KIMOTERAPI:APA YANG ANDA PERLU TAHU

Chemotherapy drugs

kimoterapi hand

Kimoterpi adalah satu kaedah yang dikatakan sangat berkesan untuk merawat kanser.Ia adalah “magic words” yang sering keluar dari mulut pegawai perubatan dalam menghadapi kanser.Adalah amat penting anda mengetahui maklumat yang sebenar mengenai kimoterapi sekiranya doktor mencadangkan anda menjalani kimoterapi.Kerana seringkali pesakit kanser diberi penerangan sepintas lalu sahaja memandangkan adakalanya doktor terpaksa menyembunyikan sesuatu fakta kerana pelbagai sebab.


KIMOTERAPI ialah satu kaedah untuk membunuh sel kanser  yang didapati membelah dengan terlalu cepat sehingga menyebabkan berlaku ketidakseimbangan kepada tisu badan.Pihak farmasi merekodkan sehingga kini terdapat lebih daripada 100 jenis dadah yang digunakan untuk rawatan kimoterpi.Penggunaannya bergantung kepada jenis kanser,tahap kanser dan lokasi kanser berada.Adakalanya doktor terpaksa menggunakan kombinasi dadah kimoterapi  untuk jenis2 kanser berlainan.


Terdapat pelbagai cara untuk melakukan kimoterapi bergantung kepada jenis dan tahap kanser,kesihatan anda dan sejauhmana potensi kanser akan merebak pada organ2 penting anda.


1.Melalui salur darah.Dadah akan disalurkan melalui salur darah yang cara menyeluruh keseluruh badan anda.Ini dilakukan sekiranya kanser anda berada pada tahap 4 dan sel kanser anda telah merebak ke banyak bahagian badan anda.Kaedah ini dikenali “INTRAVENOUS IV”.


2.Melalui mulut.Kaedah ini anda mengambil dadah kimo melalui pil yang ditelan.


3.Melalui suntikan.Dadah kimo disuntik terus kepada kedudukan kanser atau tumor.


4.Sapuan pada kulit.Kaedah ini digunakan untuk kanser kulit.


Apakah kesan sampingan Kimoterapi.Kimoterapi terkenal dengan banyak kesan sampingan dan adakalanya doktor tidak menyatakan kesemuanya atas pelbagai sebab.Berikut adalah kesan2 sampingan yang agak lengkap yang perlu anda ketahui.


1.Pendarahan samaada melalui mulut atau rongga badan yang lain.

2.Kekeringan,kulit menjadi bersisik,kering dan berkedut

3.Keguguran rambut samaada  sebahagian atau keseluruhan.

4.Kebas pada tapak tangan atau kaki.

5.Perubahan kepada sistem pendengaran anda.Contohnya bunyi bergaung.

6.Sering muntah adakalanya disertai darah.

7.Bengkak pada sistem deria atau pada organ badan.

8.Perubahan kepada warna kulit

9.Mudah dujangkiti penyakit samaada demam,batuk dsbnya.Kerana sistem imun telah binasa.

10.Kerosakan pada organ penting seperti jantung,hati,saluran darah dsbnya.

11.Kelesuan atau tidak bermaya.

12.Hilang selera makan.


Adakalanya simpton2  diatas adalah berbentuk sementara dan akan hilang apabila anda memberhentikan rawatan kimoterapi.Kebiasaanya doktor akan menggunakan dadah2 tertentu untuk menghadapi setengah2 simpton.Namun jika terjadi kerosakan pada organ2 tertentu  badan ia kebiasaanya bersifat kekal.Ini termasuk kerosakan pada saluran darah.


Kos Rawatan Kimoterapi.

Sebelum anda menerima tawaran kimoterapi sila pastikan anda berkemampuan dari segi kewangan anda.Ini adalah kerana biasanya doktor tidak benar2 dapat memastikan berapa lamakah atau berapa kalikah anda harus menjalani kimoterapi.Dan adalah juga penting anda bertanya kepada doktor anda kebarangkalian anda terpaksa beralih kepada dadah yang lebih kuat setelah memulai dengan dadah yang kurang kuat.Dadah yang lebih kuat amat mahal.Adakalanya ia bolih mencecah sehingga RM5000 ke RM10,000 untuk sekali kimo di hospital swasta dan hospital kerajaan dalam lingkungan RM2000.Kos ini belum mengambil kira beberapa faktor lain umpamanya pembedahan kecil,tempat rawatan ( adakalanya kimo bolih dilakukan dirumah ).


Jika anda mempunyai insuran kesihatan pastikan jumlah bayaran yang akan ditanggung olih pihak insuran dan polisi anda menyatakan jenis ubat kanser yang didalam skop ditanggung olih pihak insuran.Pihak insuran mempunyai kaedah2 tertentu untuk membataskan pembayaran bergantung kepada premium yang anda bayar.


Yang mustahak,tanya doktor anda dahulu jenis2 dadah yang dijangka digunakan dan serahkan pada pihak insuran.Olih itu anda perlu bijak bila membeli polisi insuran.Perubatan kanser perlu dituliskan dengan jelas didalam perjanjian bukan hanya sekadar janji mulut agen2 insuran.Kerana pengubatan kanser bolih sahaja mencecah ratusan ribu ringgit


Sebelum anda membuat keputusan untuk menjalani kimoterapi perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah “apakah jenis kanser yang sedang anda hadapi dan kepantasannya merebak kepada organ2 penting yang bolih melumpuhkan keseluruhan sistem badan anda.Umpamanya,adakah tumor anda berada berhampiran jantung atau paru2 anda.Adakah anda menghadapi kanser pada organ penting seperti kanser perut atau kanser usus.Mengapa ini penting?

bersambung……KLIK SINI

19 thoughts on “KIMOTERAPI:APA YANG ANDA PERLU TAHU”

 1. Setahu saya terdapat ubat yang cukup kuat dalam perubatan kimoterapi, adakah kesan sampingan kepada orang lain sekiranya pesakit yang baru sja menjalankan rawatan kimoterapi berkongsi makan, bilik air dan apa saja dengan orang yang sihat?

 2. Terima kasih

  Kimoterapi atau kanser adalah berkaitan dengan pesakit itu sendiri.Kimoterapi dan kanser tidak mendatangkan apa2 bahaya kepada keadaan orang disekeliling.

  Namun satu perkara yang mungkin nampak benar pada pandangan anda ialah orang yang menjalani kimoterapi terdedah dengan pelbagai jenis serangan virus yang tidak dapat dimusnahkan olih sistem imun badan mereka yang telah musnah.Kadangkalanya mereka akan muntah.air liur yang masih mempunyai virus2 yang masih aktif mungkin bolih sahaja menjangkiti orang disekeliling yang menggunakan bekas peralatan mereka.

  Begitu juga sebaliknya orang yang dalam keadaan tidak bersih atau ada selsema atau serangan kulat bolih sahaja menjangkiti pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan kimoterapi.Bahkan keadaan mereka lebih berisiko tinggi kerana mereka tiada imun system atau punya imun sistem yang lemah.Olih itu dalam soal ini pesakit kanser yang lebih terdedah kepada pelbagai masaalah berbanding mereka yang tidak ada masaalah kanser.

  Manakala kanser tidak diturunkan melalui sentuhan dengan pesakit

  TERIMA KASIH

 3. ibu saya menghidap kanser hati, doktor mencadangkan rawatan kimoterapi selepas pembedahan yg dilakukan 2 bln lepas tidak memberi kesan malah bertambah besar…umur ibu saya sekarang 68 tahun….adakah rawatan kimoterapi sesuai dgnnya

 4. artikel mengenainya akan saya postkan sedikit masa lagi.

  protocel diambil samada bersama taheebo atau biji aprikot pahit adalah amat berkesan untuk menghalang aktiviti tumor dari membesar.

  terima kasih

 5. ape itu kanser Nasopharyngeal Carcinoma??
  adakah ianye berbahaya dan boleh mendatangkan maut??
  brape peratus peluang untuk sembuh jika dah stage 4?

 6. Terima kasih kerana singgah

  Pakar2 kanser menyatakan manusia mendapat kanser badan kekurangan satu nutrient yang amat penting
  iaitu nutriet antioksidan yang bolih didapati dari bijiran dan tumbu2han.
  Badan kita memang mempunyai kadar trypsin dan kimotrypsin yang mencukupi namun apabila kita makan terlalu banyak protin khususnya dari binatang pengkerias perlu menjana lebih banyal trypsin/chemotrypsin untuk mencerna protin.
  Untuk pengkerias melakuka perkar2 tersebut mereka memerlukan bahan2 mentah tambahan yag bolih didpati dari tumbuhan dan bijirin.
  Olih itu anda perlu menyemimbangkan permakanan anda dengan mengambil banyak sayuran/buah2an dan bijirin tertentu.
  Nenas umpamanya mempunyai agen2 yang membantu proses pencernaan.Betik contoh terbaik yang supply enzim2 tertentu untuk fungsi pengkerias.Sayuran2 hijau adalah anti oksidan yang terbaik.Antaranya yg terbaik adalah ulaman

  Terima kasih.

 7. Kanser Nasopharyngeal adalah sejenis kanse sel terjadi dalam bahagian diantara ibahagian atas tekak membawa ke bahagian belakang hidung.
  Sementara apa yang disebut pharynx ialah sebuah tabung yang panjangnya lebih kuran 5 inci bermula dari bahagian hidung sampai ke bahagian atas tulang tengorok atau biasa disebut trakea.
  Udara yang kita sedut atau makanan akan melalui kebahagian ini sebelum dipisahkan samada masuk ke trekia atau korongkong.Ada sejenis pembukaan yang akan mengasingkan fungsi ini.Untuk udara ia akan mengarah kebahagian atas menuju ke hidung.
  Kanser nasopharyngeal paling kerap berlaku pada sel2 “squamous” yang memisahkan antara bahagian tekak dan bahagian belakang dalam mulut
  Pakar2 kanser berpendapat kanser jenis ini agak jarang berlaku dan ia biasanya dipengaruhi olih sejenis virus atau etnik seseorang.

 8. Saya ingin bertanya disini…. atas pemeriksaan doktor rakan saya mengidap kansel colon stage 3.. doktor ingin membuat kimoterapi dahulu barulah doktor akan membuat pembedahan….. apa pendapat ????

 9. Untuk kolon peringkat 3 kaedah yang biasa ialah membuat pembedahan mengeluarkan tumor atau lympnode dan olih kerana pada peringkat ini kanser biasanya telah keluar dari koloninya kimoterapi akan digunakan selepas itu.
  Dalam perkara ini doktor biasanya akan mempunyai pelbagai pandangan mengapa mereka membuat kimoterapi terlebih dahulu.Atau mungkin sahaja mereka mencuba kaedah kimoterapi kerana berpendapat tumor bolih dikecutkan dengan kaedah tersebut tanpa pembedahan.
  Jika tumor tidak juga mengecil mungkin baru mereka akan melaksanakan pembedahan.Menghadapi kanser adalah umpama anda pergi berperang dengan pelbagai strategi.Adakalanya doktor merasakan strategi kimo sebelum pembedahan adalah cara terbaik untuk menang menentang jenis2 kanser tertentu.Mungkin juga mereka berpandangan pesakit mempunyai masaalah kesuhatan yang lain yang tidak memungkinkan pembedahan dilakukan pada saat ini,dan untuk merawat masaalah sampingan memerlukan masa sedangkan tumor dalam kolon perlu dirawat dengan segera.
  Anda perlu tanya rasionalnya kaedah ini kepada doktor anda.

  Terima kasih

 10. ibu saya menghidap kanser payudara stage 4 dan telah menjalani pembedahan pd 6/5/2011 yg lalu, kemudian doktor mendapati kansernya telah merebak ke tulang. doktor mencadangkan rawatan kimoterapi selepas sebulan pembedahan. …umur ibu saya sekarang 67 tahun….adakah rawatan kimoterapi sesuai dgnnya?

 11. Terima kasih kerana singgah.

  Ibu anda mempunyai selama 30 hari sblm menjalani rawatan kimoterapi.
  Ia adalah sautu jangkamasa yang panjang untuk puan mencuba cara alternatif

  Saya tidak fikir dr akan menasihatkan kaedah kimoterapi untuk usia ibu puan seandainya ada kaedah2 lain yang
  lebih selamat.Dr mungkin sahaja tiada pilihan lain.

  Saya cadangkan puan untuk mencuba kaedah alterntif dahulu moga2 beliau tidak perlu menjalani kimo seandainya dr mendapati tompokkan tumor pada tulangnya berangsur berkurangan.

  Puan saya cadangkan memberinya Taheebo Life Tea diambil bersama enzim megzyme forte.
  Amalkan meminumnya 8 cawan sehari.
  Yang terbaik adalah menggunakn protocel bersama Taheebo Life Tea dan enzim.
  Namun buat masa ini Protocel telah tiada stok.( 2 minggu lagi baru sampai )
  Menggunakan ketiga-tiga suplimen diatas adalah seperti merawat kanser dengan menggunakan 3 terapi kanser sekali gus untuk kesan maksima.Namun 2 terapi adalah juga baik untuk menghalang penularan berterusan bakteria kanser.

  Cuba ini dahulu sebelum puan mempertimbngkn kaedah kimoterapi

  Terma kasih

 12. Terima kasih atas jawapan yg diberikan. Memang saya sedang mencari kaedah alternatif lain. Bagaimana hendak membeli produk yg pihak tuan cadangkan?

 13. sms atau cal 019-2594593

  taheebo dan enzim masih ada stok

  taheebo tea herbs RM300 – stok untuk 1 – 2 bulan
  megazyme porte RM130 – stok utk 1 Bulan

  terima kasih

 14. Apa kebaikan & keburukan rawatan kimoterapi? Kerana baru-baru ini ada seseorang datang kepada ibu saya, mengatakan rawatan kimoterapi banyak buruknya dari baiknya..benarkah itu? 9 tahun dulu ibu saya pengidap kenser payu dara. Alhamdulillah sembuh tapi sekarang ia menyerang pula ke tulang belakang. Sekarang ibu saya sedang dalam rawatan kimoterapi. Umurnya sudah memcecah 60 tahun dan hatinya berbelah bagi, untuk meneruskan atau tidak rawatan tersebut. Boleh beri pandangan… jika ada ubat atau rawatan yang lain saya ingin sekali berkongsi dan mencuba

 15. Terima kasih kerana singgah

  Penggunaan kaedah kimoterapi untuk kanser mempunyai side effect jangkamasa panjang dan pendik.Dan ianya bergantung kepada tahap atau jenis dadah kimo yang digunakan.Lebih kuat dadah atau dos yang digunakan lebih teruk side effectnya dan satu perkara yang perlu diberi perhatian serius ialah side effect kepada organ2 dalaman yang penting seperti hati,pengkerias dan paru.
  Umur memainkan peranan yang penting dalam keupayaan kita menanggung side effect ini.Doktor sepatutnya lebih maklum tentang perkara ini,namun mereka mungkin sahaja tiada alternatif lain.Orang yang buat rawatan kimo mesti makan dengan cukup makanan2 yang berzat,jika ia tidak mampu makan makanan yang berzat beri ia suppliment atau nutrient2 dalam bentuk kus umpamanya jus monavie dan susu kambing.
  Jika puan ingin mengelakkan kimoterapi saya syorkan puan untuk gunakan
  Taheebo Life Tea samada dalam bentuk kapsul atau barks yang direbus dan diminum,dan Tablet megazyme forte,ia enzim untuk pengkerias yang amat penting untuk menghadam protin sel kanser.

  Sms atau call 019-2594593 untuk check stok dan pembelian

  Terima kasih

 16. Saya inginkan kepastian.
  Adakah pesakit yg baru sahaja menerima rawatan kimoterapi tidak akan menjangkiti orang disekeliling melalui sentuhan, makanan, pakaian dan sebagainya. Jika ada, apakah tindakan awal yang perlu dilakukan oleh orang lain jika perkara itu berlaku?

 17. Terima kasih kerana singgah.

  Melihat kepada alamat email,anda mungkin seseorang yang sering berurusan dengan pesakit kanser.

  Kimoterapi atau kanser adalah berkaitan dengan pesakit itu sendiri.Kimoterapi dan kanser tidak mendatangkan apa2 bahaya kepada keadaan orang disekeliling.

  Namun satu perkara yang mungkin nampak benar ialah orang yang menjalani kimoterapi terdedah dengan pelbagai jenis serangan virus yang tidak dapat dimusnahkan olih sistem imun badan mereka yang telah musnah.Kadangkalanya mereka akan muntah.air liur yang masih mempunyai virus2 yang masih aktif mungkin bolih sahaja menjangkiti orang disekeliling yang menggunakan bekas peralatan mereka.

  Seperkara lagi ialah mengenai pesakit kanser hati yang berpunca dari hepatitis,mereka sentiasa menyimpan kuman hepititis dalam darah mereka,jika anda dalam keadaan terluka dan tercedera akibat bekas jarum suntikkan dan sebagainya,yang digunakan terhadap pesakit kanser hati,anda mungkin sahaja terdedah kepada pemindahan virus tersebut ke dalam diri anda.Dan gejalanya akan timbul 10 atau 15 akan datang kecuali anda telah ada pelalian dari serangan virus hepatitis.

  Begitu juga sebaliknya orang yang dalam keadaan tidak bersih atau ada selsema atau serangan kulat bolih sahaja menjangkiti pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan kimoterapi.Bahkan keadaan mereka lebih berisiko tinggi kerana mereka tiada imun system atau punya imun sistem yang lemah.Olih itu dalam soal ini ,pesakit kanser yang lebih terdedah kepada pelbagai masaalah berbanding mereka yang tidak ada masaalah kanser.

  Manakala kanser tidak diturunkan melalui sentuhan dengan pesakit

  Terima kasih

Comments are closed.

cafemlm08@gmail.com sms/whatsApps 019-2594593

4 visitors online now
4 guests, 0 members
Max visitors today: 14 at 02:52 pm UTC
This month: 21 at 02-09-2018 01:26 am UTC
This year: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
All time: 187 at 04-25-2010 08:29 pm UTC
error: Content is protected !!