BIOPSY:PUNCA MEREBAKNYA KANSER PAYUDARA

“What is the purpose of a breast biopsy?

The basic aim of a breast biopsy is to determine whether or not a worrisome lump is cancer and, if it is cancer, what type it is. When no cancer is detected, the diagnosis of a benign or harmless lump is reassuring.”


Kanser payudara bermula dari apa yang dipanggil “LUMPS” iaitu bonjolan bonjolan lemak pada bahagian payudara.lUMPS ini pada asalnya adalah dalam bentuk cecair sebelum ia mengeras dan bertukar menjadi pepejal.Bagaimanakah cecair yang bertukar menjadi lumps ini hadir pada bahagian payudara?


Pakar kanser berpendapat cecair yang berada dalam bahagain2 tertantu payudara ini adalah sekumpulan sel2 yang tidak normal yang tiak dapat dimusnahkan olih sistem imun.Ada kajian menyatakan  bahagian payudara adalah bahagian yang paling lemah untuk antibodi badan berperanan.


Penyelidi juga menyatakan sel2 berada dalam keadaan berceleraru,mati atau jatuh sakit  apabila tidak cukup oxigen dalam darah.Ada banyak sebab2 luaran yang memungkinkan kurangnya oksigen dalam darah seperti kepenatan,stress, permakanan yang tidak sihat,serta bahan2 beracun yang kita gunakan setiap hari,umpamanya air berklorin.


Sejak lama dahulu penyelidikkan mengenai kanser payudara menyatakan 50 hingga 60 peratus wanita yang mengidap kanser payudara mengandungi kompoun klorin  atau bahan2 sampingan klorin dalam tisu payudara.Klorin masuk kedalam badan melalui kulit terutamanya mereka yang gemar mandi air panas kerana tisu kulit mudah terdedah  dalam keadaan panas.KLIK SINI


DR Robert Carlson penyelidik dari Universiti Minnesota menyatakan “Klorin adalah pembunuh utama  pada abad moden ini”.


Dalam keadaan ini bila sel2 yang tidak normal ini tidak dimunahkan olih antibodi ia membentuk dan membelah dalam tisu payudara.Dalam keadaan yang lama tisu ini akan bertukar dari bentuk cecair kebentuk pepejal dan mendapat zat2 dan nutrien2 dari saluran2 halus darah  pada bahagian payudara.Dan bonjolan2 ini dikenali sebagai LUMPS.


Sesetengah wanita mempunyai sehingga 10 atau 20 lumps pada payudara mereka.Dan ini amat merbahaya kerana kemungkinan “lumps” jenis malignan adalah tinggi dari lumps jenis benign.Perlu diingat lumps jenis malignan berupaya merebak dan menyerang organ2 lain pada tubuh.Sementara lumps jenis benign tidak bersifat demikian dan biasanya ia selamat untuk dikeluarkan dari payudara.


Pengeluaran lumps dari payudara bukanlah merupakan sautu pembedahan  yang rumit.Ia bisa sahaja dibuat dalam masa tidak sampai satu jam dan tidak perlu kepada pelalian penuh.Namun perlu diingat pembedahan mengeluarkan lumps juga bolih sahaja bertukar menjadi mimpi ngeri jika ia dilakukan dengan kaedah2 yang somborono dan sikap sambil lewa.


Telah diperkatakan tadi lumps ini adakalanya bersifat maglinan dan benign.Jika anda mempunyai lebih dari satu lumps,bagaimanakah doktor membezakan lump yang berunsur malignan dan benign.Jalan mudah ialah mengeluarkan sedikit tisu lump untuk di teropong bawah mikroskop.Dan prosidur ini dikenali sebagai kaedah BIOPSY.


Melalui kaedah ini doktor biasanya mengambil sedikit dari tisu lump ini dengan menyucuk lump dengan jarum dan menyedut sedikit dari tisu ini.Apabila lump telah terluka jika ianya jenis maglinan ia akan menjadi mimpi ngeri buat wanita tersebut kerana sebelum sempat  ia diletakkan bawah mikroskop dan anda mendapat keputusan ujian pada keesokkan harinya sel2 kanser malignan ini telah pun keluar dari tisu yang terbuka ini untuk berhijrah kebahagian lain badan.


Sesetengah pakar payudara berpendapat apabila sel2 kanser ini dikesan olih sistem badan,badan akan menghasilkan perlindungan semulajadi dengan mengepung sel kanser ini dengan membungkusnya agar ia tidak segera menyerang organ2 badan yang lain.


Dengan kaedah biopsy anda sebenrnya membuka perisai ini.Doktor2 yang mengetahui mengenai kemungkinan ini akan segera membedah dan mengeluarkan lump tanpa mengamalkan kaedah biopsy.Walaupun ianya bukanlah 100 peratus kaedah yang terbaik kerana saki baki sel malignan yang terlepas hasil luka pembedahan ini akan berjaya juga menyelinap masuk kesaluran darah namun ia memberi banyak masa untuk menghadapi serangan seterusnya umpama memperteguhkan sistem imun dengan  suppliment anti kanser.


Kaedah BIOPSY adalah kaedah wajib bagi para doktor dalam menghadapi masaalah LUMP.Mereka akan menghadapi masaalah dengan lesen perubatan jika kaedah ini tidak dilaksanan.Namun keputusan harus terletak ditangan anda untuk merumuskan kaedah yang terbaik.


Jika anda ke hospital kerajaan yang kita sedia maklum akan kesesakkannya, doktor2 disana tidak akan terus melakukan pembedahan untuk mengeluarkan lump.Sebaliknya mereka akan menyedut sedikit cecair untuk dibuat analisis dan anda diminta balik kerumah dengan temujanji ditetapkan 1 bulan kemudian.Jika nsaib anda tidak baik dan ianya jenis malignan ia telah pun merebak keseluruh badan dan bermetasis didalam organ penting yang lain.


Dan treatmen selepas ini akan jadi berliku liku dan penoh dengan kesakitan.Kerana adalah lebih baik menghadapi kanser didalam koloninya dari menghadapinya dalam keadaannya yang telah tersebar.


Sesetengah sel kanser ini akan bersembunyi didalam tisu organ yang lain untuk beberapa tahun sebelum anda menyedari anda telah pun  mempunyai kanser tahap 3 atau 4 pada organ2 tertentu.


Olih itu anda perlu berhati hati dengan kaedah BIOPSY Pendapat doktor belum tentu semuanya BETUL dan menyeronokkan untuk didengar dan diikuti.Jika anda terpaksa menghadapinya juga,minta dibuang terus lumps dari payudara tanpa berlengah lengah.


Selepas itu ambil supplimen2 anti kanser dan perkuatkan sistem imun  dengan mengambil makanan yang kaya dengan anti oksidan.


4 thoughts on “BIOPSY:PUNCA MEREBAKNYA KANSER PAYUDARA”

  1. Thank you Karan for visiting and the great tips

    I already add your url to mine..check out

    will be back for more tips

    Best wishes and regards

Comments are closed.

cafemlm08@gmail.com sms/whatsApps 019-2594593

7 visitors online now
7 guests, 0 members
Max visitors today: 14 at 02:52 pm UTC
This month: 21 at 02-09-2018 01:26 am UTC
This year: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
All time: 187 at 04-25-2010 08:29 pm UTC
error: Content is protected !!