KANSER:BERANI MEMBUAT PILIHAN

Kali ini saya ingin berbicara mengenai naluri ( instinct ) kita dengan apa yang disyorkan olih perubatan moden mengenai kanser yang kita deritai.

 

Pertamanya saya akui bukan mudah untuk membuat keputusan samada untuk meneruskan dengan kaedah rawatan ortodoks atau dengan beralih ke kaedah rawatan alternatif. Ada lebih 400 cara untuk merawat kanser temasuk yang paling popular ialah dengan menggunakan kaedah frekuensi elektrik yang membunuh sel kanser tanpa merbahayakan sel yang sihat dan sistem imun.

 

Malah bekas presiden Amerika Syarikat,Ronald Reagan merawat kansernya menggunakan kaedah alternatif di Jerman.Beratus ribu rakya Amerika Syarikat melintasi sempadan ke Mexico menuju ke hospital yang menggunakan kaedah terapi metabolik B17. Ianya ada pelbagai sebab yang perlu dirungkai.Tidak seperti sesetengah penyakit seperti sakit jantung atau demam malaria,pada pandangan pihak perubatan ortodoks KANSER TIADA UBAT UNTUK SEMBUH.

 

Yang ada hanya mencegahnya jangan merebak dan memperlahankan ia dari merebak.Istilah ini dinamakan MEMANJANGKAN USIA PESAKIT. Namun dalam kaedah  rawatan alternatif pakar2nya mengatakan kuman kanser bolih dibunuh dan anda bolih sihat semula seolah olah anda tak pernah ada kanser. Ini adalah kerana  kedua dua kaedah rawatan ini memberikan sebab2 yang agak berlainan bagaimana anda mendapat kanser.

 

Bahkan dalam sesetengah jenis kanser doktor2 tiada jawapan bagaimana seseorang itu bolih mendapat kanser. Bagi pakar2 perubatan alternatif pulak menyatakan selain dari faktor2 yang dipersetjui bersama,mereka lebih membuat kesimpulan

ANDA MENDAPAT KANSER KERANA  TABIAT PERMAKANAN ANDA.ANDA  KEKURANGAN ENZIM2 TERTENTU DALAM BADAN DAN ANDA MEMPUNYAI TERLALU BANYAK TOKSID DIDALAM BADAN.

 

Kaedah  perubatan ortodoks mereka  lebih berusaha untuk memusnahkan sel kanser melalui cara pembedahan,sinaran  radiasi dan kaedah kimoterapi. Pakar rawatan alternatif lebih kepada membunuh sel kanser dengan mengerahkan sistem pertahanan badan bertindak melawan sel kanser dengan bantuan supplimen2  herba yang yang akan membantu melemahkan sistem pertahanan sel kanser.

 

Perkara lain yang menjadi isu mengenai perubatan sel kanser ialah kesan kepada rawatan itu senndiri,samada yang berbentuk jangkamasa panjang atau pendik.Secara umumnya kita telah mengetahui rawatan kanser hospital selain amat menyakitkan,ia akan mengakibat pelbagai simptom lain seperti kulit mengelupas macam penyakit kayap,rambut gugur dan yang paling ditakuti adalah binasanya sistem pertahanan badan yang menyebabkan pesakit terdedah dengan serangan2 penyakit lain seperti serangan virus terutamanya pada organ2 penting yang lain umpamanya paru2.

 

Anda perlu banyak membaca mengenai kanser yang anda hadapi dan dari situ anda bolih bertanya banyak soalan kepada doktor anda.Ini bolih membantu anda untuk membuat keputusan samada bersetuju atau tidak dengan kaedah yang disyorkan.Umpamanya pengidap kanser hati kronik terdapat pelbagai jenis kaedah rawatan bergantung kepada kepada tahap  dan jenis kanser hati yang anda hadapi.

 

Umpammannya jika doktor telah mengesahkan jenis kanser hati CIRHOSIS yang bolih diketahui melalui ujian ct scan anda  sebenarnya tidak perlu kepada kaedah biopsy yang agak menyakitkan dan terdedah kepada pelbagai implikasi lain.Olih itu jika doktor mengesyorkan untuk membuat sesuatu yang menyakitkan,anda patut tanya doktor "ada kaedah lain tak yang kurang risiko dan kurang menyakitkan".

Kenalan saya ( arwah )yang kena kanser payudara melalui satu pengalaman ngeri dimana para doktor mengambil air tulang belakangnya.Apakah kaitan kanser dengan pengambilan air tulang belakang?.Olih kerana kita kurang mendapat info lalu kita beranggapan apa sahaja yang disuakan kepada kita merupakan yang terbaik.YA untuk penyakit2 lain,tapi BUKAN untuk kanser.

Namun yang menjadi masaalah ialah rawatan kaedah alternatif kanser biasanya tidak diiktiraf olih undang undang.Ia tidak dilindungi insuran dan yang paling malang ia tidak kebal kepada tindakkan undang2 jika sesuatu terjadi kepada pesakit kanser umpamanya kematian.

 

Lantaran itu bila anda ingin mencuba kaedah rawatan alternatif anda perlu " firm" dan memahaminya dan membaca dengan banyak kaedah rawatan alternatif yang ingin anda cuba.Saya secara perbadi menjumpai banyak kes kes dimana pesakit2 kanser atau waris2 mereka berada dipersimpangan diantara mencuba kaedah ortodok dan alternatif dan adakalanya mencuba kedua dua cara  malah ada yang mencuba empat lima cara.

 

Secara umum saya berpendapat pesakit kanser lebih mengemari cara alternatif kerana ia tidak melibatkan kaedah kaedah rawatan yang menyakitkan umpamanya pembedahan,radiasi dan kimoterapi namun seringkali waris2 mereka berpendapat sebaliknya.

Pada pendapat saya kaedah rawatan ortodok dan alternatif perlu bekerjasama.Pakar2 rawatan ortodoks  mempunyai pelbagai kaedah dan peralatan untuk menilai tahap kanser dan bolih mengikuti perkembangan terkini mengenai kedudukkan kanser.Dengan peralatan seperti mesin x-ray,ct scan dan kaedah ujian darah mereka dapat info2 terkini dan dapat membuat pelbagai keputusan dalam membuat rawatan selanjutnya.

Sedangkan  melalui kaedah rawatan  alternatif,kita  banyak bergantung kepada kepada" inpu"t pesakit untuk menilai keberkesanan  rawatan.Sedangkan mereka juga sebenarnya perlu kepada input dari peralatan2 teknologi ini khususnya bacaan darah untuk menambah atau mengurangkan dos dos tertentu supplimen yang diberikan.

 

Setiap jenis  kanser mempunyai kaedah2 pemberian supplimen agar bersesuiaan  dengan fungsi2 organ tertentu. Masaalah lain ialah  seringkali kaedah2 alternatif ini diguna pakai setelah doktor tidak dapat berbuat apa2 lagi dengan penyakit kanser yang kronik atau yang telah bermestasis.Setelah kemusnahan teruk kepada pesakit kanser hasil dari rawatan dihospital doktor seringkali mengarahkan pesakit pulang dengan dibekalkan pil tahan sakit dan secebis nasihat lisan..anda cuma bolih bertahan 3 bulan atau 6 bulan sahaja.Adakalanya ramalan doktor itu tepat.Adakalanya kurang tepat bila pesakit bolih bertahan hingga 1 atau 2 tahun.Dan adakalnya ramalan itu meleset bila pesakit tadi sembuh sepenuhnya.

 

Semua pakar kanser bersetuju dan sependapat bahawa pesakit kanser berpeluag sembuh JIKA DIBERIKAN RAWATAN AWAL.Kenyataan ini nampak subjektif kerana kebanyakkan jenis kanser apabila ianya dikesan terutamanya olih pesakit,kanser telah pun berada ditahap 3 atau 4 maupun kronikUmpamanya kanser hati dan kanser pengkerias.Disaat kanserjenis ini dikesan olih peralatan2 canggih pihak hospital.para doktor terutamanya di hospital2 kerajaan masih lagi bertangguh tangguh untuk memulakan rawatan.Kadangkalanya ujian mengambil masa berbulan bulan sebelum rawatan dimulakan.Inilah yang menadi delima pesakit2 kanser.

 

Sedangkan para doktor mengetahui sel kanser membelah setiap saat.Ia umpama rambut anda atau kuku anda menjadi panjang.Tanpa anda sedari dalam masa 1 atau 2 bulan rambut atau kuku anda menjadi panjang dan perlu di POTONG.Begitu juga dengan sel kanser.Kalau anda membuat ct scan dalam bulan september sesuatu patut dilakukan dalam  beberapa hari untuk membuat keputusan jenis rawatan yang perlu diberikan.Jika anda mengambil masa sehingga 2 atau 3 bulan untuk membuat keputusan ct scan yang baharu terpaksa dilakukan untuk mendapatkan gambaran kedudukan kanser yang tepat.

 

Kebanyakan pengamal perubatan alternatif tidak bersifat demikian terutamanya kaedah rawatan terapi metabolik B17.Apabila disahkan olih doktor anda ada kanser,vitamin B17  terus sahaja diberikan.Kerana mereka berpendapat apa jua jenis kanser ia adalah sama iaitu ia jenis sel jahat dan B17 adalah pembunuh umum sel kanser tanpa mengira jenis atau tahap kanser.Dan kaedah rawatan B17 bolih terus diberikan tampa mengira tahap kronik kanser.Cumanya keputusannya banyak bergantung kepada berapa terukkah kemusnahan yang terjadi hasil rawatan ortodok seperti kimoterapi dan kaedah sinaran radiasi.Adakalanya terjadi kemusnahan berganda seperti rosaknya fungsi buah pinggang dan hati yang menyebabkan kesembuhan menjadi agak mustahil kerana vitamin B17 tidak memperbaiki organ yang rosak.Ia hanya membunuh sel kanser.

 

Olih itu keputusan terletak ditangan anda.Anda berhak dirawat dengan kaedah yang anda fikirkan baik untuk anda.Adakalanya adalah lebih baik anda mati tidak mendapatkan sebarang jenis rawatan dari   anda mati degan tubuh anda dikerat dan ditaburka racun didalamnya.Ini sering dinamakan "MULTIPLE PAIN DEATH".

cafemlm08@gmail.com sms/whatsApps 019-2594593

4 visitors online now
4 guests, 0 members
Max visitors today: 10 at 12:09 am UTC
This month: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
This year: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
All time: 187 at 04-25-2010 08:29 pm UTC
error: Content is protected !!