KANSER PAYUDARA:FAKTA YANG DISEMBUNYIKAN

KANSER payudara adalah gejala yang amat merbahaya dan paling ditakuti olih wanita kerana ia bukan sekadar mencacatkan organ penting wanita secara teruk bahkan lazimnya membawa maut.

 

Secara relatif mengikut bancian organasasi kanser setiap 100,000 wanita didunia 25 orang mati akibat kanser payudara.Dari 100 000 wanita 127 orang adalah penderita kanser payudara.Jika anda wanita di Malaysia 56 peratus pesakit kanser wanita,18 peratus adalah kanser payudara.

 

BRAEST CANCER2

Bagaimanakah kanser payudara menyerang wanita.

 

Secara umumnya kanser payudara bukan hanya menyerang wanita,bahkan ia juga telah dibuktikan menyerang lelaki.Namun wanita adalah yang paling berisiko tinggi dan paling kerap mengidap kanser puyudara.

 

Kanser payudara dikenalpast menyerang wanita yang berumur dari 40 tahun keatas,walaupun terdapat juga mereka yang berumur 20 hingga 40 tahun namun peratusan agak rendah.Bagi wanita yang mempunyai keturanan yang pernah mempunyai kanser,risiko keatas mereka adalah lebih besar.

 

Faktor2 lain ialah tidak menyusukan anak2,mengandung anak yang pertama pada usia yang lewat,permakanan dan ketagih alkohol atau tembakau.

 

Penyebab penyebab kanser paudara seperti yang di sebutkan diatas adalah telah biasa kita dengar melalui pendidikan asas yang disalurkan melalui media cetak atau elektronik namun sesuatu yang mesti diingat umpamanya jika kesemua faktor diatas tiada pada seseorang wania,lalu ia  masih menghidap kanser payudara,lalu apakah disana ada lagi yang tidak beres yang belum sampai ke pengetahuan kita atau ia sengaja disembunyikan  dari diketahui umum.

 

Bunyinya amat pelik dan kita hampir2 tidak mempercayainya bahawa wanita3 yang saya sebutkan diatas mendapat kanser dari mulutnya.

 

Persatuan yang menaungi dan menjadi sumber rujukkan perubatan  pergigian adalah American Association of Endodontists (AAE).Dan pihak AAE memang mengetahui mengenai kaitan kanser payudara terutamanya bahawa aktiviti penampalan gigi sebenarnya menjadi penyebab utama kepada gejala kanser payudara kepada wanita.

 

Bahkan pakar2 pergigian ini juga sependapat ada kaitan yang lebih jelas mengapa seseorang yang telah menjalani terapi kanser sering mendapat kembali kanser yang sebelum ini telah dimusnahkan.

 

Dr Karen Shrimlin sesorang pakar pergigian mikrobiologi telah menulis satu artikel yang menarik mengenai fakta ini dalam jernalnya berjudul

 

Root Canal Cover-Up Exposed.

 

Seorang penyelidik kanser payudara menyatakan dari 150 wanita  yang mengidap kanser payudara, 98 peratus dari mereka mendapatnya melalui jangkitan yang berhubung dengan akar gigi yang dimatikan untuk memberi laluan kepada penampalan gigi.

 

Para penyelidik kanser sejak lama dulu telah mengetahui terowong gigi yang berpunca dari akar gigi adalah kawasan yang selamat bagi mikrob halus berlindung dari serangan sel darah putih.

 

Aktiviti penampalan gigi yang tidak sempurna sebenarnya amat merbahaya sekiranya ia tidak dilakukan dengan betul kerana mikrob/virus bisa berlindung didalam celah rekahan tampalan.Perlu diingat sel darah putih tidak berupaya sampai kekawasan diluar rekahan dan ini memberi pembiakkan yang selamat untuk mikrob2 ini.

 

Tidak seperti tumor yang akan tetap tinggal didalam koloninya selagi ianya tidak diganggu,mikrob2 ini akan berpindah mendiami kebahagian dalam badan terutamanya kebahagian dalam payudara pada bila2 masa sahaja.

 

root canal images

 

Dr. Weston A. Price, adalah induvidu yang bertanggungjawap membuat penyelidikkan mengenai kanser dan kaitannya dengan aktiviti penampalan gigi.Jernal penyelidikannya mengenai perkara ini telah ditulis semula olih Dr. Meinig dengan tajuk  Root Canal Coverup yang kemudianya disebarkan secara meluas ke seluruh dunia.

 

Dua buah buku Dr Price yang paling terkenal namun disembunyikan dari pengetahuan umum ialah "Dental Infections Oral & Systemic" dan " Dental Infections and the Degenerative Diseases."tetapi ianya menjadi tandatanya kerana hasil kerja penyelidikan yang mengandungi 220 buah jernel penyelidikan beliau digunakan olih perubatan pergigian untuk melatih pakar pergigian.

 

Menurut Dr Price bahan yang dinamakan DENTIN merupakan 95% dari keseluruhan struktur gigi bukanlah merupakan pepejal yang keras.Didalamnya terdapat lubang2 halus yang menjadi laluan untuk membekalkan cecair mengandungi nutrin2 tertentu untuk memelihara gigi agar berada dalam keadaan terbaik.Nutrin ini dibekalkan scara berterusan ke lohong gigi olih arteri dan urat halus juga dikenali sebagai akar gigi.

 

Apabila gigi menjadi reput dan pecah dan menjejaskan akar gigi,doktor gigi biasanya mengorek bahagian gigi yang rosak dan menuang cecair yang akan mengeras dan melindungi akar gigi dari dijangkiti bakteria.Masaalahnya jika ia tidak dilakukan dengan teliti pembuluh darah dan urat kecil darah yang menjadi laluan ke akar gigi telah turut dijangkiti mikrob kerana ia tidak terlebih dahulu dirawat lalu tertimbus dibawah simen yang digunakan untuk menutup lubang gigi.

 

root canals2rootcanal3

Bakteria yang berada dibawah tampalan gigi dengan sendirinya akan menerima segala nutrin2 penting dan memanafaatkannya untuk membiak dengan lebih pantas dan seterusnya berkoloni dibawah simen yang menutup lubang gigi yang dikorek tadi.

 

Bakteria ini akan tersebar dengan pantas kedalam tubuh manusia melalui pembuluh serta urat saraf seni gigi dan berkoloni kebahagian dimana mereka terlindung dari sel darah putih dan mendapat makanan dengan mudah.Maka tempat yang paling digemari adalah dibahagian payudara yang terlindung dari dikesan olih sel darah putih dan mendapat bekalan makanan yang diperlukan.

 

Pakar perubatan kanser payudara merumuskan bahagian yang paling kerap dijangkiti bakteria pada payudara wanita adalah saluran penyusuan atau disebut 'milk duct".Pakar perubatan juga menyatakan bahagian payudara wanita adalah bahagian yang paling lemah untuk sel darah putih beroperasi terutamanya untuk mereka yang telah berumur lebih 40 tahun atau mempunyai kompikasi penyakit2 lain terutamanya diabates selsema atau stress yang teruk.

 

root canals book

 

Namun kenyataan ini dibantah olih pakar2 pergigian dengan menyatakan bakteria akan mati apabila ia tidak lagi mendapat nutrin2 dan saluran2 darah yang telah ditimbus olih simen gigi.

 

Mengenai perkara ini Dr Price membantah kenyataan ini dengan menyatakan bakteria mampu bermutasi dan menyesuaikan diri dengan persikataran baru malah mereka akan menjadi lebih kuat dan bertambah toksid.

 

Rumusan ini diakui kemudiannya sebagai benar olih penyelidik terkemudian iaitu pakar onkologi Jerman Dr Josef Issely yang mengesahkan toksid ini menyerupai bahan kimia yang digunakan olih askar Jerman dalam perang dunia pertama untuk membuat  gas mustard.

 

Sehingga kehari ini bakteria2 ini menjadi bertambah kuat dan sukar dihapusan olih antibodi kerana mereka dapat menyesuaikan diri dengan nutrin2 tambahan yang diambil manusia moden sekarang ini.Bakteria ini kekal menjadi penyebab kepada pelbagai penyakit yang dihidapi manusia moden tika ini.

 

Bagaimana bakteria ini merebak.

 

Bakteria yang terperangkap dalam lohong dentin akan berpindah ke akar gigi melalui rekahan pada tampalan dan seterusnya ke akar gigi.Dari situ mikrob halus ini dengan mudah menjangkiti bahagian rahang dan seterusnya kebahagian2 badan yang lain melalui saluran darah.Dari situ mereka mula berkoloni dan membelah dengan pantas.Namun ini telah dibantah dengan konsisten kerana melalui penyelidikan mereka perkara ini tidak berlaku dan ia merupakan andaiaan  yang direka reka.

 

Bahkan hingga kehari ini peperangan mulut masih berlaku diantara American Association of Endodontists (AAE).Pihak AAI telah merumuskan dengan kepelbagaiaan teknologi baharu yang dicpta dalam aktiviti penampalan gigi masaalah keujudan bakteria yang merebak melalui aktivitiviti  ni telah terpendam dan dilupakan olih majoriti masyarakat diseluruh dunia.

 

Namun disana ada sebahagian pakar2 kanser terutamanya pakar penyelidik  kanser payudara masih menemui ramai pesakit kanser payudara mereka adalah yang mempunyai tampalan gigi yang dilakukan sejak bertahun tahun.Namun hampir tidak pernah doktor2 perubatan  yang merawat pesakit mereka bertanya

 

ADAKAH ANDA MEMBUAT TAMPALAN GIGI""'HAVE YOU RECENTLY UNDERGO A ROOT CANALS TREATMENT".

 

Kita perlu memilih jalan selamat dengan mengambil kira aktiviti penampalan gigi jika terpaksa dilakukan hendaklah dilakukan olih mereka yang benar2 pakar walaupun ia melibatkan kos yang lebih sedikit.

 

Ini penting untuk mengurangkan risiko jangkitan bakteria tidak berlaku.Ini termasuklah jenis simen yang digunakan,minta yang bermutu tinggi dan anda dari masa kesemasa membuat rawatan susulan untuk memastikan tampalan gigi anda berada dalam keadaan baik.

 

root canals4

3 thoughts on “KANSER PAYUDARA:FAKTA YANG DISEMBUNYIKAN”

Comments are closed.

cafemlm08@gmail.com sms/whatsApps 019-2594593

4 visitors online now
4 guests, 0 members
Max visitors today: 8 at 12:02 am UTC
This month: 21 at 02-09-2018 01:26 am UTC
This year: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
All time: 187 at 04-25-2010 08:29 pm UTC
error: Content is protected !!