browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Buah laici

Buah laici

Buah laici dikatakan mempunyai persamaan disegi khasiat dengan buah longan dan buah rambutan.Buah laici yang berasal dari China ini kaya dengan vitamin c dan potassium.Ia mempunyai kandungan rendah kolestrol,sodium dan lemak.

Pada keseluruhannya buah laici baik untuk mengekalkan kesihatan dan mengawal berat badan.Ia juga kaya dngan tembaga yang penting untuk proses hemoglobin dimana ia bergabung dengan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat.Ia juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan 2 unsur yang dipanggil  elastin dan kollogen.Kollogen adalah terdapat dlam kulit dimana ia berperanan menyembuhkan permukaan kulit akibat kecederaan. Elastin pula berperanan mengekalkan  meneggangkan kulit dan memperlahankan kedutan pada kulit.Juga dikatakan buah laici baik untuk mencegah kanser payudara,kesihatan akar rambut,

Nutritional Values

Preparation Serving Size Carbs Fiber (g) Fat (g) Energy (kj)
Lychee (raw, peeled) 100g 16 1.5 0 285
Canned Lychee in Syrup (drained) 1 cup (200g) 42.5 3.5 0 730

Leave a Reply