TERAPI B17 DAN ENZIM PENGKERIAS

Pengkerias dalam badan manusia betindak sebagai organ yang menghasilkan hormon2 penting termasuk insulin,glucagon dan somatostatin.Disam[ing ia juga menghasilkan enzim pencernaan yang disalurkan melalui saluran halus darah untuk mencernakan zat2 makanan seperti protin,karbohidrat dan lemak.Enzim2 lain yang dihasilakn olih pengkerias ialah  trypsin, chymotrypsin, aminopeptidases, elastase, amylases, lipase, phospholipases, nucleases

Dalam kaedah pembasmian kanser enzim trypsin dan chymotrypsin adalah enzim penting kerana ia mampu memecahkan tembok protin yang mengelilingi sel kanser.Selagi tembok protin ini tidak dapat dimusnahkan selagi itulah sel kanser akan terselamat dari serangan antibodi badan.

Kebanyakan pakar terapi metabolik terapi B17 memberi perhatian penting kepada pengkerias.Ia mestilah berada dalam keadaan terbaik untuk memastikan penghasilan enzim2 penting ini selain bantuan vitamin B17.

Sesetengah terapi alternatif kanser yang lain yang tidak menggunakan vitamin B17 menumpukan perhatian kepada keberkesan pengkerias menghasilkan enzim2 pencerna protin yang kuat yang mampu memusnahkan jaluran protin secara efektif.Mereka menumpukan kearah membina pengkerias yang berprestij dan agar kanser dapat dihapuskan dalam keadaan normal tanpa unsur2 luar seperti penggunaan  amygadalin.

Tumor malignan adalah dilindungi olih jaluran protin bercas negatif.Memandangkan antibodi badan manusia juga bercas negetif tumor tersebut tidak dianggap entiti asing olih antibodi malah ianya diiktiraf ebagai sebahagian dari sel badan yang sihat.

Umpama anda mendekatkan dua magnet dalam keadaan pola negetif dengan pola negetif.Magnet tidak akan melekat,sebaliknya ia menolak antara satu sama lain.Begitulah antibodi dalam badan bekerja ia tidak menyerang sel yang yang memounyai cas yang sama.Dengan ini tumor adi terselamat dari dimusnahkan.

Olih itu enzim pengkerias terutamanya trypsin dan chemotrypsin  amat diperlukan untuk memusnahkan tembok protin pada sel kanser  agar sel kanser yang terdedah bercas positif dengan itu ia akan ditarik kedalam antibodi dan dimusnahkan.

Walaupun sel kanser hanya bolih dihapuskan dengan antibodi yang kuat namun fungsi enzim trypsin dan chemotrypsin juga penting kerana kanser membiak dalam badan kerana kelemahan pengkerias menghasilkan enzim pemusnah protin.Malah pakar2 kanser berpendapat enzim trypsin dan chemotrypsin yang kuat juga mampu memusnahkan sel kanser bersendirian tanpa pertolongan antibodi.

Disinilah pentingnya suppliment untuk pengkerias dimasukkan kedalam salah satu protkol terapi metabolik B17.Supplimen uni dikenali sebagai enzim proteolytic dan pencreatic enzyme.Untuk terapi metabolik B17 hanya enzim yang berkaitan pencernaan protin sahaja yang perlu diambil umpamanya bromalain,Protease,Twinlab, Pancreatin Quadruple Strength,Megazyme Forte dan sebagainya.

Walaupun umpamanya bromalain lebih popular digunakan sebagai enzim pengkerias dalam protokol terapi B17 namun saya lebih suka untuk mengkhususkan kepada enzim yang berkaitan dengan pemusnahan kanser seperti “pencreatin Quaruple Strength” kerana fungsi khususnya ialah menghalang metasis tumor.PQS mempunyai enzim trypsin,chymotrypsin,amylase dan lipase yang amat membantu dalam pemecahan tembok protin sel kanser.Unsur2 ini lebih digemari untuk digunakan olih Dr Kerbs yang menemukan vitamin B17.

Namun bromolain yang diperbuat dari ekstrak buah nenas  mudah didapati di pasaran dan ia juga mempunyai enzim pemusnah protin yang berkesan.

 

Pancreatic  enzim  berfungsi untuk pencernaan  protein. Ia juga dikenali sebagai enzim proteolitik atau enzim sistemik.

Enzim proteolitik  sangat penting dalam proses pencernaan kerana ia meleraikan ikatan peptide dalam makanan protein untuk membebaskan asid amino yang diperlukan oleh badan. Selain itu, enzim proteolitik telah digunakan  dalam pelbagai bentuk terapi terutamanya terapi rawatan penyakit kanser.I juga kerap digunakan dalam bidang perubatan yang bersandarkan dalam pelbagai kajian saintifik khususnya untuk menanggani keradangan, kawalan rheologi darah, dan fungsi sistem imun.

Parasit,  kulat, dan bakteria adalah berasaskan protein. Virus adalah sel parasit  yang terdiri daripada asid nukleik dan dilindungi oleh lapisan protein.

Pancreatic enzim2   berfungsi  memecahkan protein disekeliling virus dan bakteria yang kemudiannya dimusnahkan oilh antibodi.

Amylase merupakan enzim yang mencerna kanji dan menukarkannya   menjadi gula. Terdapat dua jenis amylase: yaitu alfa dan beta.
Alfa-amilase terdapat dalam air liur manusia, di mana ia memulakan proses kimia dalam pencernaan dengan hidrolisis kanji. Ia juga ditemui dalam pankreas.
Beta-amilase juga terdapat dalam benih sesetengah tumbuhan, serta bakteria seperti  yis dan kulat. Amilase juga terdapat pada haiwan lain yang menggunakannya untuk membantu proses penghadaman.
Lipase adalah gabungan enzim  lipid dan ia adalah  ikatan ester dalam trigliserida, untuk membentuk asid lemak dan gliserol. Walaupun terlalu banyak lemak dalam diet kita boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang serius termasuk penyakit jantung dan kanser, sesetengah lemak adalah benar-benar diperlukan olih badan
Semua membran sel dan struktur lain terdiri daripada lipid, dengan itu bekalan yang mencukupi asid lemak dalam diet adalah penting untuk memastikan sel-sel yang berdaya maju. Kebanyakan profesional penjagaan kesihatan mencadangkan bahawa pengambilan kalori harian anda tidak harus merangkumi lebih daripada 30% daripada kalori lemak. Ramai mengatakan tidak lebih daripada 20%.

Protease 12,500 HUT     125 mg
Acid Protease 100 SAP     10 mg
Amylase 2,500 DU     125 mg
Lipase 200 LU     50 mg
Cellulase 500 CMC     50 mg
Lactase 200 LAC     40 mg
Papain 6,000 PU     50 mg
Bromelain 5,000 FCC     50 mg

One thought on “TERAPI B17 DAN ENZIM PENGKERIAS”

 1. i would like the price for the following

  1) Bromelain
  2) Trypsins/chymotrypsin (kalau ada)
  3) Pancreatin (for waht function)
  4) B17 (bolih bagi harga rendah sikit)
  5) Graviola (kalau ada)

Leave a Reply

cafemlm08@gmail.com sms/whatsApps 019-2594593

5 visitors online now
5 guests, 0 members
Max visitors today: 14 at 02:52 pm UTC
This month: 21 at 02-09-2018 01:26 am UTC
This year: 27 at 01-10-2018 01:44 pm UTC
All time: 187 at 04-25-2010 08:29 pm UTC
error: Content is protected !!