selepas pengambilan Protocel selama 2 bulan saiz tumor adalah  65cm x 3.0.Ini adalah kali pertama saiz tumor susut semenjak beliau mula menjalani rawatan.


Ujian MRI berikutnya menunjukkan tiada apa2 perubahan pada saiz tumor.

Pada bulan Oktober 2002,satu lagi ujian MRI dilakukan.Pada kali ini ukuran tumor Nicki ialah 5.4cm x 3.0 cm.Pakar bedah yang memeriksa keadaan tumor Nicki memberitahunya “teruskan apa yang sedang anda lakukan”.


Keadaan Nicki kembali normal semenjak beliau mula mengambil Protocel.Dia tidak lagi mengalami kesan2 sampingan rawatan kimoterapi dan kesan tindakbalas kanser  yang biasa beliau alami semasa mengambil pil2 kimoterapi.Namun kesan kemusnahan “”neurological” masih lagi kekal tanpa apa2 perubahan.


Jun 2004,Nicki mula pergi ke sekolah dan bermain bersama rakan2.Beliau mengalami kesan2 “lysing” ( kemusnahan sel kaser )Ujian MRI menunjukkan keadaan tumor yang stabil,ia kelihatn berubah menjadi tumor jenis “benign”.


Nicky kini berada dalam darjah 2,dan mampu bersaing dengan murid2 lain seolah2 bilau tidak menghidap kanser.

Ibu Nicki mendakwa semasa doktor ingin mencuba kaedah kimoterapi terbaharu dulu,doktor memberithunya bahawa ia  adalah dadah kimo terkemuka yang telah memberikan keputusan yang baik kepada pengguna2 sebelum Nicki.


Namun pencarian di internet menunjukkan dadah tersebut telah berusia 30 tahun dan mempunyai kesan2 sampingan yang teruk dan tidak mendatangkan apa2 kebaikkan.


Nicki memahami masaalah yang dihadapi olih penghidap2 kanser yang kebingungan diantara kaedah rawatan hospoital dengan kaedah alternatif terutamanya walaupun mereka sebenarnya telah membaca mengenai Protocel.


Vicki berkata “Saya telah diberitahu mengenai Protocel olih seseorang semenjak dari mula anaknya disahkan menghidap kanser.Namun pada masa itu saya tidak mempercayainya dan tidak akan mencubanya.Dan saya lebih mempercayai apa yang doktor beritahu saya mengenai kaedah rawatan hospital.


Sekarang beliau berasa sangat bertuah megetahui mengenai Protocel dan memberitahu penghidap2 kanser lain untuk mencuba Protocel.


Nota Tambahan.

Tumor dalam bahagian badan kebiasaanya akan hilang terus dalam jangkamasa pengguaan berterusan Protocel termasuklah tumor pada otak.Namun jika keadaan tumor dalam otak sangat besar,ia akan mengecil pada sautu titik dan berhenti membesar.


Nasihat saya ialah teruskan pengambilan Protocel untuk memastikan  ia benar2 berhenti membesar.Jika ia selamat untuk dibedah dan mengeluarkan tumor  maka ia bolih dilakukan dan selepas itu teruskan dengan pengambilan Protocel sehingga 6 bulan  ke 1 tahun untuk memastikan ia benar telah pulih.


Protocel adalah selamat untuk diambil olih semua jenis peringkat umur.

2 thoughts on “Testimoni PROTOCEL -KANSER OTAK KANAK2”

  1. sy nk tnye, kt mne boleh dapatkn protocel ni?di mane ade jual?
    farmasi atau di hospital?terima kasia..

Leave a Reply